gencmenn
gencmenn (üye)
Almanya / Amatör

Yildizlari Pozlama Teknigi

yildizlarin akisini pozlamak sanilandan cok daha kolaydir aslinda.
pozlama yapmamiz icin bize gereken malzemeler öncelikle kablolu yada uzaktan kumandali deklansör, genis aci lens, kaliteli bir tripot.

cekim yapacagimiz mekan önemli kriterlerden biridir ki, sehrin isik kirliliginden uzakta zifiri karanlik bir ortam vede bulutsuz, ay isigi olmayan bir saatte cekim yapmaliyiz.

sigma 10-20mm veya tamron 12-24mm gibi lensler en ideal lenslerdir bu cekimlerde,
eger 18-55mm lensimiz varya buda yeterli olacaktir..

hiperfocal netleme bilmeyen arkadaslar cekimden önce lenslerinin fokusunu yakinda nesne olmayan uzak bir yere yapmalidirlar, hiperfocal netleme 10-20mm de sorunsuz oldugundan bu tarz lensi olan arkadaslar daha önceden fokus yapma ihtiyaci yoktur.

simdi cekime geldi sira, önce makinemizin kelvin ayarlarini yapalim, eger mavi bir gökyüzü istiyorsak 3200k, eger kirmiziya yakin yada bordo bir ton elde etmek istiyorsak 5200k veya 7000k yapalim.
makinemizin fokus ayarini all fokus yapalim, en önemli degerlerden biride iso degeridir ki mümkün oldugu kadar düsük isoda cekim yapmaliyiz ki sensör cok uzun pozlama yapacagimizdan yanma riskini ortadan kaldiralim, unutmadan söyliyeyim, yildiz pozlamalarini yaz aylarinda denemeyin, kis aylarinda ortam soguk oldugundan sensör daha az isinacaktir ve cok daha uzun süre tehlikesiz pozlama yapabilelim.

cekim ayarlari söyle olmalidir tahminen, perde hizi (enstantane) bulb , diyafram araligi ise en acik konumda yani f4 veya 5, 6 olmalidir, benim makinede iso en düsük 100 oldugundan 100 iso degerinde cekim yapiyorum.

yildizlarin aikisini pozlarken akisin dairesel olmasina önem vermeliyiz ki buda polar yildizi diger adiyla kutup yildizini karsimiza almakla mümkün olabilir örnek olarak bu fotografimi gösterebilirim.

http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=324322


kutup yildizi dünyanin tavaninda bulundugundan, dünya dönerken o yildiz sabit kalir ve diger yildizlar onun etrafinda dönüyormus hissi verir..

cekim yaptigimiz mekanda eger kulube gibi bir yapi varsa, cekimin son 2 dakikasinda elimizdeki led lamba ile aydinlatarak daha estetik bir manzara elde etmemizde mümkündür, örnek olarak

http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=326744

eger cok durgun bir su kenari bulursak dönen yildizlarin akisini yansimayada alabilme imkanimiz olur ki buda estetik olarak cok güzeldir.

http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=324748

cekimi manuel fokusta yapacagiz ki zaten lensimiz hicbir sey görmiyeceginden bosuna oto fokusta ugrasmiyalim.

gene aklimama geleni yaziyorum, misal 40 dakika pozlama yaptiniz ve sansiniza cekim yaptiginiz mekana araba geliyor, hemde uzunlari yakmis bir halde..
hemen lensin önünü bir kapakla veya yetisemesseniz elinizle kapatin ve araba gidene kadarda acmayin


arkadaslar simdilik aklima gelenleri yazdim, unuttugum bir detay kalirsa daha sonra onuda yazarim..




#gencmenn' tarafından 30.07.2009 02:39:07 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Mayıs 2009, 03:47 - İp: 90.***.**1.163
gencmenn
gencmenn (üye)
Almanya / Amatör

grupta yazmasaydin konuya ulasamiyacaktim

nikon d90 ccd sensörler az enerji harcadigindan nikon tarafindan uzunca bir süre kullanildi fakat nikon üst modellerinde cmos sensöre gecti, cmos sensör fazla enerji harcasada daha az isindigindan nouse problemi ccd sönsörlere göre cok daha az..

senin makinen azami pozlama süresini asmis ve makine otomatik kapatmis, bildigim kadariyla nikon sensör güvenligi icin süresiz pozlama imkani vermiyor..

birde sicak havada cekim yapmak son derece zorlayici oluyor sensörleri, ben bu cekimleri kis aylarinda yapiyorum vede isinma minimum oluyor..

birde raw ve jpeg ayni anda cekiyorum ki raw cekim az pozlamada bile istenilen güzellikte ve aydinlikta fotografi veriyor.

eger nouse olmamasini istiyorsan 10 dakikalik seri cekimler yap, bunlari birlestirerekte son derece basarili sonus alabilirsin, misal bu fotograf

http://www.fotocommunity.de/pc/pc/extra/fav/public/1/display/15547219



#gencmenn' tarafından 10.08.2010 23:26:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Ağustos 2010, 23:25 - İp: 77.***.**1.135
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Önemli değil ama D90'ın da CMOS sensorlu olduğunu belirteyim .

Nikon D90'ın " Image Overlay" özelliği , Gencmenn'in tavsiye ettiği şeyi makina üzerinde yapabilmenizi sağlar - gece çekimlerinde çok yararlı bir araçtır. Çektiğiniz herhangi 2 fotoğrafı ( RAW çekildiyse ) birkaç saniye içinde LCD ekrana bakarak birleştirebilirsiniz . Multiple exposure'dan farkı çekilen pozların ayrı ayrı da saklanmasıdır.

Oluşacak ani kazalara/ışık değişmelerine karşı riski 2'ye bölmesi ( bir çuval inciri berbat etmemesi ) açısından da yararlıdır.

------------------

Bir kaç saniyenin üzerindeki pozlamalarda bile ISO 400,800 sorun yaratır - 30 dakikalık pozlamada ISO 200'un üstünü denemenize bile gerek yok.

 

Tarih: 11 Ağustos 2010, 08:47 - İp: 96.***.**4.180
yagmurrain
yagmurrain (üye)
İstanbul / Amatör

Ayrıntılı anlatım için çok teşekkür ederim. Çok merak ettiğim bir konuydu. Fakat aklıma şu takıldı: dediniz ya araba farlarından etkilenmesin diye kapakla veya elinizle lensi kapatın diye. Bu kapatma işlemi fotoğrafı etkilemiyor mu?

Şimdiden yanıtınız için teşekkür ederim.

 

Tarih: 28 Kasım 2011, 14:25 - İp: 78.***.**7.17
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Konu gerçekten çok güzel.Arkadaşımız da güzel anlatmış.Ancak herkesin anlamış göründüğü ancak benim bir türlü akıl erdiremediğim konu şu: Gece, zifiri karanlıkta, üstelik boşluğa yani gökyüzüne nasıl focus yapabileceğiz.Makinemizde de sonsuzluk skalası yokken ..Örneğin bende nikon d5100 kit lensi olan 18-55 var..Sahi NASIL yapıyoruz netlemeyi ve NEREYE yapıyoruz??
Selamlarımla..

 

Tarih: 1 Aralık 2011, 00:13 - İp: 85.***.**0.199
free_5
free_5 (üye)
Edirne / Amatör

süpeerrr

 

Tarih: 21 Şubat 2012, 00:09 - İp: 88.***.**3.232
mbdyed
mbdyed (üye)
İzmir / Meraklı

iyi bir yazı olmuş teşekkürler

 

Tarih: 16 Nisan 2012, 17:02 - İp: 188.***.**1.133
turhancemal
turhancemal (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Faydali oldu tessekürler

 

Tarih: 30 Temmuz 2012, 13:29 - İp: 178.***.**6.131
nuret
nuret (üye)
Eskişehir / Amatör

üstadım, vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler. Fotoğraflar mükemmel. En kısa zamanda deneme çalışmalarım olacak. İnşallah bu tür fotoğrafları kendi panelime de yükleyeceğim. Saygılar...

 

Tarih: 9 Ağustos 2012, 09:57 - İp: 94.***.**5.121
seyyarseyyare
seyyarseyyare (üye)
Yurtdışı / Amatör

hayli istifadeli bir paylaşım. kulubeli fotoğraf da çok iyi. tekrar dönüp okumak imkan bulduğumda denemek isterim. 10-20 sigma sanırım çok işlevsel olabiliyor. hafif bir uzama eşliğinde porteler için bile aynı lensi tavsiye etmişlerdi. teşekkür ederim.

 

Tarih: 17 Eylül 2012, 20:19 - İp: 24.***.**0.12
koray.mat
koray.mat (üye)
İzmir / Amatör

Yıldız fotoğrafı çekiceksiniz düşük isodan bahsediyorsunuz. Büyük ihtimal dediğinizi uygulayıpta çektiği fotoğrafdan keyif alan yoktur...
Linkleri incelemenizi tavsiye ederim

http://www.lightstalking.com/how-to-photograph-the-milky-way/


Referring back to the first point, a high ISO is essential to collecting enough light to render a bright image of the Milky Way. Under typical conditions, ISO 3200 is a good starting place. Based on how well this plays with other camera settings, you can go higher or lower from there.

Yani

İlk noktaya geri dönersek , bir yüksek ISO Samanyolu parlak bir görüntü işlemek için yeterli ışık toplama esastır . Normal koşullar altında , ISO 3200 iyi bir başlangıç ​​yeridir . Bu diğer fotoğraf makinesi ayarları ile nasıl oynadığını iyi dayanarak , oradan yüksek veya daha düşük gidebilirsiniz .


Bizzat yıldız fotoğrafı çekiyorum. Gözle görülmeyen yıldızları bile yakalamak için 1600+ iso kullanıyorum.

 

Tarih: 17 Şubat 2015, 21:21 - İp: 31.***.**2.85