biltur
biltur (üye)
Yurtdışı / Amatör

Noise Noise Noise... (350d / D70s)

R1 alma düşüncesiyle girdiğim makine alma maceram d-slr alma yolunda hızla ilerliyor. artık son günler. haftaya cihazı almayı düşünüyorum. Ve hala karar veremedim.
Aslında 2 cihazıda elime alınca nikon un daha kaliteli bir cihazmış izlenimi verdiğini ve ele daha iyi oturduğunu söylemem gerekiyor. Ama bunu zaten forumu takip eden herkes biliyor. Birde nikonun ileri dönük olarak lens/fiat/kazanç oranı açısından daha karlı bir yatırım olduğu yine forumdaki yazılardan anlaşılıyor.
Tüm bu bilgiler ışığında kararımı nikondan yana kullanmak istiyorum ama bu artılara rağmen 8 e 6 lık canon lehine MP üstünlüğü (ki bence çok önemli değil) ve nikon aleyhine noise sorunu (ki bence çok daha önemli) beni düşündürüyor.
Galeride nikon d70s fotoları arasında arama yaptım ve noise lü fotoğraf bulmaya çalıştım ama tabii kimse kötü fotoğraf koymak istemediğinden olsa gerek bariz noise li fotoğraf bulamadım ve bunun miktarının ne kadar olduğunu anlayamadım.

Canon 350d ile nikon d70s in noise bakımından karşılaştırmasını duygusal olmadan tarafsızlıkla yapabilecek arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.

Offfff... Çok uzatmışım.... Sanırım derdimi anlatabildim ama...
şimdiden teşekkürler...

#biltur' tarafından 02.12.2005 22:12:38 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 2 Aralık 2005, 21:44 - İp: yok
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili arkadaşım, öncelikle bu alemde yalnız değilsin onu belirteyim Aynı yollardan geçtik ve geçmekteyiz. Ve eminim bizim gibi bir sürü insanda var piyasa da

Bende senin gibi önce kompakt yapıları ve bol fonksiyonları nedeni ile "artık eski fotoğraf makinamı yenileyeyim ve bir DSL-like" alayım dedim. Demez olaydım

Alternatifleri incelemek için haftalarca resim inceleme, test ve yorumları okumaktan gözleri bozmaya ramak kaldı

Dediğin gibi "noise" DSLR-like makinaların en temel sorunları. Her DSLR-lile makinanın öyle veya böyle "noise" sorunu var. Biri 200ISO'dan sonra belirgin oluyor diğerinin 400ISO'dan sonra. En iyisi bile 800ISO'da patlıyor. Yani "noise" suz DSLR-like makina şu an yok, anlaşılan o. İşin enterean bir yanıda "noise çok az" denilen modellerde de keskinlik ve renk anlamında sıkıntılar oluyor, bu sefer "noise" düşük makina net, canlı ve doygun renklere sahip fotolar çekmiyor. Yani DSLR-like düşünüyorsan illaki "noise" oluyor. Sanırım asıl olay "makul bir noise" ile "kaliteli fotoğraf" çeken ürünü bulmak. Ben bu anlamda OLympus C-8080'i beğendim ve "tamam buldum olay budur" diyip, almak için sahaya çıktığımda olay başka yerden patladı. Bu seferde teknik destek sıkıntı oldu. Meğer ise, Türkiye'de teknik desteği çok zayifmış ve parça değişimi yurtdışında yapılıyormuş. Haydeee döndük başa, para cepte döndük eve.

Ehh dedik yeter bari D-SLR alalım. Kıy paraya dedim kendime. Bu seferde başladık D-SLR'ları incelemeye. Gözü kurtardık derken sanırım ondan da olduk D-SLR alayım arkasından bir göz doktoruna gideceğim zaten

Açıkçası Nikon D70s elde çok hoş makina. Özellikle 24-85mm f:2.8-4 objektif ile al beni diyor, ama satıcının boğazını sıkmama rağmen 2600YTL'den bir kuruş aşağı inmedi. Benim aslında tercihim Canon 350d'den yana. Ve Sigma 18-200mm f:3.5-6.3 objektif ile 2000YTL'ye alabileceğim netleşti.

Öncelikle fiyat elbette önemli bir unsur. Birde fotoğrafın netliği çekenin maharetinde olunca, lens ve body'deki minör farklar çok fazla önemli olmamaya başlıyor.

Benim internetten indirdiğim fotoğrafları birebir incelemelerimde Canon 350d "noise" oranı çok düşük olanı idi. D70s'de de asşlında çok ciddiye alınacak noise yok. Bu iki makinayı 800ISO üstünde karşılaştırmak lazım. Birbirlerine çok denk makinalar cidden. Dediğim gibi aralarında minör farklar var, mesela Canon 8 MPixel ve daha az noise ile bekirginleşirken, Nikon daha ele oturan body, spot metering gibi özellikleri ile öne çıkıyor. Noise'e taktım dersen Canon, yok spot metering önemli dersen Nikon.

Ben ayrıca Canon'un body tasarımını daha çok beğendim. Elbette bunun teknik bir anlamı yok, göze hitapda bazen minör belirleyici olabiliyor. Ben her ne kadar Canon'dan yana tercihimi kullanacak olsamda iki makinanında eşdeğer makinalar olduğunu düşünüyorum. O ya da bu yanlış bir tercih olmayacaktır.

Ayrıca, "MegaPixel önemli değildir" felsefesine katılmıyorum. Arada bu şekilde minör farklar olduğunda MegaPixel olayı önemli. Kaliteyi belirlemez ama satınalma kararını cidden belirler. Benim gibi mesela. Benim gibi, manzara ve macro çekimine meraklı olup, beğendiğin resimleri A4 veya A3 ebatlarına yakın boyutlarda basıp tablolaştırmaya meraklı isen aradaki 1 MegaPixel bile önemli oluyor. Ama sürekli ve ağırlıklı olarak 10x15 baskı alıyorsan elbette MegaPixel önemli olmayabilir. Ama sonuçta önemlidir, önemsiz diyenlere katılmıyorum.

Sonuç olarak bende senin yollarından geçtim ve allah kısmet eder ise yarın inşallah Canon EOS 350d ile Sigma 18-200mm f:3.5-6.3 Autofocus Zoom DC Aspherical objektifi herşey dahil 2000YTL'ye bitireceğim. Daha önemlisi bundan sonra artık "neyi alsam" yerine "neyi çeksem" diye düşünmeye başlayacağım. Gözleri kurtarmak bile bir avantaj olacak

Allah sana da kolaylık versin. Bol şans.

 

Tarih: 2 Aralık 2005, 22:28 - İp: 85.***.**5.26
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Bu sayfanın sonunda farklı ISO lardaki noise seviyelerini bulabilirsiniz.

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos350d/page19.asp


Bu sayfanın ISO Series kısmında 350D nin

http://www.imaging-resource.com/PRODS/EXT/EXTPICS.HTM


Bu sayfanın ISO Series kısmında D70s in

http://www.imaging-resource.com/PRODS/D70S/D70SPICS.HTM


farklı ISO larda ama aynı şartlarda çekilmiş fotğraflarını bilgisayarınıza indirip gerçek boyutlarında yanyana koyarak bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Kolay gelsin.

 

Tarih: 2 Aralık 2005, 22:35 - İp: 85.***.**3.252
hazanfer
hazanfer (üye)
İstanbul / Amatör

http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/nikon_d70s_samples.html

bu adrese bi bak bi çok makinenin test fotoları var değişik ISA ayarlarında çekilmiş bence en iyi sonuç dynax 5D'nin 70S'in noise sorunu 1600 ISA'da bariz biçimde belli oluyo ama 350D'de çok iyi sayılmaz hani...

 

Tarih: 2 Aralık 2005, 22:38 - İp: 62.***.**1.162
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

dpreview'de Nikon d50 incelemesinde, çekim sırasında neler yaptılar bilemem ama, Canon 350d ile bariz daha iyi fotoğraflar çekmiş gibime geldi. Keskinlik ve renklar daha başarılı bence. D50 ve D70s, 350d'ye göre biraz daha az keskin (flu demek nikon'a ayıp olur ) gözüküyor. Girip çıktığım birkaç Nikon dükkanında da satıcılar aynı şeyi söyledi zaten. (Canon daha keskin fotolar çeker dediler)
http://www.dpreview.com/reviews/nikond50/page23.asp

 

Tarih: 2 Aralık 2005, 22:56 - İp: 85.***.**5.26
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Merhabalar, bugüne kadar çeşitli makinalar değiştirmiş, birçok makinayı denemiş ve şu anda 3 makina sahibi biri olarak, hiç DSLR'm olmadı .Ama bir gün mutlaka olacak. Ancak bu bugün olacak olsa, o makina asla Nikon olamaz! Tek bir sebebi var: Nikon'un 200 ISO'dan başlaması! Benimki belki psikolojik biraz, belki Nikon'un 200'ü diğer makinaların 100'üne denk geliyor ama bu durum engel olamadığım şekilde beni rahatsız ediyor!
Saygılarımla...

 

Tarih: 2 Aralık 2005, 23:08 - İp: 85.***.**2.34
viiiizzzz
viiiizzzz (üye)
İstanbul / Meraklı

Sevgili @Tekno,

Ya tam tersini söylemek istedin yada ben yanlış görüyor ve biliyorum.

D70 keskinlik olarak 350D den daha üstündür. 350D ise D70'e oranla daha flu ama daha az noise üreten fotoğraflar vermiştir.

#viiiizzzz' tarafyndan 02.12.2005 23:23:41 tarihinde düzenlendi.


#viiiizzzz' tarafyndan 02.12.2005 23:24:53 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Aralık 2005, 23:23 - İp: 85.***.**3.214
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili viiiizzzz demiş ki:
"D70 keskinlik olarak 350D den daha üstündür. 350D ise D70'e oranla daha flu ama daha az noise üreten fotoğraflar vermiştir."
Çeşitli sitelerden karşılaştırdığım örnek fotoğraflardan dolayı kesinlikle katılıyorum....

#droral' tarafyndan 02.12.2005 23:39:00 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Aralık 2005, 23:38 - İp: 85.***.**2.34
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili @viiiizzzz ve @droral,

Bahsettiğiniz şekilde Nikon D70s ile Canon EOS 350d arasında fotoğraf kalitesi anlamında söyledikleriniz destekleyen internet linkleri vermenizi rica ediyorum. Bunu bir muhalif hareket olarak düşünmeyin. Çünkü ben internette birçok resmi bu anlamda inceledim ve Canon'un (EOS 350d) daha keskin resim çektiği sonucuna ulaştım, ayrıca sirkeci'de D-SLR alacağım ne önerirsiniz diye sorduğum dükkanlarda D70s öneren arkadaşlar iş fotoğrafta keskinlik konusu açılınca "Canon 350d resim keskinlğinde daha iyi ama......." diye başlayan cümleler kurduklarından, böyle bir kanaat sahibiyim. Yanlış anlaşılmak istemem...

İddia etmiyorum, fikir sahibi olmaya çalışıyorum.


Sağlıcakla kalın.

 

Tarih: 2 Aralık 2005, 23:45 - İp: 85.***.**5.26
nick
nick (üye)
Kayseri / Meraklı

Ben geçen sene makinemi alırken baya araştımıştım (Canon A85) O zamanlar Dslr'lere güç yetmiyordu, en azından forum sayfalarında bu kadar çok geyiği dönmüyordu. O zaman tartışılan compakt makinelerin yerini şimdi Dslr ve slr-like cihazlar almış. Ne yalan söyleyim, yazdıklarınızı okuyunca benim yaşadıklarım geldi aklıma, yazılanları okuyarak bir şeyler öğrendik, o zaman efsane olan pretec Dc3a30 makineyi Kayseriden İstanbula gidip bir gün boyunca aradım bulamadım ) Sonunda manuel ayarlar denen ne olduğun bilmediğim, ama 2 ayda sora sora eciğini cücüğünü öğrendiğim özellikelere kanarak bu makineyi aldım. O zaman forumda A85 al sorun yaşamazsın diyen en az bir düzine insan vardı, şimdi herkes Dslr tutkunu olmuş Sonuç ne mi? Kel alaka bir cihaz aldım, sonunda kendime doğa fotoğrafı çekeceğim derken hiç bir şey çekemez oldum, aldığım makinenin şarjlı pillerini iki kez doldurdum hala, makineyle belki 1.000 fotoğraf çekememişimdir, sıfır diye götürsen fotoğrafçı bile anlamaz, dış görünüz vitrinden çıkmış gibi... o havasıana kapıldığım manuel ayarları iyice öğrendim ama hala kuşların fotoğrafını çekecek bir makine arıyorum. Uzattığımın farkına varırken, ne alacağınıza amacını belirliyerek karar verin, amacınıza uygun 2-3 makinede karar kılın, aralarından hangisine içiniz atıyorsa onu kullanın. Neden mi 2 sne sonra elinizdekinden de sıkılacaksınız. Bu sayfalarda daha hangi makineler tartışılacak? Hangi özellikler vurgulacanak... Olan fotoğraftan anlamayan, hevesine ve modaya yenik düşen, sonunda da gözlerini kan çanağına döndüren( ki bende aynını yaşamıştım, üstüne de bir dolu para veren heveslilere olacak...

Hangisini içiniz atıyorsa hemen yarın alın, hem dolanıp durmaktan, hemde sinir harbine girmekten kurtulun!

 

Tarih: 2 Aralık 2005, 23:52 - İp: 195.***.**5.248
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Çok haklısın @nick;

Herkesin zevki ve şartları farklıdır. İnsan ne aradığını bilince "buluyor". Ne aradığını bilemez isen dumur oluyor kalıyorsun. Önemli olan insanın kendini tanıması. Bu şekilde belki daha ucuzu ile işin görülebilir iken, belki daha pahallısı işini görecektir. Bazende ararken kendini tanıyorsun. Parayı cebe koyduktan sonra da zevkle bir anda değişebiliyor. O nedenle, Nikon iyi makina ama, nedenini yukarıda yazmıştım, Canon'dan yana tercihimi kullanıyorum. Sebep aslında tamamen duygusal

 

Tarih: 3 Aralık 2005, 00:00 - İp: 85.***.**5.26