mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Olympus E-3

http://www.popphoto.com/cameras/4701/hands-on-olympus-e-3-digital-slr.html

fiyatı görünce, oldum.. geçen gün Bhphoto'da Eos 5d yi 2300 usd ye görmüştüm..

bana uymuyor.. size uyarmı..




#mete007' tarafından 17.10.2007 09:23:06 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 17 Ekim 2007, 09:22 - İp: 85.***.**5.184
kakoy
kakoy (üye)
İstanbul / Meraklı

Biliyorsan konuş bilmiyorsan sus diye buna diyorlar herhalde teşekkür ederim Rokomet.Bilinçli insanın hali başka oluyor demek ki Olympus kötü bir makine değil.E3'ü düşünmek için bir nedenim daha oldu.Teşekkür ederim.

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 17:40 - İp: 78.***.**0.45
oguziu
oguziu (üye)
İstanbul / Amatör

drk_m


2x sensörün neresi biçilmiş kaftan anlamıyorum sonuçta sen
40-150 ile maksimum 150 MM ye kadar yakınlaştıorma yapabiliyorsun yani o sana 300 MM olmuyor bildiğin crop yani fiziksel olarak 300 MM olmuyor maalesef

Her neyse ISO konusu da bence aşılabilecek bir şey sorun olacağını sanmıyorum sonuçta çok ufa kbır sensor yok kı makınada

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 20:12 - İp: 88.***.**4.71
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

rokomet evet K10D nin gövdeside E-3 gibi korumalı.



Yukarıdaki foto kirlenmiş bir K10D.

Aşağıdakide nasıl temizlendiğini gösteriyor.




echoes E-3 fotoğraflarını incelediğim kadarı ile çok başarılılar.Bence bu makinanın fotoğraf kalitesinde şüphe etmeni gerektircek hiç bir sorun yok.Aksine gördüğüm fotoğraflar çok çok iyi.

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 20:31 - İp: 88.***.**0.67
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

kakoy estafur.. teşekkürü hak edecek bişey yapmadım sanırım

adnan hocam teşekkürü ben şimd ederim.. K10d nin bu özelliğini bilmiyordum

Oguziu
40-150 ile maksimum 150 MM ye kadar yakınlaştıorma yapabiliyorsun yani o sa....
demişsin.. pek doğru bir söylem değil. bu polemiğe pek girmedim şimdiye kadar bu sitede.. ama zoom olayı objektiften objektife ve hatta seninde iyi bildiğin gibi sensör çarpanından farkeden bişey.. crop faktörü diyoruzya. birde şunu düşün.. aynı makinede aynı açıda (zoom değerinde) ucuz bir kit lens ile CZ16-80 gibi üst düzey bir lensin fotolarını karşılaştıralım. megapixelleride aynı olsun.. crop faktörü birde poşotopta uygulayalım.. emin ol cz16-80 bize daha büyük bir "kuş gözü" verebilecek..
umarım düşüncemi ifade edebilmişimdir.

ha birde live view olayı vardı onu soracaktım adnan hocam.. k10d de varmıydı.. yada inceleme sayfasını açıp bakayım..
şu dayanıklılık mevzusu kafama yer etti cidden

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 21:07 - İp: 88.***.**1.44
drk_m
drk_m (üye)
Rize / Amatör

Rokomet K10D de live view yok maalesef. Oguziu crop sayılmaz aslında. Bilgisayarda yaptığın crop da fotoğrafda bozulma olur . Fakat 2x sensörle 150mm de çektiğin foto 300mm lik objektifin görüş açısı kadar yeri kaydeder. Croptan farklı bir olay.

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 21:20 - İp: 85.***.**3.118
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

live view olayı şöyle çalışıyor.

Shutter butonun yanında ön izleme anahtarı var.Burada makina normal bir fotoğraf çeker gibi yapıp fotoğrafı lcd de gösteriyor.Bu fotoğraf hafıza kartına kaydedilmiyor.Bu sayede pozlama,alan derinliği ve diğer ayarları ön çekimde ayarlama imkanı sunuyor.Bu çekimi defalarca yapabiliyoruz.fotoğraf hafıza kartına kaydedilmediği için bu işlem çok hızlı gerçekleştirilebiliyor.Uygun ayarlar elde edildiğinde normal çekime geçiliyor.
Zaten bu sistemin adı da digital preview diye geçiyor.
Bu özellik özellikle gün batımlarında pozlama miktarıyla oynayarak istenen etkinin yaratılmasını ve alan derinliği kontrolünün çok kısa sürede yapılmasında çok işe yarıyor.
Aksi durumda her çekimde çekimi yapıp tekrar karttan fotoğrafa ulaşıp kontrol etmek gerekirken burada çekim shutter a basılıncaya kadar lcd de kalıyor.Shutter a dokunulduğunuda fotoğraf kaybolup makina hemen çekim yapabiliyor.
Olay bundan ibaret.
Bu sistem Olympus lardaki gibi canlı ön izleme sunmuyor.

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 21:22 - İp: 88.***.**0.67
osmanc
osmanc (üye)
İstanbul / Meraklı

Valla Canon kullanıyorum belki ama eger lens secenekleri Canon gibi olsaydı Pentax direk alırdım zaten cok gittim geldim arasında yani. Özellikle bu su geçirmeme olayı zaten süper.

 

Tarih: 10 Ocak 2008, 21:38 - İp: 85.***.**4.185
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

lens seçenekleri..
uzun zamandır düşündüğüm bir konu..
şuu zoom olayı ve crop faktörü aslında tartışılması gereken bir konu.
ama nerden başlayacam nasıl bir giriş yapacam tam kestiremedim.
sensör boyutuna bağlı crop faktörü önemli olduğu kadar makine/lens alımı sırasında çok belirleyici bir faktör olmamalı diye düşünüyorum.
yani x makinenin sensör-crop faktörü 2,0 iken y makinenin sensör-crop faktörü 1,0 ise : y makine daha iyidir sonucu çıkartmak doğrumu
bundan daha önemlisi önüne takılan lens kalitesi/fiyat durumu değilmi..
bir örnekleme yapayım.
diyelimki :
15-85 mm gibi bir aralıkta zoom yapan
canonun bir sürü lens seçeneği var..
sony nin ise iki tane.. biri kit biri cz..
yok çok karışık bende kafamda toparlayamıyorum. biraz daha netleyip gireyim konuya..

şimdilik şu linkteki iki fotoğraftan crop alarak (kadrajı kendi istediğimiz şekilde sonradan ayarlama) bastığımızı yada galeriye koyduğumuzu düşünün..
makine aynı, ayarlar aynı, açı aynı sadece lensin kalitesi değişken, buyrun size crop faktörünün önemi !!!

http://2stepsteve.smugmug.com/gallery/3978111#231235761-X3-LB

 

Tarih: 11 Ocak 2008, 11:33 - İp: 88.***.**1.44
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

rokomet böyle bir çıkarım yapmamız doğru değil aslında.
olympus un eleştirilen yanı 2x crop faktörü değil. bunun avantajları bile var ve olympus bu sene çıkardığı bir kaç objektifle bu handikapı aştı, 12-60 diye bir lens yaptılar mesela.

handikap şu ;
sensör küçük, büyümüyor dolayısıyla mp artmıyor ve dolayısıyla iso başarımı da ilerlemiyor.
diğer cephede ,yani CMOS-CCD cephesinde sürekli artan mp ve iso başarımı var. Yeni çıkacak FF kameraların 20mp den fazla olacağı söyleniyor.

Olympus E3 ün testlerini incelediğimizde iso 400 'e kadar sorun yok, d300,a700 ve 40d ile kapışabiliyor. Ama sonrasında makine tökezlemeye başlıyor.
Bu gün için yine sorun yok, ama sensör boyutu nedeniye 3-4 sene sonra ne olacak kestirmek zor....
FF kameralar peşpeşe piyasaya sürülecek. İşte ortalıkta Nikon D3 fotoğrafları geziyor. İso 200 mü,3200 mü ilk bakışta anlamak zor. Ama küçük bir sensör için bunlar hayal, hayal olmasa da zor.

Lens sıkıntısı önemlidir tabi. DSLR alıyoruz sonuçta. Ama kaç objektif alacağız o da düşünülmeli.
Sony için çok sıkıntı kalmayacak 1-2 sene içinde.
18-70 ve 16-80 yok yalnızca. 16-105 çıktı, 18-250 çıktı(insanlara komik geliyor bu lens, ama fevkalade bir lens),18-200 var,sigma 18-50 f2.8 var, tamron 17-50f2.8 var, sigma 17-70 var. Bunlar geniş açı zoom lensler.
Pentax da epeyce objektif çıkardı aslında. Çok takip etmiyorum diğer markaları . Ama tele dışında çok da sorun yok pentax da da ki sigma 120-300 ve 100-300 de çıktı ki o iki lens çok iyi lensler.

Liveview için dün DF de bir konu açmıştım. Biraz hayal kırıklığı oldu benim için . AF olarak çalışmıyormuş, ayrıca kompakt makinelerdeki gibi ön izleme değil, sadece izleme sağlıyormuş Hatta oradaki ankette d300 ve eos40d kullananlar ''arayacağım bir özellik değil, olmasa da olur'' gibi yanıtlar verdi. Liveview geyikten ibaret anlayacağın

DSLR alırken kendimize ''nasıl bir setim olacak, ne alacağım '' gibi soruları sormamız lazım. Eğer ki 2-3 objektiflik setlerimiz olacaksa ne farkeder ki? Pentax,canon,sony,olympus ,nikon hepsi sağlar bunları size. Üstelik pentax,sony ve olympus titreşim motoruna da sahip. Bu da çok iyi.

Pro bir set kuracaksak durum değişebilir. Canon ve Nikon çok ağır basıyor açıkçası .

Ama bir ilk DSLR için -------bence-------sony-pentax daha uygun . Küçümsenen titreşim motoru ve kolay kullanımları bu makineleri yeni başlayan amatörlerin kısa yoldan iyi sonuç almasını sağlıyor.


Son olarak en fazla 2 sene kullanacağınız bir makine için bu kadar kafa yormaya gerek yok Fotoğraf artık bir hobidir ve pahalı da bir hobidir. Hepimiz Japon elektronik devlerinin her sene yenileceği makinelere bağımlıyız . Ve bu sigara tiryakiliği gibi bir şey.
''dünya kadar para verip aldığın yeni oyuncağının yenisini sen sevincini alamadan çıkaracağız'' der efsanevi dövüş klubü isimli filmde.

 

Tarih: 11 Ocak 2008, 12:30 - İp: 81.***.**7.49
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

buffalo valla karşı tez olarak ne söylesem tam bilemiyorum.
hoş karşı tez üretmek zorunda dağilim.
sende haklı olabilirsin ama az yukarıdaki mesajımı yazana kadar okuduklarımda görüşlerine önem verdiğim iki eski fotoğraçının (mete ve antika) pekte haklı olduğunu sanmıyorum.

bilmem sen dpreview sitesinin karşılaştırmalarına itibar edermisin ama orada ISO konusunda E3, a700 den daha başarılı görünüyor. yani burada senin vurguladığın ISO handikapı bertaraf edilmiş gibi görünüyor. diğer taraftan aynı sensörü kullanan D300 ve a700 arasındaki ISO yarışında ise D300 tarafında ezici bir üstünlük var. Demekki bu ISO birebir sensör boyutuylada alakalı değil gibi bir çıkarım yapmama sebep oluyor.

aslına bakacak olursan rakamsal değerler veya karşılaştırmalı üstünlükler çokta önemli değil. cünkü hiç bir marka/model rekabet ettiği üründen çok daha kötü bir sonuç verecek bir ürünü piyasaya sürmeden yok eder.

benim e3'te takıldığım tek nokta dayanıklılık..
yada şöyle söyleyim.. elde edilen sonuç (foto kalitesi) itibari ile makineler arası çok fark yoksa rakamsal özelliklerle uğraşmak yanlış, yok sensör boyutu yok ISO esnekliği yada lens sayısının çokluğu laf-ı güzaf..
sonuç aynı ise o sonuca ulaşırkenki "kullanım kolaylığı" ve "kullanım özgürlüğü"

E3 fanatiği gibi yazmaya başladım ama daha çıplak gözle görmüş değilim. bu meyanda adnan hocaya verilen imkanı olympustan tarafıma verilmesini talep ediyorum

 

Tarih: 11 Ocak 2008, 13:31 - İp: 88.***.**1.44