flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

Sanat Ölüyor Mu?

Sevgili arkadaşlar Teknoloji geliştikce galiba sanat ölüyor. Eskiden Fotoğrafı çekerken kendimizi yırtardık açırenk detay kadraj ton pozlama şimidi buna dikkat ederek fotoğrafçeken kiş sayısı baya azaldı. En azın ben itiraf ediyorum dün kar fotoğrafı çekmek içinyolara düştüm. hava sıcaklığı -20derecelere düşmüş dağbayır gidiyoruz. kardon gözlerim lcd ekranı görmüyo cekiyorm habire bir an arabaya bindim fotograflara bakerken farkına vardım hepsi berbat arabanın içindyim obrektif kapağıkapalı makina programda 500 enstantane gösteriyor. of güvenme makinaya güven kendine. Dijital çıktı merlik bozuldu. güvenmeyin dijital makinalara.

Tarih: 27 Ocak 2006, 13:13 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

İki gün önce ibrahim zaman ile görüştüğümde bu konuyu konuşmuştuk. kendisi hala filmle çektiğini ama yavaş yavaş dijitale ısınmaya çalıştığını söyledi. Sanatı öldürme konusunda da zamanın göstereceğini ekledi. Kendisiyle Burma fotoğraflarına baktığımızda o zaman anladım ki şu andaki dijital makinelerle o fotoğraf kalitesini yakalamak ve çekmek oldukça zor. Çünkü ışığı ve doğru anı beklemez olduk artık. Nasıl olsa PS'de kurtarırız diyip evin yolunu tuttuk. Ama bir kareyi diaya pozlandırmak için saatlerce ve günlerce fotoğraf çekerdik ki buda kusursuz bir sonuç ortaya çıkarırdı. Dijitalie geçişle fotoğrafın çok şey kazandığı, daha fazla fotoğraf çekildiği, daha çok deklanşöre basıldığı söyleniyor. Ama ya ortaya çıkan sonuçlar onların istatislikleri tutuluyor mu(!)

 

Tarih: 1 Şubat 2006, 20:54 - İp: 85.***.**5.103
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar,

sn flassv , ben sanatın hırsızlıkla tükenebileceğine pek inanamıyorum. Gerçi benzerliklerin çoğalmasının sorumlusu biraz da internettir. Ama insanlar baka baka öğrenir. Sanatçıların ise ütopyaları olduğundan dolayı zaten benzerler üretilse de çok bir şey farketmiyor.Ve zaten etkilenme olması da gerekiyor bence. İnternet ise sokaktaki insanla foroğraf elitinin arasındaki duvarı yıktı .Ama fotoğraf buna müsait olduğu için yıkıldı. Ama tepelerde bir yerlerde yine de en iyiler ki onların fikirleri ile de iyi olduğunu bildiğimiz fotoğraf ustaları var.Bunu sokaktaki insanın inkar etmesi mümkün değil.. Her ev kadını köfte yapar ama bir de iyi köfte yapan ve kapısında yüzlerce müşteri bekleyen köfteci var gibi biraz.

fotoğraf makinasını ben biraz otomobil gibi görüyorum, nasıl ki yol yaptıkça daha iyi oluyorsunz fotoğraf makinesinin de bundan farklı olduğunu sanmıyorum. Ama fotoğraf makinesini aracı kullanara sanat yapacaksanız bu defa da işin içine başka katmanların da girmesi gerekiyor. o nedenle çoğunluk tabiidir ki deli güzel fotoğraflar üretecek , hatta kopyalayacak, hatta şaşırtacaktır.Evet bu adam iyi fotoğraf pozluyor denecektir,ama bununla bitmediğini sanıyorum.O nedenle de
ben insan varlığının süresince sanat üretiminin bitebileceğini inanamıyorum. İnanmak da istemiyorum da var tabii..

sevgiler

 

Tarih: 1 Şubat 2006, 21:30 - İp: 85.***.**3.177
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ceko merhaba.. uzun zamandir yoktun, hosgeldin..
....
mutlaka ki, insanlar, bilgisayarda kurtaririm diye dusunuyorlar.. ve bu yuzden de uyun ani kollamak belki de eskisi kadar onemli degil..
............
ben simdi bir ornek vermek istiyorum..
cok eskiden de, 35mm mevcut degilken yani; insanlarin cok daha fazla ugrasmalari gerekiyordu mesela.. oyle makineyi, bir oraya bir buraya goturemezlerdi degil mi? o kocaman fotograf makinelerini..
ama su anda, istedigin gibi hareket ettirerek cekebiliyorsun..
..bir baska ornek.. belki absurd olacak ama aslinda alakali bence..
eskeden kadinlar, derelere gidip camasirlari yikarlarmis.. en uygun zaman sanirim gunduzleri oluyor.. havanin iyi olmasi da sart ki, kaza maza olmasin..
ama simdi, otomatik makinelere atiyorsunuz, gece uyurken yikaniyor camasirlar..
teknolojinin en buyuk anlami da bu zaten.. yasanilan hayati daha kolay hale getirmesi..
evet, dijitalle birlikte, artik hersey kolaylasti.. ilaclarla falan ugrasmadan, photoshop yardimiyla, bilgiyayarinin basinda herseyi yapabiliyor insanlar.. ama o veya bu sekilde.. camasir makinesindeki program sayisi gibi, dijitalle de insanlar, artik yaraticiliklarini diledikleri gibi gosterebiliyorlar..
dusunsenize.. eskiden film slr kullanan kac kisi, fotograflarini basiyordu? veya o ilaclarla oynayip yaratici davranabiliyordu..
oysaki su anda, fotografin icine, bir canavar bile koyabilirsiniz.. istediginiz renge, istediginiz tona ve acikliga bir mouse hamlesiyle ulasabilirsiniz..
...sanat olecek mi?
hayir.. bence sanat daha yeni basliyor..

 

Tarih: 1 Şubat 2006, 21:31 - İp: 62.***.**2.10
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

dadanagast herşey güzelde ağrandizörle baskı yapıp sabırsızlıkla badan kartın çıkmasını bekledinmi? buna filmin banyodan çıkışını beklemeyide ekliyebilirim ben aşkı dijitallerde hisedemiyorum. Ben aşkımı arıyorum.

 

Tarih: 2 Şubat 2006, 21:34 - İp: 81.***.**5.216
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

valla ahmet, orasi senin bilecegin birsey.. ama senin gibi asik olanlar, ne kadar direnecekler dijitale? film oldu.. gidenin ardindan aglanmazmis.. artik dijitale asik olmaliyiz ki hakkini verebilelim..

 

Tarih: 3 Şubat 2006, 22:13 - İp: 62.***.**2.10
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

geçenyil stüdayo kurdum 10*15 planfilm le calışna makine aldım. ofoğrafları görsen anlardın bir tanesinden 10 m afiş yapıldı. ooooooofffffffffffffffffofffff aşkım

 

Tarih: 3 Şubat 2006, 22:53 - İp: 81.***.**5.216
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

haklisindir valla ahmet..
10x15 planfilm dedigin sanirim buyuk format bir kamera.. mutlaka ki dijital o noktada degildir su anda..
ama ozel islerin icin hala daha o tur makineleri kullanabilirsin.. ama eger ki buyuk formatsa makine, eminim ki ufak birsey de degildir..
....................
neyse.. aslinda birsey soyleyecegim.. 2030'lu yillarda, bir kontakt lens uretilecekmis.. plan asamasinda tabii ki..
bu kontakt lensle, gun icerisinde gorulmus herseyin fotograflari otomatik olarak cekilecekmis.. eve geldiginizde de bilgisayara otomatik olarak aktarilacaklarmis fotograflar..

yani yakinda teknoloji sayesinde fotograf olur mu bilemem artik.. baksaniza.. kontak lensinizi bir yere dogrultmaniz yeterli olacak gibi.. eve gelince de photoshop 30.0 ile de gerekli duzeltmeleri yaparsiniz.. alin size fotograf..

 

Tarih: 4 Şubat 2006, 14:22 - İp: 62.***.**2.10
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

back to the feture Dada..... eheheh

 

Tarih: 4 Şubat 2006, 17:55 - İp: 85.***.**7.10
esoes
esoes (üye)
İçel / Stüdyo Fotoğrafçısı

valla kardaş ne diyim nu soruya ya sadece üzülüyorum ama gittiği yere kadar gideciz öldüğü yerde gömeceğiz ama şu da başka bi mesele unutma sanat ölmüyorda sanattan anlayanlar ölüyor desem ne dersin

 

Tarih: 7 Mart 2006, 19:58 - İp: 85.***.**6.81
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

SEVGİLİ ESOES

kısa ve güzel yazmışsın sanattan anlayanlar ödükce santta ölücek sanata yeni boyut kattık diyee foğoğrafcılığı köreltiyoruz bilgisayar başında bişiler yaplmıya çaslışıp sanat diyoruz adına (bunun adın grafik santı derim ben fotoğraf değil.)

sealm ve saygılarımla.

#flassv' tarafyndan 08.03.2006 12:27:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Mart 2006, 12:25 - İp: 85.***.**3.22