nurguldemirbay
nurguldemirbay (üye)
Samsun / Amatör

Dijital Bodye Analog Lens Takılabilir Mi

analog pentax bir makinem var. dijital body almak istiyorum acaba analog makinemdeki lens dijital makineme de uyar mı ?

Tarih: 3 Aralık 2009, 19:01 - İp: 88.***.**0.72
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Kendi tecrübemi aktarayım :

Benim kullandığım bütün lensler filmli makinalar için tasarlanmış, hiçbir sorun yaşamadım, yaşayanını da duymadım.

Eğer eski lenslerin ışığı sensöre eğik düşürmesi o kadar büyük bir problem olsaydı Leice M9 denen makinanın hiç olmaması gerekirdi.

Malumunuz Leica M9 bir "rangefinder" makinadır. Rangefinderın aynası falan olmadığı için lens sensöre SLR/DSLR makinalara göre çok daha yakındır, yani ışık çok daha eğik gelir. M9, 50-60 senelik lenslerle çatır çatır çalışıyor, hem de FullFrame. Ken Rockwell'in rapor ettiğine göre M9 üzerine Leica olmayan bazı geniş açı lensler takınca renk kayması ve fall-off problemleri oluyormuş, çünkü bu lensler sensöre aşırı yakın duruyorlarmış.

SLR/DSLR makinalarda arada ayna olduğu için lens sensöre (veya filme ) daha uzak, ister istemez ışık yeterince dik açıyla düşüyor zaten. Hiçkimsenin FullFrame DSLRlar için böyle problemler bildirdiğini duymadım.

Film yüzeyi mattır, sensör ise ayna gibi. Güneşe karşı fotograf çekiyorsanız bir ihtimal yansıma problem olur, normal hayatta bir problem olacağını sanmıyorum. Film yüzeyinin mat olması daha çok flaşlı çekimin pozlamasında farkettirir kendini, filmli makinalar çekim anında film yüzeyinden yansıyan ışığı ölçebildikleri için pozlamaları çok daha iyi çalışır.

 

Tarih: 5 Aralık 2009, 03:47 - İp: 88.***.**9.41
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yazıda yüksek kalitedeki lenslerin - analog olsa da - bu tip kırılmalara/eğilmelere yol açmayacak şekilde dizayn edildiği , bahsedilen analog - digital lens farkının ucuz/orta seviye lenslerde ortaya çıktığı belirtilmiş . Yani $2000 'lık 10 yaşında bir lens her halikarda bugunku $500 'luk lensten o kadar iyi ki , arada analog-digital kıyaslaması yapılamaz .

Lens /optik teknolojisinin de devamlı ilerlediğini , her yeni lenste ilave optik özellikler + coating / kaplamalar eklendiğini unutmayalım . Bunlar eklenirken de dizaynların , artık en sondaki sathın mat film yüzeyi değil , parlak ve yansıyan bir sensor olduğu bilinerek yapıldığını göz önünde bulundurmak lazım . ...



 

Tarih: 5 Aralık 2009, 19:08 - İp: 96.***.**6.106
izmirrockisi
izmirrockisi (üye)
İzmir / Amatör

Ben bir Pentax DSLR kullanıcısı olarak bu konuda bir kaç şey söylemek istiyorum. Arkdaşlarımız bilgileri konusunda yardımcı olmuşlar, mesela ben filmli makina ve digital makina ışıkları konusunda hiç böyle düşünmemiştim. Amaaa; tanıdığım o kadar çok pentax kullanıcısı var ki neredeyse hepsinde en az bir adet analog makinalardan kalma -bilhassa 50mm f/1.7- lenslerimiz var. Bu lenslerde o kadar güzel osnuçlar alıyoruz ki çoğu zaman gövdeden ayırmıyoruz. Ben şahsen neredeyse 20 yıllık olduğunu düşündüğüm lensten bu kadar başarıyı beklemiyordum ama sonuçlar gerçekten çok etkileyici. Ayrıca o kadar tutuluyorlar ki 2. el piyasaları kit lens fiyatı kadar-ortalama 150TL civarı 50mm f/1.7- Netten -flickr gibi bir sitede -bir fotoğraf araştırma yaparak manuel lenslerle yapılan çalışmaları görebilirsiniz.(SMC- M yada SMC- A diye aratırsanız birçok sonuç çıkacaktır) Bence size para getirecek bir konuda ya dahassas renk almanız gereken konularda çalışmayacaksanız Pentax'ı tercih etmenizde kesinlikle bir sıkıntı yok. Ama tercih sizin tabi ki

 

Tarih: 5 Aralık 2009, 22:52 - İp: 77.***.**5.73
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Arkadaşlar kimsenin analog lensler dijitalde kullanılamaz, kullanılırsa kötü sonuç verir, analog lenslerin hepsi kötüdür...gibi bir iddiası yok zaten..

Benim vurgulamak istediğim olay, sizlerin de bildiği üzere her yeni çıkan makine, sensör çözünürlüğü artarak çıkıyor..yani megapiksel değeri artarak da diyebiliriz..Kullanılan sensörlerin ebatları ve de dolayısıyla alanı belli ve de sabit, ama bu sınırlı ve sabit alanda sürekli bir megapiksel artışı, her yeni duyurulan makine ile devam ediyor..Sabit sensör alanında çözünürlüğün artması demek, ışığa duyralı hücrelerin çaplarının da küçülmsi demek..Bu da sensörün ışığa daha ''kaliteli'' bir şekilde ulaştırılmasını zorunlu kılıyor..Yani söylemek istediğim, pentax yada başka bir marka makinenin, analog lenslerinin dijitalleri ile kullanldığında kötü sonuç vereceği değildir; ancak özellikle de yüksek MP değerine sahip makinelerin daha kaliteli lenslere ihtiyaç duyduklarıdır..

Sevgili antika, Leica örneğini bu konuda örnek kabul etmemiz yanlış olur..çünki Leica'nın zaten sınırlı sayıda objektifi var gelmiş geçmiş ürettiği bütün objektifleri çok kaliteli..Mesela leica kit lens diye bir kavram yok.. Ayrıca M9, çok geniş sensör alanında ( FF sensör ) 18 MP gibi gayet yeterli kıvamda bir çözünürlüğe sahip..Santimetre kareye 2.1 mp çözünürlük üreten bir sensör yani..Mesela Canon'un yeni makinesi 7D, aps sensör alalnında 18 MP gibi yüksek bir değere sahip..bu durumda santimetre kareye 5.38 MP çözünürlük değeri düşüyor demektir..işte böyle bir makineye gidip 1986 öncesi FD kodlu lenslerden sıradan olan herhangi birini takarsak, istediğimiz sonucu alamayabiliriz...işte bütün söylemek istediğim bu..

 

Tarih: 6 Aralık 2009, 00:41 - İp: 94.***.**4.34
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Aeron,

Problem MPnin artması veya MP/cm2'nin artması değil. Piksellere daha fazla ışık sevk etmek istiyorsan uygulanan taktik filmli zamandakiyle aynı : Daha geniş diafram açıklığı.

Dijitalde farklı olan, gelen ışığın telef olmaması için daha dik açıyla düşürülmesi gerektiği. Bunun da tekbir parametresi var : Lensin poposu, sensöre uzak duracak. Basit atadan dededen kalma hendese (geometri).

Leica M9'un MP/cm2'sinin düşük olması bu problem için bir avantaj değil, bilakis FF olması kenarlarının daha da eğik açıya maruz kalmasını gerektiriyorki, esas problem bu.

Hadi eline bir de koz vereyim : M9 üzerine takılabilecek bütün Leica lenslerin profilini firmware'inde tutuyor, özellikle geniş açı lenslerde kenarlardaki renk sapmalarını dijital olarak düzeltiyor. Ama dediğim gibi M9 bir rangefinder, olacak o kadar. Canon 5D neredeyse 5-6 senelik bir model, SLR olduğu için lensin arkası daha uzak sensöre, yani açı yeterince dik, profil mrofil bilgisi olmadan bütün lenslerle aynen filmdeki gibi çalışıyor.

Kuşkusuz arada geçen zamn zarfında lens teknolojisi de gelişmiştir, özellikle lenslerin arka elemanlarına da fazladan multicoating falan uygulanıyordur, ama inanın pazarlamacıların, reklamcıların abarttığı kadar büyük değişiklikler değil bunlar. Pazarlamacıların sözüne kansak her 6 ayda bir elimizdeki ekipmanı çöpe atıp sıfır yeni modellerini almamız gerekir.

Bunlar işin teorisi ve tecrübe ile sabit. Benim en sık kullandığım lensler 20 küsür yaşlarında Minoltalar, eğer bir zayıflıkları varsa bu filmde de ortaya çıkıyor, dijitale özel bir zayıflıkları yok.

 

Tarih: 6 Aralık 2009, 14:35 - İp: 88.***.**4.237
fomadijital
fomadijital (üye)
İzmir / Firma

evet kullanabilirsin.makine almaya giderken yanında götür dene öyle al

 

Tarih: 17 Aralık 2009, 22:17 - İp: 195.***.**5.143
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

Tam tersi durumda çok dikkatli olmak lazım, yani filmli makinada veya full-frame (tam kare) dijital makinada, krop faktörlü dijital slr makinalar için tasarlanmış lensleri kullanamazsınız.

 

Tarih: 2 Ocak 2010, 16:52 - İp: 85.***.**1.159
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Ben Pentax dijital ve filmli makinelerimde çoğunlukla eski manuel prime lenslerimi kullanıyorum ve sonuçlardan da çok memnunum. Zaten Pentax kullanmamın en büyük nedeni de eski lenslerle mükemmel uyumu (titreşim önlemeli ve netleme uyarılı). Yeni lenslerin, teknolojilerindeki gelişime muhakkak inanıyorum ancak eski prime lenslerden dijital makinemde aldığım kaliteden çok çok memnunum.

Tam tersi durumda çok dikkatli olmak lazım, yani filmli makinada veya full-frame (tam kare) dijital makinada, krop faktörlü dijital slr makinalar için tasarlanmış lensleri kullanamazsınız.

Burada küçük bir hatırlatma yapmak isterim. Aslında croplu (ya da kırpılmış diyelim) sensörlere göre tasarlanmış lensler, filmli ya da FF makinelerde kullanılabiliyor. Sadece belli aralıklarda, kenarlarda kararma yapar ki istenirse daha sonra bu bölge PS benzeri bir programla kırpılır. Bu köşe kararması geniş açıda oluyor, tele aralıklarda, FF ya da filmlilerde de sorun olmadan kullanılabiliyor.

 

Tarih: 4 Ocak 2010, 11:08 - İp: 78.***.**3.178