nurguldemirbay
nurguldemirbay (üye)
Samsun / Amatör

Dijital Bodye Analog Lens Takılabilir Mi

analog pentax bir makinem var. dijital body almak istiyorum acaba analog makinemdeki lens dijital makineme de uyar mı ?

Tarih: 3 Aralık 2009, 19:01 - İp: 88.***.**0.72
erkamt
erkamt (üye)
Amasya / Amatör

takılmaz diye biliyorum ama...
emin değilim.ustalardan biri yazarsa iyi olur.

 

Tarih: 3 Aralık 2009, 21:25 - İp: 78.***.**0.97
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Elbette takılır. Hem de Pentax bu iş için en iyi markadır diyebilirim. Şu an Canon kullanıcısı olmama rağmen 2 yıl kadar türlü türlü lensle Pentax K100D kullandım.

Pentax'ın en güzel tarafı geriye dönük olarak 40 yıl eski lenslerini bile kullanıyor (vidalı olan M42 lensleri de adaptörle kullanabiliyoruz).

Özellikle K mount olan lensler tamamen sorunsuz olarak kullanılabiliyor (elbette kısıtları var, ama öğrenince sorunsuz).

Ayrıca Pentax'larda gövde üzerinde titreşim önleme olduğundan eski lensler kendiliğinden bu özellik ile kullanılır hale gelmiş oluyor.

Forumda bu konuda pek çok yazı var. Biraz araştırarak bulabilirsiniz.

Elinizdeki analog Pentax'ın modelini ve üzerindeki lensi yazarsanız çok daha kesin bilgiler verebiliriz.

 

Tarih: 3 Aralık 2009, 22:24 - İp: 217.***.**2.52
nurguldemirbay
nurguldemirbay (üye)
Samsun / Amatör

teşekkür ederim. bu yorumlar benim fotoğraf makinesi tercihimi de değiştirecek. artık pentax bakacağım. eski lensime yazık olmasın

 

Tarih: 4 Aralık 2009, 00:24 - İp: 88.***.**0.72
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Objektif uyumunun makinenin dijital yada analog olması ile bir alakası yoktur..Dolayısıyla elbette kullanabilirsiniz..Bir önceki yazan arkadaşın da belirttiği gibi Pentax bu konuda tam anlamıyla kullanıcı dostu bir marka..40 yıllık lensini şimdi makineye takın, uyar...Ancaaaaaaaaaaaak gözden kaçırılan bir nokta var..Film yüzeyinin ışığa karşı hassasiyetiyle sensör yüzeyinin ışığa karşı hassasiyeti farklı..kaldı ki biri kimyasal bir yüzey ve kimyasal bir reaksiyonun gerçekleşmesi,diğeri iseelektronik bir olay..her analog uyumlu olarak üretilmiş lensle dijital makinede istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz..Bu noktaya dikkat edin..

 

Tarih: 4 Aralık 2009, 08:45 - İp: 94.***.**4.34
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Aeron'un dediği de kesinlikle doğru. Ama çözümsüz değil o da.

Etkisi şu şekilde oluyor, kullandığınız analog lensi ya biraz fazla pozlamaya sebep oluyor, ya da az pozlamaya (benim denediklerimin %95'i fazla pozluyordu). Bu da -0- seviyesinde ışık ölçtüğünüzde fotoğrafın olması gerekenden biraz daha fazla parlak çıkmasına sebep oluyor. Çözümü çok basit. Lensi ve etkisini tanıdığınız anda ne kadar negatif ya da pozitif yönde pozlama telefaisi uygulamanız gerektiğini çözüyorsunuz. Örneğin ben Pentax SMC-A 50mm F:2 lens kullanıyordum K100D gövde üzerinde. Bu lens ile gündüz dışarıda yapılan çekimlerde -1,5 pozlama telafisi veriyordum. Gece çekimlerinde ise aksine -0- bırakıyordum böylelikle flulaşmadan gayet temiz çekimler yapabiliyordum.

Uzun lafın kısası, biraz uğraşarak eski lenslerinizi dijital pentax ile çok keyifli şekilde kullanabilirsiniz.

 

Tarih: 4 Aralık 2009, 10:05 - İp: 193.***.**7.122
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Ben olası problemden bahsettim, sevgili glorfindel de çözümü anlatımış.. Dediği gibi bir süre deneme yanılma yoluyla objektifi tanıdıktan sonra sorun kalmıyor..

ancak benim ilk mesajımda vurgulamak istediğim konu bu değildi.. siz de takdir edersiniz ki her yeni çıkan makine, çözünürlük değeri aratarak çıkıyor..Sensör alanı aynı kaldığı halde sürekli megapiksel artışı oluyor..dolayısıyla ışığı algılayan '' photodiot '' adı verilen hücrelerin alanı da küçülüyür ve böylece daha fazla ışığa ihtiyaç duyuyorlar..Bu da ışığı sensöre taşıyacak objektifin daha da kaliteli olması gerekliliğini ortaya çıkarıyor..eğer analog makineler zamanında üretilmiş objektiflerin tamamı, günümüz dijital SLR'lerinin ( özellikle de full frame gövdelerin ) ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede olsaydı, canon, nikon ve diğer markalar, tanesi 2500 dolarları bulan yeni objektifler tasarlamak ve üretmek zorunda kalmazlardı..

 

Tarih: 4 Aralık 2009, 13:03 - İp: 94.***.**4.34
drtayfun
drtayfun (üye)
İstanbul / Amatör

Kısmen haklısınız ama bazı ek faktörler fiyatları artırıyor. Örneğin;
eski lenslerde olmayan titreşim önleme özelliği, veya otomatik netleme olanakları, yok liveview ve video çekimi için yapılan özel tasarımlar vs. vs.
Bunun için 50Tl'ye alınabilecek bir eski lensin çıkardığı sonuçlara inanmak bazen çok zor olabiliyor !!

 

Tarih: 4 Aralık 2009, 22:46 - İp: 94.***.**1.53
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

''Kısmen haklısınız ama bazı ek faktörler fiyatları artırıyor''

Kısmen haklıysam kısmen de haksızım demektir..Haksız olduğum nokta neresidir ?

liveview ve video çekimi, objektiten tamamen bağımsız, makinenin kendi donanımı ve yazılımı ile alakalı durumlardır ki gerek liveview gerekse video çekimi esnasında makine zaten otomatik odaklama yapamıyor..

Nikon'un herbiri 2200 dolarlık iki lensi olan 14-24 ve 24-70 ile Canon'un 1500 dolarlık lensleri olan 16-35 ve 24-70'te titreşim önleme yok..ama fiyatları ortada..kaldı ki bir objektife titreşim önleme mekanizması koymak, her ne kadar bir maliyet gerektirse de bir lensin fiyatını bir anda 2000 dolarlara çekmesini sağlamaz..

Ve son olarak...ben, analog makineler için üretilmiş eski lenslerin günümüzdeki dijital makinelere uyumu konusunda, bütün analog makineler için üretilmiş lensler, bir sorun çıkartır şeklinde bir iddiada bulunmadım..lense göre değişmekle birlikte böylebir risk olduğunu söyledim..

 

Tarih: 4 Aralık 2009, 23:18 - İp: 94.***.**4.34
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu konuyla ilgili bir yazıyı bir süre önce foruma eklemiştim .

TIKLAYIN

 

Tarih: 5 Aralık 2009, 02:19 - İp: 96.***.**6.106
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Teşekkürler sevgili ''paperman'' ..

 

Tarih: 5 Aralık 2009, 02:40 - İp: 94.***.**4.34