asafkuzey
asafkuzey (üye)
İstanbul / Meraklı

550d Video Çekmek Sensörü Öldürür Mü?

Merhabalar,

Tam 500D alıyordum ki 550D lansmanı yapıldı Canon tarafından. Ve alamadım, bu benim fotografçılık ile ilgili özetim, gelelim asıl konuya;

Bu işlerle uğraşan bir arkadaşıma "Canon 550D alacağım, 30fps full hd video çekiyormuş" dedim. O ise bana "fotograf makinesi ile video çekme sensörü öldürürsün" dedi. Acaba bu sizce ne kadar doğru, gerçekten de video çekmek sensörü öldürür mü?

Bilgisini ortaya koyup yardımcı olan tüm arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler (Gerçi bunu yazdığım en sonu konuya hala cevap yazan bir babiğit çıkmadı ama olsun )

edit: başlık

#asafkuzey' tarafından 26.02.2010 17:00:31 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 25 Şubat 2010, 16:42 - İp: 79.***.**5.227
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Vakıa çok yanma hususunda.

 

Tarih: 27 Şubat 2010, 22:35 - İp: 78.***.**9.245
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

DSLR Makinalarin sensor buyuklugu ve buna bagli enerji harcama oranlari diger makinalara oranla daha yuksektir.Siz perdeyi kaldirip devamli Video cekimi icin DSLR larinizi kullanirsaniz bu sensorun devamli isik cekmesi ve isinmaya ve dolayisiyla isinan sensorun isinlari dagitmasina ve resim kalitesinde performans dusmesine
yardimci olursunuz.Cok uzun bir video cekiminden sonra diyelimki karanlik bir ortamda bir fotograf cekiyorsaniz,ISO performansinin isinmadan dolayi dustugunu kolayca farkedebilirsiniz.O yuzden DSLR larinizi video cekimleri icin bir seferde en fazla 3-5 dakka ile sinirli tutmakta fayda vardir.Tutmazsaniz akabinde cekeceginiz fotograf kalitesindeki dusmeye razi olmalisiniz.Bende bir zamanlar kullandigim D90 da, bir arkadasinda belirttigi gibi video 5 dakka ile sinirli idi ve bu cekimler hele birde los bir ortamda ise kalitede eksiklikler oldugu asikardi.Hicbir zaman ana gayem video cekimi icin DSLR kullanmak olmamistir ve kullandigim 1 yillik bir zamanda elimin parmaklarini gecmemistir.Simdi daha az enerji harcamaya yonelik yeni islemciler ile bu isinma sorunu asmaya calissalarda hicbir zaman kalitesi bir video kamera ayarinda olan bir DSLR beklemeyin.Otomatik focus yapma olayi olmayan bu DSLR makinalarda video cekimlerinde zaten harcayacaginiz efor ve alacaginiz kalite sizi bir sure sonra cekim yapmaktan sogutacak ve amaaan video bu makinayla olmaz emmi dedirtecektir!!!Benim gibi amaciniz heh burdada su ani videoya almaliyim dediginiz anlarda 3-5 dakkalik bir cekim yapacaksaniz eyvallah ancak uzun cekimler icin alin bir ucuz video kamera yada otomatik zoom yapan compact makina ve hem kendinizi hemde degerli DSLR larinizi bu iskenceden kurtarin der saygi ile selamlarim herkesi.

 

Tarih: 28 Şubat 2010, 11:13 - İp: 221.***.**4.187
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

 

Tarih: 28 Şubat 2010, 16:11 - İp: 88.***.**1.124
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

Burada ufak bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek istiyorum.
Dslrler video çekiyor evet. Peki bu sensör ömrüne ve dolayısıyla fotoğraf kalitesine ne derece etki ediyor açıkçası bunu zaman gösterecek. bunu ayırıyorum. sözüm buna değil.

esas anlatmak istediğim şey şu, dslrler çok iyi görüntüler çekebiliyor bu bir gerçek. bunu kimse inkar edemez öyle değil mi? internette kısa film ve reklam çalışmalarında ve kısa tanıtım çalışmalarında dslrlerin kullanıldığını biliyoruz, duyuyoruz.

mesela amatör birisi eğer sensör çok çekmekten yanıyorsa mutlaka onu yakacaktır. ama bir profesyonel bir işi bilen birisi önce araştıracaktır ve bu çok uzun süreli çekme hatasına düşmeyecektir. öyleyse, kısa çekimler, manuel focuslar, ek aparatlar, maliyetler, lensler ve özel efektler..
bunlar biraraya getirildiğinde ve işi bilen birinin eline verildiğinde gerçekten muhteşem sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. iş bilen birisi getirisini ve götürüsünü hesaplayıp parasal anlamda yatırımını yapar ve en iyi verimide alır.

o zaman ortaya kabaca şöyle bir sonuç çıkıyor. amatör olarak kullananlar bu dslrlerdeki videolardan tam anlamıyla yararlanamıyorlar. gerek lens çeşitliliği gerek ek aparatlar gereksede video işleme ve yine gereksede çekilen görüntülerin ticari bir kazanca dönüştürülemediği için şimdilik dslrlerdeki video işi biraz şüpheli..

amatör birisi 5-10 dakikalık görüntüde ne olackki hiç koymasan daha iyi olurdu diyip olayı küçümserken, profesyonel olan ve işi bilen birisi için bu süre yeterince tatminkardır. reklam, tanıtım, fragman, kısa film, sahne çekimi gibi kısa çekimlerin birleştirilmesiyle ouşturulan işler için idel sürelerdir.
ayrıca amatör birisi 5 dakikalık çekimden sonra hemen diğer 5 dakikalık çekime atlaması sensörün ısısını atamamasına neden olur. bunu mantığını azıcıkta olsa çalıştıran herkes bilebilir.

dolayısıyla dslrdeki video olayı çok iyi. bu durum profesyonellerin ekmeğine yağ çalmaktadır. ama yine bu durum amatörler için tam ideal ortam değildir. bi profesyonel dslrde uzun süre video çekebiliyor ve sorunla karşılaşmıyor ise amatör birisinin sorunla karşılacağını varsayıyorum.

adı üstünde amatör. hevesle makinayı alıp bir hevesle çok zaman video çekebilir. ve bazı teknik detayları unutabilir. ve bunu hataya birçok insanın düşeceğini tahmin ediyorum.

sensör ısınırmı ısınmazmı zamanla göreceğiz, video çekimi fotoğraf kalitesine etki yaparmı bunuda zaman geçtikçe göreceğiz.
ama şu an itibariyle dslrdeki video olayı kullanılmaya başlandı ve çok yerde verim alındı. atı alan üsküdarı geçti dememek için önyargılarımızı atmalıyız. eğer dslrdeki video kalitesine ihtiyacınız varsa ve sensör ısınması yada video çekiminin fotoğraf kalitesine etkisini tam manasıyla bilmeden risk girmek isteyen varsa bence hiç durmasın. geç olmadan son çıkan modellerden birisini alıp işe koyulsun..

 

Tarih: 28 Şubat 2010, 19:05 - İp: 78.***.**9.168
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

dslrlerdeki video ile ilgili daha detaylı bilgiya şu adresten ulaşabilirsiniz

tık

 

Tarih: 28 Şubat 2010, 19:32 - İp: 78.***.**9.168
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Remi , açıklamalarına sağol - yazacaklarım senin sözlerinle alakalı değil , yanlış anlaşılmasın

-----------------

Aklıma bir kaç soru geldi .....

- DSLR'lere , HD videonun ne kadar süre kullanıldığını gösteren bir sayaç / program / araç gerekmez mi - perde çekim sayısı / shutter count için olduğu gibi ??

- Garanti kapsamını perde sayısı ile kısıtlayan DSLR üreticileri , video çekiminde niye böyle bir şeye ihtiyaç duymuyorlar - madem sensörü bu kadar yıpratan bir özellik ise ??

- Veya nelerine güvenip , sensorlerine 10 kat yük binecek aynı makinaları hala 1-2 yıl garantili satıyorlar ?

 

Tarih: 28 Şubat 2010, 20:30 - İp: 78.***.**6.25
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Dslr ile çekilen videoda aynı fotolar gibi normal makinalara göre çok kaliteli olacaktır. olmak zorunda zira sensör çok büyük.
Bi bilen söylese şu işin aslınıda kurtulsak.

 

Tarih: 28 Şubat 2010, 21:31 - İp: 88.***.**5.6
asafkuzey
asafkuzey (üye)
İstanbul / Meraklı

Bi bilen söylese şu işin aslınıda kurtulsak.

 

Tarih: 1 Mart 2010, 13:39 - İp: 79.***.**4.197
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sadece sensor isindigi icin resim kalitesinde isinmaya bagli olarak kalite dusmesine yol acarsiniz dedim daha once.Yakma olayi cok asiri uzun cekimlerde soz konusu olabilir ve oda hava sartlari olsun,makinanin bulundugu ortam olsun hepsini iceren uzun bi surec fazla kafaya takilacak bir durum degil aslinda.
Paperman garantiyi perde sayisi ile verdiklerini falan yazmis .Ancak video cekimlerinde resim ceker gibi perdeyi acip kapama sayisinin bir alakasi yok bu durumla.Sen bir kere perdeyi actiysan o oyle acik kalir ve sensor onundeki perde acik bir sekilde isinlari toplamaya baslar.Buda bize video olarak yansir diyeyim en basitcesi.Boyle bir durumda ben 10 kere belli araliklarla perde acip kapasam ve kisa kisa video ceksem,baska biride bunlari sadece 1 cekime sigdirsa hangi makina daha cok zarar gorur ve denklansor sayisi ile alakasi nedir artik onuda sizin mantiginiza burakiyorum.

 

Tarih: 7 Mart 2010, 11:54 - İp: 221.***.**4.187
powershot
powershot (üye)
Antalya / Firma

Sensör öldürmez çünkü canon lar ccd sensör kullanmaz cmos kullanır ısınmaz ve arızada yaratmaz ama nikon d5000 modeli ccd dir buda ısındıgı zaman ccd telleri kopar

 

Tarih: 7 Mart 2010, 12:05 - İp: 81.***.**1.229