angelheart
angelheart (üye)
Kocaeli / Meraklı

Hiperfocal Uzaklık

Merhabalar, diğer benzer başlıklarda tam net çözümü bulamadığım için bu yeni başlığı açtım.
Ben sorumu kısa ve açık şekilde ifade etmeye çalışayım, nikon d90 ve 18-105 vr kit lens var gece ışıksız ortamda netlemeyi nasıl yapacam ? lens üzerindeki bazı çizgilerden bahsedilmiş ama bu 18-105 te klavuzluk edecek bir çizgi veya işaret göremedim ben yada benmi yanlış bakıyorum, autofocusta netleme yapmıyor manuelde de bende net göremiyorum ( mesela yıldız çekiminde) net alan derinliği en fazla olacak şekilde netlemeyi nasıl yaparım acaba özellikle d 90 ve 18-105 için, teşekkürler...

Tarih: 23 Eylül 2011, 09:41 - İp: 213.***.**4.36
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Çok teşekkürler paperman bende bunu uygularmıyım bilmiyorum ama fotoğrafçılıkta ne öğrenirsem kardır diye düşünüyorum.Öğrenmenin sonu yok selamlar saygılar.

 

Tarih: 24 Eylül 2011, 23:00 - İp: 62.***.**8.55
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Sayın Paperman,

Bana da, "hiç mi forumda araştırmadın" denmesin diye aklımdaki bu soruyu sormazdan önce bir kez daha araştırma yapmak istedim ve bu başlıkta aradığımı kısmen buldum.Ancak, belki bu hobinin ve kavramların acemisi olduğumdan belki de kafa çeperlerimin enli olmasından dolayı açıkçası anlayamadım arkadaş, yalan değil ya:-))

Neyi mi anlayamadım;

1-) "Focusu sonsuza dayarsınız" demişsiniz.Bendeki gibi; üzerinde hiçbir mesafe vb.skalası olmayan 18-55 bir kit lens sahibi olduğunuzu varsayarak bu lens üzerinde açıklayabilirmisiniz? Focusu sonsuza dayamak demek, en kısık diyaframa mı getirmek demek, yoksa en üst sınır olan 50 mm.odak uzunluğuna mı getirmek demek??
2-) Evet diyelim ki bir uçurumun kıyısındayız ve karşımızdaki (onlarca km.ötede) dağları da içeren bir manzara çekmek istiyoruz.Yaptık hiperfocal mesafe hesabımızı.Diyelim ki 20 m.çıktı.Yani 10 m.ye netleme yaptığımızda, elde edebileceğimiz en uzun alan derinliğini elde edeceğiz.Ancak önümüz uçurum, bu 10 m.'yi (hala elimizde, üzerinde hiçbir göstergesi olmayan bir kit lens var) yanımızda bulunan başka herhangi bir nesneyi adımlamadan, ölçmeden tespit edebilmenin bir yolu varmıdır??
3-) Gece zifiri karanlıkta yıldız çekimi yapmak istiyoruz.Yani yıldızları çekeceğiz.Bu durumda, netlemeyi yapmak için NE kullanacağız, netlemeyi NASIL (ortam zifiri karanlık) yapacağız??
4-) Bu başlık altındaki mesajlarınızda; " makinayı sonsuza değil", " lensi sona yani sonsuza dayayacaksınız"," Fokusu sonsuza dayarsanız " demişsiniz.Bu üç ifadede söylenmek istenen hep aynı şeymidir ve eğer öyleyse nedir??
Not : Okumadığım şey kalmadı neredeyse, ancak ne zaman makinamı elime alıp ışık avına çıksam, sanki öğrendiğim herşeyi unutmuşum gibi oluyor ve sonuç: çamur gibi fotoğraflar.. Bazen umutsuzluğa düşüyorum açıkçası..

Saygı ve sevgilerimle..

#alahan1963' tarafından 01.12.2011 21:50:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Aralık 2011, 21:46 - İp: 85.***.**9.76
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Kafanızı daha fazla karıştırmadan cevaplamaya çalışayım .

1. İkisi de değil . FOKUSU yani NETLİK NOKTASINI sonsuza ayarlamaktan bahsediyoruz . AF ile yapmak isterseniz makinayı çok uzakta bir yere çevirip deklanşöre yarım basarsınız. Manuel yapacaksanız , lensin en önündeki tırtıklı kısmı ( lensi Manuele aldıktan sonra ) sağa gittiği kadar çevireceksiniz .

2.Uçurum kenarındaysanız , hiperfokal hesabına gerek yok zira yakın veya orta planda kadrajlanan bir şey yok . Sonsuza veya uzaklarda bir noktaya fokus yapıp çekeceksiniz.

Hiperfokal hesapları , kadrajınız çok yakından çok uzağa objeleri kapsıyorsa önemli - o zaman dikkat edilmesi gerekiyor . Kaldı ki geniş açılarda 2-3 metreden sonra sonsuza kadar her yer net olduğu için zaten fazla kafa yormak gerekmiyor . Bu devirde profesyonel manzara fotoğrafçıları dışında hiperfokal hesabı yapan kimse olduğunu sanmam . Herkes bir şekilde göz kararı yapıyor bu işi - pratiğe/tecrübeye dayanarak .

Pratik yol nedir derseniz ... Kadrajınız yakın/orta ve uzak plandan oluşuyor olsun . Fokusu yakın planın en uzak noktasına yaparsanız çoğu zaman istenen sonucu alırsınız.

3. Işık olmadığı ortamlarda AF seçildiğinde fokus imkansızlaşacağından öncelikle Manuel fokusa geçeceksiniz . Sonra da dediğim gibi lensin en önünü sağa doğru sona dayanıncaya kadar çevireceksiniz ( yıldızlar net ise doğru tarafa çevirdiniz demek , değilse ters yönü deneyin )

4. Hepsinde kastettiğim aynı .

Tavsiyem hiç çekinmeden galeriye fotoğraf yükleyip yardım istemeniz . Nerede hata yapıyorsanız söyleyecek , işinizi kolaylaştıracak bir çok kişi çıkacaktır .

Fotoğraflarınız dediğiniz kadar kötü çıkıyorsa , makinanız çoğu zaman en doğru ayarı yapacağına göre ,bu işin sorumlusu IŞIK tır derim . Ya ters ışıkta çekiyorsunuzdur , ya yetersiz ışıkta ... "Çamur" gibi fotoğraflar bu devirde bu teknoloji ve ekipman ile başka türlü mümkün değil .

 

Tarih: 2 Aralık 2011, 05:41 - İp: 96.***.**4.180
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Sayın Paperman,

Teşekkür ederim.

 

Tarih: 2 Aralık 2011, 19:24 - İp: 85.***.**1.88