mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

R-1 Tebrikler Sony Sana!!!!


bazilari 700 pound'u dslr olmayan bir makineye harcamanin savurganlik oldugunu dusunebilir demisler.. fakat alinan fotograf kalitesi hesaba alindiginda, r1'in kolaylikla orta seviye dslr'larla karsilastirabilecegini gorebilirler..(giris seviyesi degil..)

dadanın yazısndan alıntıdır...

Tarih: 23 Mart 2006, 10:12 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..

aslinda ortada bir anlam karismasi yasandigindan, "gerekli dpi" in ne olacagi yonunde bir yerde bulusulamiyor..

ben cok da ayrintisina girmeden olayi aciklamak istiyorum..

insan gozunun 300 dpi'la sinirli oldugunu soylemek tabii ki hatali..
peki nasil soylenebilir?

herseyden once, buyuk olcekteki printler ve kaliteleri hakkinda soylenebilecekler arasinda; ne tur fotograf cekildigi, kimin baktigi (ki goz sagligi bu noktada onem kazaniyor) ve ne mesafeden bakildigi onem kazaniyor..

.....
dpi karmasasi..

dpi ve ppi iki ayri ifadedir.. kullanilacak ppi (pixels-per-inch), fotografin pixelated seviyesini belirler.. soyle ki, eger ki kucuk degerde ppi kullanilacak olursa, pixeller acik secik gozle gorunmeye baslayacaktir..
diger yandan dpi (dots-per-inch) ise tamamen printer ile alakali bir durumdur.. su andaki consumer printer device'lar, 9600 dpi'lara kadar baski yapabilmekteler.. bu; her inch'de 9600 tane darbe ile yazicinin fotografi islemesi demektir..
yazicilarda, sinirli sayida renk bulunur.. ve bu renklerden belli bir cikti alinabilmesi icin, yazici bu renkleri cok az araliklarla birbirine karistirip, fotografi olusturmasi gerekir..
iste ne kadar kucuk araliklarla yazarsa yazici, o kadar kesin pixeller islenmis olur..
diger yanda ppi ise, tamamen bizim verecegimiz bir karardir..
normal fine art fotograflari icin 300 ppi bir standart haline gelmistir artik.. ama kullanilacagi yere gore, bu ppi degeriyle oynanabilir..(bu arada, benim bildigim en yuksek 650 ppi'da baski aliniyor..)
mesela web icin 72ppi yeterli olmakta.. oysaki bir fotograf galerisi icin diyelim ki 300 ppi gerekecektir..

...........
insan gozunun 300 ppi veya dpi oldugunu da soyleyemeyiz..
insan gozu, 5 cizgi/milimetre yi ayirt edebilir 25cm'den bakildigi takdirde.. yani her milimetre'de 0.2mm'lik cizgileri fark edebilir eger ki fotografa 25cm'den bakilirsa..
buradan da circle of confusion'a variliyor aslinda..
circle-of-confusion, kisaca, bir noktanin, fotografda, nokta mi yoksa bir sekil mi oldugu kararsizliginda biraktigi anda kisiyi, iste o buyukluktur.. nokta daha buyuk oldugunda, kisi bir sekil oldugunu ayirt edebilecektir; daha kucuk oldugunda da nokta.. iste tam ortada, bir confusion yasanir.. o buyukluk..
kisaca coc icin bazi formuller vardir; ki bunlardan birisi zeiss formulu; d/1730'dur.. (d burada sensorun kosegen uzunlugu)
...bu konuya fazla girmeden (cok karisik) (ama kisaca, acceptable sharpness icin coc'un iki pixel buyuklugunden daha buyuk olmasi gerekir..); onemli olan bir baska husus da fotografa ne mesafeden bakildigi..
soyleki, cok buyuk bir print'e cok yakindan bakmak anlamsizdir.. mesela bir billboard'a.. kalkip da kimse burnunu dayayip da bakmaz fotografa..
iste bu uzaklik, alinacak print buyuklugune gore hesaplanir..
eger ki 8x10" lik bir cikti alinacaksa;
kosegen uzunlugu, ayni sekilde bakis mesafesidir..
yani karakok icerisinde 8'in karesi arti 10'un karesi, o da esittir, kok 60 inch.. yani yaklasik olarak 8 inch.. (veya 25 cm)
ama eger ki 20x30"lik bir fotograf alinirsa, 8 inch'den fotografi tam olarak goremezsiniz.. onun icin de, yukaridaki gibi hesaplanirsa,
kok 1300 bulunur, yani yaklasik 36 inch.. yani yaklasik 92 cm'den bakarsiniz..

neyse.. onemli olan su ki, mesafe kisaldikca normal bir goz, ayrintiyi daha net ayirdedebilir.. uzaklastikca da ayrintilar farkedilemez..
bu da kisaca, soyle hesaplanabilir;
eger ki goz 25 cm'den baktiginda 5 cizgiyi her milimetrede ayirdedebiliyorsa; mesela 92cm'den baktiginda , kac cizgi ayirdedebilir diye sordugumuzda;
5x25/92 yaparsak sonuc 1.35 lp/mm cikar.. yani 1.35 cizgiyi ayirdedebilecektir goz..

ekleyecegim bir baska sey ise, fotografin turu.. her fotograf, bir digeri kadar cok cozunurlukte olmasi gerekmez..

varacagimiz sonuc su.. bir fotografi buyulttugumuzde, gecip de karsisina, dibinden bakmayiz.. belli bir mesafe gereklidir, fotografi tam olarak gorebilmek icin.. o mesafeyi kolaylikla herkes hesaplayabilir..
20x

 

Tarih: 26 Mart 2006, 19:44 - İp: 62.***.**2.10