paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Lytro - Fotoğrafçılıkta Devrim ( Mi ? )

Son bir kaç gündür yeni bir dijital makina teknolojisi ile ilgili haberler basında. "Önce çek, sonra fokus yap" sloganıyla yapılan açıklamalara göre LYTRO adlı makina da bu yıl içinde piyasalarda olacakmış.

En büyük fark , bildiğimiz pixel/sensör teknolojisinden farklı çalışacak olması. Günümüzde sensörler pixeller vasıtasıyla üzerlerine düşen 2 boyutlu görüntüyü işleyerek fotoğraf haline getiriyor .

Lytro'nun sensörü ise görüntüyü pixel pixel değil , ( nasıl anlatırım bilmiyorum ) " ışın " bilgisi olarak kaydediyor . Bir görüntüyü oluşturan ışınların açısını , parlaklığı , kuvveti ve renk değerleri ile ilgili tüm datayı toparlayıp , özel bir yazılımla PC'de kullanıma sunuyor . Tek bir lens değil,
bir lensler aranjmanı ( " lens array " ) kullanılıyor sanırım bunun için.

En önemli avantaj , fokus noktasının çekim anında değil daha sonra bilgisayar başında seçilmesi . Teknolojiyi yaratanlar , bunun ışınlarla ilgili tüm datanın kaydedilmiş olması sayesinde , görüntüyü istedikleri gibi bozup tekrar kurabilmelerine bağlıyorlar . Açıkçası insanın hayallerini ve beynini zorluyor biraz nasıl gerçekleştiği . Sensörün de karanlık ortamlarda , pixelli sensörlerden çok daha iyi performans vereceği belirtiliyor.

Linkte aşağıda yer alan fotoğraflarda basitçe olarak ne yapılabileceği gösterilmiş - fotoğraflarda bir kaç ayrı yere tıklayarak ayrı noktalarda netlik
kurabiliyorsunuz ( sadece 2-3 ayrı fokus noktalı demolar bunlar - fikir versin diye )

LYTRO - TIKLAYIN

Teknolojinin DSLR makinalarda değil de "Point & Shoot" / bas-çek türü bir makina ile piyasaya sürülüyor olması bence düşündürücü . Artık ya böyle bir kolaylığın DSLR kullanıcılarına hitap etmeyeceği düşünülmüş olmalı , ya da emekleme dönemindeki kalitenin ileri seviye fotoğrafçılık için yeterli olmayacağı . Belki de topu topu 2-3 ayrı noktada fokus kurulabilecek -haliyle bunun DSLR kullanıcısını tatmin etmesi mümkün değil.Gerçi yaratıcıları bunun bir devrim olduğunu ve fotoğrafçılığın geleceği olduğunu iddia ediyorlar . Ömrümüz yeterse görürüz.

Fotoğrafın makina üzerinde değil PC'de özel bir program ile oluşturulması - sonuçta PC başında geçecek vaktin daha da artması - da bence büyük dezavantaj.

Bu arada , tamamen yeni / hiç bilinmedik bir teknoloji olmadığını belirteyim. 3-4 yıl önce buna benzer / çok lensli bir teknoloji ( ama pixelli sensörler üzerinde ) yaratılmış ama günlük kullanıma pratik olmaması sebebiyle sürülememiş.

Tarih: 25 Haziran 2011, 23:43 - İp: 96.***.**4.180
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Foveona laf soyletmem.RAW cekimlerde en verimli sonuclarin Foveon sensorlerden ciktigini bi kenara yazin...

Yeni SD1 e parasi yetsede alabilse herkes...

 

Tarih: 27 Haziran 2011, 05:38 - İp: 221.***.**3.132
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Doğrusu ilgi çekici..Ama ben bunu tam tersinini yapabilir mi diye düünüyorum.:Yani tüm alanı net?

 

Tarih: 30 Haziran 2011, 11:00 - İp: 78.***.**8.33
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Lytro makina çıkmış. $400-500'e tek özelliği sonradan değiştirilebilir fokus olan bir makinayı ( kutuyu mu desek ) zor satarlar derim.

Düşünce ve teknoloji belki devrim niteliğinde ama ortaya çıkan ürün çok ümit vermiyor.

TIKLAYIN

#paperman' tarafından 21.10.2011 18:26:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Ekim 2011, 18:25 - İp: 96.***.**4.180