kurumali43
kurumali43 (üye)
Kütahya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Enstantene,ıso,diyafram Nedir?

FOTOĞRAF ÇEKİMİ İLE İLGİLİ SİTEELRDE HEP BAKTIM BU ÜÇ MADDELERİN AÇIKLAMALARINI BİR İKİ CÜMLE İLE AÇIKLAMIŞLAR HEP. BUNLARIN NE? VE FOTO ÜZERİNDE NASIL ETKİLER YAPTIĞINI ANLATABİLECEK ARKADAŞ VARMI?

Tarih: 26 Eylül 2006, 14:21 - İp: 85.***.**8.100
quaresma
quaresma (üye)
İstanbul / Amatör

yanlış anlama ama sıfat olarak stüdyo fotoğrafçısı demişsin bunları bilmen gerekmezmi?

bu sorduğun faktörlere çok iyi derecede hakim olmak lazım ki stdüyo fotoğrafçısı olabilelim,bence tabi.

eğer tam böyle kitapsal tanımlarını istiyorsan ona birşey diyemem fazla teknik terim içerebilir ama basit bi şekilde anlatıcak olursak;

enstantene,perdenin açılıp kapanma hızı çok çok basit bir tabirle.siz ne kadar hızlı açıp kapatırsanız o kadar az ışık elde edersiniz.bi o kadar da durağan bir görüntü elde edersiniz.ama yavaş enstantene değeri seçerseniz örneğin 4 saniye gibi o zman içeriye daha çok ışık girer ve hareket eden cisimler fotoğrafta belirginliğini yitirir bu tabi sizin tercihiniz duruma göre kısa yada uzun pozlama çok değişik ve güzel şeyler ortaya çıkarabilir.

ıso ise Filmlerin ışığa olan duyarlılıkları farklı derecelerdedir. Işığa olan duyarlılığın birimi ASA, ya da ISO’dur. Işığa karşı duyarlılığı az olan, yani fazla ışığa ihtiyaç duyan filmlere düşük ASA’lı filmler denir. 100 ASA’nın altındaki filmler düşük ASA’lı filmlerdir, yani yavaş filmlerdir. Işığa olan duyarlılığı arttırılmış olan filmlere ise yüksek ASA’lı filmler denir. 100 ASA’nın üzerindeki filmler, yüksek ASA’lı filmlerdir, yani hızlı filmlerdir.gece çekimlerinde bile aydınlık görüntüler elde etmemizi sağlar.

Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına diyafram diyoruz. Diyaframı insan gözünün “İris”ine benzetebiliriz. Işığın fazla olduğu ortamlarda objektiften geçen ışık miktarını azaltmak ya da ışığın az olduğu ortamlarda objektiften geçen ışığın miktarını arttırmak için diyaframı kullanıyoruz. Diyaframın ikinci bir görevi de, net alan derinliğini belirlemesidir. Net alan derinliği, netlik yapılmış yerin önünde ve arkasında oluşan net bölgedir.

 

Tarih: 26 Eylül 2006, 15:28 - İp: 212.***.**4.246
  • 1