dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf Sanatmıdır.

Sanat, Bir fikrin, bir duygunun, bir güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü ve yöntemler sonucunda ulaşılan üstün yaratıcılık tanımının özü anlatımdır. Bilginin, gözlemin, iç dünyanın ve yaratıcı gücün harmanını bir malzeme ve bir yöntemle anlatmaktır.Sanatı herhangi bir malzeme ile bir dışa vurum olarak kabul edersek bu malzeme ses, söz, nota, yazı, boya, beden, kil, taş vb. olabildiği gibi fotoğraf da olabilir. Görsel dünyada biçim sadece bir araç, bizleri amaca ulaştıran bir şifreleme yüzeyidir. Sanatçının dünya görüşünü ve sanat anlayışını açıklayan bir şifrelendirmedir bu. Biçim, sanatçının tarzını belirler. Görüntünün anahtarıdır. İçerik anlatılan konudur, hikayedir. fotoğrafın yapısına taşınandır. Fotoğrafta ustalık, anlatılanın en ustaca biçimlenmesidir. Doğru yerden doğru zamanda bakmasını, bunu doğru teknikle becermesini ve her şeyin üstünde bir dünya görüşü oluşturmuş fotoğrafçılar ancak sanatçı olarak kabul edilebilir.

Fotoğraf sanatının anlatım alanına değindiğimizde olanakları geniştir; perspektifle ışıkla, kompozisyonla, objektifle, açılarla, fotoğrafçının vermek istediği anlamda bunlar başta ilke olarak karşımıza çıkar. Aklın, gözün, yüreğin birleştiği andır fotoğraf. İletilen, oluşturan ve verici olan fotoğrafçı ulaşmak istediği kitleye bir araç olan fotoğrafla ulaşır. Bu ulaşımı bir anlam içerir. Anlam iletişimin anahtarı, iletişim sürecinin odak noktasıdır. Her iletinin ileten için bir anlamı vardır. Bir film, yönetmenin anlatmak istediklerini; bir resim, ressamın bakış açısının; bir şiir, ozanın duygu ve düşüncelerinin anlamını taşır; bir fotoğraf da fotoğrafçının bakış açısının ve düşüncelerinin anlamını taşır. Yaşamın anlamını kavramak, dünyayı anlamlı kılmak isteriz .

Fotoğraflar, yaşanmakta olan bir hayat sürecinden alınmış birer görsel andaç gibidirler. fotoğraf göz için gözlük gibi sadece bir araçtır. Önemli olan bu aracı kullanan birey, bireyin gördüğüdür. Çünkü tercih şansı bireye aittir.Fotoğrafta belirleyici olan, makinenın arkasında olan kişi onun dünya görüşü, kullandığı dil ve üsluptur.İnsanlar bir fotoğrafın, önemli özelliklerinden birinin içerik olduğunu yavaş yavaş anlamışlardır. Diğer sanatlarda olduğu gibi fotoğraf sanatında da ortak paydada birleşen bir anlam olmalıdır. Fotoğrafın içeriği ortak bir anlam taşımalıdır. Fotoğrafın dili, sadece görsellikten ibaret değildir. İç topluma, çağa, mekana ve bireylere ilişkin bilgilerle yüklüdür. Evrensel kurallarla dolu okumalar olduğu gibi yoruma açık fotoğraflarda vardır. Ancak değişmeyen gerçek fotoğrafın bir dil yetisi oluşudur. Fotoğraf yıllarca süren savaşın sonunda kendini ifade edebilen ve fotoğrafa bakan kişi tarafindan da okunabilen bir dile, ortak kodlara sahip olabilmiştir.Dünyanın her yerinde anlaşılan tek ortak “dil” olan fotoğraf bütün uluslar ve kültürleri bir araya getirerek insan ailesini birbirine bağlar.


Fotoğraf sanatı yalnız seyirlik bir sanat olmayıp, geniş kitlelere büyük kavrayış kazandıran bir iletişim büyüsüdür.Görselliğin gerçekliğin önüne geçtiği günümüz dünyasında geniş kitleler tarafından her gün tüketilen fotoğrafların, bireyleri yönlendirme, etkileme özelliği fotoğrafın propaganda özelliğini arttırmaktadır.

Fotoğraf bazen sosyal amaçlı, bazen bilinmeyeni anlatmak, bazense gerçeği kanıtlamak, tanık olmak gibi görevler üstlenmiştir. Fotoğraflar, yaşanmakta olan bir hayat sürecinden alınmış birer görsel andaç gibidirler. Fotoğraf, yalnızca bir sanat değildir; o bir sanat yapıtından çok daha iyi şeyler yapabileceğini hep kanıtlamıştır.

#ironman' tarafından 24.10.2009 21:39:04 tarihinde düzenlendi.


#ironman' tarafından 24.10.2009 21:40:56 tarihinde düzenlendi.


#ironman' tarafından 21.11.2009 23:54:29 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Eylül 2009, 13:44 - İp: 88.***.**5.88
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

sanat işi konusunda çok tartışılır.
bende arada sırada düşünürüm. ben ne yapıyorum-ne yapmalıyım diye.
sonuçta hayat akıp geçiyor bir yol çizmek lazım kendimize diye düşünür dururum hep.

sıfırdan birşey üretenlere ben sanatçı diyebilirim. Yalnız ürettiği şeyleri satması önemli değildir.
varsın satılmasın.
ama baktığımızda insanı içine çekebiliyorsa yeterlidir.
gerek tekniği gerek ışığı gerek renkleri..

--------------
ben bir yerde duymuştum. bir söz vardı.
en kırmızı elma, en tatlı çilek, en ekşi erik, en çikita muz, en tombul kiraz, en yeşil kivi, kısacası en güzel meyvaları bir tabağa doldurun ve yemeye başlayın.
ne oldu?
çok geçmeden mideniz allak pullak oldu değil mi

işte bece fotoğraftaki önemli unsurların hepsi bir arada kullanılırsa bizde yaratacağı sonuçta buna benzer.

bunu neden söyledim. durun orayada geliyorum şimdi. cümleleri bağlayacağım.
hani hep derizya; altın kural, ışık patlaması, kontrast, netlik, insanlar, ışık gölge oyunları..
bunlardan en fazlasını barındıran fotoğraf iyi fotoğraftır deriz hep deği mi?
tamam iyi fotoğraftır.
peki bu fotoğraflar sanatsal mıdır? dolayısıyla çekende sanatçımıdır?

iyi fotoğraf sanatsal fotoğrafmıdır?
Snatsal fotoğrafı sanatsal yapan nedir? Dolayısıyla sanatçı ne yapmalıda bu fotoğrafını sanatsal fotoğraf kategorisine sokabilmeli
nedir sanatsal fotoğraf?
renk mi? konu mu? kompozisyon mu? kontrast mı? altın kural mı? nedir?
taa mısırdaki insanları çekmek sanatmıdır? Ben mahalemdeki insanı çeksemde sanat olur mu?

benim nacizane görüşüm şudur. (zamanla deişebilir)
fotoğrafı iyi fotoğraf yapan tüm öğelerin en iyi şekilde bir araya gelmesidir. ama bu iyi fotoğraf çoğu zaman sanatsal fotoğraf olarak görülmemektedir.
Bunun için (bence), bir fotoğrafın santsal fotoğraf olarak değerlendirmek için en iyi tekniklerin ve kompozisyon unsurlarının hepsini bir arada aramamalıyız.
---------------------
konumuz çok derin ve ben çok bilmiş sanatçı değilim. Ama bazen aklımı karıştıran şeyleri yazmak istiyorum.
Bugün müzelerdeki sanat olarak nitelendirilen eserler taş parçası değil mi? (fiziksel konuştum şimdi)
nedir onları müzelik yapan?
bir devire ait izler taşırlar değil mi? Eserlede kimi zaman o devre ait yaşam izlerini buşuruz kimi zaman, ama kimi zamanda o devirdeki sanat anlayışını yansattığı için kültürsel olarak bizim zenginliğimizi yansıttığı için ileriki nesillere göstermek için orada muhafaza ederiz.

Kabaca bir döneme ışık tıtan çalışmalar sanat olarak değerlendirilebiliyor. İşin yapıldığı devirde beş para etmez(ifadeye takılmayın) stun parçası yüzyıllar sonrasında sanat olarak ele alınabiliyor.
çünkü o devre ait izleri taşıyor. incelenebiliyor. Hatta yazıtlarda öyle.
mesela bugün ara gülerin fotoğraflarına bakın. ozamanki istanbulla şimdiki arasında farklar vardır.
az bir sürede olsa bir dmnemin yaşantısına ışık ttar fotoğrafları. hatta bunu kendiside söylüyor.
şimdiki istanbul eskidenki istanbul değil diyor.

---------
uzatmadan şunu dmek isterim sizlere;
fotoğrafı fotoğraf yapan elbetteki en temel fotoğrafik kurallardır. Ama sanatsal fotoğrafı yaparken ve fotoğrafçının sanatçı olması için insanlığa bir faydalı işi olmalıdır. Bu kimi zaman fdemirhan hocamın kaleleri çektiği gibi olabilir kimi zaman ara gülerin istanbul fotoğrafları olabilir.
Ama bence her ikisindede soyut şeylerin yanında tarihe o anları işleme gibi sosyal sorumluluklarıda vardır. Yani kaleyi çekerken oradaki kültürü anadıran birkaç insan portresi birkaç günlük yaşam fotoğrafı çekilebilirse hem konu en iyi şekilde işlenebilir hemde insanlığa hizmetimiz olur hemde fotoğraflara kattığımız tarzımızla bizim fotoğraflarımızı her gören hemencecik tanır. diyebiklirki bu aragüler fotoğrafıdır.

işte sanatçıyı sanatçı yapan fotoğrafı değerli bir sanat eseri yapan birkaç unsurda bunlardır.


not: verilen örnekler sadece birer örnektir ve burada yazdıklarım benim fotoğraf yaşamım boyunca edindiğim bilgi ve tecrübelerimden meydana gelmiştir. Tamamen bence olan bu düşünceler daha değişiklik gösterebilir.

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 19:23 - İp: 88.***.**6.228
kornkal
kornkal (üye)
İstanbul / Amatör

Photos 'ışık', graphe 'yazı' demek: yani 1839'da keşfedilen fotoğraf için, 'ışık ile yazı yazmak' diyebiliriz. Fotoğrafın sanat sayılıp sayılmadığı ise her zaman şüphe götürmüştür. Ünlü Fransız şair ve sanat eleştirmeni Charles Baudelaire, "Fotoğraf Sanat mı?" isimli yazısında, fotoğrafın sanat değil, sanayi olduğunu söylemiş. Bu konuda herkes farklı düşünebiliyor; "Ne var ki, basacaksın işte makinenin düğmesine, hele bir de doğru ışıkla güzel bir enstantane yakaladın mı, al işte sana iyi fotoğraf" demek mümkün tabii

Elbette bu işin teknikleri, kursları, ustaları, sergileri var; ama yine de bir Van Gogh tablosu ya da Beethoven konçertosu ile bir fotoğrafı aynı kefeye koymak da içimizden gelmiyor. Belki de burada farklı kıstaslar söz konusudur, işte Türk fotoğraf sanatının ve aynı zamanda bu yazının kahramanı Ara Güler, kendi sözleriyle bizi burada çıkmazdan kurtarıyor gibi: "Fotoğraf niye sanat değildir? Çünkü hakikatin parçasını yakalayan bir şeydir. Hakikat olduğu için fotoğraf mevcuttur".

Alintim Ara Guler den.
``"Fotoğraf niye sanat değildir? Çünkü hakikatin parçasını yakalayan bir şeydir. Hakikat olduğu için fotoğraf mevcuttur".

ve zaten birsey mevcut ise sanatsal anlamda yaratilmamistir.
pek yanlista sayilmaz diye dusunuyorum.

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 19:27 - İp: 85.***.**0.69
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

tartışmaya katılan arkadaşlara teşekkür edrim.harkes kendi fikrini açıklasın.madem fotoğraf teknoloji ürünüdür,bir resim gibi algılayamayız,öyleyse film de bir teknoloji ürünüdür ve hersene oskarı dağıtılıyor.fotoğraf sanatmıdır yada her fotoğraf sanat sayılamazmı.

 

Tarih: 14 Eylül 2009, 04:25 - İp: 88.***.**6.189
iviavi
iviavi (üye)
Gaziantep / Amatör

temelde varolan şeyi fotoğraf(çı) sadece (görüntü itibariyle ) sabitler , sanatsal düzeyde fotoğraflar çekilebilir ama temelde fotoğraf sanat değildir.

 

Tarih: 14 Eylül 2009, 18:37 - İp: 88.***.**8.87
oguzhanman
oguzhanman (üye)
İstanbul / Amatör



#oguzhanman' tarafından 15.09.2009 18:03:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Eylül 2009, 17:58 - İp: 78.***.**3.93
msandikci
msandikci (üye)
Konya / Amatör

geçen günlerde derste sanatları felan işliyoruz görsel sanatlar işitsel sanatlar felan.ben söz hakkı istedim görsel sanatların bir dalıda fotoğraf dedim.hoca bana otur yerine fotoğraf çekmek sanat değildir dedi.üstüne üstlük bide azar çekti saçma saçma şeyler söyleme diye.bazı kişilere göre sanat değil ama bence sanattır.

 

Tarih: 18 Ekim 2009, 10:27 - İp: 88.***.**9.249
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

insanların bakış açıları zamanla değişir.aynı kalırsa yerinde sayar,emeğe saygı duymak lazım.güzel fotoğraf çekmek bilgi,emeğin karşılığıdır.başkaları anlamasına gerek yok kişiler başkaları için değil kendileri zevk aldıkları şeylere değer veriyorlarsa sorun yok filozof diojen gibi gölge etme başka ihsan istemez.

 

Tarih: 18 Ekim 2009, 15:45 - İp: 88.***.**5.190
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

fotografın sanat olup olmaması degil benim deginecegim nokta. biraz daha farklı bi yerden bakacagım olaya..
ufak bi hikaye anlatacagım, kafanızda canlandırın.
-------------------

gecen yıl İstanbulda calısıyordum, kızarkadasım Galata Perform diye bir organizasyonda mihmandardı, e bende oralardaydım tabi...
organizasyon yerli yabancı "sanatcıların" eserlerinin sergilendigi bir bulusma gibi..(seyahat ve barınma giderlerinin organizasyon tarafından karsılandıgını soylersem gelenlerin cogunun amacı anlasılır sanırım)
fotograf muzik dans tiyatro dinleti heykel sahne performansları falan...
galata kulesi civarında cesitli yerlerde "sanat gosterileri"
---------------------------------
şimdi diyeceklerimde kimseyi kucumseme gibi bir amacım yok

o gun, sanatın, agızlarını yayarak yarı ingilizce yarı turkce konusan, yeri geldiginde elektrik faturası kuyruguna giren,ekmek almak için bakkala giden o değilmişçesine burnu havada davranan, birbir grup "kayıp" insanın
-"aaaawwwbi perfect bişey, adam incredible, acının varsaydıgımız dünyadan kopup somutlaşarak yüzümüze carptıgı bir başkaldırıydı performansı, tuylerim diken diken oldu, tamamen out oldum..."
falan diye bahsettikleri bişey oldugunu ogrendim..
aynı grup, içindekiler tamamen turk olmasına ragmen, durup dururken birbirleriyle ingilizce falan konusmaya baslayan insanlardan olusuyordu..

fonda radyodan actıgı arapca muzık esliginde, kafasındaki sargıya iliştirdigi civileri cıkarıp duvara çakan bir adamdı bu yukarıdaki kelimelerle anlattıkları "incredible" şahıs ve perfect sanatı..gosterisinin sonundada duvara bikac cekic darbesi vurup cıkıp gitti odadan.

ulan aynı salondamıydık falan dedim kendi kendime bu yorumları duyunca.
ya bi ssss...... gidin allah askına demek istedim ama kucumseyen bakıslardan korktum acıkcası..
haa demedim mi? dedim. hem turkce hem ingilizce dedim hemde... anlamayan kalmasın istedim.
sanata gonul vermiş kalpleri kırdım..
ben "bu sanat degil" dedigimde sen sanatı tanımlayamazsın dıyen benım yaslarımda bir insan, "sanat bu" diyerek benim kafama sokmaya calısıyordu..
işin garibi ne o tanımlayabilir sanatı ne ben..ben hala bu adamın 3 gunluk istanbul tatili için geldigini dusunuyorum..
yok yani bakıyorum en basit dugun sarkıcısı bile elindeki baglamayı calmayı ogrenmek için yırtınıyor,adam yerıne koyan yok.. bu adam duvara civi cakıp sanatcı diye paye alıyor.
gene kabul gormus sanatcıları falan hiç katmıyorum zaten olayın içine..

o yuzden, ciddi anlamda soyluyorum bunu,bırakın fotograf sanat degil desinler.bende diyorum ya,degil... ben fotograf sanat oldugu içinmi fotograf cekiyorum ki?
hayır, sevdigim için cekiyorum. heykel yapamıyorum ama fotograf cekiyorum.
o adam ikisinide yapamıyo demekki gidip duvara civi cakıyo..
ulan duvara civi cakmaya sanat diyolar,turku soyleyip calısan amele gorseler yuzune bakmazlar,kıro derler hanzo derler...

sanat falan dedikleri seyi tanımlayacak kadar beyni olmayan adam, neyin sanat olduguna karar verebilir mi? ben oturup tanımlayamıyorum valla, aradan cekildim.

misal,
" uyelerinin tamamının farklı telden caldıgı ve en embesil ilkokul cocuklarının muzık odasında aletlerin basına oturup hepberaber cıkaramayacagı kadar alakasız sesler cıkaran bir orkestraya ben " ne lan bu,kalk gidelim heykel sergisine ugrayalım" derken bir kısım insan "abi adamlar protest,kalıpların dısında,ozgur muzık falan filan" diye zırvalayabilıyor.. kimse kusura bakmasın en hafif tabiri buydu.. ulan bu sanatta senfoni orkestrası izlemeye gittinmi bikere desen adama, çok banal der..
hiç olmadı git kadıkoyde konservatuarın arka bahcesine otur prova dinle desen yuzune bakar mal mal..

uzun lafın kısası,
sanat diye bişey yok.var diyorsanız, nedir sanat?
cıkıp en baba yazar bile acıklayamaz sanmıyorum..
bir kısım insanın begendigi seyler var, bir kısım ınsanın begenmedigi seyler var.
hepsi bu.


-------------



 

Tarih: 19 Ekim 2009, 01:02 - İp: 78.***.**2.187
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

tamamen ayrı bir baslıkta sunu soyleyeyım.

fotograf sanat degildir diyende, bir acıdan ikiyuzludur.
neden?

birincisi tabiki sinema,ironman demiş zaten.
sinemayı sanat kabul eden fotograf sanat degildir diyorsa "halt eder" cunku sinema dedigin sanıyede 24 fotograftır.
ama onda dialog var ama onda muzık var diyen cıkar,cıkmaz degil
ozaman diyebilirizki, sinema kolajdır
muzikten edebiyattan ve fotograftan olusur.sen muzıgı,edebiyatı sinemayı sanat say,fotografı dışla.
hadi len.

-----
ikincisi, en dandik seyı bile, "yaratıcılık" var içinde diye sanat sayan, (duvara cekicle vurmak,civi cakmak yaratıcılıkmıs mesela)
gudik sanat hayranlarının, fotografta yaratıcılık olmaz tezleri boş laftan baska bişey degildir.

diyelim fotografta yaratıcılık olmuyor.
ozaman illustrasyon sanattır,ama yok onuda kabul etmezler.
cunku meselesorgulayıp degerlendirme degil,yoksayma meselesi...
-----

tekrar diyorum, ben sanat oldugu için degil sevdigim için fotograf cekiyorum,
kim sanat demiş dememiş benim derdim degil..
sizinde olmasın ya,cıkalım fotograf cekelim,ohh temiz hava

 

Tarih: 19 Ekim 2009, 01:30 - İp: 78.***.**2.187
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

ağzına sağlık gaijin

 

Tarih: 19 Ekim 2009, 21:44 - İp: 88.***.**3.59