umacar
umacar (üye)
Rize / Amatör

Olympos E300 Yada Canon350d

slm ben yani bir üyeyim ve elimdeki panasonic dmc fz15 makinamı satıp dslr almak istiyorum acaba bu iki makina arasındaki farklar nedir? olympos kullanan arkadaslar varsa memnunlar mı acaba? olympos objektif bulmak konusunda problem yaratırmı? bana yardımcı olabilirseniz sevinirim, bu arada pentax nasıl dslr konusunda ?

Tarih: 23 Ağustos 2005, 11:31 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Selam dadangast. Fokal çarpan 2 ise alınmasın dememin sebebi geniş açı problemi. Yani 14 mm lens kullansan 28 mm yedeki açıya denk geliyor. Peki ben 20 mm geniş açı objektif istersem o zaman 10 mm bir lens bulmam lazım. YA da 20 mm nin altına düşmek 17 veya 18 mm geniş açı kullanmak istersem makineye balıkgözü objektifmi takacağım 8 mm. Fiyatı ne kadardır allah bilir. Ayrıca fokal çarpan 10 mm bir lensi 20 mm haline getirmiyor. Sadece 10 mm nin kenarlarındaki fazlalıkları atarak ortadaki kısmı sensör üzerine düşüyor. Yani objektifin gördüğünün biz tamamını değil de yarısını görmüş oluyoruz makinede ve sensör üzerinde. Daha doğrusu 10 mm objektif fokal çarpanı 2 olan makine de kullanılınca doğrudan doğruya 20 mm bir objektif olmuyor. Oluyor ama hormonlu bir 20 mm oluyor. Hormonu da fokal çarpan oluyor. Dolayısıyla 10 mm bir geniş açının görüntüdeki geniş açı deformasyonunu bertaraf etme imkanımız yok. 20 mm lik açı yakalamak için 10 mm objektif kullanmak zorundayız ve 10 mm lik objektifin geniş açı deformasyonuna aynen katlanmak zorundayız.

Geniş açıyı şunun için önemsiyorum. Ben şahsen manzara fotoğrafları çekerken geniş açının sıkıntısını çektim. Mesela Meke gölünü çekmeye gitmiştim 24 mm bir objektifle gölü tek karede istediğim gibi kadraja sığdıramadım. daha geniş açı bir objektif gerekiyordu. Bu nedenle geniş açı kullanım ihtiyacın fazla olacaksa e300 önermem. Ama makro çekeceksen bu saydığım dezavantajlar tam tersine büyük bir avantaja dönüşüyor.

#okyanus' tarafyndan 28.08.2005 19:04:38 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Ağustos 2005, 19:02 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

okyanus farkeden birsey yok ki.. canon veya nikon alsan o zaman da 1.5 ve 1.6 crop faktorleri isin icine giriyor.. yine 35mm'deki 20mm'yi elde etmek icin 12-14mm'lik objektif alman gerekiyor.. dikkat edersen; canon'un verdigi objektif 18-55mm, 18mm'den basliyor.. ve 28mm'ye denk geliyor.. diger yandan nikon'un 18-70'i de yaklasik 28mm ediyor.. olympus ise 14-45mm lensini satiyor ve yine 28mm'ye denk geliyor..
ayrica olympus'un 7-14mm gibi lensi de var.. yani 14-28mm yapan.. genis acida daha fazlasini istermi insan bilemem..
son olarak olympus'un 4/3 sisteminde crop olayi yoktur.. 2.0x crop olarak soylenmesinin nedeni diger firmalarin urunleriyle kolay karsilastirabilmek icin.. yani olympus 40-150mm lens ile sen 35mm kamera ve 80-300mm lens ile bakmis gibi olursun.. diger markalarda (canon veya nikon...) olay farkli.. 18mm lens, sanki 28mm zoom ile bakilmis aciyi gosterir.. ama olympus'un 14mm'si ayni 35mm'deki 28mm ile bakilmis gibi gosterdigi gibi 28mm de zoom yapar..
...
olympus sistemin bir diger artisi da toz uzaklastirici sisteminin bulunmasi..
..

 

Tarih: 31 Ağustos 2005, 22:33 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Dadanagast olympus un 4/3 sisteminde crop olayı yoktur derken neyi kastettin anlamadım ?

Ben zaten canon ve nikon da fokal çarpan yok demedim.Her ikisinde de var. Ancak olympusun fokal çarpanı diğerlerine göre oldukça yüksek yani 2. Evet 14 mm olympus ta 28 mm lik görüş açısına denk geliyor. Açı olarak doğru. Ancak geniş açı efekti olarak ise yine 14 mm deki görüntü deformasyonu oluşuyor. 14 mm nin fokal çarpanla 28 mm ye denk gelmesi, 35 mm makinalardaki 28 mm ile aynı şey olmuyor. Aynı olan sadece görüş açısı.

Tabi tercih herkesin kendisinin bileceği şey. Yani fokal çarpanın yüksek olması iyi bir özellikse olympus bu sebepten dolayı alınabilir. Ancak fokal çarpan tercih edilen bir unsur değilse alınmayabilir. Kaldı ki ortam full frame makinalara doğru giderken bizde öbür uçtan daha yüksek fokal çarpanlı makina istermiyiz bilmiyorum. Ama dediğim gibi makro çekimlerde bir avantaj yaratacağı da açık fokal çarpanın büyük olmasının. İlaveten fokal çarpanın yüksek olması demek sensör boyutunun küçük olması demektir. Yani daha küçük boyuttaki bir sensöre daha çok piksel ( yada megapiksel diyelim ) sığdırılmış oluyor. Bu durumda noise nin artması da kaçınılmaz.

 

Tarih: 2 Eylül 2005, 19:02 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

olympus e300 veya e1 makinelerde crop olayi yoktur; yani 14mm'lik bir objektifin 28mm'deymis gibi gostermesi diyoruz hani, iste olympus makineler ayni 28mm zoom yapilmis gibi gosteriyorlar..
yani soyle aciklayayim.. bir canon makineyi ele alalim.. 1.6x crop faktoru var..
yani 18mm objektif kullanildiginda 28.8mm gibi oluyor diyoruz.. ama aslinda 28.8mm zoom yapilmis gibi olmuyor.. 35mm bir makineye 18mm objektif takilmis ama 1.6x oraninda kirpilmis alani goruyoruz aslinda.. yani sadece fotografin orta kismini.. iste o orta kisimi sanki 35mm makineye 28.8mm'lik bir objektif takildigi zamanki gorunen kisim oluyor, degil mi?
ama olympus makineye 14mm'lik lens taktiginda sanki 35mm makineye 28mm'lik objektif taktiginda gorecegin alani gormus oluyorsun ama ayni zamanda 28mm'de zoom yapmis oluyorsun.. dikkat edersen canon'da sadece 18mm zoom yapilmis oluyor aslinda.. ama olympus'da 28mm..
o yuzden zaten 40-150mm zoom objektifini 70-300mm objektiflerle ayni kefeye koyuyorlar..
...
olympus, kobayashi'nin daha onceden soyledigine gore; sensoru objektife daha yakin monte ediyormus.. falan filan...
......
neyse..
...
tabii dedigin gibi olympus makinelerde 4/3 sistemi yuzunden daha kucuk sensor kullaniliyor.. 18x13mm gibi birseydi sanirim..
daha fazla noise cikabilme sorunu ise kullanilan teknolojiye bagli birsey.. e300 gibi makinelerin yuksek iso degerlerinde bir canon'a gore daha fazla noise ortaya cikarttigi da gercek bir olay..
...
olympus da buyuk bir marka fotografcilikta.. ama alinir ama alinmaz bu kisiye kalmis bir durum.. ben secmedim dogrusu, cunku lensleri cok pahali.. ayrica heryerde kolaylikla bulunamiyor.. diger yandan test sonuclari da bir canon veya nikon kadar basarili degil.. ama crop olayindan oturu secmemek olmaz diye dusunuyorum..

 

Tarih: 2 Eylül 2005, 20:13 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Dadangast söylediğinden birşey anlamadım. Olympus ta crop yok demekle, 14 mm objektifin sadece sensör büyüklüğü kadar görüntü oluşturduğunu söylüyorsan bu da crop sayılır. Yani crop edip kırpacağı kısımları hiç yaratmamış oluyor. 14 mm de crop yok dersen ben bundan 35 mm makinadaki 14 mm görüş açısını gördüğümü anlarım. Bu da aşağı yukarı balıkgözüne yaklaşır. Kit lensi olarak da neredeyse balıkgözü objektif vermekte ilginç bir durum yani.

 

Tarih: 21 Eylül 2005, 20:10 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam okyanus..
istersen soyle anlatayim..

.....
350D'ye 18mm'de baktiginda ne oluyor?

sanki bir film makineye 28.8mm objektif takmissin gibi gorunur.. ama aslinda 18mm zoom yapmis olursun goruntuye, degil mi? yani 28.8mm zoom degil..

..
oysaki olympus'da 14mm'de baktiginda aynen bir film kamera ile 28mm zoom kullanmis olmakla beraber, ayni zamanda 28mm'de zoom yapmis olursun..
..
aslinda her ikisi de ayni gibi gorunse de ayni degiller..
olympus lenslerini bakarken; iste crop faktoru ile su kadar ediyorlar diye dusunmezsin... cunku aslinda o kadardirlar..
..

soyle dusun.. canon 350D'ye 200 mm objektif taktiginda ne olur? aslinda 200x1.6 yani 320mm zoom yapmis gibi gormezsin.. yine 200mm zoom yapiliyor fakat crop yuzunden film makine ve 320mm zoom'la gorunecek alan gorulurdu dersin degil mi?

ama olympus e-300'e 200mm objektifinden taktiginda aslinda 400mm zoom yapmis oluyorsun.. yani 400mm takilsaydi iste su kadari geriye kalirdi gibi degil..
..
aslinda cok karisik.. benim bile kafam karisiyor anlatirken..
umarim anlatabilmisimdir..
..

 

Tarih: 22 Eylül 2005, 22:22 - İp: yok
nizambaba
nizambaba (üye)
Çanakkale / Meraklı

Peki olympos veya pentax ile canon 300d de kullanılan lensleri mi kullanabiliyoruz? Yani şimdi ben pentax makina alsam
Sigma 70-300mm f/4-5.6 DL Macro Super AF CANON lensini bu makina ile kullanabilir miyim ve kullanabilirsem nasıl kullanırım? Ek bi aparat falan kullanmam gerekiyo mu?

 

Tarih: 23 Eylül 2005, 10:47 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Farklı marka lensleri farklı makinelerde kullanamazsın. ancak Tamron, Sigma, Cosina.. gibi firmalar belirli markalara göre lens üretimi yapıyorlar. Ama bu markalar içinde zannedersem Olympus yok. Bu bakımdan Olympus kötü bir seçim. Lens çeşitliliği ne kadar fazla olursa o kadar iyidir. Bir de makinenin şekli ve dizaynı da önemli. Olympus kadar şekilsiz ve kavranamayan bir makine daha görmedim ben hayatımda. Lens kalitesine bir şey diyemem ama iyi olmadığı yönünde duyumlar alıyorum. Burada Nikon ve Canonu övmüyorum. Çünkü tahtları sallanıyor artık. çekim açısından çok daha kaliteli sonuç alan makineler var. Burkay hocanın dediği Fuji S3 pro, Sigma SD 10, Pentax gibi filan falan.Ama neden canon Nikon dersen. pazarlama ve bu markalara yönelik bir çok ekipman üretilmesi, çoğunlukta olmaları, kaliteli ve bu işte tecrübeli olmaları. Yılların getirdiği deneyimle bu işi yapıyorlar ve servis ağları oldukça geniş. Dünyanın her yerinde bir temsilcilerini, derdinizi anlatacağınız birilerini bulabiliyorsunuz.

 

Tarih: 23 Eylül 2005, 13:27 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..
nizambaba, pentax alacak olursan sayet, sigmanin veya tamron'un urettigi pentax mountlu lensleri kullanabilirsin.. senin soyledigin Sigma 70-300mm f/4-5.6 DL Macro Super lensinin pentax icin olanindan alirsin ve kullanabilirsin.. ne yazik ki olympus icin ya olympus'un kendi lenslerinden ya da sigmanin birkac olympus lensinden birisini kullanabilirsin..
yalniz lens adapter kullanma sansin da var.. olympus body ile pentax, nikon, leica ve contax lenslerini kullanmani saglayacak adapter mevcut.. ayni sekilde canon body ile nikon, contax, pentax, olympus ve leica lenslerini kullanabilirsin..
ama pentax veya olympus body'de canon lens kullanmani saglayacak adapter'i gormedim.. buyuk ihtimalle vardir.. su adrese bir goz at istersen..
..
..
bu arada ceko, hangi taht sallaniyor allahaskina?.. fuji ile pentax da fotograf dunyasinin devlerinden zaten.. ama henuz pentax, bildigim kadariyla (okuduklarim kadariyla) o citayi asamadi..
diger yandan s3 pro, yeni cikan buffer upgrade'i (128mb'den 256mb'ye yukseltiyorlar..) ile artik fazlasiyla fiyatini hakeden bir makine.. param olsaydi kesinlikle dusunurdum..

 

Tarih: 23 Eylül 2005, 14:27 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Canon Nikon tahtı sallanıyor dadanagast. Bu güne kadar onları kral haline getirenlerin tahtı sallanıyor dadanagast. Pentax demişsin ama, Pentax şu ana kadar canon ve nikon'un üretemediği orta ve large format makinelerde çok iyiydi. ya da yanılıyormuyum Canon veya Nikon'un orta ve large format makineleri varmı? Bu arada lens adapterlerin pek devri kalmadı diye biliyorum. Objektif kaliteleri ve çeşitleri o kadar arttıki adapterler önemini yitirdi. Zaten elinde canon objektif varsa gidip, olympus makine alıp birde adapter almak pek akla mantığa sığmıyor. yani elindeki lense göre makine alabilirsin. Bi ara bende öle yapmıştım. Makinem Nikon olmadığı halde 2 tane Nikon objektifim olmuştu ve gidip kendime bir nikon almıştım

 

Tarih: 23 Eylül 2005, 16:25 - İp: yok