sarucabey
sarucabey (üye)
Kocaeli / Meraklı

Flaş Tarihi Eserlere Zarar Mı Verir

Ayasofyada flaş patlamadan çekim çekim yapılması isteniyor sebebini bilen varmı? Flaşın ışınlarını bir zararımı var.

Tarih: 23 Mart 2006, 20:24 - İp: yok
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

Işığın tarihi eserler üzerindeki etkisi yok sayılamaz. o yüzden bir çok müzede gösterilen eşyalar dönüşümlü olarak sergilenir ki bütün eşyalar ışık yüzünden çabucak bozulmasın. Anıtkabir'de de dikkatinizi çekmiştir, Atatürk'ün eşyaları her eşyanın üzerindeki minicik, etkisi düşün ışık kullanılarak aydınlatılmıştır. Flaşın yasak olması mantıksızdır tabiki.
hem bir değil beş değil. bir flaş olarak düşünmeyin. günle onlarca flaş patlar. hem de en önemli nesnenin önünde en çok kez olarak.

Bazı müzelerde de sanırım başka insanların fotoğraflarla yetinmelerinden, müzeyi ziyaret etmemelerinden korkuyor olabilirler.

 

Tarih: 24 Mart 2006, 16:00 - İp: 84.***.**2.161
burakk
burakk (üye)
Batman / Meraklı

dün anıtkabirdeydik flashsız çekimede izin vermediler.

 

Tarih: 26 Mart 2006, 16:45 - İp: 85.***.**4.120
enopis
enopis (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba, bence flaş ışığının ve tripod kullanmanın yasak olması herhangi bir fiziksel zarardan dolayı değil.Müze yönetimlerinin sahip oldukları tarihi eserlerin görsellerinin çok fazla yaygınlaşmasını istemiyorlar.Yani insanların sağda solda resimlerini değil bu eserlerin kendilerini müzelere gidilip görülmesini istiyorlar.Kanımca haklılar da.Hiçbir görsel o eserin gerçek renklerini,gerçek hacmini ve ayrıntısını 0/0 100 veremez.Bu müzelerin neden eserlerinin fotograf çekme koşullarını kötüleştirip aynı zamanda kendi oluşturdukları katalokları sattıklarınıda açıklıyor bir yere kadar.Önemli sanat tarihi kitaplarına bakarsanuz görürsünüz ki yazarların kendileri bile eserlerin fotograflarının çok özenli çekilmesine rağmen gerçeklerinden çok eksik kaldıkları düşünmektedirler.Saygılar...

 

Tarih: 26 Mart 2006, 22:57 - İp: 213.***.**0.8