ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Fototğrafçılar Hantallaşıyor Mu?

Dijital teknolojinin fotoğraf dünyasına girmesi ile fotoğraf çekmek daha kolay ve zahmetsiz oldu. peki bu durumun fotoğrafçıyı hantallaştırdığını düşünüyormusunuz. YAni eskiden fotoğrafçı uygun bir kareyi yakalamak için doğru ışığı, doğru açıyı, doğru mekanı......vs beklerdi. ama şimdi bakıyorsunuz bunların hepsi bilgisayar başında yapılabiliyor.

Kimse dışarı çıkıp fotoğraf çekmekle uğraşmıyor. Ben kendimce bir kavram yarattım bu konuda hatta. adam oturuyor evde kendi fotoğrafını, arkadaşının fotoğrafını, kaşının, gözünün fotoğrafını çekiyor ve bunu stüdyoda yapmış gibi kakalıyor millete. ben buna afedersiniz ama "kıç üstü oturma" fotoğrafçılığı diyorum naçizane

sizler neler düşünüyorsunuz.

Tarih: 27 Eylül 2005, 16:45 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör


hersey o kadar da basit degil ceko.. photoshop'la yapacagin duzeltmeler ile tam olarak dogru isigi, dogru aciyi yakalayamazsin..
ama eger ki vatandas, studyoda yapmis gibi kakaliyabiliyorsa millete, helal olsun derim ben..
..
hayatin her alaninda hantalliga gidiliyor zaten.. eskiden bir ulkeden bir ulkeye gidebilmek icin gunlerce bir atin sirtinda yolculuk etmek gerekirmis.. ama simdi bir ucakla, birkac saatte gidebiliyorsun..
veya artik kadinlarimiz, derelere camasir yikamak icin gitmiyorlar.. camasir makineleri ile iyice hantallastilar mi diyelim peki?.. tabii ki diyemeyiz..
..
hantallasma yerine belki de kolaylasiyor demek daha dogru olur..

 

Tarih: 27 Eylül 2005, 17:02 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Selam,

Adinizin altinda 'haber fotografcisi' yaziyor.. Bana photoshopla yaptiginiz bir haber fotografi gonderir misiniz?

Dusundukleriniz yanlis, nedenine gelince, yaygin inanisin tersine, ne dijital makinalar, ne de bilgisayar programlari kotu cekilmis bir fotografi guzellestiremezler. eger bir fotograf bilgisayar yardimiyla nefis bir fotograf haline getirilebiliyorsa o zaten baslangicta guzel cekilmis demektir. Eskiden insanlarin guzelligini farkedemedigi fotograflar copu boyluyordu, simdi ortaya cikip kiymetleri anlasiliyor... hantallik degil tam tersi, simdi butun fotograflar ihtimamla ilgileniliyor, potansiyelleri ortaya cikartiliyor.

Eger insanlar karanlik odada su anda bilgisayarda yapildigi kadar rahat mudahaleler yapabilselerdi, ya da karanlik odalar bilgisayarlar kadar yaygin olsalardi, o zaman da aynen sizin dediginiz seyler yapilacakti.

Dijital makinalarin cikmasi hantalliga neden olmadi, tam tersine insanlarda fotograf cekme istegi dogurdu. Insanlar artik fotograf makinalarini heryere goturup daha once cekmeyi dusunmedigi seylerin fotograflarini cekiyor.

Evde fotograf cekmekle studyoda fotograf cekmek eger sonuc olarak ayniysa bence studyoda ugrasip cekenin emegine yazik derim ben. Bu arada "kakalamak" lafini anlamadim, kotu bir sey mi yapiyor kasinin gozunun fotografini cekip bunu studyoda cekilmis gibi gosterebilen insan?

Sizi bilmem ama fotografcilar hala dogru isigi dogru aciyi dogru mekani bekliyor fotograf cekmek icin. Nasil ki resim sanatinda akimlar olustu, fotografcilikta da akimlar var.. Mudahaleli fotograflar daha once de vardi, bundan sonra da devam edecek.

Melih

 

Tarih: 27 Eylül 2005, 18:12 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Biliyor musun dijital fotoğraf makinelerinin yaygınlaşması sonucu türkiyede birim zaman içinde insanların deklanşöre basması 6 kat arttı.Sence bu bir hantallaşmanın ifadesi mi?

 

Tarih: 27 Eylül 2005, 20:54 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Kaç altı kat , kaç altı kat

 

Tarih: 27 Eylül 2005, 22:27 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

sadece 6 kat.
(Sena Ok beyin istatistik şirketinden aldığı bilgi)

 

Tarih: 28 Eylül 2005, 02:24 - İp: yok
iborotti
iborotti (üye)
Yurtdışı / Amatör

sayin ceko bey
bu kucuk daglari ben yarattim. imajindan vazgecmekte fayda var kisisel gelisimiz icin. zaman zaman insanlarin fotograflarina yaptiginiz yorumlara denk geliyorum. burasinin bir fotografcilik sitesi oldugunu sik sik yeniliyorsunuz. sanki onlarin gonderdikleri baska bir seymis gibi. yada sizin onlardan daha fazla burada bulunma hakkiniz varmis gibi. yada bir baska formda dadanagast arkadasimiz paylasimci oldugu icin bir siteden bahsediyor. fotograflarini satabilecekleri. siz fotograflarin cok iyi olmasi lazim yoksa olmaz diyorsunuz. bugunlerde bilen bilmeyen herkes fotograf cekmeye baslamista. oraya ususmesinlermis. simdide gene kendiniz bir kenera cekilmis siz ve sizin haricinizdeki zavalli insanlar senaryosu onananiyor.
sizin icin soyluyorum cidden bu duygulari beslerken kisiliginizde sevgi ve saygi gormek cok zor
mutluluklar diliyorum.

 

Tarih: 28 Eylül 2005, 04:34 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Sayın burkay hocam
eskiden 36 lık pozu belki aylar içinde dolduruyor idik. Şimdi ise günde yüzlerce poz çekiyoruz.Cep telefonu kameraları ise cabası .SAyın ok bence yeniden bir araştırma yapsın.Çünkü özellikle son 1 yıldır korkunç bir artış var.
diğer konuya gelince sevgili ceko ;
ben ps kullanımına pek sıcak bakmıyorum.Ama belki ileride olabilir.Onun için fotolarımı (sizin için pek değerli olmasalarda) orijinal halleri ile gönderiyorum. Ayrıca foto çekmek için çok fazla geziyorum.Bu yüzden yaklaşık 10 kg verdim.Yani daha çevikleştim.Dur bir tane gülme şeyi koyayım.
Sevgili iborotti;
boşuna parmaklarını yorma can çıkar huy çıkmazmız. Ceko bu .Değiştirmek mümkün değil.Hani bir artiz yarışmasında jüri bir adam vardı.Neydi adı bilmiyom.car finans reklamında oynayan.Onun gibi.Bir tane daha
ayrıca iborotti s2 ve h1 foto yarışmasına başladık sen yoksun hala.Ayrıntılar serbest kürsü ve slr slr like alma rehberi forumunda.Fotoğraf gönderebilir ve yorum yapabilirsin. Ceko sen yorum yapma sadece puan ver.

 

Tarih: 28 Eylül 2005, 08:04 - İp: yok
alobar
alobar (üye)
Antalya / Amatör

Hantallaştırmak ?. Sanmıyorum. Dijital makine sahibi olalı daha 1 hafta oldu. Şunu söyleyebilirim. Eskiden fotoğraf çekmeden önce durur düşünürdük. Son zamanlarda (15 yıldır fotoğraf çekiyorum) çekilecek değerde birşeyler bulmakta zorlanmaya başladım. Konuya bakıyorum fakat ya daha önce benzer bir kare çekmişim ya da teknik, kompozisyon v.s. olarak uygun şekilde değildir. Tabi makinede film olması bunun poz sayısı v.b. de etkilidir bu konuda. Dijital makine aldığımdan beri çektiğim kare sayısı bir hayli arttı. Artık film bitecek derdi yok. Çekiyorum beğenmezsem siliyorum. Bunun fotoğrafa yeni başlayanlar için sakıncası olabilir. Eskiden fotoğrafı çekmeden önce nasıl çıkacağını aşağı yukarı bilirdik. Ters ışıkta, karda, plajda, pozlama değerlerini bilir, müdahalemizi yapardık. Fakat fotoğrafa dijitalle başlayan arkadaşlar bunları tahmin etme ya da bilme konusunda zayıf olabilir. Çünkü sonucu hemen görebiliyor. Dolayısıyla bence dijital makine ile fotoğrafı öğrenmek zorlaşıyor.

 

Tarih: 28 Eylül 2005, 13:25 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Ben hatırladım Pazarbey. Adı "Armağan" dı.

 

Tarih: 28 Eylül 2005, 13:53 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Herkes değerli yorumlarıyla tartışmaya renk kattığı için teşekkür ediyorum. Ama iborotti'nin söylediklerini pek anlayamadım. Ben iyiye iyi kötüye kötü diyorum. Doğruları söylemek suçmu oldu arkadaşım. tabi "bilen bilmeyen herkesin üşüşmesi" lafı sadece espriden ibaretti. Herkes anlayışla karşıladı ama sen nedense sert bir tavır aldı. ben zaten orası daha çok profesyonellere yönelik bir site diyerek doğru bir tespitte bulundum. ama ondan sonraki üşüşme olayı espriden ibaretti.O siteye kim girerse girsin oranın daha çok profesyonel fotoğrafçılara yönelik olduğunu söyleyecektir. Bunun dışında zaten netfotoğraf galerisi ile ilgili sadece ben değil hemen hemen herkes rahatsız ve fotoğraflara daha çok özen gösterilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Bu konuyla ilgili açılan forumlar sayfalarca uzayıp gidiyor. umarım bir göz atarsınız. Ama söyleyim kişiliğime yönelik söylediklerinizi sizin kendi kültürünüze ve kişiliğinize bırakıyorum. her zaman doğruları söylemeye devam edeceğim. bu işi benden ve benim gibi arkadaşlardan daha iyi bildiğinizi iddia ediyorsanız, bilgilerinizi paylaşın, eleştirin, yeri geldiğinde sert eleştirilerde bulunun ve doğru yönlendirin. zamanınızı bana sataşarak ve benim kişilik tespitimi harcayarak geçirmeyin. faydalı bir şeyler yapın. Mesela size ilk fırsat. Aydınlatma sistemlerinde açtığım bir konu var ve 10 gündür kimseden cevap alamadım. Engin bilgilerinizle bana yardımcı olun. Hem işe yaramış olursunuz.

Pazarbey şimdi ayıp ettin Ulen biraz şenlenelim diye iki şey sölüyoz millet ciddiye alıyo. Sonrada bana ahkam keser abi yapıştırması yapıyor. Yok babam size yorum morum, puanda yok

Saygılarımla.

#ceko' tarafyndan 28.09.2005 15:47:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Eylül 2005, 15:44 - İp: yok