ikidiriki
ikidiriki (üye)
İstanbul / Amatör

Pentax K 20 D Canon 450 D ?

Arkadaşlar çok kez soruldu ama ne biliyim ya karar veremedim işte Aklımda 100 tane soru var. Olympusu bile sordum size ama onu eledim. Her alternatifi değerlendiriyorum anlayacağınız. Tam tamam 450 d diyorum pentax kafamı karıştırıyor. Şöyle soruyum K20 d her özelliği ile ve her açıdan 450 d den üstün ve öncelikle seçilmesi gereken tüketicinin daha çok memnun edebilecek bir makina mıdır? Karşılaştırınca birbirlerine daha üstün olan yönleri nelerdir? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

#ikidiriki' tarafından 19.09.2008 12:46:34 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Eylül 2008, 12:37 - İp: 88.***.**3.214
larmor
larmor (üye)
İstanbul / Amatör

"Git al o zaman . Başkalarınıda kandırma"

Ne konuda beyefendi.. Size web adresiyle beraber söyledim işte makro objektiflerini.. Kimsenin kimseyi kandırmak gibi bir maksadı yoktur burda. Aksine arkadaş yanlış yönlendirilmesin diye bir vakit harcayıp, bana bir faydası olmadığı halde, arkadaşa yardımcı olmaya çalışıyorum.

"kandırmak" kelimesini bence iyi niyetli şekilde yardımcı olmak için uğraşan kimse için kullanılmamalı. "yanlış yönlendirme" olabilir ki ben "teleobjektifini görmedik pentax'ın" veya "düzgün bir makrosu yok" cümlelerini, altı boş ve dayanaksız, "pentax'ın geleceği yok"u ise subjektif ve kişisel buluyorum...

@ikidiriki : Bir hafta önce felan bir pentax kullanıcısı olarak pentax'ın dezavantajlarını bir arkadaşın sorusu üzerine yazabildiğim kadar geniş yazmıştım.. Onu da okuyabilirseniz belki o da yardımcı olur.. Ben bir bakayım bulursam buraya da kopyalarım..


Edit : evet buldum kopyalıyorum.. bu başka bir arkadaşa yazıldı ama pentax ile diğer makineler arasında kalan bir arkadaşdı yine ;

------------------------------------------------------------------
Sevgili dostum,

Ben pentax K100D super kullanıyorum. ankara Mediamarkt'dan 800 YTL'ye 18-55 lens ile kit olarak aldım. Ben memnunum. Bütcem belliydi ve alabileceğimin en iyisi buydu.

Ancak Pentax alırken söylenmesi gereken bir iki şey var. Ben kendi kısıtlı tecrubemle sana şu aşamada belki yararlı olabilecek şunları söyleyebilirim;

Öncelikle bu fiyata alabileceğin en iyi makina olduğu konusunda bence haklısın. Pentax için "%95 of the bang for %70 of the buck" diyor ecnebi tayfa.. Yani fiyat olarak %70, özellik olarak %95..

Falat burada öncelikle hatırlaman gereken şu : "Sadece bir makina tercihi yapmıyorsun, aynı zamanda bir sistem tercihi yapıyorsun". Bundan sonra alacağın her aksesuar, her lens bu marka için üretilen modeller olacak..

İşte Pentax'ın kısıtlılığı burada başlıyor;

Bunlar benim gördüğüm kadarıyla temel olarak:

1- Pentax'ın şu anda ürettiği flaşlar Nikon ve Canon'a göre biraz geride kalıyor..P-TTL olarak geçen 540,360 ve 200 modelleri var ve hiçbiri bu işten anlayanlarca pek tavsiye gören cihazlar değil..
Ayrıca daha çok makro fotoğrafçılarının kullandığı "ring flash" denilen, objektifin önüne monte edilen flash henüz mevcut değil..
Bazen yeni başlarken bunlar insana uzak geliyor. Ama gereklilik arzetmeleri için yıllar geçmesine gerek yok. Makro çekimle biraz ilgilenmek istediğin anda örneğin, kısa bir süre sonra ring flash gerekliliğini hissetmeye başlayabilirsin. Tabi ki başka alternatifleri de vardır, ancak istediğin anda satın alabileceğin bir ring-flash olması olmamasından daha iyi. Bu tabi sadece bir örnektir. Yoksa sorsan burda inan az insan ring-flash kullanıyordur. Sadece ürün kısıtlılığının nasıl birşey olduğu hakkında fikrin olsun diye anlatıyorum.

2- Lens konusu. Aslında Pentax'ı şu anda hemen hemen tüm ihtiyaçlara cevap verecek lensleri mevcut. Ancak lens çeşitliliğinin de Canon veya Nikon kadar olmadığı bir gerçek. Bu durum aslında nacizane fikrimce yeni başlayan kullanıcıyı yukarıdaki flash konusundan daha geç etkiliyor. İhtiyacı karşılayacak lenslerin hemen hepsi mevcut. Ancak uzun bir süre sonra, eğer bu işin kompetanı olma yolunda güzel bir yere gelirsen, bu sefer lenslerdeki ufak kalite farklarını aramaya başlar olacaksın. İşini iyi şekilde gören kaliteli bir lensi değil, işini görlebilen mümkün en iyi şekilde gören lensi belki isteyeceksin. İşte ancak o zaman bu konu bir sıkıntı olmaya başlayabilir. Ancak dediğim gibi kanımca bu aşama için çok zaman gerekli. Ek olarak para da gerekli. Nitekim lensde bu kadar mükemmeliyetci olmak kısıtlı bir bütçenin altından kalkabileceği birşey değil.
Ancak şu da var. Tut ki o aşamaya geldin. O zaman da artık çok geç olur dostum. Çünkü elinde çok sayıda lens varken bu lensleri bırakıp başka markaya geçmek maddi açıdan çok güç..

Lens hakkında söylenebilecek diğer bi şey de yaygınlık ve ikinci el.. (Bu arada lens lens diyip durduğum "objektif").. Eğer istediğin lensi birinci el alacaksan bence sorun yok. Kesn bulursun. Canon Nikon kadar yaygın olsada olmasada 3 yere soracağına 5 yere sorarsın yine bulursun. Biraz keyif kaçırabilecek şey ikinci el lensler olabilir. Nitekim hakkaten Pentax ile Nikon/Canon ikinci el lens miktarı arasında ciddi fark var..

Yani uzun lafın kısası, piyasada en çok tutulan iki markadan biri olamamanın getirdiği bir takım sıkıntılar olabiliyor.

3- Auto Focus konusunda pek de kanıtlanmamış bazı söylentiler var.. Bazı Pentax kullanıcıları Pentax'ın otomatik netlemesinde özellikle düşük ışıkda bir problem olduğu söylüyor. Ama ben nerede okuduysam, eğer Hem Canon veua Nikon , hem de Pentax kullanmış biri bir yorum yapmışsa her zaman "Fark yokdu" şeklinde oluyor.. Ben şahsen düşük model olarak K100D super'de bile problem yaşamadım..



Tüm bunları söyledikten sonra söylenmesi gerekir ki her markada, her modelde mutlaka ve mutlaka bazı sıkıntılar oluyor. Hiç bir makina sıkıntısız değil, hiç bir marka mükemmel değil.. Pentax K10 çok çok iyi bir makinadır. Ergonomi konusunda kanımca ve rakiplerinden bir gömlek üstte..

Çok güzel bir sensörü var ve hakkını teslim etmek gerek, çok dayanıklı bir makina. İnternette hemen hemen hiçbir koruma olmaksızın kit lensi ile birlikte çıplak şekilde uzaya çıkarılan (bir araştırma balonu ile) bir K10D ile çekilmiş fotoğraflar var. Uzayın ekstrem koşullarında dahi tık dememiş, arada atmosfer olmadan direkt güneşe doğru olan çekimlerin dahi hemen hemen hepsini doğru pozlamış bir makina..

Ek olarak Pentax kullanmak bir "azınlık mensubu" hissi veriyor insana. Bu da hakkaten güzel. Kullandığın sistemin herkezin kullandığı ile aynı olmamasının verdiği değişik bir haz var.. Garipdir, ben Pentax'ı daha çok bu yüzden tercih ettiğimi anlıyorum yavaş yavaş.

Pentax'ın objektif kaidesi de gelmiş geçmiş en yüksek eski objektif uyumluluğuna sahip kaide. Yani adamların 20-30 yıl önce çıkardığı lensleri kullanmak, pırıl pırıl makinanın önüne her halinden eski olduğu anlaşılan bir Takumar lensi takıp çekim yapmak ayrı bir zevk..


Pentax hakkında aklıma gelenler bunlar..

Tüm bu saydığım kısıtlılıklara rağmen ben Pentax K100D super aldım dediğim gibi.. Kit lensi dışındaki ilk lensim cuma günü elimde.. Gıcır gıcır bir Pentax smc-fa 50 f/1.4.. 200$'a yurtdışından aldım ( Bu arada sanırım bu fiyata bu kalitede bir lens de bir Pentax'da var. Pentax'ın efsane lenslerindendir )..

Uzun lafın kısası çok memnunun.. Paramın tam karşılığını hatta fazlasını aldığımı hissediyorum. Makineyi aldıktan sonra anlayacaksın ki bu işin çok ekstrası çıkıyor.. Daha ilk dakkadan hafıza kartı, yüksek amperli şarjlı pil ve şarj cihazı, taşıma çantası gibi bi takım olmazsa olmaz şeyler ile bi 100 kağıt daha veriyorsun.. sonra insanın gözü yavaaş yavaş alabileceği bir iki lense kayıyor.. Sonra tripod derdi var ki tripod almak için iki gün araştırma yaptıktan sonra düzgün bir tripod için vermen gereken parayı tahayyül edemiyceksin... Yani dostum çok gider var.. Makineye harcanan para önemli. Kimsenin sınırsız bütcesi yok..

Umarım bu anlattıklarım sana biraz yardımcı olmuştur.. Her ne kadar Pentax'ı gönülden sevsemde, bahsettiğin fiyat aralığında alınabilecek en güzel body olduğunu bilsem de dezavantajlarını da gör istedim ki aldığında eğrisiyle doğrusuyla seveceğin bir Pentax'ın olsun..

İyi alışverişler dilerim..


------------------------------------------------------------------


#larmor' tarafından 27.09.2008 12:42:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 12:37 - İp: 88.***.**9.231
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

link ve bakalım da görsün millet nerede imiş bu objektifler.

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 12:41 - İp: 85.***.**4.27
larmor
larmor (üye)
İstanbul / Amatör

Beyefendi önceki cevabımda da yazmıştım tekrar yazayım. www.bhphoto.com'a girip pentax uyumlu olan lenslere bakarsanız orada 21 adet makro olduğunu belirtmiş ve listelemiş..
Orada olmayan birkaç lens de bana zaten "bhphoto'da yok ama bir de şu var" diyerek tavsiye edilmişti zamanında.

21 tanesi dahi bence bir sistem için "makrosu yok" dememek için yeterli bir sayı.. Fikir isteyen bir arkadaşa bu kadar lens arasında bu tip birşey söylemek, düzgün yönlendirmek değil, kişisel fikir beyan etmek, objektifliten uzaklaşmak ve yanlış yönlendirmektir.

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 12:53 - İp: 88.***.**9.231
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Biz Türkiyiden bahsediyoruz .Kaç kişi buradan alma cesaretini gösterir.

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 12:57 - İp: 85.***.**4.27
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

aslında hiç tartışamaya gerek yok.
objektif sorunu olduğunu apaçık biliyoruz.
bu konuda da objektif olmak lazım.
özellikle tele lens sıkıntısı yüzünden onlarca kez canon un herhangi bir modelini almayı bile düşündüğüm olmuştur.

makine özelliği bakımında k10 ve k20 gerçekten başarılı.

sanırım ikidiriki kuş fotosu için düşünüyor,o halde tercihiniz canon olsun..

alakasız belki ama şu an sigma sd14 ün fiyatı (sigma+17-70+flaş:1500 ytl )mükemmel.
lens sorunu da olmaz herhalde,nasıl olsa bizde sigma lens getirsin diye dört gözle bekliyoruz.

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 13:10 - İp: 85.***.**9.43
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

@larmor gereksiz inatlaşmaya gidiyorsun @pazarbey baştan sona haklı.. bu konudaki tecrübesini konuşturuyor..

yurtdışındaki sitelerden bakarak pentax'ın lens çeşitliliği fazla demek, bence gülerek söylüyorum kendini kandırmaktan başka birşey değildir...

Eğerki ben lense bulaşmam kit lensle ömrümü geçiririm diyorsan pentax en iyisi.. yok ama ark. ben hertürlü lensi edincem macro, telephoto vs. ozaman pentaxla beraber argo tabiriyle kıçını yerlere vurmaya başlarsın )

tercih senin.. cihazı aldınmı iş biter.. bunun bilincinde görmüyorum şuan seni..

ek olarak canlı kanıt: dh forumunda pentax topiğine bakarsan ark.ların hepsi genelde 20 yıl önceki lensleri almaktadırlar.. onuda bulunduğun şehirde bulabilirsen.. yada nekadar sağlıklı olur 2nci el lens onuda bir düşün derim..

#puskas' tarafından 27.09.2008 13:36:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 13:32 - İp: 78.***.**4.23
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Demek istediğim benimde tam olarak buydu. Puskas ve kadir özetlemiş. BEn şu anda kıçımı yerden yere vuruyorum. ŞU anda canon ve mikon haricinde tek ümit vaad eden marka sony gibi görünüyor.

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 15:16 - İp: 85.***.**4.27
larmor
larmor (üye)
İstanbul / Amatör

Gözlerinizden öpüyorum arkadaşlar.. Çekimlerinizde başarılar diliyorum.. Madem sevgili pazarbey baştan sona haklı, demek ki bana düşen geniş tecrubelerinden istifade etmektir.

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 15:18 - İp: 88.***.**9.231
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Tecrübe demeyilimde yaşadıklarından çıkarılan ders diyelim.KIç acısı hala duruyor.

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 15:20 - İp: 85.***.**4.27
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

abi değiştirmişsin avatarı... kimse buradan anlayamaz ki tecrübeni... o eski elinde kahve ile "mir" gibi verdiğin poz harika bir avatardı, hiç tanımayan bile diyordu yani bu adam tecrübelidir...

bu avatarla olsa olsa "baron" a benzemişsin..

nerede mir, nerede baron

 

Tarih: 27 Eylül 2008, 16:29 - İp: 78.***.**8.76