carpediem1302
carpediem1302 (üye)
Şanlıurfa / Amatör

Nikon Fazla Pozlama Problemleri

Daha öncede bir çok kez konuşuldu bu olay.
Bende şikayetçı olanlardan biriyim aslında.
Bugün okudugum, paperman hocamın verdiği bazı bilgileri bundan sonra dikkate alacam.
Fakat yinede d7000 in gerçekten pozlama yaparken çok zorlayan bir model olduğuna inanıyorum.
Bundan önce d90 kullandım ve bu konuda böyle sıkıntılara düştüğümü hıc hatırlamıyorum yada kendi kuruntularımdan biri. Her neyse ben buraya bir kaç foto yüklemek istiyorum ve bu tarz açılarda ne yaparsam yapayım istediğim sonuc alamıyorum, acaba bende mi sorun yoksa sorun başka şeylerdemi birde siz bakarsanız sevinirim...


f/3,5
1/1000sn
ıso200
o.uzaklığı 18


f/4,5
1/640sn.
ıso200
o.uzaklığı 18


f/5.6
1/60sn
ıso200
o.uzaklığı 105

#carpediem1302' tarafından 20.11.2012 10:18:44 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Kasım 2012, 10:11 - İp: 149.***.**1.77
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Sn paperman bence d7000 de bu problem var DAHA ÖNCE KULLANDIĞIM MAKİNALRDAN OLYMPUS E-510 DA DA sürekli bir düşük pozlama sorunu vardı bu makinanın en sevmediğim yönü de buydu... BENİM DOTOGRAFLARIMDAN en son eklediğim y,zük fotografında hiç ışığı değiştirmeden en az 30-40 poz aldım yani fotograflara inananamazsın sanki hepsi değişil ışıkta ayrı bir oratamda çekilmiş kadar farklılıklar var. makina sabit tripod üzerinde olmasına ve sabit güçlü lambalar kullanılmasına ve flaş kulalanılmamasına rağmen eğer isterseniz daha sonra bir vaktim olduğunda serisini gönderebilirim.. ama bence burada en önemli sorun farlılıklar göstermesi aynı ışık aynı ölçüm altında bile, bu bence over expose dan daha önemli...

#buzlucam' tarafından 26.11.2012 00:11:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Kasım 2012, 23:55 - İp: 78.***.**2.224
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Buzlucam, sen de bula bula yuzuk/mucevherat mi buldun otomatik pozlamada cekecek veya pozometreye guvenecek Forumda o kadar cok topik var ki bu konuda acilmis - herkes bir turlu istenen ayari yakalayamamaktan sikayetci ( makinaya bagli olmaksizin ) mucevher fotograflarinda. 30-40 fotografta tutmayan dogru pozlamayi, manuelde tas catlasa 3. - 4.fotografta bulursun biliyorsun.

Mesele bu degil tabi - sonucta pozometrenon "neden" yanildigini tartisiyoruz. Spotta ceksen bile, yuzukten/tastan her seferinde farkli yansimalar mumkun. Vakit ayirip, genelde yaptigin gibi AF fokus/ metreleme noktalarini gosteren bir programla dikkatli incelesen, makinanin neden farkli pozlamalar yaptigini bulursun bence.

 

Tarih: 26 Kasım 2012, 07:36 - İp: 96.***.**5.17
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

 

Tarih: 26 Kasım 2012, 09:25 - İp: 88.***.**7.19
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Ben olaya daha basit bakıyorum, evet farklı ölçüm imkanları olduğu bize bu esnekliği sağladığı için bu makineleri tercih ediyoruz. Ancak aynı pozlama metodunda D90 doğru sonucu veriyor iken, D5100 doğru sonucu veriyor iken, kullandığım tüm canon larda fazla şaşmayan sonuçlar veriyorken D7000 in sürekli aşırı pozlama eğiliminde olması bana "düzeltilebilir, yönetilebilir" bile olsa mantıklı gelmiyor. Bu sorun mudur? evet bence sorundur.

 

Tarih: 28 Kasım 2012, 17:54 - İp: 62.***.**4.1
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Bu başlık biraz eskide kalmış olmakla birlikte, sormayı planladığım şeylerle doğrudan ilgili olduğundan, konuyu hortlatmak pahasına
sorularımı buraya ekliyorum.Yardımcı olacak üstadlara şimdiden teşekkürlerimi sunarım:

-Nikon d5100 sahibiyim.Makinemi seviyor ve ona hakim olmaya (fırsat buldukça) çalışıyorum..
-Pozlama modlarının (ışığın ne şekilde ve nereden ölçüleceği) iyi bir fotoğraf için olmazsa olmaz olduğunu biliyorum.
-Nikon d5100 deki pozlama modları;
*Matrix (Genel ortalama)
*Merkez ağırlıklı (Merkez %70, diğer %30 ağırlıklı)
*Spot

Akşam yaptığım deneme şu şekilde gerçekleşti;

Makineyi tavana yönelttim ve salondaki tek ışık kaynağına(tasarruflu ampül), kadrajdaki 11 noktanın en sağındaki noktanın, ampül üzerine gelmesini sağladım.Diyafram ve ISO Sabit elbette.

Üstte anlattığım uygulama her pozlama modunda geçerli ana ve sabit başlık olsun:

Şimdi;

1-) Pozlama modum Matrix iken

Kadrajdaki en sağ nokta yanan ampül üzerinde iken enstantane 1/250 veriyor,Açıyı hiç bozmadan seçili noktamı, bir soldakine taşıyorum, enstantane 1/40 veriyor,ilk noktama göre en soldakine taşıyorum (nikon d5100 lerde 11 nokta var) 1/20 veriyor.

SORU : Matrix modda, seçilen netleme/pozlama noktasından bağımsız olarak, tüm kadrajın ortalaması alınıyorsa eğer neden noktaların yeri değiştiğinde pozlama değerleri bu kadar farkediyor?? yani kadrajdaki genel ortalamayı veriyorsa eğer,neden ampülün üzerine gelen noktayı seçtiğimde bu esnada verilen enstantane değeri ile diğerleri arasında bu kadar büyük bir pozlama farkı oluşturuyor??

2-) Pozlama Merkez Ağırlıkta İken

Seçilen nokta, hangisi olursa olsun enstantane değeri hiç değişmiyor.(Seçilen noktamız bu esnada yanan ampül üzerindeyken de 1/40 veriyor,noktamızı orta nokta olarak seçdiğimizde de(bakış açısı aynı, makine sabit yani) 1/40 veriyor.

Benim buradan anladığım, bu modda, makine, yalnızca 11 kadrajın ortasında yer alan bölgeden okuma yapıyor ve bu esnada netleme/pozlama noktamızı kadrajdaki hangi nokta olarak seçersek seçelim, pozlama mevcut kadrajın ortasından yapıldığından enstantane değeri değişmiyor..

Tespitim doğru ise sorum yok

3-) Spot Mod:

Bilindiği üzere nikon makineler, kadrajdaki noktaları aktif etsek de etmesek te (yani seçerek "kırmızı" yapsak ta yapmasak ta)pozlamanın ölçülmesini istediğimiz yere hangi noktayı getirirsek oradan okuma yapabiliyor.Deklanşöre de yarım basmamız gerekmiyor .(Ki çoğu kitapta, pozun okunabilmesi için önce noktayı seçmemiz ve sonra deklanşöre basmamız gerektiği yazılıdır ve yanlıştır, en azından nikonlarda bu tanımlama yanlıştır.)

Bu kısa nikon reklamından sonra yine ampül üzerindeki noktamızdan ölçümü 1/4000 olarak (farka dikkat) alıyoruz, makineyi hiç oynatmadan , seçili noktamızı bir adım soldakine getiriyoruz pozlama 1/ 40 oluyor, en soldakine getirdiğimizde ise (ampül üzerinde olanın ters istikametindeki)1/4 oluyor.

Yani pozlamada doğrudan hangi noktamız aktifse,doğrudan o noktadan ölçüm alıyor, ki herhalde beklenen de bu olduğundan burada bir sorun gözükmüyor.
Bu tespitim de doğru ise eğer burada da bir sorum yok demektir

Kısacası matrix modda bir terslik var ve ben ya yanlış öğrendim ya da anlamadığım birşeyler var..

Sıkılmadan okuduğunuz umuyor ve teşekkür ediyorum..

 

Tarih: 12 Nisan 2013, 13:27 - İp: 212.***.**9.58
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı


en sağdaki nokta sürekli seçili kalmış ve oradan ölçüm yapıyormuş gibi geldi bana, yoksa en sağ ile en sol arasında bu kadar fark olamaz/olmamalı...

 

Tarih: 12 Nisan 2013, 15:16 - İp: 176.***.**1.69
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Sayın Kiev,

Yaptığım denemenin amacı bu olduğu için , herhangi bir noktanın unutulmak suretiyle herhangi bir yerde sabit kalması mümkün değil..Zaten öyle olsa; diğer modlarda , noktayı değiştirdiğimde sonuç yine aynı kalırdı..

 

Tarih: 12 Nisan 2013, 16:07 - İp: 212.***.**9.58
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı


ben de merak ettim...nedenini açıklayan çıkarsa öğreniriz...

"en sağdaki nokta sürekli seçili kalmış ve oradan ölçüm yapıyormuş gibi geldi bana" dememin nedeni özellikle spot ölçümdeki 1/4000 ile 1/4 arasındaki uçurum...makina, spottayken yapılmış nokta seçime takılıp kalmış olabilir diye düşündüm...yani makinada bir sorun/hata olabilir, tabii tahmin hepsi bunların...

 

Tarih: 12 Nisan 2013, 16:52 - İp: 176.***.**1.69
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sn. Alahan,

Acik ,anlasilir bir dille anlatimini yaptiginiz metreleme modlarinin calismasi ile testinizin, bu konuyu merak edenler icin gercekten yardimi olacaktir. Metreleme ve AF modlari, basit gozukse de, DSLR makinalarin en komplike ve genelde %100 dogrulukla bilinmeyen ayarlari ... Her markada da ayni seceneklerin farkli calismasi, isleri daha da karistiriyor.

Tespitlerinize gelirsek, buyuk cogunlugu dogru .

Spot pozlama aynen dediginiz gibi calisir, merkez agirlikli secim de. Bu arada, merkez agirlikli cekimi bunca yildir 1 kere bile kullanmadigimi belirteyim. Sadece spot ve matrix secenegi varmis gibi dusunuyorum - oyle alismisim; merkez agirligin da bana yarar sagladigi pek durum olmuyor.

Matrix secime gelirsek ... Nikon DSLR'ler, matrix secimde de SECILI AF NOKTASI AGIRLIKLI olcum yaparlar. Olcum alani tum kadrajin ortalamasi degil, secili AF noktasi ( veya noktalari ) agirlikli olmak uzere, kadrajin o kismidir. Isik farkinin cok olmadigi durumlarda spota yakin da deger verebilir ; ilerdeki bir ampul gibi kadrajin sadece cok kucuk bir kisimdaki parlak bir obje durumunda fark cok daha fazla olabilir.




#paperman' tarafından 12.04.2013 17:08:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Nisan 2013, 17:06 - İp: 96.***.**5.17
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Sayın Paperman,

Yanıt için teşekkürler.Kullanım kitapçığını yalayıp yutmuş olmama rağmen, kitapçığın matrix pozlama kısmında; "seçili noktanın ya da noktaların civarından ağırlıklı olarak pozlama alır" ibaresini göremedim.Aslında çok önemli bir ibare bu.Olması gerekir diye düşünüyorum ,akşama yine kontrol edeceğim..Bu durumda matrix ile spot arasında çok da aman aman bir fark kalmıyor demektir.

Peki, matrix pozlama modu, en çok gün ışığında manzara için öneriliyor kitapçıkda ve forumlarda..Niye ? Çünkü ışığın GENEL OLARAK" tek kaynaktan geldiği ve homojen olduğu bu nedenle kadrajın "ortalamasının" alınmasının uygun olacağı düşünülerek..Bu durumda bizler, matrix modunda manzara çekerken, netleme modunu tek noktadan çıkarıp auto moduna almalıyız ki, sizin dediğiniz "veya noktalardan" kısmı gerçekleşebilsin ve gerçekten alınan pozlama değeri "ortalama" olmayı başarabilsin..Çünkü netleme modunda yer alan auto modu seçeneği dışında, biz d5100 kullanıcıları (diğer marka makine ve modellerinin durumlarını bilmiyorum)çoklu nokta seçemiyoruz..

Saygılarımla..

 

Tarih: 12 Nisan 2013, 17:45 - İp: 212.***.**9.58