cagdasezgin
cagdasezgin (üye)
İstanbul / Amatör

Pozlama

Arkadaşlar merhaba, pozlamayla ilgili bir sorunum var. Sorunu şu örnek üzerinde anlatayım. Gün içerisinde evin içinde fotoğraf çekiyorum. Bu çekimlerde odanın içi çok karanlık çıkıyor. Ama pencere çok parlak görünüyor. Bunu nasıl ayarlayacağım? Ae-l ile mi yapacağım?
Bu sorun gün içinde fotoğraf çekerken de oluyor.Gölgede çekince gökyüzü sürekli parlıyor. Arka plan sürekli parlak ve gökyüzü net değil?
Dediğim gibi bunu ae-l ile mi çözeceğim? Başka yolu var mı?

Tarih: 7 Kasım 2013, 23:05 - İp: 78.***.**1.32
aea
aea (üye)
Giresun / Meraklı

Işığın az olduğu yere göre ölçüm yaparsanız ışığın fazla olduğu bölümler aşırı parlak çıkacak ve detaysızlık olacaktır. Tam aksine ışığın fazla olduğu bölümden ölçüm yaparsanız da az ışıklı bölümler karanlık çıkar.

Dış mekanda ise ışığı arkanıza alırsanız gökyüzü parlamalarından bir nebze olsun kurtulabilirsiniz. Kısık diyafram kullanmak da arka planı net hale getirecektir.

Fotoğrafın tamamında ışığın dengeli olmasını istiyorsanız HDR tekniğini kullanmanız gerekir.

 

Tarih: 7 Kasım 2013, 23:50 - İp: 94.***.**2.67
cagdasezgin
cagdasezgin (üye)
İstanbul / Amatör

neden bir denge sağlanmıyor? Bu normal midir? Arka plana baktığımda sırf beyaz bir görüntü var. Ama hava mavi ve bulutlu mesela. Bilgiler için teşekkür ederim

 

Tarih: 8 Kasım 2013, 12:23 - İp: 78.***.**1.32
sfkbay
sfkbay (üye)
Ankara / Amatör

Yaklaşık 1 yıl önce buna benzer bir soru daha sormuşsun.Muhtemelen ayarları tam yapamıyorsun.

Bahsetmiş olduğun fotoğraflardan birkaç tane yüklersen daha doğru bilgiler verebiliriz.

 

Tarih: 8 Kasım 2013, 21:45 - İp: 91.***.**4.100
cagdasezgin
cagdasezgin (üye)
İstanbul / Amatör

Kronik bir sorun
Fotoğrafı atıyorum. Bir bakmam gerek.

 

Tarih: 8 Kasım 2013, 23:00 - İp: 78.***.**1.32
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

ışık ölçünü neden aldığın önemli ışık ölçümünd spotmu kullanıyorsun... yada hepsini boşver dolgu flaşı kullan...

 

Tarih: 9 Kasım 2013, 16:46 - İp: 78.***.**5.143
mthee
mthee (üye)
Eskişehir / Meraklı

bu konuda ya flaş, ya hdr veya filtre kullanman lazım diğer arkadaşların belirttiği gibi. çünkü karanlık bolgeye doğru ölçüm yapsan aydınlık yer patlar tersini yaparsan karanlık bölge iyice koyu çıkar. dynamic range diyorlar sanırım orjinal dilinde bu olaya makine modeli yükseldikçe o patlama/kararma olayı biraz azalıyor ama yinede flaş, filtre veya hdr gerekiyor.

 

Tarih: 9 Kasım 2013, 18:19 - İp: 24.***.**9.20
aea
aea (üye)
Giresun / Meraklı

neden bir denge sağlanmıyor? Bu normal midir? Arka plana baktığımda sırf beyaz bir görüntü var. Ama hava mavi ve bulutlu mesela. Bilgiler için teşekkür ederim

Denge sağlanamaması çok normal. İnsan gözü de bu şekilde çalışır. Elinizi parlak bir ışık kaynağına doğru tutup bakın. Avucunuz karanlık, sadece bir siluet şeklinde, arkası ise parlak görünecektir.

Gökyüzündeki maviliği tam olarak görüntülemek için güneş ışıklarının çok sert olmadığı bir saatte, ölçümü çok dengeli bir noktadan seçerek çekim yapmak gerekir. Ya da dediğim gibi HDR tekniğini kullanmak gerekir. Aşağıdaki linkte çok güzel bir şekilde anlatılmış bu konu.

http://forum.netfotograf.com/cekim-teknikleri/hdr-nedir-nasil-uygulanir-18226-1.html

 

Tarih: 11 Kasım 2013, 00:18 - İp: 94.***.**2.67
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Makinanızın dolgu flaşını kullanın.

 

Tarih: 11 Kasım 2013, 21:02 - İp: 151.***.**3.74
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

"neden bir denge sağlanmıyor? Bu normal midir? Arka plana baktığımda sırf beyaz bir görüntü var. Ama hava mavi ve bulutlu mesela. Bilgiler için teşekkür ederim "

Makinelerdeki sensörlerin en parlaktan en karanlıktaki detayları algılayabildiği ve Dynamic Range (dinamik aralık) diya adlandırılan bir kabiliyeti vardır. Bu aralığın üstünde kalan alanlarda ışık patlaması, altında kalan alanlarda da karanlıkta detayların kaybolması görülür. Bahsettiğiniz çekim koşullarında aşağı yukarı her makine dengesiz sonuç verecektir ancak birbirinden farklı olacaktır durum bu da sensörlerinin kabiliyeti ile alakalı.
Bu aralığı artırmanın en etkin yolu, arkadaşların da bahsettiği gibi HDR (High Dynamic Range) Tekniğidir. Ya da diğer yol, yine arkadaşları bahsettiği gibi karşı bir ışık kullanarak ışık dengelemek yani dolgu flaşıdır.

 

Tarih: 11 Kasım 2013, 23:16 - İp: 176.***.**5.80
iirrffaann
iirrffaann (üye)
İstanbul / Amatör

ışığı arkana alarak çekim yap. mümkünse güneşin en tepede olduğu saatlerden kaçın. gün doğumu ve batımı en iyi saatlerdir.ayrına ışık farkının çok olduğu alanlardan, yerlerden kaçın zaten bunu gözünle de az çok kestirebilirsin.bir de enstantane, diyafram, iso kavramlarını ve ne işe yaradıklarını çok iyi öğren. bunları yaptıktan sonra bu sorun ortadan kalkar. iyi akşamlar

 

Tarih: 12 Kasım 2013, 19:34 - İp: 94.***.**3.60