gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Herkes Buraya Baksın Çok Önemli


uzun zamandır beklenen (ben bekliyodum) gelişme oldu ve galeride yorumlama kriterlerini degiştirmeye yonelik ayarlamalar yapıldı.
buna gore

yuklediginiz fotograf için

1.fotografım yorumlanmasın
2.fotografım sadece yoruma acık olsun
3.fotografım sadece puana acık olsun
4.fotografım hem yoruma hem puana acık olsun

secenekleri koyulacak.

*puanlama sistemine cok sıcak bakmasamda,bos bos yorumlardansa 10 verip gecilmesinin daha iyi olacagı konusunda patron tarafından ikna edildim gibi..

*puanlamanın fotografa herhangibir etkisi olmayacak,yani fotografın toplam puanı gibi bir durum sozkonusu degil ama bu konuda itiraz yada gorusleri almak istiyorum oncelikle

*fotografı yorum ve puana kapatanlar için seyr_i sefa diye bir kategori acılacak (bunun nedeni yoruma kapalı fotografların galeriye cıkamama durumu yuzunden ayrı yayınlanması gerekliligi)

*ayın konusu kategorisinde + puanlama sistemi olacak.

----------------------


konu hakkındaki goruslerinizi, aklınıza takılanları, gordugunuz eksikleri bildirirseniz sevinirim.

Tarih: 24 Şubat 2008, 15:33 - İp: 78.***.**7.145
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)
Antalya / Profesyonel Fotoğrafçı

gorbi69 a katılıyorum... zaten gruplaşma olan bir ortamda, puan sistemi getirmek onları daha da cesaretlendiricek bu konuda... fk den hoşlanmama sebebim buydu zaten... yapılırsa da bu puanlama sistemi artık elden ne gelir ki...

 

Tarih: 24 Şubat 2008, 21:39 - İp: 88.***.**4.152
gorbi67
gorbi67 (Objektif)
İstanbul / Amatör

Gorbi67

 

Tarih: 24 Şubat 2008, 21:45 - İp: 88.***.**3.174
gureri
gureri (üye)
Kütahya / Meraklı




ozzy baba'ya katılıyorum....

#gureri' tarafından 24.02.2008 22:03:50 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Şubat 2008, 22:03 - İp: 88.***.**1.72
sabanersan
sabanersan (üye)
Bursa / Meraklı

sayın f.diker hususi ricam olarak kabul et...puanlamanın hiç bir türlüsünü bu güzelim sitemize lutfen bulaştırma...

 

Tarih: 24 Şubat 2008, 23:17 - İp: 88.***.**3.174
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Aslında bu düzenleme "yorum yapılamasın - yorum yapılsın" şeklinde hazırlandı. Geçtiğimiz günlerde siteden bir arkadaşla msn üzerinden yazışırken "Abi, dün bi mesaj aldım sitede .... nickli arkadaş ..... sitesinden kendi fotoğrafına ait link göndermiş ve benden fotoğrafına puan vermemi istemiş" dedi. Öncelikle isme inanamadım. Mesaj servisini incelediğimde aynı kişi aynı mesajı epey bi kişiye göndermiş... Üzüldüm... Bu kişi fotoğraflarıylada kendini ıspatlamış birisi, eğer bir kriterse bizim sitemizde de defalarca üst bandta fotoğrafları yayınlanmış birisi. Bu sebepledirki "seçmeli puan sistemi olmalı mı?"yı bana düşündürttü.

Zaten bi puanlama sistemi olan onlarca site var. (çok araştırmadım ama tek puansız biziz galiba) Üstüne üstük "yorumda yapılmasın" dersek tersine doğru bir gelişmemizde olacak. Yukarıdaki örnekten yola çıkarsak, "elinize sağlık..., süper bir çekim..., mükemmel kadraj...," yorumlarından tatmin olmayıp "bu fotoğrafım ... kadar kişiden 10 puan almış... yaşasın..." diye sevinen kişilerinde var olduğunu düşünürsek. Benimde hedefim her "fotoğraf sever"e eşit mesafede durmaksa böyle bir seçenekte sunmalımıyım? Puanlama olsada kişiye yada fotoğrafa herhangi bir etkisi olmasını istemiyorum.

#fdiker' tarafından 25.02.2008 13:32:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Şubat 2008, 13:30 - İp: 88.***.**0.140
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

yoruma kapalı olması anlamsız olur bence. neden fotoğraf ekliyoruz ki buraya ?
puan olayına türk sitelerde karşıyım ben ,puanlı türk sitelerden hiç birine hiç bir şey de eklemedim şimdiye dek .

hatun almış makineyi, fıstık gibi zaten , aynaya bakarak kendini çekmiş, 13 puan toplamış, yallah anasayfaya .

adam basit bir kompaktla ineği çekmiş, evet inek. inek öküzün trene bakması gibi bakıyor kadraja. 14 puan yallah anasayfa .

ama başka bir hatun soyut bir fotoğraf çekmiş, çok cesur bir fotoğraf, eşcinselliği konu alıyor. sitenin gelmiş geçmiş en düşük puanlı fotoğrafları sıralamasında ilk sırada.

burada mesela, insanlar kendilerine ters gelen bir şey gördüklerinde basacak sıfır puanı.


sonuçta benim için farketmez. ben puana kapatırım fotoğraflarımı olur biter.

 

Tarih: 25 Şubat 2008, 13:53 - İp: 81.***.**7.49
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

yoruma kapalı fotoğraf olayını destekliyorum.
zira öyle fotoğraflar varki yorumlanmasından başka hiç bir özelliği yok.. Kişi sadece o anı fotoğraflamaktan başka hiç birşey düşünmemiştir. Ama fotoğrafı sitede görenler fotoğrafın yorumlanmasından başka, sadece o anın görüntülendiğini düşünmüyorlar.. mesela bir parkta kapalı bir kız ile sevgilisinin arkadan çekilmiş fotosu.. bu gibi fotoğrafların sahipleri muhabir ruhuyla deklanşöre basmış ve bu konuda iyi veya kötü yorum almak, ortalığı birbirine katmak istemiyordur.

Bir başka örnekte benim.. hiçte iyi olmadığını düşündüğüm bir fotoğrafı sırf çekim tekniği vs. göstermek için siteye ekledim.. o fotoğrafı çekerken aldığım haz, ve netice beni gayet tatmin etti. ama işte gelgörki buraya aktarınca pek hoş olmayan bir ekran görüntüsü sergiliyor. pızırtbeyde tutmuş yorum yazmış.. hey allahım neyse başka yorum yazanlara ayıp olmasın diye bir süre daha dursun sonra silecem ama yorum yazılmasın seçeneği olsaydı tam benlik bi seçenek olacaktı..

eğer bu sebeplerde kesmediyse size çok ciddi bir sebep daha söyleyim.
hakkaten fotoğraf konusunda usta biri bu siteye ara sıra baksada fotoğraf eklemeyi hiç düşünmediğini söyledi.. sebebi ise galerinin seviyesiz veya kanka muhabbetlerine ortam oluşturmasıymış.. hep şikayet ettiğimiz şakşakçılık mevzusu.. bu kişinin fotoğraflarının yorumlanmasına hiç ihtiyacı yok. yani eğer ufuk çizgisi eğikse altın nokta kuralına uymamışsa, ışık patlamışsa vb.. gibi şeyler varsa bunları ya canı öyle istediği için yapmıştır yada farkında olmamıştır ama sonucu hoşuna gitmiştir. bu fotosunu yoruma kapalı olarak sunmak isteyebilir..

aslında bir süre önce rafa kalkan üyeler arası sınıf sistemi sağlıklı uygulanabilse pek çok şikayeti ortadan kalkar diye düşünüyorum..

 

Tarih: 25 Şubat 2008, 14:16 - İp: 88.***.**6.93
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

herkesin fikrini belirtmesi guzel,daha baska fikir beyan edenlerde cıkar insallah.
eldeki uygulama dusuncesi,herkese eşit durma isteginden cıkıyor patronunda dedigi gibi.
bunları tartısıp en guzelini bulmak gerekir diye dusunuyorum.

yani bu topic;uygulama yapılacak ne dusunuyorsunuz degil,uygulama hakkında ne dusunuyorsunuz nasıl yapılsa daha iyi oluru bulma amacı tasıyor.

puanlamanın yanlıs olacagını dusunuyorum bende.
ama yoruma kapalı fotograf işinin kişilere baglı olabilmesinide isterim acıkcası.boyle bir ozellik koyulsunda isteyen koyar isteyen koymaz buna karısmakda işimiz degil nede olsa.

----
şahsi düşüncem,herkese bir kalite anlayısı gutmeden alkış basan birinin yorumunun fotograf sahiplerine haksızlık oldugudur.sahsen benimde boyle yorumlara ihtiyacım yok.
eleştiri zaten almıyoruz..
mesela hellfire'da lutfedip iki kelime yazana tesekkur ederim,artık okadar katı bakmıyorum diyor.oda baska bir yaklasım.

ama bu sitede hiçkimse baktıgı ve "aman allahım mukemmel,basyapıt ustam eline saglık vallahi coştum" falan diyip ertesi gun o fotografı hatırlamıyorsa meselenin fotografla alakası yok demektir.surekli birbirini kandıranlar pohpohlayanlar kulubunde baskan olsak ne olur aza olsak ne olur.bu şekilde ne bu sitede birileri ilerleyebilir,nede site ilerleyebilir.

ben daha idealist yaklasıyorum belki ama bu sitenin asli amacının ogretmek oldugunu dusunuyorum.
oyuzden yorumlardan hiçbirşey ogrenilemez diyenlerin bu savlarını gerceklikten uzak buluyorum.
enazından burada eleştiri almak için içtenlikle ricada bulunan ve sonucunda kendini cok ilerilere goturen birkac kişi sayabilirim bir nefeste. bu bile nekadar yanlıs bir sav oldugunun kanıtıdır.

yeri degil ama baslamısken;
galeride yakın zamanda azalan izlenme oranlarının cok dallandırılan kategorizasyona baglı oldugunu dusunuyorum.portre fotografa bakmak için ayrıca tıklama geregi gibi seyler ve cok kategori olması her kategoriye ayrı girme zorunluluk ve zorlugundan kaynaklanıyor diye dusunuyorum.



-----------


neyse, farklı fikirlerle daha iyi ve memnun edici bir karar verilir umarım

 

Tarih: 25 Şubat 2008, 18:45 - İp: 88.***.**6.182
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Puanlamaya karşıyım..Ama bir yönetici olsam seçenekler arasında düşünürdüm..

Ama şu an bir kullanıcıyım..Ben kompozisyon sıkıntısı teknik sıkıntı makinemin özellikleri
nde sıkıntı yaşarken birinin affedersiniz ukalaca bana 1 vermesini ve böylece geçiştirmesini hazmedemem..

Benim bu sitedeki tek bulunuş amacım daha güzel fotoğraf çekmektir..Ne zaman ki fotoğrafda zirveye varırım ancak ondan sonra ayrı bir site kurar "isteyen güzel fotoğraf görmek için falan siteme gelebilir" derim..

Burda çekim tekniklerini öğrenip uyguluyor ve paylaşıma açarak "bakın falan tekniği uyguladım.Olmuş mu" demek istiyorum..

Veya kompozsiyon çalışıyor ve değerli arkaşalrın ustaların görüşüne sunuyorum..
Bakın mehmetbeyin şu güzel eleştirisine.Lütfen zahmet edin ve okuyun

"merhaba öğretmenim,
bu fotoğrafınızda genel olarak kompozisyonu beğenmiştim fakat birkaç ciddi sorun gördüğüm ve başlık ile açıklamanın görüneni desteklemediğini, ahenk olmadığını düşündüğüm için(ve bunları ifade etmek de istemediğim için asıl) yorumda bulunmamıştım.
benim düşünceme göre kompozisyon "güçlü" değil, hatta zayıf biraz. koyu-açık dengesi yerinde gibi görünmekle birlikte bir geçiş veya yönlenmeye izin verebilecek herhangi bir görsel anlam taşımıyor iki değer arası. çok acımasızca söylemek gerekirse, patlamış olan kısım (ki karenin toplamının üçte biri kadar bir alan tutuyor) ile figürlerin buluştuğu yer karenin sol alt köşesi olmak istiyor açık seçik. ama bu sefer detayların izlenebilir olduğu sol orta ve üst kesim birazı kadraj dışı kalmakla, bir kısmı da ilgi alanının üstüne binmekle tekrar sorun olacak gibi. bunların dışında, göz yumulması imkansız görünen çok daha ciddi bir sorun daha var: doku transferleri. bu konuda pek söze gerek görmüyorum...
bu düşünceleri yaşadıktan bir gün sonra (21 şubat) eklediğiniz "patlama" idi ismi sanırım, çok başarılı ve çok estetik bir dalga/bulut fotoğrafınıza duygu ve düşüncelerimi ifade etmiştim.
bugün üst bantta bu fotoğrafınızı görünce hayret ve merakla tekrar büyüttüm, ardından portfolyonuzdan dünkü fotoğrafınızı sildiğinizi gördüm. hem şaşırdım hem biraz aklım karıştı, akıl karışıklığım ifadelerime de yansıdı sanırım, kusurumuz olduysa affola,
selamlar, saygılar..."

Ben 20 yorum içinde bir tane böyle yorum almak için burdayım..

Bazı arkadşlar haddimize değil falan diyor..Saygıyla karşılıyorum..Zamanları yoktur şu yoktur bu yoktur..Ama
haticekiz nikli arkadaşımızdan "imkan varmıydı bişlmiyorum,çocukların herbiri ayrı görünseydi karede..oun dışında değişik ve feryad edilen bir kare.emeğine sağlık )"
şeklinde bir yorum almak bile her şeye değer..

Neyse uzatmayayım..Paunlı sitelere de fotoğraf gönderiyorum.Ama inanın bu sitenin sıcaklığını hiç bir yerde bulamıyorum..

Sonuç olarak .Fikir beyan etmeem kararındaydım..Çünkü bir çok arkadaşımın ortak fikri gibi kaale falan alındığımız yok.Ancak ben bu siteyi her yönüyle çok benimsemiş biriym..Adeta Fikret abi kapıdan atsa bacadan gelirim..Ama gün geçtikçe Fk ye benzeyen nf için içimde bir yerlede acabalar dolaşmaya başladı..

Fakat siz yine de bana bakmayın..Biz hr şeye razı oluruz..

 

Tarih: 25 Şubat 2008, 22:09 - İp: 88.***.**0.30
ozzy baba
ozzy baba (üye)
Ankara / Meraklı

Sevgili Gaijin...
Sakın idealist yaklaşımına ve fikirlerine saygı duymadığımı sanmayasın...Aslında bir kaçı hariç senin bu ve benzeri tüm konularda yazdıklarının altına seve seve imza atarım...
Adını şakşakçılık, guruplaşma filan densin fark etmez...
Bu bana göre de doğru bir şey değil...
Ama eğri bulduğun bir şeyi yasaklamalarla ve dayatmalarla çözmek de onun kadar yanlış...
Sitenin dinamiklerine dikkat edilmeden değişiklik yapılması siteye zarar verir diye düşünüyorum....

Bu siteye bir amaç yüklemek, hem de öyle iddialı bir amaç yüklemek pek anlamlı değil...

Mesela Beni ele alalım, Ben bu site sayesinde Seni ve bir çok güzel insanı tanıdım bir kısmıyla yüz yüze görüşme fırsatı elde ettim... Daha ne olsun... Benim için site amaç ve araç olarak fazla fazla işlev gördü...

Sitenin ekseni fotoğraf tamam ama Benim için hepsi bu, tanıştığım bu güzel insanların çok iyi fotoğrafçı olmalarını filan o kadar umursamıyorum açıkçası...

Sitenin basit ve kullanışlı bir arayüze sahip olması bir güç...

Sitede yorum yapılan fotoğrafın ön sayfaya çıkması bir güç...

Sitede imtiyazsız sınıfsız herkesin biri birine yorum yapabilmesi bir güç...

Sitenin asıl gücü de bu bileşkelerin karmaşık bir toplamından ibaret...

Fotoğraf ve sanat sevdalısı bir insanın, takıldığı ortamın mümkün olduğunca akademik yeterliliği olan ve kendisine katkı sağlayan bir yer olmasını arzulaması ve bu uğurda çaba göstermesi kesinlikle saygı ve övgüye değer bir tutum...

Televizyonu düşün, bir yığın müzik programı var...

Ama kaliteli ve öğretici olan kaç tane?

Ya reytinglerden ne haber?

Hep bir ağızdan böyle bir Dünya istemiyoruz diye bağırsakta (ben kehdi adıma istemiyorum) internetin de görsel iletişim araçlarının da kapitalist motoru reyting ve reklamlar ve maalesef para...

Bir yerleri iyilik ve aydınlık adına da olsa sınırlamak ,yanlış ve hatalı yaklaşımların hareket alanını daraltmak, ve mecrasında akan suyu kontrol altına almak vahşi kapitalizmin egemen olduğu yüzyılımızda artık sorgulanması bile bırakılan demode işler gibi görünüyor maalesef... (Kocaman bir maalesef)

Sitede yayınlanacak fotoğrafların daha kaliteli olmasını arzulamak?

Boş ve pohpohlamadan ibaret yorumları ortadan kaldırmayı istemek?

Geyik forumlar ve amaçsız siyasi holiganlıklar yerine üst düzey fotoğraf sanatı ile ilgili alışverişte bulunmayı düşünmek?

Fena ve az şeyler değil...

Ama bunu elde ederken tıpkı Senin güzel ismin gibi "çağdaş" bir yaklaşım sergileyeceksin... Bu çağdaş yaklaşım bazen çok can acıtıcı ve ızdırap verici olabiliyor emesela şu soruların cevabını yanıtlamak gibi?

Bu soruları kim mi sorabilir?

Tabi ki "BO$$" Türkçe ve senin sevdiğin ifade tarzıyla patron....

Kaliteli fotoğraf yayınladınızda sildik mi?

Zorla gidip birinin fotosuna şak şak yorum mu yazdırdık?

Üst düzey paylaşımlarınıza tu kaka mı dedik?

Her fotoğrafa eşit hak tanımadık mı?

"BO$$"un bu soruları karşısında vereceğimiz cevabın olmadığının hepimiz farkındayız aslında değil mi?

Demokrasi biraz da katlanmak...Göbeğini kaşıyana da, yellenene de katlanacaksın....Fazıl Say sanatçı mı diyecek katlanacaksın... Nazım Hikmet hain diyecek katlanacaksın... Necip Fazıl gerici yobaz diyecek katlanacaksın... Katlanacaksın...

Ama Sen örnek davranışlarınla onu kendine özendireceksin, birilerinin reytingine sinirlenerek ancak onların reytingini arttırdığının farkına vararak kimseye kızmadan sinirlenmeden efendiliğini bozmadan az ama öz olan reytingine razı olacaksın...

Bu üst bant ve yorum meselesine bu kadar takılanları hiç bir zaman anlamadım...(Aslında her zaman anladım mı demeliyim?) Ama bildiğim bir şey var; internette yüz küsur bin kişinin üye olduğu, tıklama rekorları kıran basit ve işleyen bir sistemim olsaydı bir kaç sanatsever ve idealist değil, devlet tiyatroları opera ve balesinin tümü üzerime 4.Murat veya Kral Lear kostümüyle saldırsa bile sistemde köklü bir değişiklik için epey düşünürdüm...

















 

Tarih: 25 Şubat 2008, 22:51 - İp: 88.***.**1.188