dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf Sanatmıdır.

Sanat, Bir fikrin, bir duygunun, bir güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü ve yöntemler sonucunda ulaşılan üstün yaratıcılık tanımının özü anlatımdır. Bilginin, gözlemin, iç dünyanın ve yaratıcı gücün harmanını bir malzeme ve bir yöntemle anlatmaktır.Sanatı herhangi bir malzeme ile bir dışa vurum olarak kabul edersek bu malzeme ses, söz, nota, yazı, boya, beden, kil, taş vb. olabildiği gibi fotoğraf da olabilir. Görsel dünyada biçim sadece bir araç, bizleri amaca ulaştıran bir şifreleme yüzeyidir. Sanatçının dünya görüşünü ve sanat anlayışını açıklayan bir şifrelendirmedir bu. Biçim, sanatçının tarzını belirler. Görüntünün anahtarıdır. İçerik anlatılan konudur, hikayedir. fotoğrafın yapısına taşınandır. Fotoğrafta ustalık, anlatılanın en ustaca biçimlenmesidir. Doğru yerden doğru zamanda bakmasını, bunu doğru teknikle becermesini ve her şeyin üstünde bir dünya görüşü oluşturmuş fotoğrafçılar ancak sanatçı olarak kabul edilebilir.

Fotoğraf sanatının anlatım alanına değindiğimizde olanakları geniştir; perspektifle ışıkla, kompozisyonla, objektifle, açılarla, fotoğrafçının vermek istediği anlamda bunlar başta ilke olarak karşımıza çıkar. Aklın, gözün, yüreğin birleştiği andır fotoğraf. İletilen, oluşturan ve verici olan fotoğrafçı ulaşmak istediği kitleye bir araç olan fotoğrafla ulaşır. Bu ulaşımı bir anlam içerir. Anlam iletişimin anahtarı, iletişim sürecinin odak noktasıdır. Her iletinin ileten için bir anlamı vardır. Bir film, yönetmenin anlatmak istediklerini; bir resim, ressamın bakış açısının; bir şiir, ozanın duygu ve düşüncelerinin anlamını taşır; bir fotoğraf da fotoğrafçının bakış açısının ve düşüncelerinin anlamını taşır. Yaşamın anlamını kavramak, dünyayı anlamlı kılmak isteriz .

Fotoğraflar, yaşanmakta olan bir hayat sürecinden alınmış birer görsel andaç gibidirler. fotoğraf göz için gözlük gibi sadece bir araçtır. Önemli olan bu aracı kullanan birey, bireyin gördüğüdür. Çünkü tercih şansı bireye aittir.Fotoğrafta belirleyici olan, makinenın arkasında olan kişi onun dünya görüşü, kullandığı dil ve üsluptur.İnsanlar bir fotoğrafın, önemli özelliklerinden birinin içerik olduğunu yavaş yavaş anlamışlardır. Diğer sanatlarda olduğu gibi fotoğraf sanatında da ortak paydada birleşen bir anlam olmalıdır. Fotoğrafın içeriği ortak bir anlam taşımalıdır. Fotoğrafın dili, sadece görsellikten ibaret değildir. İç topluma, çağa, mekana ve bireylere ilişkin bilgilerle yüklüdür. Evrensel kurallarla dolu okumalar olduğu gibi yoruma açık fotoğraflarda vardır. Ancak değişmeyen gerçek fotoğrafın bir dil yetisi oluşudur. Fotoğraf yıllarca süren savaşın sonunda kendini ifade edebilen ve fotoğrafa bakan kişi tarafindan da okunabilen bir dile, ortak kodlara sahip olabilmiştir.Dünyanın her yerinde anlaşılan tek ortak “dil” olan fotoğraf bütün uluslar ve kültürleri bir araya getirerek insan ailesini birbirine bağlar.


Fotoğraf sanatı yalnız seyirlik bir sanat olmayıp, geniş kitlelere büyük kavrayış kazandıran bir iletişim büyüsüdür.Görselliğin gerçekliğin önüne geçtiği günümüz dünyasında geniş kitleler tarafından her gün tüketilen fotoğrafların, bireyleri yönlendirme, etkileme özelliği fotoğrafın propaganda özelliğini arttırmaktadır.

Fotoğraf bazen sosyal amaçlı, bazen bilinmeyeni anlatmak, bazense gerçeği kanıtlamak, tanık olmak gibi görevler üstlenmiştir. Fotoğraflar, yaşanmakta olan bir hayat sürecinden alınmış birer görsel andaç gibidirler. Fotoğraf, yalnızca bir sanat değildir; o bir sanat yapıtından çok daha iyi şeyler yapabileceğini hep kanıtlamıştır.

#ironman' tarafından 24.10.2009 21:39:04 tarihinde düzenlendi.


#ironman' tarafından 24.10.2009 21:40:56 tarihinde düzenlendi.


#ironman' tarafından 21.11.2009 23:54:29 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Eylül 2009, 13:44 - İp: 88.***.**5.88
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

size katılıyorum fotoğraf kesinlikle bir sanattır ve o sanatı ortaya koyan da sanatçıdır. tabii bunun da belirli kriterleri vardır muhakkak. her fotoğraf sanat eseri midir? her fotoğraf çeken sanatçı mıdır? tartışılır ve bana göre değildir...

Güzel yazıydı efendim...

selamlar..

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 17:02 - İp: 88.***.**2.190
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

bencede güzel yazıydı. ama paragraflarla ayrılmış halde olsayda daha bir okunur kılardı makalenizi.
yinede bizimle paylaşmanız güzeldi.
elinize sağlık.

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 17:12 - İp: 88.***.**6.228
kornkal
kornkal (üye)
İstanbul / Amatör

Ara Guleri hepimiz biliriz.kendisine `fotograf sanatcisiyim` demez,,``foto-muhabirim`` der. ancak cektigi onbinlerce fotografta tek gorunen sey sanattir.onlarca fotografi sanki beynimize kazinmis gibidir.boylede bir durum var.

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 18:28 - İp: 85.***.**0.69
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

Tam da o konuya değinecektim.

ara güler der ki; sanat kolay yapılan bir uğraş değildir lakin; fotoğraf öyle değildir bas çek. yani fotoğraf çekiyorum diyen herkes hemen sanatçı kılıfına girmeye çalışıyor. yok böyle bi' şey sıkıyosa resim çizsin der. - tam değil ama buna yakın bir cümle-

bu bakımdan yani ara güler' in sanatçı ibaresini ve sanat anlayışını sadece bas çek olarak gören ve ego tatmin etmeye çalışan güruhun sanatçı olamayacağını söyler. doğrudur fakat; yanlış bir önermedir. sürç-i lisan etmiştir. Beleş sanatçılara - yani aha bastım çektim sanatçı oldum ben diyen güruha- sinirlenirken aslında sanat olan fotoğrafı tümüyle sanat olmaktan çıkarmıştır. ara güler büyük bir üstadtır bu tartışılmaz ama bu konuda pekte haklı sayılmaz. dediğim gibi bir anlık sinirle ettiği sürç-i lisandır. yoksa kedisi de bana göre bal gibi sanatçıdır. ve biliriz ki ara güler çok çabuk sinirlenebilen ve ağzına geleni hemen söyleyen bir fotoğrafçıdır. Kendi deyimiyle foto muhabiri.

Ha bir de sanatı foto muhabirliği olarak görür. yani bir olayı bir anı bir yaşamı fotoğraflarla başkasına aktarabilen sanatçıdır. eşittir foto muahabiri. günümüzde bir çok fotoğraf alanı vardır ve benim görüşüme göre bir çok alandan bir çok sanat eseri ortaya koyulmaktadır. tabii bu benim görüşüm. ara güler başka düşünür ben başka ama; o bu işin en iyisidir, ben sadece küçük bir virgül belki de ayraç.

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 18:39 - İp: 88.***.**2.190
kornkal
kornkal (üye)
İstanbul / Amatör

her fotografci bir zanaatkardir.bir sekilde isigi dogru veya yanlis isler,desenini ve dokusunu olusturup urunu ortaya cikartir. bu urunlerden bazilari sanat kapsamina girer.

alinti ;

``Fotoğrafta belirleyici olan, makinenın arkasında olan kişi onun dünya görüşü, kullandığı dil ve üsluptur.İnsanlar bir fotoğrafın, önemli özelliklerinden birinin içerik olduğunu yavaş yavaş anlamışlardır. Diğer sanatlarda olduğu gibi fotoğraf sanatında da ortak paydada birleşen bir anlam olmalıdır.```

her fotografci bir zanaatkar-her zanaatkar bir sanatci degildir.

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 18:42 - İp: 85.***.**0.69
kornkal
kornkal (üye)
İstanbul / Amatör




hangi fotograf,``sanat` tir?

#kornkal' tarafından 13.09.2009 19:00:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 18:57 - İp: 85.***.**0.69
kornkal
kornkal (üye)
İstanbul / Amatör



#kornkal' tarafından 13.09.2009 18:59:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 18:57 - İp: 85.***.**0.69
kornkal
kornkal (üye)
İstanbul / Amatör

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 18:59 - İp: 85.***.**0.69
kornkal
kornkal (üye)
İstanbul / Amatör

belkide dogru soru hangi fotograf sanattir? dir belkide- fotograf sanatmidirdan ziyade.
kuskusuz fotograf sanattir.

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 19:01 - İp: 85.***.**0.69
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

Fotoğrafta belirleyici olan, makinenın arkasında olan kişi onun dünya görüşü, kullandığı dil ve üsluptur.İnsanlar bir fotoğrafın, önemli özelliklerinden birinin içerik olduğunu yavaş yavaş anlamışlardır. Diğer sanatlarda olduğu gibi fotoğraf sanatında da ortak paydada birleşen bir anlam olmalıdır paylaştığınız bu bilgiye göre ve benim görüşüme göre ki yukarda ki bilgilerden pekte farklı değiller. sanattır.

Dip Not: he bir de şöyle anlayış var bu işten para kazananın sadece fotoğraf sanatçısı olduğu sanılıyor. bence değildir.

 

Tarih: 13 Eylül 2009, 19:03 - İp: 88.***.**2.190