kahveistey
kahveistey (üye)
İstanbul / Meraklı

Sigma Sd14 - 26 Eylül'de Geliyor

Daha önce Türk pazarına da girmiş, Faveon X3 sensörüyle geleneksel Bayer interpolasyon üzerine kurulu sensörlere kafa tutmuş ama rawdan başka çıkış vermemesi, kötü gece çekimi, fiyatına rağmen 2 fps gibi yavaş bir hızda kalması ve sadece Sigma SA lensleriyle çalışması gibi zayıf özellikleriyle çok fazla pazar bulamamış olan Sigma yeni Sigma SD14 modeliyle Photokina'da ilan edilecek ve 26 Eylül'de satışa çıkacakmış.
Şimdilik sadece bir gölgeli fotoğraftan ve etkileyici bir flash introsundan (yüz ve dudağa dikkat) ibaret olan önzileme sitesi fazla ayrıntı vermiyor ama her firmanın megapiksel manyağı olduğu bugünlerde Sigma'nın faveon çipiyle yaptıkları takdire değer.



Şu ana kadar ticari olarak sadece Sigma'nın kullandığı faveon X3 sensörlerinin çalışma yapısı ve Bayer'den farkı şu adreste ingilizce olarak anlatılmış., burada bir özet geçecek olursak klasik Bayer sensörlerinde (CCD ve CMOS farketmiyor bu arada) şöyle bir renk algılaması söz konusu:


Resimdeki klasik Bayer intrpolasyonlu sensörde her bir renk pikseli görünen resim noktacığının sadece üçte birini alabiliyor ve sonunda hepsi birleşiyor.


Bu resimde ise Faveon sensörün her renk sensörünün görüntünün o alana düşen tamamını aldığını görüyorsunuz.
Teoride bu teknolojide Sigma SD10 (eski model)in ürettiği 3.3 MPlik D-SLR günümüz 10 MPlik D-SLRlere eşit çözünürlük sunuyor. Pratikte is tabi yanyana karşılaştırıldığında 6 MPlik makinelere eşdeğer çözüm sunabilirken daha üstü ile yarışamıyor (Tamamen benim fikrim). Sizce bu sefer Sigma Nikon D200 veya Canon 30D gibi kendini ispatlamış modellere kafa tutabilir mi? Acaba mesela 5 MPlik bir Faveon sensörle 10 MPlik modelleri alt edebilir mi? Peki ya daha önce 1600 olan sınır İSO değerini yukarılara taşıyabilir mi?

Bu arada internete sızmış, resmi olmayan ama gayet inandırıcı üç adet foto var:





Malum 2 seneyi aşkın Sigma tek bir D-slr çıkartmadı. Bakalım bir sürpriz rakip çıkacak mı?

#kahveistey' tarafından 29.08.2006 23:06:07 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Ağustos 2006, 20:54 - İp: 85.***.**4.11
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ceko, haklisin, hepsinin alicisi var, olmasa dedigin gibi diger markalara ihtiyac olmazdi.. ama dedigin gibi d200 fiyatina olursa.... neyse.. bekleyip gorelim..

.....

buffalo, artik 4.cu olurlar..

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 20:05 - İp: 62.***.**2.10
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

İlker D200 fiyatına olursa da alıcısı olur kafanı yorma Sonuçta SD 10 ve Fuji S3 pro gibi makineler D200 fiyatına hatta daha pahalı makinelerdi ama alıcıları oldu. Tabiki Nikonun üstünlüğü olacaktır. Yani aynı özelliklerde aynı fiyata tercihler Nikondan ve canondan yana olacaktır. Ama bu onların her zaman pazar lideri kalacaklarını ve diğer markaların daha iyi makine yapamayacakları anlamına gelmez. Foveon teknolojisinin şu anda varolan Bayer sensörlerden daha gelişmiş ve gerçek pozitif filme daha yakın olduğu açıkça ortada. Sen yurtdışında olduğundan daha iyi takip etme imkanın vardır ve artık CCD sensörlerin teknolojisini yenilemezse yerini CMOS'lara bırakacağı kesin. Foveon'un biraz daha geliştirilmesi diğerlerine oldukça fark atacağını düşünürsek (tabi bu benim şahsi fikrim) geriye basit bir body yapmak kalıyor. Sigma pazarda önemli bir yer edinmek istiyorsa, önceden belirttiğim gibi, kaliteli, iyi ve pahalı bir makinenin dışında daha fazla modeli piyasaya sürmeli.

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 20:29 - İp: 85.***.**2.16
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

haklisin ceko.. tek body yetersiz kaliyor..
...
belki de mukemmel bir makine yaptilar; d200 alicisiz kalir sd14 cikinca, kimbilir..

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 20:45 - İp: 62.***.**2.10
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Bu arada makinenin fotoğraflarını daha yeni büyük haliyle görebildim. Fotoğraflar oldukça gerçekçi görünüyor ve de makine gerçekten baya bi iddialı duruyor. Tuşların yerleri değişmiş, sert hatlar biraz daha yumuşamış, ele oturabilecek gibi duran ve kaliteli bir malzemeden yapıldığı belli olan bir makine makine gözlemledim ben. dpreview testini heyecanla bekliyorum, bakalım umduğumuz gibi birşey çıkacak mı

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 21:45 - İp: 85.***.**2.16
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

nerede gordun fotograflari ceko?

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 22:20 - İp: 62.***.**2.10
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Konuyu açan kahveistey'in yazısının altına koyduğu fotoğraflardan bahsediyorum ilker. Daha önce fotoğraflara tıkladığımda hata veriyordu. Bugün linkler tam anlamıyla çalıştı. Belki siler daha önceden görmüşsünüzdür. BBen daha bugün görebildim.

 

Tarih: 5 Eylül 2006, 00:14 - İp: 85.***.**2.16