rose344
rose344 (üye)
İstanbul / Meraklı

Bir Fotografcının Evi..

Merhaba arkadaşlar öncelikle sık sık olmasada bu siteyi takip ediyordum..Fakat ,Yeni üye oldum.
Bu sitede bir çok fotografcı arkadaşların oldugunu düşünerekten sizlere özel bir sorum olacak..
Ben içmimarlık ögrencisiyim. ve projemde;Bir dağ evi yapıyorum. Ve bu evin sahibi bir fotografcı bu dağ evine fotografıyla fotograf için her hafta gelen biri..

1-)fotografcı bu evine arkadaşlarını getirip kış bahçesi görünümünde camla cevrili bir mekanda fotograf sergisini gösterecek..
2-) fotograflarını yazıcısından kendisi çıkartacak bunun için ne kadarlık bir alana ihtiyacı olabilir.(makinaların boyutları önemli)
ve artık o karanlık oda nitelendirdiğimiz fotograf banyosu işlemi kalmışmıdır yani siz evinizde böyle birşey ister misiniz diye sormak istiyorum..
3-)bir fotografcının fotograf için geldiği evde sadece bir fotograf makinası haricinde başka nelerini saklayabilir,neleri olabilir yani fotograf çeşitleri vs..

Yardımcı olursanız çok sevinirim..Şimdiden,Teşekkürler..

Tarih: 16 Ekim 2010, 14:55 - İp: 78.***.**8.19
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Karanlık odası olmayan fotoğrafçı dağ evi mi olur??

Ben apartman evimde bile karanlık odamı kullanıyorum hala, dağ evinde mi kullanmayacağım? Pehh.. Hatta dağ evinde şimdiki evimden farklı olarak agrandizör de koyabilirdim ne güzel. Bu sayede fotoğraflarımı da kendim basardım.

Karanlık oda olmazsa ben gelmem o dağ evine.

 

Tarih: 16 Ekim 2010, 21:11 - İp: 217.***.**0.206
rose344
rose344 (üye)
İstanbul / Meraklı

aaa harika bana nekadarlık bir alan gerekli olabileceği konusunda bilgi verebilir misiniz?evet fotografıda siz basıyor olsanız nekadar alan gerekli olur ?

 

Tarih: 16 Ekim 2010, 21:34 - İp: 78.***.**8.19
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hocanızın da belirttiği "hayat stili" teması yerine teknik detaylara takılıyorsunuz .

İddia ediyorum , karanlık odası olan Turkiye'deki tek dağ evi olur herhalde projeniz . Bir banyo gibi su tesisatı da gerekeceği için başınıza da iş alıyorsunuz. Oradan doğaya salıverilecek ve yakındaki derelere karışacak kimyasallar da cabası Sonra insan doğaya,dağ evine gidince kendisini karanlık odaya kapatmasının ne manası var . Yap şehirde hala varsa karanlık odalık işini - sonra al git bastıklarını seyret dağ evinde.

Ekipman deseniz - topu topu 1-2 makina, 3-5 lens . Ben ortada bırakmayı severim mesela . Ayrı dolap,ayrı çekmeceler çok gereksiz .

 

Tarih: 16 Ekim 2010, 22:49 - İp: 96.***.**4.180
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

karanlık oda karanlık cagda kaldı artık, gunumuzde agır saplantısı dahi olsa dag basına karanlık oda kuracak bir fotografcıyı olası gormuyorum. pratik degil.
dag basına fotograf cekmeye gidebilir kafa dinlemeye gidebilir, dag ortamında modeliyle ozel bir cekim yapmaya gidebilir, garsoniyer olarak kullanabilir vs, ama baskı sergi vs için kullanacak denildiginde senaryo hayal sınırlarının dısına cıkıyor.

fotograf baskı vs için maksimum 2 metre karelik bir alan yeterli.
bilgisayar birde yazıcı bitti. bunları tasıyacak guzel bir masa cizebilirsin belki. bir dolapı iki cekmecesi olsun, cekmecelerden birine hp fotograf kagıdı, yedek toner yada kartus koyar. bir digerine yazdıgı kitapları (??)

ekipman zaten cantada tasınır. dag evi yılın tamamının gecirildigi biryer degil, bir tur yazlık.
boyleyken adamın koleksiyonel, yada fonksiyonel butun ekipmanını buraya dizmesi bunlar için ozel yerler yapması mantık dısı.
ayrıca gunluk kullanıma deger gorulmeyenler koleksiyon için elde tutulan lensler falan oyle pırlanta muamelesi gormez. ben hiç ekipmanlarını kumas kaplı ozel cekmecelere koyan birini gormedim gorsem gulerim.
agzımlada degil ustelik.

evin duvarları emre amade zaten sergi için oda falan gercekten sacma olur. mail atarak (malum teknoloji ve sürat cagı) gosterebilecegi fotografları için arkadaslarını dag evine davet eden biriside, evi gorsunler diye fotografları duvarlara asar diye dusunuyorum.
sergisini dag evinde saklayan bir fotografcıda enteresan geliyor kulaga. nakliye ciddi bir sıkıntıdır.

sizin kafanızda cizdiginiz portreyi gozumde canlandırdıgımda ingiliz yada fransız, yapayanlız (ama fotograflarına bakmak için gelen dostları olan?) yada yalnız yasamayı seven, snob, ve escinsel bir fotografcı cıkıyor karsıma. tim burton filmlerinde karsılassam sasırmayacagım karikatur gibi bir karakter.

fikir nereden tutsam elimde kalıyor.


****************************

ben sadece fikrin ve detayların bende yarattıgı izlenimi aktarmaya calıstım.
farklı bir bakıs yararlı olur diye umuyorum.
butun bu mantık ihlallerini gozardı ederek bir projeyı canlandıracaksanız reminin cizdigi hayal gayet iyi.



 

Tarih: 16 Ekim 2010, 23:17 - İp: 88.***.**8.140
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Karanlık çağda yaşayan binlerce üyenin aktif olarak tartıştığı yüzlerce karanlık oda grubuna ulaşmak isterseniz;

http://www.flickr.com/search/groups/?q=darkroom


Not: Bu grupların bir kısmı dijital karanlık oda diye birşeyden bahsediyorlar ama onları görmezden gelin tabii..

 

Tarih: 17 Ekim 2010, 20:18 - İp: 217.***.**7.251
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Fotografçının ciddi bir profesyonel olduğunu ve evinde önemli müşterilerine proje tanıtımı yaptığını düşünelim. Hafta sonu konuklarını ağırlayabilir bu evde, ve tanıtımını yapabilir.

Büyük bir salona ihtiyacı var, bir duvarının boş olması lazım, ya oldukça büyük bir LCD ekranı veya projeksiyon perdesi için. Aynı duvarın bir köşesinde perde veya ekranı engellemeyen bir masa.
Bu masadan yüzü konuklarına dönük olarak, bilgisayarından veya projeksiyonundan yansıttığı görüntüleri konuklarına anlatacak. Odanın karatılabilmesi lazım elbette.
Müşterilerinin ilgilendiği çıktıları alabilmesi lazım, bu tarz bir yazıcı epey yer tutar. Afiş türü şeyler hazırlıyorsa epson 7890 gibi bir makinenin boyutlarına bir bakmakta fayda var.
Bu boyutta fotograflara elde bakılmaz. Duvarlarda bunları asmaya uygun aslı düzenekleri olmalı ve o odanın iyi ışık alması lazım. Akşam aydınlatmasını ise 5300 kelvin civarı ampullerle yapması gerekir.

Karanlık oda eskisi kadar önemli değil, agrandizör baskısı neredeyse bitti. Ancak film kullanımı bitmedi. Büyük format makine kullanan pek çok kişi var. Film banyosu yapmak çok yer tutmaz, bir kaç metrekarelik bir oda (tamamen karartılabilen) odada lavabo ve su, bir duvar boyunca uzanan bir tezgah, üzerinde bir sıra dolap (kimyasallar ve film yıkama kapları vs için) film saklayacak küçük bir buz dolabı yeterli olur. Filmleri taramak için bir drum scanner lazım. Internette arayıp boyutlarına bakın.

Böyle işler yapan bir fotografçı epey varlıklı olmalı, eve bir de 1954 gullwing mercedes sığacak bir garaj yapmak lazım.
http://www.automobilemag.com/features/news/25_most_beautiful_cars/0609_mercedes_300sl_gullwing/index.html

 

Tarih: 18 Ekim 2010, 02:19 - İp: 85.***.**8.141
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Aynı fotoğrafçının Vancouver'daki yazlığı olmasın

 

Tarih: 18 Ekim 2010, 08:31 - İp: 96.***.**4.180
onrkorkmaz
onrkorkmaz (üye)
İstanbul / Meraklı

Dağ evine stüdyosunu, sergisini, ekipmanlarını taşıyan adam evinin her tuvaletine de birer printer koyar herhalde

ayrıca dağ evine sergiye çağıracağı arkadaşlarıyla arasındaki diyaloğu düşünebiliyor musun? hele ki çağıracağı kişi bir kadınsa,

(X kişisi: Erkek fotoğrafçı)
(Y kişisi: Bayan misafir)


X: bu akşam benim dağ evime gelsene
Y: hayırdır ne işimiz var dağ evinde?
X: sana fotoğraf arşivimi göstericem
Y: başka!?
X: fotoğraf filan çekeriz olmadı.
Y: dağ evinde?
X: öyle deme karanlık odam bile var
Y: karanlık oda mı?
X: ya aslında adı karanlık oda içeride kırmızı bir ışık kaynağı var korkma
Y: ben seni böyle tanımamıştım..






 

Tarih: 18 Ekim 2010, 09:34 - İp: 88.***.**0.119
onrkorkmaz
onrkorkmaz (üye)
İstanbul / Meraklı

ayrıca insan neden dağ evinde sergi açarki ?

fotoğrafçı eserini ortaya çıkartırken yalnız olmayı, yalnız çalışmayı isteyebilir eyvallah ama ürününü bitirdikten sonra mümkün olduğunca çok insana göstermeye çalışmazmı? :S

 

Tarih: 18 Ekim 2010, 09:42 - İp: 88.***.**0.119
rose344
rose344 (üye)
İstanbul / Meraklı

merhaba yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.ımm çelişki durumdayım karanlık oda sanırım sorun olmamalı ona ufak bir bölüm ayarlamayı düşünüyorum. ufak bir perde ve projeksiyon odasının içerisinde bir yeri kapalı yaparak. Hem belki misafirlerinin dikkatini çekebileceğini düşünüyorum. zaten dağ başında yalnız kalınca bir ugraşı olması gerektiğini düşünüyorum. (eglence vs.)

Aynı zamanda şöminesi ve taş duvarlarla dekore edilmiş bir oturma mekanı yakınlarında bir bar yeri düşünüyorum. stüdyosundan cıkışı olan bir balkonumuz var teras gibi. burayıda kış bahçesi gibi nitelendirerek bazı alanlarını fotograflarını sergilemesi için düşündüm.


Bir fotografcının kişilik özellikleri nelerdir?
Örneğin bir ressam ;renkli cıvıl cıvık ucuk kaçık bir özelliktedir benim gözümde peki fotografcı??
Bunuda ögrenebilirsem mekandaki renkler tema konusuda oturucak yavaş yavaş..


Yardımlarınızdan dolayı Tekrar ayrı ayrı hepinize teşekkkür ediyorum..

 

Tarih: 18 Ekim 2010, 17:57 - İp: 78.***.**2.29