suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Kurşun Ve Balon Patlaması Çekimi

Geçende bir fotoğraf galerisnde gördüm. Kurşunu ve hedef nesnenin parçalanması anını fotoğraflamışlar. Balonun patladığı anı ve kurşunu nasıl dondururuz? Işık hızı bildiğiniz gibi 1/300.000.000 sn/km. Cm'ye çevirirsek 1/300.000.000.000.000 sn/cm eder. Flaş ta aynı ışık olduğuna göre zifiri karanlıkta dondurması her zaman mümkün teorik olarak. Pratikte bunu nasıl çekebiliriz. ? Flaşın mhz değerleri falan işin içine giriyor galiba. Bu konuda işin uzmanı çok kişi va. Bilgilerini paylaşırlarsa, bizim gibi amatörlere önemli bir bilgi desteği verilmiş olacaktır. Açıklayan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 29 Nisan 2005, 12:02 - İp: yok
profesor
profesor (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Bildiğim kadarıyla 1/2000 bir merminin gidişini çekmek için yeterli ama asıl iş onu yakalamakta. Onun içinde birbirine bağlı senkron çalışan makineler kullanılıyor veya sesle çalışan veya lazer IR ışınlarını 1/1.000.000 saniye tekrar ile işleyebilen özel tetikleyici makineler kullanılıyor. Bu konu ile ilgili bir kaç önemli refarans kaynak var bunları inceleyebilirsiniz.

Çekim Teknikleri
Örnekler
Çekim Teknikleri ve Örnekler
Gerekli Elektronik Düzenekler ve Yapılışları

Durum bundan ibarek uğraşırsanız çok zevkli ve herkesin uğraşamıyacağı bir iş

 

Tarih: 29 Nisan 2005, 20:42 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Çok teşekkür ederim. Çok araştırma yapmışsınız. İngilizcem=0 ama. Yine de anlaşılıyor ki bu işi yapmak çok zor. Düzeneği kurmak da profesyonel bir iş.

 

Tarih: 30 Nisan 2005, 13:04 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

aslinda o kadar da zor degil.. uygun makineler olduktan sonra..

kursunun hizi 884 m/s, yani 3182.4 km/s... bazi formuller buldum mesela, onlar yardimi ile problemi cozmeye calisalim..

yatay eksende atilan kursun icin d=v.t formulu var.. kursunun ani hizlanma degeri icin 88400 cm/sn degeri kullaniliyor, yani v=88400 cm/sn.... t, sure; icin 2 saniye dersek mesela.. cunku makinede 2 sn icin zamanli shutter kullanilabilir.. o halde;
d= 88400 cm/sn x 2 sn= 176800 cm yani 1768 metre.. o halde kursunu 1768 metre (olur degil mi?.. ) uzakliktan balona atarsak ve aslinda tufegin trigeri ile fotograf makinesinin trigerini ayni anda atesleyebilirsek (?)... neden olmasin?

bunun icin dunya kadar mermi harcamak zorunda da kalabiliriz tabii.. bu arada 1768 metreyede ihtiyac yok tabii.. ayni anda tetiklere basildigini dusunursek; fotograf makinesi olarak 350D kullanirsak (shutter lag= 100 mili second) .. ama dur hele.. kursun ne kadar gecikme yapiyor tetige basildiginda?
bu arada yeni bir sey daha ogrendim.. en hizli kursun Winchester .223 Super Short Magnum'dan atilan kursunmus; 4400 km/h.. yani kursundan kursuna da problemler cikiyor.. o halde bizler kullanacagimiz kursunun hizini bulmamis gerekiyor.. bunun icin su denklemden yararlanabiliriz;

t= karakok 2d/g; yapilan bir deneyde 150cm yer seviyesinden yukaridan kursun atiliyor, d=150cm; .. ama dur hele.. kronemetre kullanilarak ne zaman yere dusecegini nasil bulacagiz? yani t'yi? ozel bir duzenek gerekiyor.. veya en basta dedigim gibi normal bir kursun hizini dikkate alip dunya kadar kursun atmak..
1/10 saniye gerekli shutter icin.. bastaki denklemde (d=v.t) yerlerine koyarsak; d= 88400 cm/sn x 1/10 sn
d= 8840 cm= 88.4 metre...daha mantikli.. yani 88.4 metre uzakliktan balona nisanlayip ates edildiginde ve ates edilme aninda shutter'a basilirsa patlayan balonun fotograflamak imkanli olabilir.. bu arada merminin tabancadan ciktigi anda shutter'a basmak gerekiyor, biraz zor ama imkansiz degil.. 200-300 kursunum bir de tabancam olsaydi (ha bir de vahsi batida olsaydim.. ) denemesini kolaylikla yapardim..

benden bu kadar..

 

Tarih: 4 Mayıs 2005, 21:21 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bu arada 200-300 tane de balona ihtiyacim olacak.. bir de swat deneyimli keskin nisanciya.. hangi babayigit 88.4 metre uzakliktan 200-300 mermi ile 200-300 balonu patlatabilecek? arada biz de fotograf cekecegiz diye ziyan olmayalim.. demek ki daha fazla cephaneye ihtiyacimiz olur eger ki swat'tan kimsecikleri kiralayamazsak.. kim satar o kadar cephaneyi, bir bilen var mi? adama gulerler valla.. dukkana girip 500 tane mermi almak istediginizde satici yuzune bakip: "napcan lan bu kadar mermiylen?" demez mi.. "abi, balon patlatip fotograflayacam" desen, bu sefer de: "hadi lean!" der sana..yok yok, sanata hic saygisi yok bu silah saticilarinin..))

not: bu arada baska bir aci daha.. mesela neden yavas shutter speed kullanacagiz ki? balon sabit duruyor..)) kursun ise kursun gibi carpacak balona..) ayarla makinenin shutter speed'ini 15 sn'ye.. bas shutter'a.. sonra nasil olsa balona carpma aninda sensor acik kalacak, yani fotografi kolaylikla alabilecegiz..)) biraz dusunerek cozduk olayi.. hemi de silah saticisindan bir kutu mermi alarak fotograf cekebilmis olacagiz..

#dadanagast' tarafından 04.05.2005 21:38:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Mayıs 2005, 21:37 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bu arada rahatlikla canon 350D de kullanabiliriz bu deneyde..


....

bak yine aklim karisti.. eger ki shutter acik kalirsa, o zaman da kursunu havada sadece bir iz olarak gormus olmaz miyiz? elimizde yalnizca patlayan balon fotografi kalir.. ama nasil olacakta kursunu da dondurabilecegiz seyahatinde??? hizli shutter speed ile tabii.. o halde basta soyledigim denklemlerden yararlanmamiz gerekecek..

...

ama hangi shutter speed'de? 1/4000 gibi kullanirsak kursunu yakalayabilme sansi yuksek tabii.. ama ayrica riskli gibi.. ben olsaydim.. biraz daha fazla kursun alir her shutter speed'inde denerdim dogrusu.. ama yine sorun abiye laf anlatmakta.. .. neyse saka bir yana, sanirim shutter speed olarak 1/4000 gibi bir deger kullanmak gerekecek.. bu arada kullanacagimiz lens de onemli.. eger ki genis acili bir lens kullanirsak daha cok alani kaydetmis oluruz.. makinenin kac megapixel oldugu da onemli..(bak 350D'nin D70'ye olan bir artisi daha.. )..lens olarak ef-s 10-22mm lensi kullanabiliriz.. peki hangi aperturda? lensin izin verdigi en yuksek degerde.. f2.8 fena olmaz hani.

..yok yok.. bak benim de aklima soktun suysal bu balonu kursunla patlatirkene fotograflama sorununu.. artik hayatta uyuyamam.. veya uyuyup ruyamda patlatirim, o da fena olmaz hani..

not: henuz hizla giden arabaya bile focus yapip fotografini cekemedim, bak su benim konustuklarima..

 

Tarih: 4 Mayıs 2005, 21:52 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

.......
- simdi sayin abim bakiniz; ben bu fotografi cekmeyi aklima koydum.. ama aklimda bazi sualler var size sormayi istedigim.

- ne sorusu len? ne sorcannn?

- abicigim.. benim, bu, sizin bana satacaginiz tabancadan atilacak kursunun hiz degerine ihtiyacim var. simdi kullanma klavuzundan (manuelinden) bunu ogrenebilir miyiz acaba?

- ne bilem ben yahu? ne kursunun hizi, o da neymiss? sadece dogrultucan, bascan tetige iste.

- soyle anlatayim.. elinizde bir manuel var mi acaba bu silahin kullanimi ile ilgili olarak? oradan kursunun hizina bakabiliriz sanirim..

- .........

- yok mu? tuh.. high-speed sync yapabilmem icin gereken degerlere de ihtiyacim olacakti.. cunku flash kullanmak da istiyorum..

- yahu gardesim.. adamin agzini bozdurcan simdiii.... alip zikacam sana, ha o zaman goruruk ne de hizliymis..

 

Tarih: 4 Mayıs 2005, 22:31 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör



Dadanagast dağıtmışsın ortalığı

Boşuna denklemlerle, formüllerle uğraşma. Makinalı tüfeği seriye aldın mı olay bitiyor. Tabanca, dolma tüfek, kırma, 8 atar bunlarla ne uğraşacağım yaa

İşin detayları şöyle:

Makinalı tüfeği boş bir araziye 3 kişiyle uçlarından tutup götürüyoruz. Şu an 3 kişinin görevi sadece taşımak. Boş araziye geldik görev dağılımı yeniden . 1 . kişi tetiği çekecek. İkinci kişi fotoğrafı çekecek. Üçüncü kişi hedef olmayı kabul edecek. Fotoğrafı çeken sen olacan Dadanadgast. Tetiği çeken ben. Hedef olarak ta bulduk bir fotoğraf sever. Kıymetini bil bu fotoğraf severin. Sonra işe yarayacak Eğer Dadanagast speed mipeed , flaş, ens. falan filan bütün "herşeyi denedim olmadı" dediğin anda hedefle yer değitirmiş olacan ona göre )))))))))))))) Eğer sağ kalan olursa zahmet olacak ama boş kovanları toplayacak ))))

Balon işini de çözdüm.
Nasıl mı? :

300 tane balon şişirdik. Eğer nefesin yetmezse komperasör veya pompa kullanabiliyoruz kural olarak . Nasıl teknik ama Renk renk balonlar. Harika. Sıra geldi çekime . Bundan sonra ne yapacağız. Hiç bir şey. Var mı diyeceğiniz. Çekmiyoruz kardeşim. İtirazı olan varsa makinalı tüfek ile mermi çekimine gelsin ... ))))))))))))))))))))))))))



#suysal1' tarafından 05.05.2005 12:02:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Mayıs 2005, 11:46 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Şimdi başlıyoruz balon patlaması çekimine. İçi hava dolu balonlara dolu odanın kapısını açıyoruuuuz. Eyvah o da ne ? Mahallenin afacanları balonların hepsini patlatmış. Dadanagast yoruldum. 300 adet daha balon alıyorum. Bu balonları sen şişirecekesin ceza olarak değil de ödül olarak. Fotoğraf dünyasına daha yeni adım attın. Çömez olarak bu tür işleri sana yaptıracağım. Kıymetini bil )))))))))))))))))))))))

 

Tarih: 5 Mayıs 2005, 12:07 - İp: yok
veliaht
veliaht (üye)
Bursa / Amatör

çok anlamadım ama herkeze merhaba

 

Tarih: 5 Mayıs 2005, 14:01 - İp: yok
aya
aya (üye)
Ankara / Meraklı

bu kadar hesap kitap yapmaya gerek yok arkadaşlar. bu bahsettiğiniz olaylar, 1/12000, 1/15000 gibi çok yüksek enstantene ve saniyede video kamera gibi 15-20 hatta 25 kare seri çekim yapabilen makinelerle yakalanabiliyor ancak. onun için siz ne kadar hesaplarsanız hesaplayın zaten elinizde bu derece gelişmiş bi makine yoksa kurşun ya da balonu yakalayamazsınız. hiç denemeyin bile. mazaallah kendinizi filan vurursunuz da attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmez sonra. benden söylemesi...

 

Tarih: 5 Mayıs 2005, 14:10 - İp: yok