dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf Sanatmıdır.

Sanat, Bir fikrin, bir duygunun, bir güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü ve yöntemler sonucunda ulaşılan üstün yaratıcılık tanımının özü anlatımdır. Bilginin, gözlemin, iç dünyanın ve yaratıcı gücün harmanını bir malzeme ve bir yöntemle anlatmaktır.Sanatı herhangi bir malzeme ile bir dışa vurum olarak kabul edersek bu malzeme ses, söz, nota, yazı, boya, beden, kil, taş vb. olabildiği gibi fotoğraf da olabilir. Görsel dünyada biçim sadece bir araç, bizleri amaca ulaştıran bir şifreleme yüzeyidir. Sanatçının dünya görüşünü ve sanat anlayışını açıklayan bir şifrelendirmedir bu. Biçim, sanatçının tarzını belirler. Görüntünün anahtarıdır. İçerik anlatılan konudur, hikayedir. fotoğrafın yapısına taşınandır. Fotoğrafta ustalık, anlatılanın en ustaca biçimlenmesidir. Doğru yerden doğru zamanda bakmasını, bunu doğru teknikle becermesini ve her şeyin üstünde bir dünya görüşü oluşturmuş fotoğrafçılar ancak sanatçı olarak kabul edilebilir.

Fotoğraf sanatının anlatım alanına değindiğimizde olanakları geniştir; perspektifle ışıkla, kompozisyonla, objektifle, açılarla, fotoğrafçının vermek istediği anlamda bunlar başta ilke olarak karşımıza çıkar. Aklın, gözün, yüreğin birleştiği andır fotoğraf. İletilen, oluşturan ve verici olan fotoğrafçı ulaşmak istediği kitleye bir araç olan fotoğrafla ulaşır. Bu ulaşımı bir anlam içerir. Anlam iletişimin anahtarı, iletişim sürecinin odak noktasıdır. Her iletinin ileten için bir anlamı vardır. Bir film, yönetmenin anlatmak istediklerini; bir resim, ressamın bakış açısının; bir şiir, ozanın duygu ve düşüncelerinin anlamını taşır; bir fotoğraf da fotoğrafçının bakış açısının ve düşüncelerinin anlamını taşır. Yaşamın anlamını kavramak, dünyayı anlamlı kılmak isteriz .

Fotoğraflar, yaşanmakta olan bir hayat sürecinden alınmış birer görsel andaç gibidirler. fotoğraf göz için gözlük gibi sadece bir araçtır. Önemli olan bu aracı kullanan birey, bireyin gördüğüdür. Çünkü tercih şansı bireye aittir.Fotoğrafta belirleyici olan, makinenın arkasında olan kişi onun dünya görüşü, kullandığı dil ve üsluptur.İnsanlar bir fotoğrafın, önemli özelliklerinden birinin içerik olduğunu yavaş yavaş anlamışlardır. Diğer sanatlarda olduğu gibi fotoğraf sanatında da ortak paydada birleşen bir anlam olmalıdır. Fotoğrafın içeriği ortak bir anlam taşımalıdır. Fotoğrafın dili, sadece görsellikten ibaret değildir. İç topluma, çağa, mekana ve bireylere ilişkin bilgilerle yüklüdür. Evrensel kurallarla dolu okumalar olduğu gibi yoruma açık fotoğraflarda vardır. Ancak değişmeyen gerçek fotoğrafın bir dil yetisi oluşudur. Fotoğraf yıllarca süren savaşın sonunda kendini ifade edebilen ve fotoğrafa bakan kişi tarafindan da okunabilen bir dile, ortak kodlara sahip olabilmiştir.Dünyanın her yerinde anlaşılan tek ortak “dil” olan fotoğraf bütün uluslar ve kültürleri bir araya getirerek insan ailesini birbirine bağlar.


Fotoğraf sanatı yalnız seyirlik bir sanat olmayıp, geniş kitlelere büyük kavrayış kazandıran bir iletişim büyüsüdür.Görselliğin gerçekliğin önüne geçtiği günümüz dünyasında geniş kitleler tarafından her gün tüketilen fotoğrafların, bireyleri yönlendirme, etkileme özelliği fotoğrafın propaganda özelliğini arttırmaktadır.

Fotoğraf bazen sosyal amaçlı, bazen bilinmeyeni anlatmak, bazense gerçeği kanıtlamak, tanık olmak gibi görevler üstlenmiştir. Fotoğraflar, yaşanmakta olan bir hayat sürecinden alınmış birer görsel andaç gibidirler. Fotoğraf, yalnızca bir sanat değildir; o bir sanat yapıtından çok daha iyi şeyler yapabileceğini hep kanıtlamıştır.

#ironman' tarafından 24.10.2009 21:39:04 tarihinde düzenlendi.


#ironman' tarafından 24.10.2009 21:40:56 tarihinde düzenlendi.


#ironman' tarafından 21.11.2009 23:54:29 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Eylül 2009, 13:44 - İp: 88.***.**5.88
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

konuya bir bakayım dedim ama..

o kadar sıkışık yazmışsınız ki.. okumak gelmedi pek içimden.. gözü yoran bir yazı..

yazılarınızda biraz paragraf, boşluk vs kullanmak, okuyana daha rahat okuma imkanı verecektir.

 

Tarih: 23 Ekim 2009, 12:24 - İp: 88.***.**9.51
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

paragrafları ayırıyım dedim ama gene eskisi gibi oldu kusura bakmayın.

 

Tarih: 24 Ekim 2009, 21:41 - İp: 88.***.**3.183
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hülya Avşar'ın yaptığı sanat ise , fotoğraf haydi haydi sanattır ....

 

Tarih: 25 Ekim 2009, 06:42 - İp: 96.***.**9.175
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

her fotoğraf sanat değildir
her fotoğrafçı sanatçı değildir.

bunu açıklamak bazen zor olabilir ama 10 tane karışık katagoride sanatsal olan fotoğraf ile olmayan fotoğrafı yan yana koyun yoldan geçen 100 farklı yaşta olan ve farklı mesleklere sahip olan kişilere sorun.

sonuç nasıl olur desiniz?

durun ben söyleyeyim. daha sanatın ne olduğunu bile bilmeyen insanlar sanatsal olan ve olmayan fotoğarfları ayırt edebilirler.


okuduğum bir kitapta şu yazıyordu;

"sözcükler iletişimin engelleridir"

ve bunu destekleyici bir konuşmayı vermek istiyorum.
bu linkteki filme bakın: http://forum.netfotograf.com/cevap.asp?rep_id=473053

filmin sonunda bir konuşma geçiyor buyrun dinleyin,
kısa konuşmayı dinlemek için tıklayın>>
Mantıklı nedenler yalnızca ve yalnızca gerçek sevginin gizemli denkleminde bulunabilir
-----------


bu ne alaka demeyin sakın. bizim tartışmamızla birebir örtüşüyor.
Fotoğraf sanattır der herkes ama her fotoğraf sanat değildir der. ve bunu mantıklı sebeplerle gösteremez. çünkü insanoğlunun bugüne kadarki yaşamında çevresinden etkilendiği- okuldan öğrendiği kimi zaman hissettiği bir gizemli beğeni olgusu vardır. Bunu açıklamak çok zordur zira herksin anlayacağı halde anlatmak sayfalara sığar. o yüzden sanat vardır ve fotoğrafta bir sanattır.
yıllar geçtikçe bu sanatmıdır değilmidir tartışmalarına yeni olgular eklenmektedir. bu çok normaldir.

FOTOĞRAF SANATTIR

 

Tarih: 25 Ekim 2009, 07:59 - İp: 88.***.**0.86
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör