elvan
elvan (üye)
Ankara / Amatör

Sanat Mı Sahtekarlık Mı?

Ben amatörce - sergiye koyacakmış gibi- fotoğraflar çekiyorum. Günümüz de fotoğraflar bilgisayarda adeta yeniden şekillendiriliyor. Bana göre fotoğrafın sanatsal değerini orjinal hali belirler. Üzerinde çalışılmış fotoğraflarla aynı kefeye konulmasını siz meraklısı olsaydınız nasıl değerlendirirdiniz?...

#elvan' tarafından 04.01.2005 17:14:42 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 2 Ocak 2005, 00:15 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Devam>>>'''Hey Millet!! Dinleyin ve izleyin beni! Size bugüne kadar verilenin en yenisini sunuyorum , beni bugün anlamaz iseniz, yarın mutlaka anlamak zorunda kalacaksınız; çünkü ben olmayanı ürettim, size ve de bunu tüm dünyaya ispat edebileceğimi ilan ediyorum. Ve siz karşı koyacaklar işte buradayım.ürettiklerimi bu iddiam üzerine, ispat için gözler önüne seriyorum..Hodri meydan.’’

Buraya yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla;o bol dikenli bahçeye girme niyetiniz varsa eğer, sanat yaptığına gerçekten inandığınız birileriyle konuşmanızı öneririm.Sanırım konunun neresinden bakmanızın gerekliliğini anlayacaksınız. Sevgiler ve gerçekten kolay gelsin…

 

Tarih: 13 Haziran 2005, 03:56 - İp: yok
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

Bakın arkadaşlar ben uzun yazmayı seven bir adam değilim
kısaca özeltemek gerekirse

1 fotgraf çeken kişi fotoğraf sanatcısıdır.
2 fotğrafa bilgisayrda müdahale edende grafik sanatcısıdır.

 

Tarih: 13 Haziran 2005, 12:04 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Fotoğraf sanatı nedir ? Elvan bunu ilk önce senden öğrenebilir miyim ?

DSLR makinalar niçin raw formatında çekim yaparlar ? Direkt raw baskı yapan baskı makinası var mı? Dev bir posteri ofset basmak istediğinizde dijital işleme tabi tutmadan basabilir misiniz?

 

Tarih: 13 Haziran 2005, 12:41 - İp: yok
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

sevgili suysal olayı başka mecralara kaydırma benim ve elvan ın kastettiği yanlış anlamadıysam bir fotğrafı çekip sonra üzerinde yeniden fotoğraf inşaa edenler gibi yani foğrafta çok değişiklik yapanları kastedityrum.

foğrafta format değiştirmek veya crop yapmak ton açmak kapmak çok ömli değil bular olur ama gel sen bütün renklerle oyna abartı nt alnları oluştır değrateler ver o bana ters.

 

Tarih: 13 Haziran 2005, 13:01 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Tamam montaj işini orjinal diye yutturmak konusunda haklısınız da dijital fotoğraf çekip te fotoğrafa bilgisayarda müdahale etmemek mümkün mü ?

"Dijital ile sanat " diye ayrı bir sanat katagorisine mi ihtiyaç var ?

Fotoğraf sanatı nedir, fotoğrafın sanat olması için en önemli kriter nedir ? Bunu ayrıntılı şekilde tartışmamız gerekir öncelikle.

 

Tarih: 13 Haziran 2005, 13:04 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Sn.Flassv yok yok başka mecralara çekmiyorum da. Elvan soruyu değiştirmiş. Elvan foruma ilk konuyu açtığında soru böyle değildi. Neyse... Dijital Fotoğrafta kabul edilebilir müdahale nelerdir? Bunun da çerçevesini çizmeliyiz. Bu konuda uluslararası bir standart var mı ? Yani orjinal Dijital fotoğraf nedir ? Nasıl olmalıdır?

 

Tarih: 13 Haziran 2005, 13:15 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Montaj yapanlar sahtekar mı ?

 

Tarih: 13 Haziran 2005, 14:02 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar,
Olayı fotoğraf sanatı olarak sabitlemeyin.yapılan ve sergilenen işin sanat ürünü olup olmadığı kriteleri önemlidir.Footoğrafçı fotoğrafçıdır,ressam ressamdır, heykeltraş vs de öyle.. Toplamında sanatsal faliyet olarak sayılır üretimler,ama her sanatsal faliyetle uğrasan sanatçı takısını alamaz.Sanat ile zanaatı birbirine karıştırmayalım.sanat üretmek dahi olmakla eşdeğerdir neredeyse belki de fazlası.önüne gelen kendini sanatçı zanneden bir toplumda yaşamak ve bunu hakketmeden bu takıyı kullanmak veya kullandırmak bu ülke adına onur kırıcıdır.kavramları yerli yerine oturmadan yaşar isek bir gün gelir hödüklere ruhumuzla teslim oluruz.Grafik sanatçısı değil grafiker, fotoğraf sanatçısı değil fotoğrafçı, ressam sanatçısı değil ressam olarak telahfuz etmeyi öğrenmeliyiz hep birlikte.Abidin Dino sanatçıdır,ressam takısına ihtiyaç hissetmez artık..sanatsal faliyette sanat üretmiştir.Bu site de deli gibi iyi fotoğraf çeken insanlar var, hatta insanı hayrete düşürenler bile varlıklarını belli etmekteler,ama sanatçı mıdırlar? Bu yeterliliğe sahipler mi? Üretimlerininin sanat olduğunu savunabilirler mi?Mimar da sanat eseri üretebilir ama üretene kadar sadece mimardır.tesadüflerden sanat çıkmaz....
sevgi ve saygılar

 

Tarih: 13 Haziran 2005, 14:25 - İp: yok
adopro
adopro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

sanatsal fotoğraf her zaman yerini bulur. şu varki artık günümüzde sanat olayı kalmadı her kes fotoğraf çekiyor.herkes fotoğrafçı olmuş dolayısıyle sanat çı mı sahtekarlıkmı bunu düşünmek gerek yani dürüst olursak kazanırız.
saygılar

 

Tarih: 13 Haziran 2005, 15:45 - İp: yok