canoymak
canoymak (üye)
İstanbul / Amatör

Pozlama Dereceleri

Sevgili arkadaşlar,
Bu hususta çok yeniyim, açıklayıcı ve kolay bir dille anlatımınız için şimdiden teşekkür ederim.

Makinanım pozlama değeri -2 ve +2 arasında. Bu pozlama değeri tam olarak ne demektir ve hangi durumlarda nasıl bir değer seçmeliyim?
Saygılarımla

Tarih: 26 Ağustos 2004, 19:55 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

resmini çekeceğin obje örneğin ters ışığa maruz kaldıya poz telafisini + lı değerlere getirmen gerekir aynı şekilde fazla ışığa maruz kaldıysa da - li değerlere getirmen gerekir en genel şekilde mantığı budur (ters ışık objenin siyah çıkmasına sebep olur)

 

Tarih: 1 Eylül 2004, 02:13 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

Bahsettiğin şey poz telafisidir.Makinelerin pozometreleri ortalama deerleri yansıtır.Bu yüzden çekilecek konu içinde çok parlak ya da çok karanlık bölgeler bulunabilir.Bu aynı şekilde canlı renklerin bulunduğu fotoğraflar için de geçerlidir.Böyle durumlarda makinenin yanılabileceğini hesaba katarız ve poz telafi ayarlarını yaparız.Parlak noktalar gördüğümüz zaman - değerleri tercih ederiz böylece film daha az pozlanır ve parlak noktanın etkisi azaltılır.Koyu naktalar için de tam tersi + değerler seçerek fazla pozlarız.Bazen de bracketing yaptırırız.Yani poz taraması.-1 değerde,0 ve +1 değerlerle çekim yaparız.Bu bir çok makinede otomatik olarak yapılabilir.Deklanşöre 1 kere bastığımızda 3 farklı değerde çekim yapar.-1 ve +1 değer makinenin ölçümünde 1stop farklı değerlerle fotoğrafın çekileceği anlamına gelir.Örneğin ölçüm yaptığımızda 1/250 ye f/11 olduğunu gördük.Bunu -1de çekersek bu kez 1/350 ye f/13 gibi bir değer olur.Not bu benim makineme göre.Bunu kural kabul etme.Poz taramasını kar fotoğrafları için sıklıkla kullanırlar.Çünkü pozometreler en çok kar ortamlarında yanılır.Çünkü çok fazla yansıma vardır.
Ancak kar fotoğraflarında koyu noktalardan spot ölçüm alarak ta çekebilirsin.Yanılma olmaz.Yada elimizden ölçüm alarak.Bracketing masraflı bir iştir.Ancak kesinlikle doğruyu bulursun.Çok önemli kareler için feda edilebilir.

 

Tarih: 2 Eylül 2004, 14:18 - İp: yok
assa
assa (üye)
Samsun / Amatör

Arkadaşlar pozlama telefisini açıklarken BRACKETING yapmaktan bahsettiniz. Bu olayın masıl yapılabildiğini biraz daha açıklayabilirmisiniz. Teşekkürler..

 

Tarih: 12 Ekim 2004, 14:36 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

makinede ki o seçeneği seçtiğin zaman makine senin çekmiş olduğun kareyi hem + hemde - değerde otomatik olarak pozlar böylece bir seferde 3 farklı değerde fotoğraf çekmiş olursun hangisi daha iyi ise onu kullanırsın

 

Tarih: 12 Ekim 2004, 15:08 - İp: yok
assa
assa (üye)
Samsun / Amatör

Yani aynı karenin üç halini de görebileceğim, çünkü elimde üç tane resim olacak. Masraflı olur demenizde herhalde o yüzden. Teşekkürler.

 

Tarih: 12 Ekim 2004, 19:06 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

Aynen öyle.Profesyonel fotoğrafçılar bu işten para kazandıkları ve bir çokğunun filmleri sponsorları tarafından finanse edildiği için bracketing i hiç düşünmeden uygularlar.

 

Tarih: 26 Ekim 2004, 16:14 - İp: yok
  • 1