sea_
sea_ (üye)
Bursa / Amatör

Alan Derinliği

Arkadaşlar eos 300 makinanım sadece yaratıcı alan bölümünde kullanılabildiğini çözdüğüm alan derinliği düğmesinin tam olarak ne işe yaradığını tarif edebilirmisiniz.Düğmeye bastığımda vizörden baktığımda hafif bir kararma meydana geliyor. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Tarih: 17 Haziran 2005, 13:52 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=27280

 

Tarih: 17 Haziran 2005, 15:09 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Sayın ocaklılar sizi fotokritik ten tanımaktayım. Burda görmüşken birşey sormak istiyorum konu ile ilgili olarak.

Diyafram alan derinliğine neden ve nasıl etki etmektedir. Netlik objektif üzerindeki merceklerin birbirine göre konumları ile ilgili bir durum değilmidir. Sadece ışığın az yada çok girmesini sağlayan diyafram nasıl oluyor da netliğe etki edebiliyor, teknik açıklaması nedir bu durumun. Sadece diyaframı değiştirdiğimizde, merceklerin birbirlerine göre olan konumları değişmediğine göre nasıl oluyor da net alan ve netlik değişebiliyor ?

 

Tarih: 17 Haziran 2005, 19:53 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

O kadar teknik bilgiler veremeyeceğim ama bir iki bildiğim bir şeyler fısıldamak istiyorum...
...
Düğmeye basdığınızda diğer yerlere göre daha karanlık çıkan yerler fotoğrafta daha net çıkacaktır.Diyaframı sayısal olarak küçültüğünüzde netlik sadece odaklanıdığız yer net çıkar.Arka plan belirli olamayacak kadar flulaşır.Diyaframı sayısal olarak büyültüğünüzde ise tam tersine her yer net çıkar.Bu birazda sizin kullandığınız objektife göre değişir.Tele objektiflerde bu daha belirgin şekilde fark edilir.Zum yaparak tabii...
Benden bu kadaar hadi eyvallah.
Sana kolay gelsin.

 

Tarih: 17 Haziran 2005, 21:28 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba okyanus,

Alan derinliğinde nelerin etkisi olduğunu biliyoruz. Ama diyaframın etkisinin teknik nedeni nedir diye sormuşsun. Bu konuda yetirli teknik biilgim olmasa da, objektiften giren ışığın bozulma etki alanı, (circles of confusion) ışığın dar veya geniş bir yoldan geçişine bağlı olarak değişiyor. Bu değişiklik de netliği etkiliyor diye çok da detaylı olmayan bir bilgim vardı. Internetten biraz araştırınca, bunu daha detaylı ve teknik olarak şekillerle anlatan iki adres buldum:

http://daystarvisions.com/Docs/Tuts/DOF/pg1.html

http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/User-Guide/950/depth-of-field.html

Umarım faydası olur.

 

Tarih: 18 Haziran 2005, 02:25 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Sayın ocaklılar teşekkür ederim. Verdiğiniz linklere baktım, fazla ingilizce bilmesem de yine de aydınlatıcı oldu. Diyaframdan sadece ışık değil aynı zamanda görüntü de giriyor. Netlik noktası dışındaki nesneler, büyük diyaframdan daha fazla sayıda yansımayla film üzerine düştüğü için sanırım fluluk oluşmakta.

 

Tarih: 18 Haziran 2005, 16:44 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Evet okyanus, doğru anlamışsınız. Objektifin gördüğü görüntü aslında o cisimlenden yansıyan ışıkla oluşuyor. Işık, geniş bir huzmeden geçerken netlik yapılan nokta haricindekiler bu genişliğin miktarı ne kadar çok olursa o kadar fazla dağılıyorlar bu da flulaşmaya neden oluyor. Huzme (tam kelimenin karşılığı mı bilemiyorum) daraldıkça dağılmalar ve dolayısıyla flulaşma da azalıyor.

 

Tarih: 18 Haziran 2005, 23:36 - İp: yok
macromurat
macromurat (üye)
İstanbul / Firma

merhaba alan derinli ği ne işe yaradığnı sormuşsunuz alan derinliği diyafram yapraklarının kapanmasıyla öndeki vede arkadaki konunu net olup olmadığnı görmene yarıyor örneğin güneşli bir havada ilerdeki bir şeyi görmek için insanlar otamatik olarak alanderinliği yapar yani gözlerini kısıp alan derinliğni artırır.umrım açıklayıcı olmuştur

 

Tarih: 19 Haziran 2005, 23:37 - İp: yok
  • 1