canosayan
canosayan (üye)
Ankara / Meraklı

3ehnt-e

evde çok eski bir fotograf makinamız var. yakın zamanda ben bir film takıp denedim. daha çekilen resimleri görmedim ama çalışmayan bir parçası yok gibi. bu makina hakkında bilgi almak için internette aradım . ama çıkan sonuçlar pek okuyabildiğim dilde değil.

evde eskiden kalma modern fotograf sanatı diye bir kitap vardı. onuda okudum. ama zaten belli başlı şeyleri anlatıyordu.
makinanın modeli 3EHNT- (aslında n harfi ters ama ben karakter haritasında şluan aramıyorum sanırım rus kökenli)


bu ise bir başka siteden bulduğum resmi.

bu makine hakkında ayrıntılı bilgisi olan benimle paylaşmak isteyen var mı?

Tarih: 23 Ağustos 2008, 14:31 - İp: 88.***.**0.173
yoksul
yoksul (Objektif)
Adana / Amatör

makineyi yazdığın gibi ararsan işin zor,
kiril alfabesini pek kullanan yok yani

elindeki makine zenit-e,
analog güzel bir makine sadece temel ayarları yapmana izin verir...

çalışır durumdaysa müşterisi olurum

 

Tarih: 23 Ağustos 2008, 15:01 - İp: 78.***.**9.217
canosayan
canosayan (üye)
Ankara / Meraklı

isim düzeltmesi için çok teşekkürler.
açıkçası satmayı düşünmüyorum. zaten gördüğüm kadarıyla ikinci el sitelerinde bir çok var.

sistemsel olarak bir çalışmama söz konusu değil. fakat artık pozometrenin bazı yazıları okunmuyor. ama daha fotografları görmedim. kesin bir şey söylemek zor..

site üzerinde bir yerde kullanama talimatı linki buldum. biraz okudum.
orada bir çember ve iğneyi üst üste getirmekten bahsediyor. çember hareket ediyor fakat iğneyi göremiyorum.

yanlış anlamadıysam iğneyi poz süresini değiştiren parçananın hareket ettirmesi lazım. ama açıkçöası tamda emin değilim.

neyseki o zamanşama ile ilgili parçayı kullanabiliyorum. zaten dijital makinede o pozlama süresi ile bolca uğraşırdım.

eğer çıkan fotografları beğenirsem bşir film daha alırım.

bir sorum daha var şimdi. sol taraftaki ayarlama ile asa değeri ayarlanıyor diye anladım. fakat burada iki farklı ayar noktası var. . asa olduğunu tahmin ettiğim ayar için bir referans noktası bulabilmiş değilim.

 

Tarih: 23 Ağustos 2008, 16:04 - İp: 88.***.**0.173
yoksul
yoksul (Objektif)
Adana / Amatör

aynı makineyi kullanmadığım için kesin bir ref noktası veremem,
ama sen en güzeli boş bir gününde al makineyi Hayyama yollan...

orada güzel güzel muhabbet edip bir yığın bilgi toplarsın mağazacı amcalardan

 

Tarih: 24 Ağustos 2008, 00:19 - İp: 78.***.**7.49
canosayan
canosayan (üye)
Ankara / Meraklı

hayyam yanılmıyorsam istanbulda. pek açıklayıcı olmadı benim için.

bu gün film aldım. bakalım bir 36 lık bitince ne çıkacak karşıma.

#canosayan' tarafından 24.08.2008 17:51:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Ağustos 2008, 12:02 - İp: 81.***.**7.195
canosayan
canosayan (üye)
Ankara / Meraklı

selamlar sonunda makinemi alıp dışarı çıkabildim.
işin ilginç tarafı benim evde hareket etmeyen pozpmetrenin o ince ibresi dışarıda hareket etmeye başladı. tabi bu olay beni epey sevindirdi. sanırım makinenin 10 yıldır kılıfında karanlıkta durması iyi olmuş.

fakat ne yazıkki bu pozometre üzerindeki sayılar epey silinmiş.
açıkçası kullanımındanda tam emin değilim.
sanırım 30 60 125 250 500 değerleri enstantine hızını gösteriyor. asa din ayarını ise 200 asalık bir film aldığım için bu şekilde ayarladım. ama değerler asa değeri 130 250 ye geçince emin olamadım.

son olarak o üstteki asa din halkasında yarı silik gözüken 2.8, 4 gibi gözüken değerler diyafram açıklık değerleri değil mi?
aşağıdaki benim makinemin görüntüsü. boyutunu düşürdüm ama daha ne halinide verebilirim.



son olarak elinde bu makinadan olan biri yazıları silinmemişse resmini buraya ekleyebilir mi?

 

Tarih: 31 Ağustos 2008, 13:33 - İp: 85.***.**8.123
canosayan
canosayan (üye)
Ankara / Meraklı




#canosayan' tarafından 10.11.2013 11:17:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Ekim 2008, 17:11 - İp: 151.***.**6.182
ogel
ogel (üye)
İstanbul / Amatör

Bu makinayi kullanirken dikkat etmen gereken sey su: Pozometre diyelim ki 8 diyafram verdi. Guzel... Gunumuzdeki makinalarda sen diyaframi ayarlarsin, netligi de ayarlarsin, ve deklansore basip resmi cekersin. Ayarlari yaparken diyafram aslinda senin ayarladigin noktada degil, maksimum acikliktadir (Vizorden rahat gorebilesin diye). Ve ne olur? Tam deklansore bastigin anda makina cok kisa bir sureligine diyaframi senin ayarladigin degere getirir ve resmi ceker. Halbuki Zenit-E'de boyle bir ozellik yoktur. Diyaframi ayarladiktan sonra bunu elle yapman gerekir. Elle yapmak icin de, her cekimden once, objektifin en uc kismindaki halkayi sonuna kadar (Karartana kadar) cevirmen gerekir.

Senin cikmayan fotograflarin buyuk olasilikla asiri poz almistir. Yani sen 11 ile, 8 ,ile cektigini zannediyorsun ama aslinda hep en acik diyaframda (2 ile) cekiyorsundur.

Ayrica, enstantaneyi ayarlarken halkayi yukari cekip ondan sonra ilgili noktaya oturtuyorsun degil mi? Yani kut diye cevirmeye calismiyorsun umarim?

 

Tarih: 19 Ekim 2008, 18:59 - İp: 88.***.**4.239
canosayan
canosayan (üye)
Ankara / Meraklı

artık cevap gelmeyeceğini düşünüyordum.

enstantane ayarını kullanmasını biliyorum. zaten o fotografları tekrar deneyeceğim.

fakat diyafram kısmını tam anlamadım.
açıkçası pozometrenin çok yavaş bir yöntem olduğunu düşünüyorum. yani makinayı indir halkayı çevir değeri ayarla. bunun yerine vizörden bakarak enstantaneyide aklımda tutarak gözle ayar yapmaya çalışıyorum.

ayrıca bir soru daha sorsam. elimdeki objectifin değerleri 0,5 metreden 20 metreye kadar. uzak alanları sonsuz ayarında çekiyorum. mesela 0.5 den 40 metreye kadar ayarlanabilen bir objectif nasıl olur. varsa ankarada nereden bulabilirim.

 

Tarih: 19 Ekim 2008, 19:32 - İp: 81.***.**6.164
ogel
ogel (üye)
İstanbul / Amatör

Ikinci soruna yanit: Bu objektif zaten 20 metreden sonrasini sonsuz kabul eder. Yani pratik hayatta aslinda 20 metreden sonrasinda bir yerlere ayarladiginda, asagi yukari 20 metreden sonsuza kadar zaten net cikartir. Dolayisiyla oyle bir objektifi satin almana gerek yok. Ha, eger dersen ki "Ben teleobjektif istiyorum", o zaman tabii ki durum baska. Ama elindeki Helios 58 mm / f:2 objektifin 20 metreden sonraki mesafeleri ayarlamasina zaten gerek yoktur.

Gelelim diyafram isine: Onu sen anlayamadin degil, ben anlatamadim. Sorun bende yani. Simdi bak: Yaklasik 30 kusur senedir SLR makinalarda diyafram ayari aslinda kullaniciya hissettirilmeyen bir seydir (Zenit-E ve birazcik da Zenit-EM / Zenit-TTL ve Zenit-12XP disinda). Yani makina objektiften gelen isigi olcer ve bu olcumu aslinda objektifin tam acik oldugu konumda yapar. Sen diyaframi ayarlarsin, ama aslinda ayarlamazsin. Ayarladigini zannedersin. Makina da "Hah, adam bu diyaframda resmi cekecek" der ve ona gore enstantane belirler. Ama sen vizorden baktiginda objeyi DAIMA diyaframin tam acik oldugu halde gorursun. Netleme yapmayi kolaylastirmak, vizore parlak goruntu verebilmek icin bulunmus bir cozumdur bu. Ve evet, netlemeyi yaparsin. Deklansore basarsin. Ayna kalkar. Vizor kapkara olur. VE ISTEEEE: O anda senin hic farketmedigin bir sey olur: Diyafram senin ayarladigin degere gelir, yani objektiften DAHA AZ isik gecmeye baslar!... Sonra obturator devreye girer ve perde acilir. Sonra perde kapanir. Sonra diyafram tekrar TAM ACIK konuma geri doner. En son olarak da ayna tekrar eski yerine duser ve vizorde goruntuyu tekrar gorursun. Iste Zenit-E'de bu ozellik yoktur. Diyaframi tik-tik diye donen halkadan ayarlarsin, artik fotografi cekmeye sira gelince, en uctaki ama ennn uctaki halkayi cevirerek diyaframi ELLE karartip daha once ayarlamis oldugun degere getirirsin (Tabii ki fotografi 2 diyaram ile cekeceksen ve 2'ye ayarladiysan, yani senin objektifinin verebilecegi en acik diyaframa ayarladiysan o ennn uctaki halka kipirdamaz, kilitlenmistir dogal olarak...) ve deklansore basip resmi cekersin. O nedenle diyorum ki, bu ozelligi bilmiyorduysan muhtemelen hatali cikan resimlerinin nedeni "Asiri pozlanma" olabilir. Umarim simdi anlatabildim.

Fotografciligi gercek anlamda ogrenmek icin mukemmel bir makinadir Zenit. Oradan gecmemis bir kisiyi ben pek bilgili saymam acikcasi.

Kolay gelsin.

 

Tarih: 23 Ekim 2008, 00:41 - İp: 88.***.**4.239
canosayan
canosayan (üye)
Ankara / Meraklı

ara sıra dönüp tekrar okumam gerekecek.

neyse ikinci filmimi aldım. 29 ekimde yaklaşıyor bir anıtkabir yaparım artık.

 

Tarih: 23 Ekim 2008, 17:35 - İp: 81.***.**6.164