kahveistey
kahveistey (üye)
İstanbul / Meraklı

Sigma Sd14 - 26 Eylül'de Geliyor

Daha önce Türk pazarına da girmiş, Faveon X3 sensörüyle geleneksel Bayer interpolasyon üzerine kurulu sensörlere kafa tutmuş ama rawdan başka çıkış vermemesi, kötü gece çekimi, fiyatına rağmen 2 fps gibi yavaş bir hızda kalması ve sadece Sigma SA lensleriyle çalışması gibi zayıf özellikleriyle çok fazla pazar bulamamış olan Sigma yeni Sigma SD14 modeliyle Photokina'da ilan edilecek ve 26 Eylül'de satışa çıkacakmış.
Şimdilik sadece bir gölgeli fotoğraftan ve etkileyici bir flash introsundan (yüz ve dudağa dikkat) ibaret olan önzileme sitesi fazla ayrıntı vermiyor ama her firmanın megapiksel manyağı olduğu bugünlerde Sigma'nın faveon çipiyle yaptıkları takdire değer.



Şu ana kadar ticari olarak sadece Sigma'nın kullandığı faveon X3 sensörlerinin çalışma yapısı ve Bayer'den farkı şu adreste ingilizce olarak anlatılmış., burada bir özet geçecek olursak klasik Bayer sensörlerinde (CCD ve CMOS farketmiyor bu arada) şöyle bir renk algılaması söz konusu:


Resimdeki klasik Bayer intrpolasyonlu sensörde her bir renk pikseli görünen resim noktacığının sadece üçte birini alabiliyor ve sonunda hepsi birleşiyor.


Bu resimde ise Faveon sensörün her renk sensörünün görüntünün o alana düşen tamamını aldığını görüyorsunuz.
Teoride bu teknolojide Sigma SD10 (eski model)in ürettiği 3.3 MPlik D-SLR günümüz 10 MPlik D-SLRlere eşit çözünürlük sunuyor. Pratikte is tabi yanyana karşılaştırıldığında 6 MPlik makinelere eşdeğer çözüm sunabilirken daha üstü ile yarışamıyor (Tamamen benim fikrim). Sizce bu sefer Sigma Nikon D200 veya Canon 30D gibi kendini ispatlamış modellere kafa tutabilir mi? Acaba mesela 5 MPlik bir Faveon sensörle 10 MPlik modelleri alt edebilir mi? Peki ya daha önce 1600 olan sınır İSO değerini yukarılara taşıyabilir mi?

Bu arada internete sızmış, resmi olmayan ama gayet inandırıcı üç adet foto var:





Malum 2 seneyi aşkın Sigma tek bir D-slr çıkartmadı. Bakalım bir sürpriz rakip çıkacak mı?

#kahveistey' tarafından 29.08.2006 23:06:07 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Ağustos 2006, 20:54 - İp: 85.***.**4.11
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Gantry İlker zaten R1 topiğinin 112. sayfasında tongaya düştü o saatten beri de siteye uğramıyor.Onun şimdi sensör falan düşünecek hali yoktur.

 

Tarih: 1 Eylül 2006, 23:53 - İp: 85.***.**5.38
Emre.
Emre. (üye)
Yurtdışı / Meraklı

O ne oyle bize goz kirpar gibi bir anlik gostermeler
Goz ve dudak resimleri buyuk oldugu icin asagidan bakmanizi tavsiye ediyorum. Benden size bir kiyak [>:D

 

Tarih: 2 Eylül 2006, 12:59 - İp: 87.***.**9.53
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

yok valla gantry ben sensorumden son derece memnunum..

adnan, tamam guzel fotograflar ama hepsi de civciv kadarlar.. 3mp'lik fotograflar.. ve sonucta macro lenslerle cekilmisler.. ha bir de 24-70 var..
peki nerede 10mp fotograf? bir de onlari gosterseler..
ve bulent hakli fazla miktarda keskinlik uygulamislar.. ayrica renkler guzel ama nasil oynandigini da bilmiyoruz..

 

Tarih: 2 Eylül 2006, 14:38 - İp: 62.***.**2.10
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Dada onlar büyük ihtimal oynanmamış fotoğraflar. Kaliteli lenslerle çektiklerinden fotoğraf kalitesi de üst seviyede oluyor. Sonuçta makinenin fotoğrafları diye PS'de oynanmış foto göstermeleri etik olmaz bence. Yoksa 350D'nin fotoğraflarını bile PS'de düzeltebilirsiniz

 

Tarih: 2 Eylül 2006, 15:23 - İp: 85.***.**3.253
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

haklisin ceko, photoshop'da duzeltilebiliyor..

ama sonucta dedigim gibi fotograflar kus kadarlar.. ortada 10mp'lik fotograf yok gordugum kadariyla..

ceko, dogru soyluyorsun, sonucta kaliteli macro lenslerle cekilmis fotograflar.. ama uzerlerinde oynanmis fotograflarin.. kayik fotografinda gokyuzune bak.. sence natural mi duruyor gokyuzu? renkleri sonuna kadar zenginlestirmisler..
ayrica raw'dan jpeg'e cevirme esnasinda neler yapildigini da bilemiyoruz.. ne sanstir ki makinede jpeg modu da yok..

sd14 de 5 mp olursa hep beraber gorecegiz sonuclarini, 5 mi 15 mi diye..

 

Tarih: 2 Eylül 2006, 16:58 - İp: 62.***.**2.10
Emre.
Emre. (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Ilker,
Reklamdaki fotolari upload ettim ust tarafta adresi var.
Bu detay ne boyle fikrin varmi ? Kadinin tenine baksana Hangi objektif olabilir bu

 

Tarih: 2 Eylül 2006, 17:27 - İp: 87.***.**9.53
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

ilker sence bu rekabet ortamında 5 mpx'lik bir makine piyasaya çıkarmak ne kadar mmantıklı olur. SD10'da olduğu gibi 3,4 mpx'lik üç katmandan oluşan bir sensör gibi 4,5mpx'lik üç katmanlı bir sensör bekliyorum. geçmişte bu konuda bir topicte tartışmış ve foveon sensörlerin bildiğimiz bayer sensörlerden farklı bir yapısı olduğunu söylemiştik. Gerçi bir bakarsınız Sigma bu teknolojiyi tereder ve Cmos veya CCD teknoloji dönebilir. Böyle ucundan acık göstermeler yaygınlaşmaya başladığından beri bizlerde merak içinde bekleyeceğiz. Ama şu andaki SD 10'ların bile tatmin ettiğini söylersek bu makineden ben çok umutluyum.

 

Tarih: 2 Eylül 2006, 20:48 - İp: 85.***.**3.253
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

emre, o fotograf resmen photoshop ile yapilmis.. sence oyle dudaklar var mi dunyada?..
...
ceko, mutlaka ki tatmin edici olacaktir sonucu, ona birsey demiyorum.. d2h de 4 mp ama yeterli oluyor.. sonucta sd14, 5mp olsa bile herkes bilecek ki en azindan 10mp'lik sensore esit bu.. bilemiyorum dogrusu.. bekleyip gormek gerekiyor..
sigmanin bir dezavantaji da, lens sayisinin az olmasi.. tamam sigmanin dunya kadar lensi var ama; bir canon veya nikon aldiginda; hem canon lenslerini, hem sigma, hem tamron, hem de tokina lenslerini alabiliyorsun.. secenek sayisi 4'e katlaniyor yani.. ama sigma icin ne canon, ne tamron ne tokina lens uretiyor..
diger soru ise, fiyati.. fiyati yuksek olursa bu makinenin, mesela d200 kadar falan; kim kalkip da sd14 alir? veya 30d kadar diyeyim..
giris seviyesi yapmislarsa; kim kalkip da nikon d80 gibi bir makineye tercih edecek sd14'u? veya a100'un yerine..400d'nin yerine..
biraz muammali dogrusu..
ama ben de heyacanla bekliyorum neler olacagini, orasi baska..

 

Tarih: 3 Eylül 2006, 12:12 - İp: 62.***.**2.10
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Valla İlker hiç belli olmaz kimin hangi makineyi tercih edeceği. Sonuçta D80 gibi bir makine varken sony A100'ile bu pazara girdi. SD10'un nasıl alıcısı olduysa emin ol SD14'ün daha fazla olacaktır. Rekabet ortamı aynı özelliklerde ve aynı sınıfta birçok marka ve model var. Ama şimdi D80 ve 400D var diyip, diğer markaları yabana atarsan o zaman Nikon ve Canon'dan başkasına gerek yok mantığına çıkar. Her makinenin kendine göre tercih edilebilir olmasını sağlayacak özellikleri vardır, Sony ve Pentax'ta fiyat avantajı olduğu gibi. Ama benim tahminim giriş seviyesinden çok en az D200 sınıfında bir makine olacak.

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 09:43 - İp: 85.***.**4.235
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

sigma genel müdürü(bir japon) mart ayında türkiye ye gelmişti. o zaman bu makinenin duyurusunu yapmıştı.
biz canon ve nikon dan sonra 3. büyü dslr üreticisi olmak istiyoruz demişti. çok iddialıydı yani! tabi araya bir de sony alfa girdi sonradan. sonuç ne olacak bakalım.

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 11:28 - İp: 85.***.**5.82