asafkuzey
asafkuzey (üye)
İstanbul / Meraklı

550d Video Çekmek Sensörü Öldürür Mü?

Merhabalar,

Tam 500D alıyordum ki 550D lansmanı yapıldı Canon tarafından. Ve alamadım, bu benim fotografçılık ile ilgili özetim, gelelim asıl konuya;

Bu işlerle uğraşan bir arkadaşıma "Canon 550D alacağım, 30fps full hd video çekiyormuş" dedim. O ise bana "fotograf makinesi ile video çekme sensörü öldürürsün" dedi. Acaba bu sizce ne kadar doğru, gerçekten de video çekmek sensörü öldürür mü?

Bilgisini ortaya koyup yardımcı olan tüm arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler (Gerçi bunu yazdığım en sonu konuya hala cevap yazan bir babiğit çıkmadı ama olsun )

edit: başlık

#asafkuzey' tarafından 26.02.2010 17:00:31 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 25 Şubat 2010, 16:42 - İp: 79.***.**5.227
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Buyrun bir sigara yakın sensör yakacağınıza. Propoganda var.

 

Tarih: 7 Mart 2010, 13:33 - İp: 85.***.**9.181
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör


Kanon kompak modellirinin tamamına yakınında ccd kullanır. Demekki tüm kanonların telleri kopar.

 

Tarih: 7 Mart 2010, 13:42 - İp: 88.***.**2.162
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

CMos lar CCD lere oranla daha az enerji harcadiklari icin daha az isinirlar.D90 in D80 den farkli sensor kullanmasi, Video cekiminde CMOS sensoru kullanarak isinma faktorunu aza indirmek istemesidir.Bir sensorun isinmasi sensor cesidi X buyuklugu X video kalitesi veya MP buyuklugu ile orantilidir.Compact makinalardaki sensor buyuklugu ile DSLR i kiyasladigimizda isinmanin neden az oldugu kolayca anlasilir. Sensor isinmasi ISO kalitesinde dususe yol acar.Sensoru isitmak nasil bir metali isitarak onun yapsini bozuyor iseniz, sensor etrafindaki metaller icinde ayni sonuca yol acar.Isinan her sensor olur diye bir kavram yoktur.Isi sensorlerde isinlari istenmeyen sekilde dagitmaya yol acan ve resim kalitesinde dususe yol acan negatif bir faktordur.DSLR larda cift sensor haric olanlarin ,perde kaldiktan sonra otomatik focus yapmalari imkansizdir.Eger baska bir islemci devamli oto focus icin tasarlanmis ise bu mumkun olabilir.Piyasada bulunan cogu modelde bu mevcut olmadigi icin,video cekiminde sarfedilen efor,burada bu mevzuyu cok tartismaya degmeyecek kadar fazla ve gereksizdir.

 

Tarih: 7 Mart 2010, 14:41 - İp: 221.***.**4.187
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu ayki Digital Photo Pro dergisinde DSLR'lerdeki HD video konusunda en basitinden en üst modelleri kapsayan bir araştırma var . Artılar eksiler değerlendirilmiş .

Her zaman okuyup da bir türlü inanamadığım , profosyonel video çekenlerin DSLR kullandığından bu yazıda da bahsediliyor . Sebebi de DSLR sensorlerinin , diğer video sensorlerinden kat kat büyük olması sayesinde çok iyi görüntü kalitesi vermesi ; pro çekimlerde /filmlerde şart olan düşük alan derinliğini sağlaması . Aynı sensör büyüklüğüne sahip videolar $30,000'dan satılıyor ve görüntü kalitesi ( diğer özellikler demiyorum ) DSLR'lerdekinden iyi değil ( imiş )

Bizlerin de gözden kaçırdığı , yanlış değerlendirdiği bir durum var ; diyoruz ki fotoğrafçının HD video özelliği ile ne işi var ... Bu yazıda DSLR'lerdeki video özelliğine tersinden bakılmış ve işi video olanların , neden DSLR fotoğraf makinalarına yönelebileceği belirtilmiş . Yani olay fotografçıların video çekmesi değil , video çekenlerin DSLR kullanması .

------------

Değinilmeyen ve bu topiğe adını veren tek konu var - o da sensörün ısınma dolayısıyla zarar görmesi Değerlendirilen hiç bir makinada böyle bir sorun yaşanabileceği belirtilmemiş . O sebeple şimdilik ve aksi ispatlanana kadar sensöre bir zarar vermeyeceğini varsaymak gerekiyor sanırım .

 

Tarih: 7 Mart 2010, 17:32 - İp: 96.***.**4.180
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Papirus hocam. Size katılıyorum ama bazı arkadaşlar işi gene ccd - cmos tartışmasına getirdi çok bilmiş bilmiş. Sanki ccd hemen ısınır cayır cayır yanarda cmos'a aynı şartlarda bişey olmazmış gibi. Hepimizin bildikleri şeyler içlerinde dolmuş taşmış dışa vurmak istiyorlar. Bakın biz ne kadar bilgiliyiz diyerek hava atmak ihtiyacı duyuyorlar bu meslekleri icabı 24MP lik makina kullanmaları gereken arkadaşlar.

Aynı arkadaşlar Sony'yi marka olarak yerden yere vurarak Canon'u yüceltmeye çalışıyorlar. Sanki Canon çok kötü bir markaymışta ancak Sony'e çamur atarak yücelebilirmiş gibi. Aynı Sony şu an süper Cmos sensörler üretse de rakiplarine inat hala video koymuyorlar makinelerine. Sanki kendileri dünyanın en büyük video kamera üreticileirnden değilmiş gibi. Neden acaba? Aynı Sony, Minoltanın yüzyıllık mirasını aldı ise ve şu an dünyanın en büyük sensör ve lens (evet yanlış duymadınız lens) üreticilerinden ise burada acaba ne yapabilir yada yapabileceklerini neden yapmadı diye durup düşünmek icap eder. Saygılar.

 

Tarih: 7 Mart 2010, 18:31 - İp: 85.***.**9.181
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Badboy zamanında fujide makinalarını titreşim engeleme koymamak için epeyce dirindi. Sonunda koydu. Sony de ep y direnecek gibi ama sonunda koyacak tabiki.
Ben şahsen a700 ümde video çekme özelliği olsun isterim.

 

Tarih: 7 Mart 2010, 19:34 - İp: 85.***.**6.253
powershot
powershot (üye)
Antalya / Firma

ya kardeşim ne yazsam direk ters cevap veriyorsunuz canon da bu tel kopma için dıgıc sistem i niye yaptı diye biliyorsunuz ne yazsam badboy pazarbey acayip acayip bir şey yazıo

 

Tarih: 8 Mart 2010, 12:13 - İp: 81.***.**1.125
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Allah kuru iftiradan saklasın ayol.

 

Tarih: 8 Mart 2010, 12:40 - İp: 85.***.**6.253
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

powershot denilen arkadas kucuk bir yanilgi icinde oda D5000 da CCD kullanildigidir.D5000 CMOS kullanir arkadasim.

 

Tarih: 9 Mart 2010, 13:01 - İp: 221.***.**4.187
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Atalım siteden pavışatı.

 

Tarih: 9 Mart 2010, 17:39 - İp: 88.***.**5.233