flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

Sanat Ölüyor Mu?

Sevgili arkadaşlar Teknoloji geliştikce galiba sanat ölüyor. Eskiden Fotoğrafı çekerken kendimizi yırtardık açırenk detay kadraj ton pozlama şimidi buna dikkat ederek fotoğrafçeken kiş sayısı baya azaldı. En azın ben itiraf ediyorum dün kar fotoğrafı çekmek içinyolara düştüm. hava sıcaklığı -20derecelere düşmüş dağbayır gidiyoruz. kardon gözlerim lcd ekranı görmüyo cekiyorm habire bir an arabaya bindim fotograflara bakerken farkına vardım hepsi berbat arabanın içindyim obrektif kapağıkapalı makina programda 500 enstantane gösteriyor. of güvenme makinaya güven kendine. Dijital çıktı merlik bozuldu. güvenmeyin dijital makinalara.

Tarih: 27 Ocak 2006, 13:13 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam flassv..

aslinda bu durum, sanirim ki film harcamama yuzunden oluyor.. nasil olsa, kayip olmuyor diye basip duruyoruz deklansore..
diger yandan, objektif kapagi kapaliyken, enstantanenin 1/500 gostermesi, makinende bir bozukluk oldugunu gosteriyor saniyorum.. benimki hicbir zaman gostermedi..
ve ben acikcasi dijitale guveniyorum..

.....
yapilan bir ankette, insanlar, basarilarinin arttigini soylemisler dijitalle birlikte.. aciklama olarak da aninda pozlamayi lcd'den cekebilme sansinin oldugunu belirtmisler..
bence dijitalin verdikleri kesinlikle kucumsenmemeli.. diger yandan, eger ki eski gunlerde daha iyi cekimler yapildigini dusunenler varsa, belki biraz daha dikkatli davranmalilar..

 

Tarih: 27 Ocak 2006, 19:30 - İp: 62.***.**2.10
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

Makine 500 enstantaneyi soğuktan sapıtınca verdi sıcakta kendini topldı anlatmak isteigim sadece o değil bahsettiğin gibi lcd ekranda herşeyi görünce işi hafie almaya nede olsa herşey net çıkıyor demeye baladık. Yani kısacası makinelerin becerisikadar iyi fotoğraflar çekiyoruz.

Ama ben kendime çok kızdım çekim bitene kadar lcd ekrana bakmama karı aldım kendime hissetmek gerek hissetmek istiyorum.

 

Tarih: 27 Ocak 2006, 23:31 - İp: 85.***.**5.214
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar sn flass ve ilker,

Ben teknolojinin varlığından dolayı hataların çoğaldığını açıkçası düşünemiyorum. Lcdde küçük ekranların zaten fotoğrafın netliğini doğru yansıtmadığını görüyorum genelde.Sanırım makinalardan cok bizlerde bir şeyler oluyor. İlk başlarda makinaya alışabilmek için yüzlerce fotoğraf pozluyordum.Şimdi artık film gibi kullanıyorum gün içersinde nadiren 3 film toplamı kadar kare pozluyorum.Ve zaten genelde filmde de olduğ gibi değişik açılardan fotoğraflıyorum . Bu yaptığım tabiiki sanat değil ama eli düzgün kareler çıkarmya gayret ediyorum genelde.Bence her şey iyi olacak.Buna da alışacağız birileri daha doğru ve iyiyi üretecek o diğerlerininin de iyi üretmesine sebep olacak gibi düşünüyorum...

sevgiler

 

Tarih: 28 Ocak 2006, 00:45 - İp: 81.***.**9.84
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

flassv, zaten -20 derecede calisirsa 5 dakika calisir, sonra hakli olarak sapitir makineler..
neyse.. sonucta hava soguklugundan tabii..
......
lcd'ye bakip da fotografi gormek ne yazik ki yanlis bilgiler veriyor.. ki sen de soylemissin..
en iyi yontem, ki dijitalin faydasi, cekim yaptiktan sonra histograma bakmak.. histogramdan, pozlanmanin nasil oldugunu gorebilir herkes.. dijital sayesinde..
..............
dolayisiyla, gun boyu dusunup de tahminler yapmaktan ziyade, daha hizli bicimde, deneme-yanilma methodu ile dogru cekimi yapmak kolaylasiyor..
ve en guzeli de film icin para odemiyor insan dijitalle..

........................
su anda, ben de cem'in dedigi gibi yapiyorum.. disari ciktigimda, en fazla 20-30 tane fotograf cekiyorum.. yani dusunerek hareket etmeye calisiyorum..

bence en buyuk hata, dijital fotograflarin, photoshop sayesinde kurtarilabilecegi gercegi yuzunden olusuyor.. cunku photoshop basta olmak uzere, diger programlar da; fotograflari belli bir yere kadar kurtarmaniza izin veriyorlar..
ama cogunlukla, fazla dusunulmeden cekilmis pozlamalari kurtarmamiza yardimci olamiyorlar..
iste, bir yere kadar..

peki bu destek sonuna kadar olsaydi nasil olurdu? yani sadece deklansore basilinca ve photoshop'un basina oturulunca da istedigimiz gibi yonlendirebilseydik fotograflari daha mi iyi olurdu?
sanirim, harika fotograflar gorurduk.. ama fotograf makineleri eskisi kadar cekici olmazlardi..

 

Tarih: 28 Ocak 2006, 15:54 - İp: 62.***.**2.10
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

sanat öldümü sorusuna cevap veremem....çünkü ben sanatçı değilim...çektiğim fotografların hiç birisi sanat değeri taşımıyor..fotografı sanat yapan ögelerin hiç birini en azından şimdilik kullanmayı bilmiyorum...sanaysal bir bakış açısı geliştirebilmem için her anlamda daha çok okumalı ve daha çok araştırmalıyım...sosyolojiden tutunda edebiyata kadar her alanda bol bol okumalı ve hayat görüşümü geliştirmeliyim...

işte bu anlamda baktığımda..elimdeki dijital yada analog ne fark ederki....

ben daha ışığı nasıl kullanmam gerektiğini,hangi objektifle ne tür kareler yakalanacağını felam öğrenmeye kasıyorum....onda sonraki adımım komposizyon olcak...onuda öğrenebilirsem eğer.daha sonra o komposizyonun içine sanatsal değer taşıyan bir şeyleri sığdırmaya çalışacam...

ama başarabilirmiyim bilemem...

 

Tarih: 28 Ocak 2006, 16:08 - İp: 85.***.**4.13
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

sevgili iker ve cem güzel bir detay yakalamışsınız günde 20 30 ama sağlam 20-30 fotoğraf çekmek dijital işimizi kolaylaştırıyor.

Ama bi o kadar da bizi üşengeçleşitiriyor.

2 gün önce elimde bir kırmızı gül akü (Afyon Kocatepe ünüversitesi) rektörlük binasının arkasında oluşturulan güzel bir park alanıvar karlara bata çıka ilerliyorum. gülü kah bir bankın üstüne koyuyorum kahkarların üstüne atıyorum bunu gören bir hocamız beni ısınmak için kantine geldiğimde ne gerek vardı gül satınlamana tonla gül varbilgisayarda ps'de yerleştiridin birtane dedi...

bende ya SABIR dedim.


teknolji işimizi kolaylaştırıcak ama santtaki hissi kim vericek

#flassv' tarafyndan 28.01.2006 16:39:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Ocak 2006, 16:34 - İp: 85.***.**1.174
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sanat ölmez arkadaşlar merak etmeyin...
Bocaccionun decameronuyla isim buldu...Dadaizme kadar dayandı gelecektede sürreailzm duygularında yol alır.insan oğlu duygularına harzaman tercüman olacak birilerini arayacaktır

 

Tarih: 28 Ocak 2006, 16:40 - İp: 85.***.**7.196
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

flassv, onu da bir kolaylik olarak gormek gerekiyor.. ama su da var ki, bilgisayarda sonradan eklenmis bir gul, gercekten oradaymis gibi olmaz..
...
sanat olmasini, gul aramakla bir tutamayiz degil mi?
harcanan cabalar azaliyor dijitalle..

 

Tarih: 28 Ocak 2006, 16:51 - İp: 62.***.**2.10
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

sanat ölüyor çünkü düşünmüyoruz çalışyoruz baksının fikirlerini başkasını fograflarını başkasının çalışmlasını.

 

Tarih: 1 Şubat 2006, 10:52 - İp: 85.***.**0.100
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

valla ahmet, hem katiliyorum hem de katilamiyorum.. sanat, bir sekilde ilerlemesine devam eder.. bunun icin kullanilan araclarin degismesi bir mani olamaz bence..
ama diger perspektifden bakacak olursak, hakli da sayilirsin..

 

Tarih: 1 Şubat 2006, 20:10 - İp: 62.***.**2.10