sellyboy
sellyboy (üye)
Sakarya / Amatör

Sizce Dslr Kullanabilir Miyim?

arkadaşlar öncelikle eski makinem diyeceğim çünkü artık biras zor düzelir gibi geliyo casia exilim z4. elim bir kaza sonucu objektif ve lcd ekran kırıldı. sanırım tamir ettirmeye kalksam makina parasından fazla para isteyecekler. tam da acaba bi dslr alsam kullanabilir miyim diye konu acmak üzereyken bu oldu.şimdiye kadar kullandığım tek makine bu ve kompact ve tamamen otomatik ayarlarla çekim yapan bir makine. fotoğrafa ilgiliyim. internet ortamında bulabildiğim kaynakları vede buradaki forumları mümkün olduğunca takip ediyorum ve bilgilenmeye çalışıyorum. şimdi tekrar başlığa dönersek benim kadar az bilgili biri sizce bi dslr alsa kullanabilir mi yoksa paşa paşa güzel bir kompact makine alıp otomatik ayarlarla devam mı edeyim?

#sellyboy' tarafından 09.09.2006 13:32:52 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Eylül 2006, 13:25 - İp: 88.***.**8.122
ceyhun79
ceyhun79 (üye)
İstanbul / Firma

BENCE DSLR ALMAK EN MANTIKLISI BURDA ÇEKEN İNSANLARDA ÖYLE HAZIR ÖĞRENMEDİ MERAKLA VE ZAMANLA HEP DAHA İYİSİNİ ELDE ETTİLER

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 14:37 - İp: 85.***.**0.89
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Kullanirsin

DSLRin da bir otomatik modu var, o moda getirdin mi bilimum kompakt makinayla ayni basitlikte kullanirsin.

Isin dogrusunu soyleyeyim: Kompata cekebilecegin fotograflari, DSLRda cekiyorsan, arada fazla kalite farki olmuyor. Mesela gunesli havada poz vermis insanlarin fotolarini DSLR daha iyi cekmiyor maalesef, verdigin onca paranin ve lensle beraber elinde tasidigin yaklasik 1 kg'lik yukun hakkini veremiyorsun demektir.

DSLRin farki ekstrem durumlarda ortaya cikiyor, birkac ornek vermek gerekirse:

1. Gece cekimleri (yuksek ISO, sensor kalitesi, herzaman kompaktan iyidir)

2. Spor aktiviteleri gibi hizli cekimler (yuksek ISO, sensor kalitesi, herzaman kompaktan iyidir)

3. Genis aciyla ic mekan veya sokakarasi cekimleri (biraz pahali genis aci lenslerle)

4. Fokuslamanin zor oldugu cekimler (DSLRlarin fokus hizi daha fazla ve daha kararli, ozellikle havacilik ve havai fisek gosterilerinde farki farkedersin, bir kompaktla tek kare bile cekemeyebilirsin)

5. Flasli cekimde daha iyi aydinlatma icin: DSLRlar flash ile objetifin arasindaki mesafe fazla oldugu icin kirmizi goz yapmazlar pek. Ayrica harici flas uniteleri kullanabilirsin. Sony (ve dahi Minolta) ek bir ekipmana gerek duymadan wireless flash unitelerini destekliyorlar. (Canon ve Nikon da destekliyordur belki ama ben bilmiyorum, bilen bir arkadas yardimci olsun lutfen)

6. Ve belkide en onemlisi ergonomik manual kontroller. Ayni isi kompakta yaparsan menuden menuye gecmekten helak olursun herhalde. DSLRda gozunu vizorden ayirmadan neredeyse butun onemli ayarlari degistirmen mumkundur.

7. Optik vizor: Gece cekimlerinde LCD veya EVF hicbir halta yaramiyorlar, ayrica deli gibi pil harciyorlar.


Tabii dezavantajlari da ver:

1. Pahali, hele adam gibi lenslerle iyice pahali.

2. Agir ve buyuk : hayati zorlastiriyor. Yaninda tasidigin saat, cep telefonu gibi basit bir aksesuar olmaktan cikiyor. Hele bir de ekstra lensler varsa.

3. Psikolojik etki: Tanimadigin veya yeni tanidigin insanlarin fotograflarini cekerken dogal ortami bozabiliyor. (Leica'yi Leica yapan ozelligin kucuklugu ve sessizligi oldugu soylenir, gercekten pekcok unlunun portesi Leica ile cekilmis) Bu arada DSLRlar sesli calisirlar.



 

Tarih: 9 Eylül 2006, 14:57 - İp: 85.***.**1.253
sellyboy
sellyboy (üye)
Sakarya / Amatör

benim kararsızlığımda o konuda aslında makınannın hakkını vermek yada verememek.spor musabakaları demişsiniz. mesela formula1 e gittim kayda değer bir tane düzgün fotoğraf yok gerçi olsaydı bi dslr becebilirmiydim işte onuda bilmiyorum.olduki dslr almaya ikna oldum bu seferde ne tavsiye edersiniz? baştan söyliyeyim nikon la aramızda duygusal bir bağ var

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 16:58 - İp: 88.***.**8.122
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

hayır sen kullanamassın..

oyle masum bri başlık acmısın ki.. Herkes kullanabilirsin diyecek. Bencede kullanırsın.

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 17:06 - İp: 85.***.**6.11
sellyboy
sellyboy (üye)
Sakarya / Amatör

yok canım kontrast demogoji yapmak gibi bir niyetim yoktu.

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 17:16 - İp: 88.***.**8.122
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Dur bir tahmin edeyim:

F1'de arabayi gordun, LCD'den izliyorsun, denklansore bastin, makina 2 saat dizzzt bizzzt etti, en sonunda ittir kaktir bir bulanik bir poz cekti.

Sikayetin bu mu ?

O zaman buyrunuz DSLR klubune.

200+ mm'lens (mumkunse stabilizasyonlu) ile 800 ISO, AF-C veya sonsuzda MF ayarlarinda bir poz bile affetmezsin DSLR ile, sen yeterki iyi yer kap tribunde.

Madem Nikon ile duygusal baglarin var D50 isini fazla fazla gorur, yalniz uzerine iyi bir lens alman sartiyla. F1 gibi uzak cekimler sozkonusuysa stabilizasyonlu (Nikoncasi "Vibration Reduction"-VR) lens daha iyi. ISli lensler emsallerinin 2 kati daha pahalidirlar.

Ben deniz "tamamen duygusal" sebeplerden dolayi Sony'ye (yani Minolta'ya) daha yakin hissediyorum kendimi zira onlarin govde uzerlerinde stabilizasyonu oldugu icin pahali IS lenslere ihtiyaclari yok.

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 17:44 - İp: 85.***.**1.253
sellyboy
sellyboy (üye)
Sakarya / Amatör

evet bi kısmı o. diğer kısmı ise ben kimi yi çekmek istiyorum geçerken basıyom deklanşöre aa bi bakmışım ne idiğü belirsiz bi araba. sana katılıyorum bende eğer alacaksam d50 fazlasıyla işimi görür düşüncesindeyim hele birde d80 çıkmışken fiyatıda düşer ben alana kadar iyice.
hadi d50 tamam ya objektif ne olacak. manzara ve doğa fotoğraflarını sevıyorum. motorsporları basket ve futbol maçlarını çekmeyi düşünüyorum. bide tabikide eş dost hatıra fotoğrafları. bunları tekmilini birden yapabilecek tek lens önerebilirmisiniz peki? ona göre bi fiyat araştırması yapayım. bide londra daki arkadaşımla konuşayım bakalım body fiyatları arasında kayda değer fark varmı?

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 17:58 - İp: 88.***.**8.122
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Sn Antika

DSLr makineler gün ışığında comkapkt makinelerden daha iyi çekmiyor görüşünüe katılmıyorum. Pratikte gün ışığında çekilen fotoda kompakt makinelerle çekilenler daha canlı gözükebilir ama daha iyi olduğu anlamına gelmez

Bir örnekle açıklamak gerekirse, aşağıdaki fotoğrafı aynı tarihlerde değil ama aynı mevsimde ve günün aynı saatlerinide çektim. iki fotoğrafıda P modunda çektim. Makine kendisi sistemine göre gerekli pozlama ayarlarını yaptı.



Soldaki fotoyu SLR Like makine (Nikon 5700) ile sağdaki fotoyu ise DSLR bir makineyle (Penatax istDL) çektim. ikisinede baktığınızda soldaki fotoğraf daha canlı gibi gözüküyor, nedeni ise SLR Like makine olduğu için cihaz kendi içinde fazla contrast ayarı yapmasından kaynaklanıyor. Sağ taraftaki DSLR makine ile çekilen görüntü daha mat ve karanlık duruyor.

Fakat fotoya daha dikkatli bakıldığında soldaki SLR Like ile çektiğim fotoda gökyüzünün maviliği belli olmuyor. Havuza düşen caminin gölgesi belli olmuyor. Yani detaylar kaybolmuş. SLR makineler ise detayları yakalamakta uzmanlar. Heleki portre fotoğrafı çekecekseniz insan yüzündeki tüm detayları SLR makine ile daha iyi yakalamanız mümkün.

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 18:01 - İp: 88.***.**4.216
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Nikon 18-200 VR

Sizi gidi koftehor Nikoncular, hadi yine iyisiniz. Ne Canon'da ne Minolta'da ne de bir baskasinda bu zoom araliginda, bu kalitede birsey henuz, maalesef

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 18:04 - İp: 85.***.**1.253
appendix
appendix (üye)
Kırklareli / Meraklı

dslr like al (daha önce filmli bir slr kullanmadın ise)

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 20:53 - İp: 85.***.**9.240