suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Kurşun Ve Balon Patlaması Çekimi

Geçende bir fotoğraf galerisnde gördüm. Kurşunu ve hedef nesnenin parçalanması anını fotoğraflamışlar. Balonun patladığı anı ve kurşunu nasıl dondururuz? Işık hızı bildiğiniz gibi 1/300.000.000 sn/km. Cm'ye çevirirsek 1/300.000.000.000.000 sn/cm eder. Flaş ta aynı ışık olduğuna göre zifiri karanlıkta dondurması her zaman mümkün teorik olarak. Pratikte bunu nasıl çekebiliriz. ? Flaşın mhz değerleri falan işin içine giriyor galiba. Bu konuda işin uzmanı çok kişi va. Bilgilerini paylaşırlarsa, bizim gibi amatörlere önemli bir bilgi desteği verilmiş olacaktır. Açıklayan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 29 Nisan 2005, 12:02 - İp: yok
serdartas
serdartas (üye)
Ankara / Meraklı

belki sizin mailinize cevap olmayacak ama bende bişey sormak istiyorum ben bu fotografçılık sanatına aşırı ilgi duyuyorum ama meslegim dolaysysıyla bir türlü kendimi geliştirme fırsatı bulamadım biliyorum sizde amatörsünüz ama belki beni yönlendirebilirsinizi veya forumda profesyonelleele tanıştırabilirsiniz.ne yapmalıyım nerden başlamalıym.şöyl söyliyim.herhangi bir fotografa baktıgıma ordaki inceliği ruhu görebiliyorum tutkuyu hırsı istegi hissedebiliyorum ve bir an önce bende bi şekilde öyle yada böyle bu işe girmek istiyorum ne biliyim özellikle maine veya bi dergi öncelikle bana önerebilirmisiniz?teşekkür ederim

 

Tarih: 5 Mayıs 2005, 18:40 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"1 . kişi tetiği çekecek. İkinci kişi fotoğrafı çekecek. Üçüncü kişi hedef olmayı kabul edecek. Fotoğrafı çeken sen olacan Dadanadgast."

iste o an geldi.. hedef olmadigim ve hedef fotografci oldugum icin mutluyum ama diger yandan da biraz uzgunum dogrusu.. ben de tetige basabilir miyim birkac kez suysal?

"ğer Dadanagast speed mipeed , flaş, ens. falan filan bütün "herşeyi denedim olmadı" dediğin anda hedefle yer değitirmiş olacan ona göre"

eyvahhhhh...

"Bu balonları sen şişirecekesin ceza olarak değil de ödül olarak. Fotoğraf dünyasına daha yeni adım attın. Çömez olarak bu tür işleri sana yaptıracağım. Kıymetini bil"

peki hocam..

........

selam veliaht..

ben de cok anlamadim merak etme; ha bu arada sana da merhaba.. elinde hic kullanabilecegimiz balon var mi? )))

..........

selam aya..))

merak etme, zaten silah yok ki elde patlatacak.. belki sapan kullanip patlatabiliriz ama.. bak onu hic dusunmemistim..))

elimizde gelismis bir makine var aslinda; benim canon 350D..)) en gelismis makinelerden biri..))) saka bir yana; 1/12000 veya 1/15000 enstantaneyi kullanabilecek DSLR'lar yok mu hic? veya buluruz sen merak etme..)) bizim burada istedigin fotograf makinesini kiralayabilme imkanin var.. careler tukenmez.

 

Tarih: 5 Mayıs 2005, 21:24 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Serdartas manuel ayarları olan, makro'da 1-2 cm'den çekebilen (Mesela Canon S2, Nikon 8800, ...) , zoom'u yüksek olan bir makinayı alman öğrenemene çok katkı sağlayacaktır. Makinayı almadan okuman çok fazla katkı sağlamaz. Zararı da olmaz. Ne istediğini bilirisin.Burayı tıklarsan...

 

Tarih: 6 Mayıs 2005, 12:25 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

3 kişinin arasında ben olmasam tetiğe basabilrisin

Sapanla denedim. Komşunun pencerelerinde cam kalmadı ))

Mermi işine bir çözüm daha buldum. Tank, top, havan mermilerini bizim makinalarla çekmek mümkün. Sürekli netlemeye alıp mermiyi takip bile edebilirisin Dadanagast Hatta pan denemesi bile yapabilirsin. Ama dikkat edilecek bir önemli nokta var. Bu atışları şehir içinde yapın da mermi ziyan olmasın )))))))))) Yine baktın olmadı tankın , havanın kendisini çek. Eli boş dönmezsin.

 

Tarih: 6 Mayıs 2005, 12:33 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Dadanagast yeni bir şey daha aklıma geldi denemedim ama . Sen önce dene de ben sonra deneyeceğim. Mermi (Tüfek,tabanca,kırma,dolma tüfek) çekimlerinde hareketi yakalamak çok kolay. Nasıl mı? Silahın karşısına geçip te çekmek. Fotoğraf nasıl çıktı diye merakımız olmaz. Kesinlike merminin yakalanacağından en ufak kuşkumuz olmayacaktır ))))))))))))))))))) Daha teknikleri ilerletebiliriz. Şu an yüksek sesle düşünüyorum.... ))))))))

Veliaht hoş geldin. Eğer balonun yoksa markete gidip gelsen bir zahmet. Patlatmayı dert etme, kolay iş... ))))))))))))

Dadanagast buldum buldum . Bu iş bu sefer kesin çözüldü. Nasıl mı

Mermiyi atıyoruz , merminin arkasından 18 mm objektifle 1000 Megapiksel çekiyoruz. Geniş açı ve yüksek MP'de yakalanmaması mümkün değil. )))))))))))))

Veya mermilerin düştüğü yeri ve mermiyi çekiyoruz. Al sana son çözüm. Kesinlikle yakalamış oluyoruz ))))))))))))))))

 

Tarih: 6 Mayıs 2005, 14:06 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Dadanagast al sana mermi fotoğrafı )))))))

http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=3287143

Teknik :
http://bea.st/sight/doubleTrigger/index.shtml


Dadanagast fotoğrafın altındaki yorumlardan çekim tekniği ile ilgili neler yazmışlar önemli olanlarını tercüme edersen iyi olacak.

#suysal1' tarafından 06.05.2005 18:27:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Mayıs 2005, 18:21 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

silahin karsisina gecip cekmek biraz tehlikeli suysal.. isin icinde ziyan olabilme durumu da var.. ama o kadar hizli bir fotograf icin ziyan olmusuz onemli mi.. ama yine aklinda bulunsun, 1000 megapixelde cekerken 90 derece karsimiza almaktansa kursunu 135 derece gibi bir sey yapsak sonra matrixcilik oynamak zorunda da kalmayiz.. o da ajan olmadigimiz icin (ayriyetten the one..) kacamayabiliriz de.. 1000 megapixelde cekeriz, sonra kursun beyefendi noise olarak cikar bizim sansimiza..

....

simdi gelgelelim fotograf linki ile ilgili konusmaya.. fotografi ceken jeff lieberman'in dedikleri aynen soyle:

oliver soruyor: kac tane sabun harcadigini merak ediyorum jeff..

jeff: tesekkurler.. kursunun hizi ses hizi ile hemen hemen ayni degerde; 330m/s.. focus yapabilmek icin 1/50000sn'den daha dusuk olmasi gerekiyordu, 1/100000sn kullandik bu ornekte.. cok zor bulabilmek bu flaslari bugunlerde.. (yani jeff 1/100000 yapabilecek bir flash sahibi.. bak sen jeffe..) .. 4 tane sabun kullandik, kursunun istedigimiz noktada yer almasini ancak son fotografda saglayabildik..

jeremy soruyor: harika bir fotograf.. kullandigin makinenin digital olmasi da gozonune alindiginda hangi iso ayarlari kullanarak 1/100000sn expose yapabildin? fotografda hicbir noise yok, ne de underexposed.. nasil yapabildin jeff? bu cadi isine benziyor biraz..

jeff cevap veriyor.. : allah razi olsun jeremy , iyiki sordun.. bahsetmeyi unuttum.. yuksek hiz gerektiren fotografcilikta makinenin cok hizli olmasina hic gerek yok..(ba ba ba.. alcakgonullu jeff..) shutter speed olarak 30sn kullandik (aynen benim dedigim gibi suysal.. 30 sn yapinca illaki yakalayacaksin.. tabii bir de 1/100000 sn'de focal plane yapabilecek bir flasa ihtiyac var.. balon, kursun vs..) .. oda zifiri karanlikti.. yanlis hatirlamiyorsam f/8.0 da iso 200 kullandik.. flasin yeterli isiga sahip olup expose yapabilmesi icin.. umarim bu dediklerim aciklamistir sorunu..

.........

o halde 350D de kullanabiliriz suysal.. 1/10000'de focal plane yapip 30sn exposure ile f/8.0 ve iso 200 de.. mukemmel fotograf olur.. farketmez, biz 4 degil 40 tane de sabun harcayabiliriz boyle bir fotograf icin.. ustelik balona da gerek kalmamis olur..


...

ancak zifiri karanlikta sabunu nasil tutturacagiz suysal? var mi oyle bir babayigit karanlikta attigini tutacak? heheyt.. ben yaparim suysal..

#dadanagast' tarafından 06.05.2005 19:30:39 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Mayıs 2005, 19:27 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bea.st sitesinde ise soyle anlatiyor jeff:

yuksek hizda cekimler icin bir trigger (atesleme mekanizmasi gibi) yaptim, strobe lab'daki bir proje icin..
neden? bir nedeni var aslinda.. soyleki, bir tanesi audio atesleme mekanizmasi kullaniyor kursunda; supersonic kursun sonic boom dalgasi yayiyor, ne zamanki trigger noktasini gectiginde trigger atesleniyor.. bu yuzden trigger mekanizmasini gerekli uzakliga koyarak (cekmek istedigimiz objeye) trigger icin gere zamani elde edebiliriz.. fakat bu her zaman kesin sonuc vermez; cunku ayni tabancadan atilan her kursun ayni hizda degildir, %20 oraninda farkliliklar olabilir.. bu yuzden trigger'i fotograflanacak objeye 1 metre uzaklikta kurarak 20 cm'lik bir hata yapma mesafesine kavusmus oluruz .

gerekli olacak trigger'in kursunun hizini ogrenebilmesi; ayni zamanda trigger'da onemli olacak deger zaman degil uzaklik kaybi.. fotografda kursunun tam yeri istenen aranan birsey; bu yuzden iki ayri trigger kullanarak kursunun hizini ve buna bagli olarak da iki kursun arasindaki saniyede yol katetme farkliliklarini daha iyi aciklamis olacagiz.. gecikme uzakligi= zaman gecikmesi x hiz... bunun icin iki tane laser trigger kullandim; laser triggerlarda iki milimetrelik bir yanilma payi var, iki milimetre yol alan bir kursunda kameranin shutter'ina basilmis oluyor..
bilgi amaciyla; yaklasik olarak kursun ses hizinda hareket eder, 330m/s; bu ayni sekilde 1 milisaniyede 33 cm yol almasi demektir veya 1 micro saniyede bir milimetrenin ucte biri kadar yol kateder.. mesela 1/10000 saniyede triggerlanirsa 3.3 cm kursun kacirilir fotografda.. (bu yuzden sanirim 1/100000 sn gibi bir deger kullanmislar, o zaman en fazla 3.3 milimetrelik bir yanilma payi olacak.. o da yeterli olacaktir sanirim..)

.....

-- iki tane laser isigi (beam..) kursunu yol alacagi dogrultuda yerlestiriliyor.. birbirinden 256 mm uzaklikta olacak sekilde.. bu laser beams phototransistorlerine bagli..
-- iki phototranzistorde pic18f876 micro control programina baglaniyor; mnerminin gidisatindaki yukselme ve azalmalari olcmek icin.
-- pic programi da bir bilgisayara bagli olarak uzaklik gecikmesini ogreniyor..
-- kursun ilk laser triggerini gectigi anda, timer calisiyor 1/5 000 000 saniyede bir..
--kursun ikinci triggeri gectigi anda timer duruyor.. kac tane tick olacagi bulunuyor, her 1/5000000 saniyede bir bir tick.. bu 0.2 micro saniyelik gecikmeleri hesapliyor..(1/5000000 saniye 0.2 microsaniye denk geliyor..
-- iki trigger arasindaki mesafe 256 mm oldugu icin her milimetrede gereken ticklere kavusmus oluyoruz.. 256 mmlik bir aralik kullanilmasinin nedeni gerekli hesaplama yapma zamanina olan ihtiyac.. daha kisa bir aralikta hesaplama yapilana dek coktan gecikilmis olur..
-- program istenen uzakligin hesaplamasinda (fotografdaki kursunun konumu icin..) defalarca yeniden sayarak tickleri hata payini en aza indirmek icin gerekecek tick sayisina erisiyor..
vs..vs..vs....

bu bizim jeff ayrica "the matrix" benzeri bir filmde de calismis..

suysal bu isler bence bizleri asar.. ben halen daha bir L serisi lens alsam mi almasam mi diye kafayi yiyorum.. laser triggerlar bizi asar.. bosver patlayan sabunun fotografini da cekmemis olalim..

yanliz cok komikti; esime sordum bir cumlenin manasi ile ilgili olarak; bana ilk dedigi sey: "hayir laser trigger alamazsin!" demek oldu.. audio trigger'a da raziyim ama gel sen bir de bunu ona anlat.. neyse.. lens icin fazla birsey demedigi icin bile kendimi sansli bulmaliyim bence..

 

Tarih: 6 Mayıs 2005, 20:52 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör



Dadanagast sağolasın. Bu konu hakkında önemli bilgiler edinmiş olduk varol. Fakat bu flaşın 1/100.000, 1/50.000 olması ne anlama geliyor? Yani saniyenin 100.000'de 1'i gibi kısa sürede ışık göndermek (çakmak) anlamına mı geliyor ?

1/100.000 rakamına kafayı takmış bulunmaktayım Bu konu ile bildiğin bulduğun bilgiler olursa lütfen paylaş.

#suysal1' tarafından 07.05.2005 11:20:14 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Mayıs 2005, 11:17 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

focal plane yani suysal.. 1/100000'de focal plane yapabilecegin ozel flashlar varmis (biz olumluler icin degil tabii.. ).. eminim fiyati da 100000 gibi birseydir.. sen bosver o flash'i, biz bildigimiz yoldan yapalim en iyisi..

 

Tarih: 7 Mayıs 2005, 22:18 - İp: yok