canosayan
canosayan (üye)
Ankara / Meraklı

3ehnt-e

evde çok eski bir fotograf makinamız var. yakın zamanda ben bir film takıp denedim. daha çekilen resimleri görmedim ama çalışmayan bir parçası yok gibi. bu makina hakkında bilgi almak için internette aradım . ama çıkan sonuçlar pek okuyabildiğim dilde değil.

evde eskiden kalma modern fotograf sanatı diye bir kitap vardı. onuda okudum. ama zaten belli başlı şeyleri anlatıyordu.
makinanın modeli 3EHNT- (aslında n harfi ters ama ben karakter haritasında şluan aramıyorum sanırım rus kökenli)


bu ise bir başka siteden bulduğum resmi.

bu makine hakkında ayrıntılı bilgisi olan benimle paylaşmak isteyen var mı?

Tarih: 23 Ağustos 2008, 14:31 - İp: 88.***.**0.173
cem50
cem50 (üye)
Ankara / Amatör

zenit modelinin moskova olimpiyatları için sınırlı sayıda üretilmiş bir modeli
(fotoğraftaki makina ile aynı ise )
eski model rus makinalarında asa tekerleginde gost olarak ayrı bir deger vardır o
yüzden 100-200-400 asa yerine 130 gibi asa degerleri görebilirsiniz bunu 100 olarak alın
enstanteneyi makina kurulu iken ayarlamanız gerekiyor yani film kolunu çevirdikten sonra,enstantane tekerleginin yuvasına tam oturdugundan emin olun,
flaş kullanacagınız zaman kablo ve dip kontagı aynı anda kullanmayın
ibreyi objektifin üstündeki kareli pencereyi parmagınızla kapatıp açarak hareket edip etmedigini kontrol edin
asa takerlegi ile filminizin asasını girin cam kapagın altındaki yuvarlagı tekerlekle
ibre üst üste gelecek şekilde çevirdiginizde size enstantene ve diyafram referansını verecektir.

 

Tarih: 29 Aralık 2008, 17:23 - İp: 88.***.**1.144
alyans8
alyans8 (üye)
Aksaray / Meraklı

Arkadaşlar aynı makineden bendede var fakat ben daha hiç bir şey bilmiyorum fotoğrafcılık hakkında size bir sorum olacak bu makinede pil varmı varsa neresinde ve nasıl değişir?

 

Tarih: 23 Mayıs 2009, 23:54 - İp: 88.***.**5.159
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Sayın alyans8, merhaba. Bu makinede pil yoktur. Güneş, daha doğrusu ışık pozometresi ile çalışır. Işığı modern pozometreler gibi pil yardımı ile ( Elektronik sistem ile ) ölçmez. Zamanında çok mükemmel bir makine olarak bildik, aldık ve kullandık. Çok güzel işler çıkardık ve ekmek yedik. Yanılmıyorsam 1970 lerin başında geldi Türkiye' ye. Bir seri yapıldı ve kaldırıldı. Şu anda elinizde bulunan bu modelin pozometresinin ve sentetik olan perdesinin hassasiyetlerini kaybettiklerinden %100 eminim. Verdiğiniz diyafram aralığını uygulayabilmeniz için de el ile kapatma olayı ayrı bir olumsuzluk. Şimdi fotoğrafçılık, bu makinenin size verebileceklerinden çok daha hızlı ilerliyor. Fotoğrafçılık konusunda ne kadar bilgi sahibi olursanız olun, makine sizi arkadaşlarınızdan daha gerilerde bırakacaktır. Bu nedenle Fotoğrafçılığınızı.... nostaljik, belkide hatırası olan bu makine ile değil, daha seri sonuçlar alabileceğiniz modern bir makine ile sürdürmenizi tavsiye ederim.
Ayrıca...tüm Zenit makinelerde aslında BUZ anlamına gelen Helios objektifler kullanılır. Bu objektifler isminin aksine uzun yıllar kaynar çamurda pişirilen camlardan elde edilmektedir. İlk 8-10 yılda sorunsuz olan bu ürünler, sonraki yıllarda ( Karıncalanma ) dediğimiz benekler ve örümcek ağına benzeyen çok ince çizik ve çatlamalar yapabilmektedir. Bütün bu olumsuzlukları toplarsak...vardığımız sonuç şu olur.
Zamanının süper makinesi olan Zenit - E ........bu günün modern fotoğrafçılığına ait bir ekipman değildir.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

 

Tarih: 24 Mayıs 2009, 03:23 - İp: 195.***.**6.106
alyans8
alyans8 (üye)
Aksaray / Meraklı

Çok teşekkürler fakat dedim ya şu anda fotoğrafcılıkla ilgili hiç bir şey bilmiyorum bu makine en azından benim temel kavramları öğrenmeme yardımcı olurmu veyahut bir dijital alsam dahamı mantıklı. Çünkü bazı şeyleri öğrenmeden direk DSLR almamın öğrenmemi yavaşlatacağını düşündüm(Birazda Öğrenci Adamız Adam akıllı bi DSLR için Biraz Para Biriktirmem gerekiyor oda hemen biriktirebileceğim bir miktar değil xD) biraz beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim..

#alyans8' tarafından 24.05.2009 08:32:26 tarihinde düzenlendi.


#alyans8' tarafından 24.05.2009 08:34:16 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Mayıs 2009, 08:28 - İp: 88.***.**5.159
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Elinizde mevcut olan bu makineyi, yakınlarınızda bir fotoğraf ustası varsa gösteriniz. Kendisi bildiği ayarları ile bir çekim yapsın, sonrada sonucu kendisine gösteriniz. Pozometre ve perde kassasiyetlerini kaybetmemişlerse sorun yok demektir. Kendisi fotoğraf renk ve tonlarından bunu hemen anlar. Size vereceği bilgileri de not ederek çekimlerinize başlarsanız.....................işte fotoğrafçılık o anda size de bulaşmış olacaktır.
Hayırlı olsun, kolay gelsin.
O zaman size söyleyeceğimiz tek söz.......aramıza hoş geldiniz.

 

Tarih: 24 Mayıs 2009, 16:16 - İp: 195.***.**3.76
alyans8
alyans8 (üye)
Aksaray / Meraklı

teşekkürler zaten ne zamandır bi yerden başlamak için bekliyodum makineyide bulunca başlıcak bi mahanem oldu yardımlar için sağolun

 

Tarih: 24 Mayıs 2009, 16:24 - İp: 85.***.**1.79
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Sizde sağ olun. Kolaylıklar ve başarılar dilerim.

 

Tarih: 24 Mayıs 2009, 16:35 - İp: 195.***.**3.76
crazyisko
crazyisko (üye)
Balıkesir / Amatör

aynı makınadan bende de var, ben de bısı sormak ıstıorm, sımdı onundedı dıyafram ayarını ıstedıgımız ısık ayarına kıtledıkten sonra o ısık ayarının hemen ustundekı donen ayarı saga mı cevırıcez, yoksa ustundekı kırmızı noktayı dıger kırmızı noktalarla mı denk getırıcez? cunku ben ayarlamadan cektım ve sanırım cok ısı aldı tum pozlar ve yandı yenı basladım, bılmıorm pek bısı de, enstantene ayarlarını az cok cozdum ama ısıgı daha cozemedım, yardımcı olursanız sevınırım

 

Tarih: 19 Temmuz 2009, 12:08 - İp: 88.***.**7.206
bruuc
bruuc (üye)
Kocaeli / Amatör

Ben de yeni aldım aynısından. İlk makaramda fotoğrafların altında beyazlıklar meydana geldi. Sizin koyduğunuz örnek fotoğrafların sonuncusunda da aynı sorunu gördüm. Nedenini anlayamadım. İkinci makarada öyle bir sorun yaşamadım. Ben de fikir olması açısından çektiklerimden birini koyayım.

 

Tarih: 7 Mayıs 2010, 14:39 - İp: 85.***.**4.147
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğrafın bir tarafı fazla aydınlık oluyorsa sorun perdenin ya da kapağın bir kenarından ışık kaçırmasıdır. Hepsinde olmaması ilginç tabi. Muhtemelen arka kapak keçeleri zayıflamıştır ve çok sıkı durmadığı bazı anlarda ışık alıyor olabilir. Varsa etrafta iyi bir fotoğrafçı perde ya da kapak keçelerine bir baktırın bence. Basit bir sorun. Ucuza halledilir. (iyi bir fotoğrafçı genelde para bile almaz bundan)

 

Tarih: 7 Mayıs 2010, 18:54 - İp: 217.***.**6.112