sellyboy
sellyboy (üye)
Sakarya / Amatör

Sizce Dslr Kullanabilir Miyim?

arkadaşlar öncelikle eski makinem diyeceğim çünkü artık biras zor düzelir gibi geliyo casia exilim z4. elim bir kaza sonucu objektif ve lcd ekran kırıldı. sanırım tamir ettirmeye kalksam makina parasından fazla para isteyecekler. tam da acaba bi dslr alsam kullanabilir miyim diye konu acmak üzereyken bu oldu.şimdiye kadar kullandığım tek makine bu ve kompact ve tamamen otomatik ayarlarla çekim yapan bir makine. fotoğrafa ilgiliyim. internet ortamında bulabildiğim kaynakları vede buradaki forumları mümkün olduğunca takip ediyorum ve bilgilenmeye çalışıyorum. şimdi tekrar başlığa dönersek benim kadar az bilgili biri sizce bi dslr alsa kullanabilir mi yoksa paşa paşa güzel bir kompact makine alıp otomatik ayarlarla devam mı edeyim?

#sellyboy' tarafından 09.09.2006 13:32:52 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Eylül 2006, 13:25 - İp: 88.***.**8.122
winnerboy
winnerboy (üye)
Ankara / Amatör

şu an manuel bi makine kulanıyorum(zenit-e)ama maddi sıkıntılarımdan kurtulduğum an benimde alıcağım ilk makine bir dslr olucak.ÇÜnki hem analog slr kullandığım için(film + banyo+scan masrafı ocağıma incir ağacı dikti bu arada)hemde daha iyi fotoğrafları cekebileceğimi düşündüğüm için(bu tabi senin hayal gücün ve makineyi kulanabilme becerinede bağlı)dslr alırdım.eğer düğün fotodu dışında manzara yada hareketli foto cekiceksen dlsr al derim.
bence şu anda fiyat hemde performans olarak sony a -100 iyi bi secenek ama nikon d 80 in türkiye fiyatı ne olucak ona göre bi değerlendirme yapmak lazım

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 23:21 - İp: 85.***.**6.206
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sellyboy merhaba..)
foruma hosgeldin oncelikle..

formula1'i izledin demek istanbulda.. ben ancak tv'den seyredebildim.. neyse konumuza donelim..
antika arkadasimiz, ozgur, cok iyi anlatmis aslinda herseyi..
tolga, dslr'larin p modunda daha iyi cekebildigini soylemis ama bence olay o kadar da farkli degil.. kompact makineler, isin dogrusu, otomatik ayarlarda cok guzel sonuclar veriyorlar.. ama dslr'lar asil olarak, manuel modlarda kendilerini gosteriyorlar.. tabii bunu her dslr icin boyledir diye soylemek yanlis olur..
ayrica iso 50 veya 100'deki sonuclari cok cok iyi oluyor cogu kompact'in.. dslr'a yakin fotograf kalitesinde fotograflar verirler..
ama iste konu iso 50 veya 100'de cekim yapmak degil.. ozellikle formula1'da cekim yapacagim dersen, hem yuksek iso'ya hem acik diyaframa hem de cekim hizina ihtiyac duyarsin.. ayrica shutter lag de onemli.. hersey onemli..
yuksek iso'da kompactlar dslr'lar gibi basarili degiller kesinlikle.. bende mesela 350d var, iso 800 ile bile harika fotograflar alabiliyorsun..
yuksek diyafram kompact'larda da var.. onlarin da lenslerinin diyafram degerleri f/2.8 gibi.. ki dslr lenslerinde f/2.8 olanlari pahalidir.. ama iste kompact'larla bir yaris arabasini cekerken, arka plani cok fazla fokus disi yapamazsin.. ki arka plani fokus disi yapmak onemli.. yaris arabasinda da portre cekimlerinde de..
cekim hizi.. en baba kompact sanirim 2fps'de falan cekiyor.. ama dslr'lar 3fps'den basliyorlar, 8fps'e kadar gidiyor ust modeller.. ustelik raw formatinda cekebiliyorsun.. raw formatinin onemi cok cok fazla.. kompact'lar ancak jpeg'de hizli cekebiliyorlar.. raw'da cekmek istersen bayagi bir beklemek gerekiyor herbir cekimden sonra..

...........

gelelim sonuca.. benim sana tavsiyem; eger ki para konusunda problem olmayacaksa, yaninda fotograf cantasi ile gezmekten hoslanacaksan, herseyi yapabileyim istiyorsan dslr alman..ama ki tek bir lens alabilirim ancak diyorsan, bence dslr-like makinelere bak oncelikle.. panasonic, sony, canon'un 12x optik zoom'lu makineleri var; ki cok da iyiler.. ufaciklar.. yaninda iki-uc tane lens tasimana gerek kalmiyor, ki zaten dslr kullanacak insan tek lens kullanacagim dememeli bence..tek lens icin kompact'lar var.. kocaman lcd'leri var, ekrana bakarak cekebiliyorsun..
ama yok, ben fotografcilikla ciddi ciddi zamanimi vererek ugrasacagim diyorsan, dslr al ve kompact'lara bakma bile..

umarim yardimi olur soylediklerim..
gorusmek uzere.

 

Tarih: 10 Eylül 2006, 00:09 - İp: 86.***.**0.120
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

xtolga,

Gonderdigin ornek garip geldi bana:

( 4.5*4.5 * 2000 * (1/200)) / ( 8*8 * 750 (1/400)) = 1.6875

Pentax, Nikon'dan %68 daha fazla isik almis, yani

log(1.6875) / log(2) = 0.75 EVF

Pentax daha fazla pozlamis ama Nikon daha aydinlik gozukuyor. Burda bir gariplik var. Sanirim sayilar yanlis veya post processing asamasinda bir haltlar yiyor birinden birisi.

Neyse resimlere bakarak yorumlaylim.

Olcum metodu her iki makinada da ayni miydi? (Center, Spot, Matrix) Bir sekilde Nikon pozlamayi ufurmus, ama bu tum kompakt makinalara atfedilmemsi gereken bir kusur.

Ben elimdeki Panasonic FZ5 ile KM5D arasinda pozlama acisindan pekbir fark goremiyorum. Hatta Panasonic'teki Leica lens daha iyi oldugu icin isigin yeterli oldugu durumlarda tercih bile edilebilir oldugunu dusunuyorum. Shutter ve aynanin mercekle sensor arasinda olmamasi sebebiyle aradaki kisa mesafe kompaktlarda daha ucuz ve hafif lensle kaliteli imaja elveriyor, Ilker'in (Dadanagast) bahsettigi gibi kompaktalar bu avantajlarini kullanarak o ultra zoomlarda f2.8 gibi inanilmaz degerlere dusuyorlar, aynisini DSLR'da yapmak 1000 USD'den baslar.

Yalniz soyle bir durum var, gercekten kucuk kompaktlarda siradan tuketicinin daha cok hosuna gittigi icin fazla pozlama egilimi olabiliyor. (Elimdeki Olympus FE-120 mesela) Sanirim Nikon 5700 de benzer politikayi guduyor. Isi bilen kisi pozlamayi biraz kisarak olayi cozecektir.


Winnerboy,

Zenit kullandigina gore sen ne yaptigini biliyorsundur. DSLR'dan baskasi seni kesmez. (Kompakt bir makinayi elinde tutmak seni uyuz edebilir) Fakat hemen sunu da belirteyim A100 mu D80 mi falan diye fazla titizlenme, hayat kisa, butcene uygun en ucuz DSLRi al (Pentax istDL, Nikon D50 hatta 2.el Nikon D100), seni fazla fazla mutlu edecektir.

Sellyboy,
Bu teknik muabbet kafani karistirmasin, Ilker'in dedigi gibi butcen uygunsa, biraz agirlik tasimaya tahammulun varsa, ve en onemlisi fotografciliga ciddi merakin varsa DSLR almalisin, hangisi olduguna kafayi takma, su an piyasada olan en basit DSLR bile seni o kompaktan sonra fazlasiyla tatmin edecektir.

 

Tarih: 10 Eylül 2006, 02:05 - İp: 85.***.**2.34
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

İlker,
Aslında benim bahsetmek istediğim DSLR lerin P modunda çok iyi çektiği değil, çok iyi çekmediği özellikle elimdeki makine P modunda düşük pozlama yapıyor ama tüm detaylarıda alıyor. Ama PS müdahalesi yaparak detayları yok etmeden contrası yükseltmek mümkün. Hele bir de RAW çekerseniz istediğiniz gibi oynayabilirsiniz fotoyla. Ama Kompaktlarda detaylar daha çekim aşamasında kayboluyor.

Antika,
Fotoğraflarda bir gariplik var, Nikon 5700 ile çektiğimde enstantene daha kısık olmasına rağmen fotoğraftaki ışık patlamış nerdeyse, bunuda makine çekimden sonra kendi içinde uyguladığı contrast arttırımına bağlıyorum. Zaten Exif bilgilerini de bu garipliği göstermek için ekledim.

Fz5 ten bahsetmişken, şu an elimde Fz5 de var. Pentax istDL ile bir deniyeyim bakayaım, sonuç ne olacak.

 

Tarih: 10 Eylül 2006, 09:17 - İp: 88.***.**4.216
a_hamit
a_hamit (üye)
İstanbul / Firma

bu ekran kullanamama olayı kompact'in ekranından bakarak ne güzel resim çekiyorduk fakat dslr makinalarda bu mümkün değil bildiğim kadarı ile hele açılır ekranlarda örneğin canon nun s3 teki gibi çok işe yarıyordu çaktırmadan istediğin yeri çekebiliyordun. ama şimdi koskoca makineyi gözüne dayıyacaksın ve istediğin her açıdan foto çekemiyeceksin bide görenler -aaaa bak fotoğraf çekiyor diyecek aman biz çıkmayalım. neyse bu işin espirisi öyle kimsenin gizli fotosunu çekme meraklısı değilim fakat ben yakın plan resimler her açıdan çekiyorum örneğin bana poz veren kişinin her açıdan fotosunu çekiyorum ki bir çok açıda vizöre bakma şansım olmayacak bu yüzden dslr kalitesinde güzel resim çeken fakat katlanabilir ekranı olan ve o ekranı kullanabileceğim kompact makine arıyorum r1 de ekranı kullanabiliyormuyduk bilen varsa bi cevaplasın


cevap veren arkadaşlar işin ehli olmuşlar acemi biri olarak ben de bir cevap vereyim çok zorlanacaksın alışmak zor olucak öğrenmek de baya zaman alıcak ilk aldığın günler belki pişman olucaksın fakat belli bir süre sonra alışınca hayatının vazgeçilmezlerinden olucak kompact'in suratına bile bakmıyacaksın benim kulllananalardan gördüğüm bu

 

Tarih: 10 Eylül 2006, 09:58 - İp: 85.***.**8.77
sellyboy
sellyboy (üye)
Sakarya / Amatör

arkadaşlar öncelikle cevap yazan herkeze teşekkürler. evet ilker çok güzeldi. ama seninde oradakıne gitme şansın var.gelelim makina işine.işin maddi boyutunun bi problem yaratacağını sanmıyorum. ağırlığa gelirsek eğer oda sorun olmaz zaten hergün yeterince ağırlık taşıyorum yanımda laptop falan +1 kilo daha problem olmaz sanırım. ciddi ciddi öğrenmek niyetimde var aslında bulabilirsem ki hala araştırıyorum bir fotoğraf kursuna gitmeyi düşünüyorum. bugün iki kitap sipariş ettim ve burdada tavsiye edilen national geographic aldım. şu cd ve kitabıda bi inceleyim. eğer yapabileceğime kanaat getirirsem burdaki tavsiyeleride dimnleyip bi dslr alırım.

 

Tarih: 10 Eylül 2006, 11:27 - İp: 85.***.**5.173
m.kemal46
m.kemal46 (üye)
Kahramanmaraş / Amatör

Selam sellyboy. Eğer makinanın şarj aparatları duruyor ise onları alabilirim eğer satarsan tabiki.Bendede z4 var ama şarj aparatlarını kaybettim elimde sadece makina kaldı. Düşünürsen 0544 893 48 88 numaralı telefondan ulaşabilirsin.

 

Tarih: 5 Kasım 2006, 21:22 - İp: 88.***.**2.69