medyadelisi
medyadelisi (üye)
Samsun / Reklam Fotoğrafçısı

Lütfen Biraz Fikir Alışverişi Yapalım. Yeni Stdüyo

Arkadaşlar merhaba. Yardımı dokunacak fikir verecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim. Bir stüdyo kurmak istiyorum. Canon 6D + 24-70 2.8 + Sigma 70-200 2.8 + 50 mm 1.4 + fon perdem paraflaşlarım, birde basit çekimler için 600D var. Bunları hep şahsi işlerim için kullanıyordum. Keyfi yani. Fakat çalıştığım yerden çıkarılmamdan dolayı yaklaşık 8 aylık bir işsizlik süresi geçirdim. Ve şimdi kendi stüdyomu kurmak istiyorum. Çalıştığım bir bölge dergisinin reklam fotoğrafçılığını ve yerel bir kanalda video kurgu montaj işlerini yapıyordum.Photoshop, Ligtroom, A.efeckt final cut gibi fotoğraf ve video programlarını iyi düzeyde kullanıyorum. Daha önce bir kaç tanıdığıma gelin damat çekip albümlerini yapmıştım. Şahsi fikrim ve onların fikirleri doğrultusunda şunu söylüyorum. Çalışmalar oldukça başarılıydı.. Şimdi asıl meseleye geliyorum. Elimde mevcut olan bu ekipmanların dışında 30 Bin lira gibi bir bütçem var. Stüdyo kurmak için yeterlimi. Yerleşimi yoğun, iş yerlerinin, okul ve devlet kurumlarının yakın olduğu insan ve araç sirkülaysonu açısından işlek ve güzel bir yerde bir dükkan açma fikrim var. Bulunacağım muhitte benim düşündüğüm mevkinin yaklaşık 200-300 Metre yukarısında bir fotoğrafçı var. Sadece o var. Olursa birde ben olacağım. Ama insanın kendi işinin olacağı durumunda çekimser olabiliyor. Korkabiliyouz yani. Sizce stüdyoyu açtığımda dükkan ne kadar süre içinde kendini toplamaya başlar ? Ben dükkanın ilk 1-2 ay iş yapmama olasılığına karşı, bütçe içinden 4 aylık kira ve elektrik giderlerini ayıracağım. Sizce risk analizim doğrumu. Yoksa dükkanın kendini döndürebilmesi için 1-2 hatta 3 aydan daha fazla bir süre mi geçmesi gerekir ? Dükkanı aralık sonu veya ocak ortasına doğru açmayı planlıyorum. Tabi birde düğün salonları ile anlaşma yapmak içni elimden geleni yapacağım. Malum bi anlaşma yaptığımız zaman ciddi rakamlar gelebiliyor. (Ortalama olarak salonlara ne kadar para teklif vermeli veya salonlar ortalam ne kadar istiyor anlaşmak için ? )
Değerli yorum ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim. İşiniz gücünüz rast gitsin.
Saygılarımla...

Tarih: 4 Aralık 2015, 18:34 - İp: 88.***.**6.115
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

gerekenler söylenmiş zaten. esnaflık zordur hele ilk defa başlanacaksa. serbest fotoğrafçılık yapanlar esnafın işini oldukça baltaladı bu bir gerçek. yapan arkadaşlarım da var. hafta içi kendi işlerinde çalışırlarken hafta sonları dağ bayır gelin fotoğrafı çekiyorlar.. gel gelelim stüdyo sahipleri bu olaya başlarda adapte olamadılar. onlar istiyor ki gelin damat gelsin stüdyoya arkada dandik bir manzara önünde iki şık şık yapalım kıytırık bir iki fotoşop hoop paramızı alalım. oysa devir değişti şimdi sahillerde kırlarda gün batımlarında çok güzel kareler elde ediliyor.. bunu da serbest çalışanlar ortaya koydu.. haliyle talepler bu yöne kaydı.. esnaf da mecburen bu yola gider oldu, ayrıca serbest çalışanların denetlenmesi için şikayetler edip sahada parklarda zabıtaların gezmelerini sağladılar.

ben esnaflığın yakınında bulunmuş biri olarak önce iş sonra yatırım derim.. yani hiç bir bağlantın güvencen müşteri portföyün yokken bir yere masraf edip dükkan açıp çayı demleyip hadi bismillah müşteri gelsin bakalım demek riskli olabiliyor. bu tür işlerden zararsız sıyrılanlar yani başlangıç sürecini zararsız atlatanlar genelde belli bir portföyü çevresi olup hadi sen kendi işini kur da sana gelelim denilenlerdir.. isim yapıp çevrede duyulana kadar hazır bir müşteri potansiyeli ile idare edebilenler..daha sonra iş işi getiriyor işler açılıyor..
sizde gördüğüm eksiklik bu işi yapmak için temeliniz yok mesela düğün salonları en azından çevrenizdekilerin ne fiyata gittiğini bilmeniz gerekirdi.. semt semt değişir bunlar.bakalım sizin düşündüğünüz mevkideki fiyatlar sizi kurtarıyor mu?. bir de tek başına da olmuyor bu işler, mutlaka 1-2 eleman takviyesi gerekiyor..

bence önce sabit getiri olcak düğün salonları ile görüşüp anlaşma zemini var mı yoklayın. masraf etmeden önce.

sonuç, allah kolaylık versin.






#kesim00' tarafından 11.12.2015 09:35:02 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Aralık 2015, 09:26 - İp: 85.***.**1.207