onuraltan
onuraltan (üye)
Trabzon / Amatör

Mtf(modülasyon Transfer Fonksiyonu)

MTF veya "Point Spread Function" sıkca sorulan bir soru. Yararlı olacağını düşünerek bu konuda kısa bilgi vermek istiyorum.

Teorik olarak anlamak, Eğitim alt yapısına bağlı(çok iyi matematik bilgisi olmalı. Optik, elektronik,fizik, jeofizik , Astronomi,.. eğitimi yapmış olmak işi kolaylaştırır) . Bence işin teorisinden çok , global yorum yapılması, mercek hakkında fikir edinmek açısından yeterli olacaktır.

Sagittal ve Meridional kavramları da düşünmek ve anlamak açısından biraz zor olabilir. Mercek MTF eğrilerinde, Sagittal olanlar sürekli çizgi, Meridional olanlar kesikli çizgi şeklinde gösterilmektedir. İyi merceklerde, bu iki duruma ilişkin eğrilerin biri birine yakın, tercihen üst üste binmesi gerekir. Bununla beraber,ideal mercek üretilemiyceğinden, grafiklerde eğrilerin tamamıyle üst üste binmeleri olanaksızdır. Hatta üretilen merceklerde oldukca uyumsuz değişim gösterebilirler.

Mercekte elektriksel bir işaret durumu söz konusu olmadığından, keskin işaret geçişleri siyah- beyaz geçişli resim paternlerinden çekilen fotoğraflardan oluşturulur(milimetre de yer alan siyah beyaz pijama sayısı). Bu çizgi sayısı uzaysal frekans olarak adlandırılmaktadır. Siyah beyaz çizgi sayısında olacak artışlar, çekilen fotoğrafa ayırt edilebilecek biçimde yansıyabiliyorsa, bu iyi demektir. Dolayısı ile, 30 çizgi(pijama) için verilen sonuçlar, 10 çizgi için verilecek sonuçlardan kalite belirleme açısından daha anlamlı olacaktır.

Zorunlu olmamakla beraber, firmalar mercek MTF karekteristiklerini 10 ve 30 siyah beyaz çizgi durumuna göre vermektedirler. Eğrilere bakarken merceğin diyafram açıklığını da bilmek gerekir. Firmalar eğrilerini diyafram tam açık ve f/8'e göre verebilirler.

En iyi durumda(ideal mercekte, teorik mercek) MTF eğrisi düz ve 1 olması gerekir. Yani, bu 1 değerinde kontrast yüzde yüz demektir(en iyi maksimum durum). MTF eğrileri iki eksenden oluşur, düşey eksen MTF değerini yüzde olarak(normalize olarak)verir. Yatay eksen ise, görüntünün merceğin merkezinden kenarlara doğru milimetre olarak uzaklığını verir. Merkezden uzaklaştıkca, görüntü kontrast bozukluğuna uğrar(film'in düzlemsel olduğu unutulmamalı). Üretilen merceklerin çoğunda, kenarlara gidildikce, MTF eğrisi 1 olan ideal değerin çok altına düşmeye başlar. Bu düşüm az ise, mercek ideale çok yakın demektir.

Genellikle milimetrede bulunan 10 çizgi durumu ele alınarak yapılan youmlarda, MTF eğrisi 0.8 değerinin üzerinde ise, mercek çok iyi kabul edilir. Diğer taraftan, MTF değeri, 0.6 ile 0.8 arasında olursa, mecek yeterli olarak kabul edilir.

Optik eksen üzerinde yer alan noktaların , odak noktaları film düzlemine düşer. Ancak, optik eksenden yanlara değişik açılardan gidildikce, odak noktası filim düzleminin önüne veya arkasına düşebilirler. Bu da görüntünün dağılmasına neden olur. Özetle MTF eğrileri, bu odak kayıklığını karekterize eden bilgileri, yani kontrast bilgilerini bize verir(Astigmatizm).

Unutulmamalıdır ki, MTF eğrileri tek başına mercek kalitesini belirlemek için yeterli değildir. Buna ilaveten renk bilgileri ve renk kontrast ilişkisi de çok önemlidir. MTF ise, bize renk bilgileri vermez.

Örneğin düşük hızlı(yüksek çözünürlüklü) siyah beyaz film kullanarak Leica mercek ile fotoğraf(test paterninden) çekip, mikroskop ile incelerseniz, siyah beyaz geçişlerinin çok keskin olduğunu görebilirsiniz. Dolayısı ile, Leica merceklerin keskin sonuç verdiği söylenir. Ancak renkli fotoğraf durumunda iş değişebilir. Rekli fotoğraf durumunda, Mamiya ve Canon merceklerde bu kez renk detayınin arttığı ve renk kontrast dengesin iyi olduğu iddia edilmektedir. Tercih kişinin beğenisi...

Bu konuyu daha uzatmak mümkün.

Umarım yararlı oldum.

Hoşca kalın


#onuraltan' tarafından 23.01.2008 09:11:31 tarihinde düzenlendi.


#onuraltan' tarafından 23.01.2008 09:26:15 tarihinde düzenlendi.


#onuraltan' tarafından 23.01.2008 09:28:50 tarihinde düzenlendi.


#onuraltan' tarafında

Tarih: 23 Ocak 2008, 09:05 - İp: 193.***.**8.94
fotocan22
fotocan22 (üye)
Edirne / Firma

teşekkürler

 

Tarih: 14 Haziran 2009, 15:53 - İp: 78.***.**6.3
  • 1