kuzu.1
kuzu.1 (üye)
Sivas / Amatör

D90 İlk Alındığı An Heyecanı

arkadaşlar hayyamdaki odak fotoğrafçılıktan, 04.07de kendim kayseride olduğum için arkadaşıma 18-105mm kit ile d90 aldırdım. kendisi bir kaç deneme çekimi yaptıktan sonra bana kargoladı. makine bugün(07.07) elime geçti ve şu problemler ile karşılaştım sizce ne yapmalıyım acil olarak fikirlerinizi belirtmenizi ve yardımcı olmanızı istiyorum..

ilk olarak kutu üstündeki seri numaralarını karşılaştırdığımda body nin seri numarası kutu üstündekine uymasına rağmen, lense ait seri numaraları farklı, olaya iyi niyetle yaklaştım ve farklı kutuların lenslerinin karışmış olacağını düşündüm sizce bu problemi önemsemeli miyim?

ikinci olarak ise ki (ÖNEMLİ olarak gördüğüm problem) yüksek iso ve uzun pozlamlarda(toz parçası, ışık parlaması vs gibi unsurların olma ihtimalini ortadan kaldırmak için çok kez tekrarladım) sayısı hiçte azınmıyacak her fotoğrafta aynı yerde kırmızı, mavi ve beyaz pikseller var.. kırmızlar hotpiksel diyelim diğerleri ne? bu durum için yeni almış olduğum shutter sayısınıda "photo me" programıyla kontrol edip sorun olmadığını gördüğüm makinem için,

sizce ne yapmalıyım odak fotoyla irtibata geçene kadar sizlerin fikirlerinizi acil olarak almak istedim, ilgilenen herkese teşekkür ederim..

örnek: rapidshare e yükleyebildim,
(hernoktayı kendi renginde daire içine aldım)
http://rapidshare.com/files/253234126/DSC_0075.JPG.html





#kuzu.1' tarafından 09.07.2009 21:58:13 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 8 Temmuz 2009, 02:52 - İp: 88.***.**0.198
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ornek fotograf koyarmısınız?
ezbere bişey demek yanlıs olur.

 

Tarih: 8 Temmuz 2009, 03:48 - İp: 78.***.**2.85
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

İlk sorunun o kadar da önemli olmadığını düşünüyorum en nihayetinde aldığınız adam belli. Odak Fotoğrafçılık bu tip konularda sorun çıkarmaz, ve dediğiniz gibi kutular filan karışmıştır herhalde.

İkinci sorun ise yüksek iso ve uzun pozlamalardaki "hot pixel" sorunu. Bu tip şikayetler aslında galiba tüm makineler için geçerli çünkü hem iso yu yükseltip hem de uzun pozlayınca sensör ısınması sonucu bu sorun oluşuyor. D90 için de birçok forumda okudum, yanılmıyorsam D300 için de aynı şeylerden bahsedilirdi. Şimdi bence yüksek iso ve uzun pozlamayı bir arada kullanmanızı gerektirecek bir durum olmaz. Eğer düşük isoda uzun pozlamada bu sorunla karşılaşmıyorsanız bence hiç dert etmeyin derim zira makineyi değiştirseniz de aynı sorun devam eder diye düşünüyorum.

Hatta bir forumda bir D90 kullanıcısı bu konuda Nİkon a yazmış. Gelen cevap bunun hot piksel değil gren olduğunu belirtmiş ve gren temizleme önermiş. Aynı mesele Pentax K20D'de de olmuştu. Uzun pozlamada hot piksel sorunu olurdu ve Pentax firması bunun gren olduğunu iddia etmişti. Daha sonra yazılım güncellemesi ile sorunu ortadan kaldırdılar. Yazılımla sorunu kaldırdıklarına göre muhtemelen dosyada temizleme ile kaldırdılar. Şu sonuca varmaya çalışıyorum;
Yüksek isoda uzun pozlamayı gerektirecek çekim yapacağınızı sanmam. Ha belki yapmanız gerekti diyelim, o zaman da gren azaltma programları ile bunları yok edin derim.

 

Tarih: 8 Temmuz 2009, 08:31 - İp: 78.***.**5.148
trenci
trenci (üye)
Uşak / Meraklı

3-4 aydır nikon d90 kullanıyorum, yüksek isoda uzun süreli pozlama yapmadığım içiç yorum yapamayacağım. t_yamanın dediği gibi aynı sorunun d300'de de olduğunu okumuştum. başka markalarda da olduğunu şimdi duydum.
Ancak şunu yapabilirim, siz pozlama süresini ve iso değerini verin akşam evde ben de çekeyim karşılaştıralım.

 

Tarih: 8 Temmuz 2009, 10:47 - İp: 78.***.**4.138
kuzu.1
kuzu.1 (üye)
Sivas / Amatör

öncelikle ilgilenen herkese çok teşekür ederim.
bugun öncesinde hiç çekim yapmadan aynı değerlerde(iso3200-5sn, iso3200-0.62sn, iso1000-1sn) çekimler yaptım, işin garip tarafı dün 50den fazla saydığım piksel hatlarının hiç biri yok.. açıkcası içim ferahladı biraz da olsa böylelikle. galiba dün ilk hevesle üst üste çekimlerle makineyi çok zorlayıp sensörün aşırı ısınmasına sebep oldum.
bi kaç gün daha aynı değerler ile çekim yapıcam, problem devam etmez umarım
bu durumu önemseyip önemsemem gerektiğini düşünenler yorum yaparsa sevinirim

(ilk slr'm olduğu için görmemişliğimden mi diyelim bilmem pek bi tedirgin davranıyorum mazur görün )

 

Tarih: 8 Temmuz 2009, 13:47 - İp: 88.***.**5.242
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

galiba dün ilk hevesle üst üste çekimlerle makineyi çok zorlayıp sensörün aşırı ısınmasına sebep oldum

Böyle bir olay var gerçekten de. Sensöre peşpeşe, uzun pozlama, liveview gibi özellikleri kullanımı ile aşırı yüklendiyseniz ısınmadan dolayı gren yapıyor (farklı makinelerde ben de şahit oldum). Mesela yüksek isoda seri çekimde bile ilk fotoğraflarda az gren verirken takip eden fotoğraflarda gren artıyor, çünkü sensörün soğumaya zamanı kalmıyor.

Sizin makinede sorun yok, merak etmeyin. Bu arada hayırlı olsun güle güle kullanın.

 

Tarih: 8 Temmuz 2009, 15:19 - İp: 78.***.**5.148
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

ben çok merak ettim, yüksek ISO da uzun pozlama olarak nasıl bir konu çekiyorsunuz.
makineye yazık

 

Tarih: 8 Temmuz 2009, 16:30 - İp: 85.***.**9.67
kakcar
kakcar (üye)
Ankara / Amatör

Öncelikle hayırlı olsun yeni makinanız..
Abartı koşllarda (5-10sn pozlama + yüksek iso) oluşan hotpixelleri çok fazla takmayn. Ha olmaması veya az olması güzel. Ayrıca dediğğiniz gibi sensör ısısıyla direk alakalı bir durum. Kullanım kitapçığında bile yazıyor "sıcak havalarda çok fazla sayıda çekim yapatken sensörün ısınmasıyla noise vb. hatalar oluşabilir/artabilir ve belli bir sıcaklıktan sonra makinanız çekim yapmayı durdurabilir, bu bir arıza değildir sensörünüz soğuyunca makinanız normal haline kavuşacaktır." benzeri bir ifade var. Hatta çok profesyönel makinalarda uzun ve makina açısından ısıtıcı çekimlerde fotoğraf çekilen kalitesini korumak için sensörün arkasına soğutma sistemi bile eklenmiştir. Kısacası özellikle bu günler gibi sıcak havalarda, sensör ısınınca bide uzun pozlamalarda hot pixeller oluşturması çok normal. Bende 1 ay ewel bir D90 aldım aynı denemeyi ISO 1600, 5sn gibi bir pozlama değeriyle denedim sonuç tertemiz çıkınca çok sevindim ancak daha yukarı değerleri hiç denemedim çünkü eninde sonunda biyerde hot pixel çıkıcak yok yere canımı sıkacak Çok düşük bir ışıkta (odada önümü zor görüyordum) F3.5, ISO1600, 3sn pozlama ile
http://img200.imageshack.us/img200/7807/dsc0012g.jpg
Şöyle bir foto elde edebiliyorsam 10sn. ISO3200 ya nerde, nasıl ihtiyaç duyarsın? Duyarsanda birkaç tane hot pixel razı olursun artık.
ISO1600, 5sn, F3.5 ile zifiri karanlıkta aldığım sonuçta temiz çıktı (makina-sensör sıcak değildi)
http://img5.imageshack.us/img5/2273/dsc0011ogd.jpg
Sen 5sn ISO 3200 dene mişsin, buraya kadar temizse daha fazlasını denemeye ve hiç kafana takmaya değmez. Dediğim gibi ben yukarıdakinin üzerine denemedim bile.

 

Tarih: 9 Temmuz 2009, 02:07 - İp: 93.***.**3.126
kuzu.1
kuzu.1 (üye)
Sivas / Amatör

arkadaşlar 2gündür birdaha öyle bir problemle karşılaşmadım..
oyüzden konun balığını da ilk gün heyecanı diye değiştirdim..
bu arada kad-ir haklısın bu değerler pek lazım olacak değerler değil bende deneme amaçlı bu çekimleri yaptım,
herkese ilgisi için teşekür ederim

 

Tarih: 9 Temmuz 2009, 22:03 - İp: 78.***.**9.73
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

Sanayide bir tamirci vardı. Motorsiklet tamircisi. Durmadan şöyle derdi;
"motora boşta gaz vermeyin"

 

Tarih: 10 Temmuz 2009, 00:06 - İp: 88.***.**6.12
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

yuksek iso zaten sensore daha cok akım gonderiyor,
ayrıca live view, uzun pozlama sensorun piknik tupu gibi yanmasına neden olur.
boyle bir durumda cok normal boyle olu veya hot piksellerin olusması.. içiniz rahat olsun

 

Tarih: 10 Temmuz 2009, 00:48 - İp: 78.***.**5.169