maslan41
maslan41 (üye)
Kocaeli / Meraklı

Diyafram? Enstantane? Öncelikli Mi?

merhaba arkadaşlar nikon 8800 için konuşuyorum.Diyafram öncelikli ve enstantane önceliklinin ne demektir ve hangi konuların çekiminde kullanabilirim.

Örneğin bir düğünde horon tepenleri çekmeye kalktım resimler flu göründü bende mecburen otomatiğe geçip çektim. YANİ hareketli çekimlerde hangini,,, SABİT poz verenlerde hangi manuel ayarımı kullanayım yada manzaralı çekimlerde hangini kullanayım öğrenemedim dahalık.

Nikon 8800 kullanıcısı arkadaşlarla bilgilerimizi paylaşalım

yardımcı olacak arkadaşlara minnettar kalırım

Tarih: 18 Eylül 2005, 03:04 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Cekeceginiz konuda sizin icin ne onemli, oncelikle buna karar vereceksiniz. Simdi her iki secenegi de ayri ayri inceleyelim:

Cekecegimiz konu hareketli ve biz bu hareketi sabitlemek istiyoruz. Hareketin siddetine gore bir enstantane secmeliyiz ki amacimiza ulasabilelim. Burada secimi makineye birakip P modunda cekersek makine daha yavas bir enstantane secebilir, bu nedenle idareyi bizim ele almamiz gerekir. Bu durumda enstantane oncelikli modu secmemiz gerekiyor. Tabi ki ortamin isik sartlarina gore her istedigimiz enstantaneyi secebiliriz diye bir kural yok. Sectigimiz enstantane cok hizliysa o isik sartlarinda gore makine (gerekli ISO degerine de yukselttikten sonra) lensimizin acabilecegi maksimum diyafram degerinden daha fazla bir degere ihtiyac duyuyorsa bu konuda bizi uyaracaktir. Cok mecbur kaldigimizda ISO yu manuel olarak yukseltebiliriz ama yuksek ISOnun verecegi gurultuye de katlanmak zorunda oldugumuzu unutmamaliyiz.

Cekecegimiz konuda hareketlilik cok az veya hic yoksa bu durumda diyaframa biz karar verebiliriz. Diyafram kisildikca alan derinligi artar yani net yapilan noktanin onundeki ve arkasindaki nesneler de bu oranda net cikar. Alan derinliginin fazla olmasini istiyorsak kisik diyafram degerlerini, kasdi olarak arka ve ondeki alanlarin flu cikmasini istiyorsak genis diyafram degerlerini secmeliyiz.

Takdir edersiniz ki, konu genel hatlariyla teorik olarak klavye basinda boyle anlatildigi halde, pratikte ortamin isik sartlarindaki sinirlamalar nedeniyle bu kadar kolay olmayabliir. Bu konuda cok pratik yapip edindigimiz tacrubelerden faydalanmaliyiz.

Ornegin, sizin dugunde horon tepenleri sabitlemek icin ne kadar enstantane gerekecek buna ancak tecrubelerimizle karar verebiliriz. Hareketin surati kadar hareketin yonu ve sizin o harekete olan uzakliginiz da sonucu etkileyecektir. Ornegin, 60 km ile giden bir arabayi yandan cekmek ve karsidan cekmek icin ayni enstantane gerekmeyebilir. Yine ornegin, 60 km hizla giden bir arabayi 10 metreden cekmek icin gereken enstantane, 5 metreden cekmek icin gereken enstantaneden daha yavas olabilir.

Dedigim gibi, fotograf cektikce bu konuda tecrube sahibi olursunuz. Nacizane tavsiyem, ayni konuyu imkanlar elverdigince S ve A modlarinda farkli enstantane ve diyafram degerleriyle cekip sonuclari karsilastirip hangi degerlerin fotografi hangi yonlerde etkiledigini gormenizdir.

Kolay gelsin.

#ocaklilar' tarafyndan 18.09.2005 15:19:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Eylül 2005, 15:00 - İp: yok
maslan41
maslan41 (üye)
Kocaeli / Meraklı

sayın ocaklılar verdiğiniz bilgilere teşekkürler.Zaman idman zamanı ev D130'a yoluna yakın çıkıp biraz deneme resimleri çekmek lazım.
daha önce bu tür ayarlarını çok kurcaladığımdan manuel modları kullanamaz oldum sadece otomatiği kullnak zorunda kaldım.en sonunda makineyi resetledim.şimdi mecburen oto'yu ağırlıklı kullanıyorum.ama manuelin kıymetinide anlamak lazım.Oto'da çektiğim gece çekiminde biraz karanlık çıkıyor, ayarlara ellemeden üstelik ISO,Diyafram VS ayarlara ellemedim fabrika ayarlarında manuel de M de çekince de aydınlık daha iyi geliyor.

saygılar ocaklılar

 

Tarih: 18 Eylül 2005, 23:23 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

daha önce bu tür ayarlarını çok kurcaladığımdan manuel modları kullanamaz oldum sadece otomatiği kullnak zorunda kaldım demekle neyi kastettiginizi anlayamadim. Manuel modlar derken hangi modlari kastediyorsunuz? S modunda siz enstantaneyi verirsiniz makine ona gore bir diyafram secer. A modunda siz diyaframi verirsiniz makine ona gore bir enstantane secer. M modunda ise her ikisini de siz veririsiniz makine hic bir seye karismaz. Bu modlarda yapacaginiz ayarlar cekilecek her fotograf icin farkli olmak zorundadir. Bu nedenle, makineyi resetlemeniz bir sey degistirmez ki. Yani, S moduna alip enstantaneyi siz vermedikce veya A moduna alip diyaframi siz vermedikce veya M moduna alip her ikisini de siz vermedikce o modlari kullanmanin bir anlami yoktur.

 

Tarih: 19 Eylül 2005, 00:44 - İp: yok
maslan41
maslan41 (üye)
Kocaeli / Meraklı

sayın ocaklılar öncelikle makineyi alalı daha 1,5 ay olamdığından tam olarak ne ayarları kullanacam bilmediğimden elimdeki nikonun kitabı varya kitaba bakarak M'de, o ayarı ne yapıyormuş şu ayarı ile ne oluyormuş derken eski ayarınıda unutuyom kalıyor. S veya A modunda da diyafram veya enstantaneyi değiştirdim ve tekrar geri ayarının ne olduğuna dikkat etmediğimden eski ayarına da dönemedi. öyle kaldı bende geri dönüşün çaresini resetleme de buldum.

saygılar ocaklılar

 

Tarih: 19 Eylül 2005, 21:18 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

A, S ve M modlarinda ozel bir ayar yoktur ki, degistirip makineyi resetledikten sonra geri alasiniz. O moddaki ayarlari tabiki degistireceksiniz. Degistirmezseniz o modlari kullanmanizin bir anlami kalmaz zaten. Ornegin, bir fotograf cekmek istiyorsunuz ve 1/125 enstantane kullanmak zorunda hissettiniz kendinizi. S moduna alip enstantaneyi 1/125 yapip fotografinizi cektiniz. Makineyi daha sonra tekrar S moduna getiriseniz 1/125 hafizda kalacagindan siz degistirmezseniz o gecerli olacaktir. Ama bundan sonra S modunda cekeceginiz her fotografi 1/125 enstantane ile mi cekeceksiniz? Tabiki hayir. Cekeceginiz poz ne gerektiriyorsa enstantaneyi o degere degistireceksiniz. Anlatmaya calistigim, o modlarda eski ayar diye bir sey yoktur ve o modlardaki ayarlari degistirmeyecekseniz o modlari kullanmaniza da gerek yoktur. Degistirmeden kullanirsaniz hafizada kalan degere bagli olarak hatali pozlanmis fotograflar elde edebilirsiniz. Kolay gelsin.

#ocaklilar' tarafyndan 19.09.2005 22:53:56 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 19 Eylül 2005, 22:52 - İp: yok
  • 1