designer82
designer82 (üye)
İstanbul / Amatör

Lambadaki Işığın Patlaması

Arkadaşlar merhaba, canon 450D fotoğraf makinem var ama fazladan kurcalamaya vakit bulamıyorum. çekmek istediğim bir fotoğraf var ama bir türlü başaramadım. olay şöyle,
tavan lambasının yanmadığı bir odada duvarda 3 adet aplik yanoyor. bu aplikler plastikten olduğu için ışığı hem duvara veriyorlar hemde kendileri aydınlanıyor. apliklerin üçünüde açtığım zaman 75 w lık bir aydınlanma sağlıyorum ( bu odanın ve duvarların aydınlanması için loş ve güzel). 2 aplik yeşil renkli bir aplik kırmızı. fotoğrafı çektiğim zaman kırmızı olanda bir patlama olmuyor detaylarını ve duvara verdiği ışığı görüyorum ancak yeşillerde patlama oluyor üstlerindeki detaylar gözükmediği gibi ışık patlıyor ve yuvarlak top olarak gözüküyor. hangi ayarları değiştirirsem ben ışığı hem duvara yansıyarak görürüm hemde ışık patlamasından kurtulurum.
teşekkür ederim.

Tarih: 3 Aralık 2011, 14:28 - İp: 176.***.**3.21
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yeşillerde olan patlamayı önleyip kadrajın kalanını aynı pozlamada tutma şansınız yok. Photoshopta sadece yeşil tonlara müdahelenizin de faydası yok - patlamış detaylar hiç bir şekilde geri gelmeyeceğine göre .

Deneyerek/yanılarak 1/2 stop , 1 stop v.s az pozlayacaksınız ta ki patlama olmayana kadar . Makinanızın " highlights " özelliğini açık tutarsanız, yanıp sönerek patlayan yerleri gösterir ve size yardımcı olur. ( Bazı makinalarda kırmızı/yeşil/mavi patlamaları ayrı ayrı da gösterebiliyor )

Karanlık kalmış bir detay , her zaman patlamış/kaybolmuş detaydan iyidir . Karanlık olanı görüntü kalitesinden ödünle açma şansınız var ama tersi söz konusu değil .

 

Tarih: 3 Aralık 2011, 22:33 - İp: 96.***.**4.180
  • 1