erciyesyolu38
erciyesyolu38 (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D2h’de Işık Patlaması

Merhaba arkadaşlar,
İşim gazetecilik , daha açıkçası spor fotoğrafçılığı... Bu nedenle seri makineler kullanmam gerek. Canon EOS 1 D ile Nikon D2H makineler işimi görüyor. Ancak, yeni elime geçen Nikon D2H'de P S M A hangi moda getiriszem getireyim ışık patlamasını yani aşırı pozlanmayı önleyemiyorum.
Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz ?
Ne yapmamı önerirsiniz ?
Şimdiden teşekkürler.
zirveci38

Tarih: 2 Nisan 2016, 01:54 - İp: 78.***.**5.188
rentner
rentner (üye)
Almanya / Amatör

Merhaba Arkadaş kamerayı yenimi aldınız? eğer kamerayı ikinci el aldıysanız problem sensör ile ilgili, şöyleki sizden evvel makinayı kullanan kimse çektiği fotoğrafları devamlı ''aşırı pozlama '' başka deyimle F/2,8- F/4,0 ile çekmişse zamanla sensör hassasiyetini yitiriyor.çaresi yeni bir senzör taktırmanız zarruri oluyor.Almanyadan selamlar


Ps,Olympus kameralarında PİXEL KORREKTUR vardır,ölü pixelleri tekrar canlandırır veya düzeltir.Ölü pixeller çok ise ışık patlaması yapar.

#rentner' tarafından 02.04.2016 09:45:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Nisan 2016, 09:35 - İp: 93.***.**1.253
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ornek fotograf gormeden, detaylı anlatılmadan bir sey soylemek zor. Kullanıcı kaynaklı da olabilir, olçüm yapılan nokta/alan yanlış seçiliyor veya belki sadece bir modda/yerde takılmış olabilir. Ne bileyim, en azından pozlama telafisi işe yarıyor mu/yaramıyor mu - belirtmemişsiniz. Fikir yurutmek zor bu kadar az bilgiyle.Makinanın epey eski olduğunu unutmayalım.

Yalnız Sn. Rentner'e katılamıyacağım. Soylendiği gibi sensorun eskimesi/bozulması ihtimal dahilindedir ama bunun f2.8'de filan devamlı çekildiği için olması mümkün değil. Malum bir tek diyafram değildir sensore düşen ışığı ayarlayan. Perde hızı onun tamamlayıcısıdır. Yani f2.8de 1/250 cekeceginize f11'de 1/15 kullanıldığında sensore aynı miktarda ışık düşer. Yani açık diyafram, sensöre fazla ışık düştü demek değildir. Sonuçta bir fotograf için gerekli olan ışık miktarı aşağı yukarı hep aynıdır. ( Gece fotograflarında kadrajın coğunun doğal olarak karanlık kaldığı durumları saymazsak ). Pozlama ayarları, o ortamdaki ışığı yeterli derecede toplayacak değerde yapılır.

Sensörü güneşe tutar, uzun pozlama yapar sensore zarar verirsiniz o ayrı. Veya devamlı 30ar dakikalık yıldız çekimi yaparsınız ve sensör devamlı ısınır, zarar görür - o da mümkün. Ama bunu seçili diyaframa bağlamak doğru değil. Zaten biliyoruz ki en revaçta, en profesyonel lensler, f1.4 gibi açık diyaframlılar veya f2, f2.8 f4 süper tele objektifler.


Işık patlaması derken, pixel takılması ( ölü olanlar siyahtır, hiç yanmaz ) ile alakalı miniskül parlak noktalardan bahsettiğnizi sanmıyorum.

 

Tarih: 2 Nisan 2016, 20:06 - İp: 108.***.**5.85
erciyesyolu38
erciyesyolu38 (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar,
Sıcak ilginiz ve bilgilendirme çabanız için teşekkür ederim.
Öncelikle şunu belirteyim ki Nikon D2H makineyi yeni almış değilim.
Epeydir sadece Canon EOS 1 D makinemi kullanıyordum. Nikon D2H'yi sandıktan çıkarıp Canon'u biraz dinlendireyim diye düşündüm.Spor alanlarında çalıştığımdan, hızlı yani seri makine kullanmam şart !. Ben de Nikon'la kritik maçları görüntülemeyi düşünmüştüm ancak nedendir çözemedim (?) ışık patlamasıyla karşılaştım. Özellikle güneşli çekimlerde kenar veya üst kısımlarda adeta arabanın sinyal lambası gibi ışık patlaması sinyali alıyorum.Rahatsız edici oluyor... EV - ve + denedim, olmadı.Fotolar çok parlak. Bir arkadaşımız " Makineyi resetle yani fabrika ayarlarına getir..." dedi.Denedim, ama yine olmadı.
Acaba bu uzun süre kapalı sandıkta durmaktan kaynaklanabilir mi ?
Makinenin shutter sayısı daha 60 bin ancak...
Kullandığım lens ise Nikon AF Nikkor 3.5 35-105 mm.
Bu açıklamalarıma göre çözüm için acaba ne tavsiye edersiniz, önerilerinizi bekliyorum ?

erciyesyolu38

 

Tarih: 2 Nisan 2016, 22:19 - İp: 88.***.**7.31
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fazla pozlama derken biraz fazladan mı bahsediyoruz, yoksa 2-4 stopluk aşırı beyaz pozlamalardan mı ? Ikincisi ise akla ilk lens diyafram sıkışması gelmeli. F8, f16 gibi degerleri secip, cekim yaparken lensin içine bakın kapanması gerektigi gibi kapanıyor mu ...
Aynı şekilde, mekanik arıza olasılığını elemek için makinayı manuele alıp perde hızlarının sesini dinleyip, duzgun calısıp calısmadıgını anlamaya çalışın. 1/1000de iken 1/8 gibi ses geliyor olmasın.

Mekanik problem yoksa, A,S ve P ayarlarında pozlama telafisinin duzeltmesi lazım. Pozlama telafisi yaptığınızda , pozlamada hiç bir değişiklik olmuyorsa bir problem var kumandalarda ya da kurduğunuz ayarlarda.

MANUEL modda, ayarları değiştirdiğiniz halde makinada hiç bir şey değişmiyorsa, AUTO ISO'yu kontrol edin. Auto ISO açık ise, MANUEL MODda bile makina bildiği pozlamayı ISO'yu değiştirerek yapar, sizin seçiminizi dinlemez - sonucta manuel ayarlar manasız kalır.

Yaptığınız pozlama değişikliklere makina reaksiyon verip pozlamayı değiştiriyorsa, makinada sorun yok. Problem oyle devamlı 0.5-1 stop fazla pozlama ise, belki sizin pozlama seçim noktalarınız yanlış. Digital pozlamanın esası, pozlamanın kadrajın en aydınlık noktasına gore yapılmasıdır. Yapılmazsa, sizin bahsettiğiniz gibi güneş, karlı tepeler, beyaz alanlar her zaman patlar ( highlights sinyal şeklinde yanar, soner ).

Hem golge, hem gunesli bir yerde, makina golge alanı hesaba alıp pozlama yaparsa, güneş altındaki alanlar patlar. Bunu engellemek yine size düşer, makina hatası değildir.

Cekilmiş bir fotoğraf ve onun çekim ayarlarını, pozlama ölçümünün alındığı noktayı bilmeden fazlasını söylemek zor.




#Paperman' tarafından 02.04.2016 22:58:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Nisan 2016, 22:51 - İp: 108.***.**5.85
rentner
rentner (üye)
Almanya / Amatör

Selam yukarda anılan '' ışık patlaması''aynı olay benim damadın nikon kamerasında da oluyor ben bütün modları denedim ve hakikaten diyafram olarak söylersek en azında 4 değer artı çekti.Sonuç olarak senzör bitmiş nasıl televizyonun tüpü gibi.işin derinine ve uzun uzadiye münazarayada girmenin gereksiz olduğunu düşünüyorum.tamirciye versin pahalı gelirse atsın.selamlar

 

Tarih: 2 Nisan 2016, 23:03 - İp: 93.***.**1.253
erciyesyolu38
erciyesyolu38 (üye)
İstanbul / Amatör

Sn. Paperman,
Sizin makineler hakkında arkadaşlarımızla bilgi paylaşımınızı gerçekten beğeniyorum.Aydınlatıcı bilgiler veriyorsunuz.
Evet... Makinede High Light yani yüksek ışık aşırı ışık yazısı çıkıyor ama bunu yok edemiyorum.Bugün P ve A modlarında birkaç çekim yaptım. aşırı ışık patlaması yarı yarıya azalmış gibi.
Ama manuel modda değişme yok. Işık patlaması yani o rahatsız edici sinyaller sürekli çıkıyor.Ev - ve + da deniyorum, fotolar aşırı parlak çıkıyor.
Sizce menü reset bu işi çözebilir mi ?
Saygılarımla...

 

Tarih: 2 Nisan 2016, 23:37 - İp: 88.***.**7.31
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Otomotik modlarda, fazla pozlamanın hemen hemen giderilmiş olması, sensorde sorun olmadığını gösteriyor.

Auto ISOnun kapalı olduğundan %100 emin misiniz ? Manuel ayarda, makinanın sizin pozlamanıza reaksiyon vermemesinin ana sebebi budur.

#Paperman' tarafından 03.04.2016 00:52:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Nisan 2016, 00:50 - İp: 108.***.**5.85
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

erciyesyolu kardeş al eline 2 makinayıda boş bir gününde çık açık havaya al ikisinide M moduna ayarla DİYAFRAMI İKİSİNDEDE F10 A ayarla sureyi 1/200-1/500 gibi aynı degere ayarla ISO yuda 100 e ayarla çek ikisiylede aynı değerlerde manuel modda 5 fotograf aç hepsini bilgisayarda bak bakalım gerçekten anlamlı bir fark varmı, gerisi hikayedir... bana kalırsa paperman in dedikleri gibi bir yerde bir eksiklik hata var gibi...

 

Tarih: 3 Nisan 2016, 23:09 - İp: 95.***.**0.70
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

yalnız nikon D2H miyadı dolmuş 4 mp lik bir makine doğrusu günümüzde profesyonel işlerde pek de iyi sonuç vereceğini sanmıyorum , birde mesleği gazetecilik olan birinde bundan çok daha fazla beklentiyi karşılamak gerekeceğini düşünüyorum... 2003 de çıkan bir makine nereden baksanız 14 yıllık teknoloji....kolay gelsin...

 

Tarih: 4 Nisan 2016, 16:09 - İp: 188.***.**1.74
erciyesyolu38
erciyesyolu38 (üye)
İstanbul / Amatör


Konu ile ilgilenen tüm dostlara sonsuz teşekkürler. Sorunu araştıra araştıra çözdüm ! dprewiew.com sitesinde makine ilgili tüm bilgileri takip ederek makinenin High Light 1 ve Highlight 2 konumunda kaldığını görerek gereken düzeltmeleri yaptım. Şu anda tıkır tıkır çalışıyor.
Teknolojiyi çok yakından takip etsek bile o son model makinelere uzaktan bakmaktan başka elimizden bir şey gelmiyor sonuçta ?
Nikon D2H makinenin hızı da, fotoları da gerçekten çoğu son model makineden iyi. Adı üstünde : Nikon !
Filmli dönemden beri Nikon ile çalışan biri olarak bu firmadan çok ama çok memnunum. 20 yıllık lensleri dahi kullanma şansım var çünkü...

buzlucam arkadaşıma :"Yalnız nikon D2H miyadı dolmuş 4 mp lik bir makine doğrusu günümüzde profesyonel işlerde pek de iyi sonuç vereceğini sanmıyorum , birde mesleği gazetecilik olan birinde bundan çok daha fazla beklentiyi karşılamak gerekeceğini düşünüyorum... 2003 de çıkan bir makine nereden baksanız 14 yıllık teknoloji..." diyorsunuz ama biz ulusal medyada çalışan biri değiliz ki kardeşim ? Yerel gazete için 4 milyon piksellik bir foto yeterli.Kaldı ki Nikon D2H makinem daha 60.000 shutter bile değil !.

Görüşünüzde belki haklı yönleriniz var ama yukarıda da ifade ettiğim gibi Nikon D2H makinem yıpranmamış bir durumda. "Miyadı dolmuş ..."sözünüze o nedenle katılamam.

Fotoğraf dostu herkese sonsuz teşekkürler. İyi günler...

 

Tarih: 6 Nisan 2016, 15:29 - İp: 88.***.**6.158