ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

cüneyt bey'in başlığında son sayfaya tıklasam da nedense ilk sayfa açılıyor?
bu arada 75-300 objektifim aydınlar foto marketten geldi ve gördüğüm kadarı ile gerçekten de netleme problemi varmış, zira yenilenerek gelende böyle bir sıkıntı yaşamadım.çekime dikkat edilirse gayet keskin görüntüler alınıyor. Ben de bu lensi elimden çıkarmamaya karar verdim.
Fotozeynepten bir ay önce 10-20 Sigma ısmarlamıştım.ANcak yenu sony makinelerin haberleri çıkınca tereddüt ettim doğrusu.
şimdi crop faktörü 1,5 yerine 1,3 veya 1.1 olsa sigma 10-20 ile veya zeiss 16-80 ile kullanılabicek mi?
Cevap hayır ise yandı gülüm keten helva...

 

Tarih: 9 Temmuz 2007, 15:21 - İp: 88.***.**7.34
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Cevap maalesef hayır
10-20 ve 16-80 FF değil
75-300 ve makrolarla prime lenslerin tamamı FF uyumlu.

Ben croplu makinelerin uzun süre varlıklarını koruyacaklarını ve tüm makine üreticilerinin daha uzun seneler crop faktörlü makine üreteceklerini , FF kameraların en az 3-4 sene daha görece yüksek fiyattan satılacaklarını sanıyorum. O nedenle paniğe gerek yok Ama FF bir kamera almaya niyetliyseniz bence FF uyumlu olmayan lenslere daha fazla yatırım yapamayın....

 

Tarih: 9 Temmuz 2007, 16:01 - İp: 81.***.**7.49
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

cüneyt bey'in başlığında son sayfaya tıklasam da nedense ilk sayfa açılıyor?

Sadece bu başlık için geçerli değil, her başlık için geçerli bir hata. Site yönetimine bir kaç defa bildirdim ama henüz bir ses çıkmadı. Bir konu başlığının son sayfası (bir sayfadaki mesaj sayısı her neyse) tamamen dolu ise, ön listede o sayfaya +1 ilave edilmiş şekilde görünüyor, ama aslında öyle bir sayafa o sırada mevcut değil. Tıkladığınızda ise, o sayfa olmadığından 1. sayfa açılıyor. Sanırım sayfa numarası hesaplamasında yapılacak basit bir düzeltme ile halledilebilecek bir sorun ama bir türlü halledilemedi.

 

Tarih: 9 Temmuz 2007, 16:06 - İp: 85.***.**2.252
toratarsus
toratarsus (üye)
İstanbul / Amatör

FF'den sonra sırada ne var daha? 3-4 senede bir makine mi değiştireceğiz. Babamın bir lubitel'i var. Hala onunla mutlu, annemle de... Bizim nesilde ki bu alışkanlık(!) güya "teknolojiyi takip etmek" mi, mükemmeliyetcilik mi, doymamazlık mı? anlamadım gitti. Bu alışkanlığa(yada adı herneyse...) ben de dahilim tabii... Diyelim ki 3-4 sene geçti ve ben teknolojinin gerisinde gerisinde kaldım. Pehh... kalsam ne olur, kalmasam ne olur.





 

Tarih: 9 Temmuz 2007, 20:10 - İp: 88.***.**8.42
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Teknoloji hayranlığının israfa yol açması beni de rahatsız ediyor. Amacı unutup araca bağımlı hale gelmek bir şey kazandırmaz. Çok paranız varsa daha iyi alanda kullanabilirsiniz.
Teknoloji magazini elbette konuşulmalı, gereksiz harcamaya özendirmedikten sonra bir zararı olmaz.

 

Tarih: 10 Temmuz 2007, 09:41 - İp: 88.***.**0.233
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

mesut bey, çok haklısınız.
fakat işin bir yönü de şu:
forumlarda arkadaşlar DSLR makinelerin perde ömrü olarak 50.000 (ellibin) gibi bir rakam telaffuz ediyorlar!
Ben şimdiden neredeyse 10 bine ulaştım.
Tabi eskiden filmli SLR de gıdım gıdım yapılan çekimler, şimdilerde film maliyeti olmaması nedeniyle bol keseden yapılıyor.
Sadece geçen cumartesi günü ilimizdeki mitingde yaklaşık 1000 kare çekmişim.
Bu durumda makinenin ıskartaya çıkması yakın gibi gözüküyor.
Bu sebeple de yeni makinelere ister istemez kulak kesiliyoruz.
Daha önce de yazmıştım, inşallah yeni makineler arasında crop faktörlü olanlar vardır.Yoksa, 1500 YTL verdiğim zeiss hatırına yeni bir a-100 almak zodrunda kalacağa benzerim!

 

Tarih: 10 Temmuz 2007, 13:20 - İp: 88.***.**0.165
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Mesut Abi yıllarca başka makine almayacağını sanıyor ama yanılıyor Bu iş elektronik dünyası, 2-3 en fazla 5 sene sonra mecburen yenisini alacağız. En mantıklısı 2 senede bir makineyi satıp üst sınıfa terfi etmek galiba. Mümkün olan en az zararla yani...

Elimizdeki makineye ısınamadan yenisi çıkıyor, yeni çıkacak A10 u alsak peşinden A1 gelecek. Dövüş Klubü filmde bir sahnede geçerdi buna benzer bir replik, sen elindekiyle sevinemeden ben yenisini piyasaya süreceğim der filmin bir yerlerinde Ben son 5 senede 4 bilgisayar değiştirdim, 1,5 senedir kullandığım bilgisayarın değişmeyen tek parçası kaldı ,, işlemcisi, onu da değiştirmek üzereyim

Ha fuzuli miydi, bence değildi...Sonuçta her seferinde biraz daha hız elde ettim, vakitten tasarruf ettim.

Bu kapitalist sistemde biz de birer kukla olduğumuza göre (maalesef öyle sanırım) en uygun fırsatı kollanamk lazım. İşlemcimi bu gün değiştirmesem seneye mecburen değiştireceğim, çünkü windows vista filan kuracağız mecburen. Bu gün işlemci fiyatları anormal derecede ucuzladı, 80 dolara çok hızlı işlemciler var ve bu işlemciler sadece stok tüketmek isteyen firmaların tavrı nedeniyle ucuz. Eylül de 4 çekirdekli işlemci tantanası başlayacak ve 80 dolara satılan en hızlı işlemciyi 300 dolara alacağız. Yani şimdi alırsam 220 dolar kardayım, seneye 300 dolara satılacak en hızlı işlemci 1 sene sonra 100 dolara düşecek ve muhtemelen o zaman da işlemci değiştireceğim....Kapitalist sistem aktörü olarak bu tip fırsatları kollamaktan başka seçeneğimiz de yok...2008 ortasında A100 ü satıp A10 a terfi etmek galiba en mantıklısı olacak...

Allahtan senede bir araba değiştirme lüksüm yok Bir de o tip şımarıklıklarım olsa galiba ocağım batar

Ama konu elektronikse duramıyorum, evde boş boş duran 2 işlemci, 3 ses sistemi ve 2 monitör var

 

Tarih: 10 Temmuz 2007, 16:20 - İp: 81.***.**7.49
acemiaslan
acemiaslan (üye)
İstanbul / Meraklı

Hakan bekarsın sanırım.

 

Tarih: 10 Temmuz 2007, 16:54 - İp: 212.***.**5.24
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

evet

 

Tarih: 10 Temmuz 2007, 17:30 - İp: 88.***.**6.128
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

* "Yeterince uzun zaman verilirse, hayatta kalma sansi sifira duser."

Turkce meali:
80 yil sonra hayatta kalacagini iddia edenler elini kaldirsin


* "Sen sahip oldugun seyler degilsin"

Turkce meali:
Kendisinin bir Mercedes, Rolls Royce, Bogazda bir yali veya Hasselblad zannedenler elini kaldirsin

 

Tarih: 10 Temmuz 2007, 18:24 - İp: 81.***.**5.159