merhametli
merhametli (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

İşler Kötü

Merhaba arkadaşlar ben bir stüdyo sahibiyim benim bir sıkıntım var. Ben hala bu ilçenin en iyi fotoğrafçısı olarak görüyorum kendimi çok tutulan bir fotoğrafçıyım Photoshopu çok iyi kullanıyorum stüdyo çekimlerini babam yapıyor ama işlerimiz yıldan yıla azalıyor. Ben en iyi kaliteyi hep vermek için uğraşıyorum. işlerimizin yeniden çok canlanması için bana ne gibi önerileriniz olur mesela ne gibi değşiklikler önerisiniz. Benimle o değerli görüşlerinizi paylaşırsanız sizin çok dua ederim. İlgileriniz için şimden teşekkür ederim...

Tarih: 12 Temmuz 2005, 16:55 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar merhametli bey,
bir fikir olsun diye söylemekteyim; şartlarınızı iyi bilmediğimden.. Eğer konunuzda gerçekten iyi iseniz ,bilin ki fotoğraf merakı milyonlara taşınacaktır. İşyeriniz müsait midir bilemem ama şimdilik satış ağarlıklı çalışmanızı öneririm...Unutmayın ki fotoğrafa ne kadar çok kişi ilgi duyarsa o kadar da hem malzemeye ,hem de fotoğrafçıya para akacaktır. Mesela çerceve satanları düşünün; insanlar cerceve satmak için dükkan açıyorlar ama ressamların resmini pazarlıyorlar. Siz tam tersini yapabilirsiniz hem de iyi olduğunuzu yazmaktasınız..Sadece bir fikir benimkisi, bilmem işe yarar mı? Hata ve eksikler için affola... sevgiler..

#thalassa' tarafından 12.07.2005 17:50:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Temmuz 2005, 17:47 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Bu tamamen sizinle alakalı bi olay ne kadar işinizde farklılaşmaya çalışırsanız o kadar para kazanırsınız. artık stüdyoda çekilen yapmacık fotoğraflar istemiyor insanlar. daha doğal daha gerçeğe yakın fotoğraflar seviliyor. Az önce abimin stüdyoda çekilmiş nişan fotoğrafları elime ulaştı ve bir fotoğrafçı olarak görünce gözlerime inanamadım. Bu kadar basit ve yapmacık çekimler, arkaya atılan abuk sabuk fonlar, aşırı rötüşlamalar... Fotoğrafları o kadar bayat bir hale sokmuş ki inanamazsınız. Bende o fotoğrafları bi kenara kaldırarak tekrardan daha yaratıcı fotoğraflar çekmeye karar verdim. bence stüdyocuların sorunu bu...

 

Tarih: 12 Temmuz 2005, 18:26 - İp: yok
saltiks
saltiks (üye)
Denizli / Meraklı

allah razı olsun bizde senin için dua ediyoruz.vallahi gerçeği istersen artık herkes digital bir fotoğrak makinesine sahıp olabiliyor ve çoğu insanında artık evde bilgisayarı var. ee ne yapıyor çekiyor atıyor bilgisayara.ya bu yollardan geçtik te biliyorum ben bile evde foto yazıcımla resim basıyorum ücret karşılığı. ee ne oluyor siz fotocuların işleri azalıyor .çoğu insanda resim bastırmıyor artık slayt gösterimli müzikli vcd ler hazırlanıyor. bunlar cok tutuluyor. ben bunları amatörce yapıyorum.bu tarz işlere yönelmeli artık sizin işler düğün sünnet ve vesikalık işlerine döndü galiba . ama şunu unutmaki rızkı da veren allah bir kapı kapanırsa biri açılır. allah bazen insanı rızıkla dener bazen kısar bazende çoğaltır hamd olsun demeklazım her durumda.

 

Tarih: 12 Temmuz 2005, 19:21 - İp: yok
adopro
adopro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

reklama yönelmelisiniz reklam amaçlı tanıtımlar yapmalısınız

 

Tarih: 12 Temmuz 2005, 19:40 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

tekrar selamlar,
Aşağıda anlatmaya çalıştığım, Size gelen müşterilerinize manzara ve benzer nitelikte fotoğraflarınızı pazarlamaya , tanıtmaya çalışmanızdı.. Büyük sermaye koymadan hem sevdiğiniz işi yapmış olacaksınız hem de maddi katkıda bulunacaktır size.. Bu fikrin babası ben değilim, sadece Sicilya' da bir kaç fotoğrafçıda nefis fotoğraflarını kenarlarında işyeri veya adları ile kesin hatırlamıyorum satışa sunmuşlardı..Tabiiki repyodiksyon değil fotoğraftılar peşinen söyleyeyim de yalnış anlaşılma olmasın. kolay gelsin..

#thalassa' tarafından 12.07.2005 21:10:02 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Temmuz 2005, 21:07 - İp: yok
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Merhaba,

Konu stüdyo fotoğrafçılığı ve geleceği olunca kendimi tutamıyorum, bu konuyla ilgili olarakta site sahibi sıfatıyla ne kadar az moral bozucu olabilirim bilemiyorum.

Hani bazı şarkıcılar çıkarda "ben 5 yaşından beri şarkı söylüyorum" gibilerinde yorumlar yaparlar... benim de stüdyo fotoğrafçılığım o yaşlarda başlıyor, siyah-beyaz, karanlık odadada çalıştım, pipitrede rötuşta yaptım, birinci banyoda ve hipoda tırnaklarım kararsında kızlara hava atayım diye saatlercede ellerimi o ilaçların içinde tuttum, sonra renkli geldi bir dönem labaratuvarda çalıştım ve 3-4 sene dükkan işletmeciliğinden sonra da son 10 yıl Darfilm'in Ege Bölge elemanı olarak çalıştım Darfilm'dede işim gereği bölgemdeki yaklaşık 1000 stüdyocu arkadaşla içli dışlıydım. (bu kadar öz geçmiş yeter.)

İlk bilgisayarları stüdyolarda ve maalesefki hiç bir fotoğrafçılık temellerine oturmayan şekliyle (kuşların bulutların üzerinde gelin damat çekimleri, bir karede 8 tane aynı sünnet çocuğu, sörfün üzerinde gelin,...) görmeye başladığımda arkadaşlarıma "artık stüdyo fotoğrafçılığınında semerciler gibi tarihteki yerini almasına az kaldı" şeklinde yorumum olmuştu ve tabiiki bana kızanlarda... ticarette ancak diğerlerinden farklıysanız para kazanabilirsiniz, photoshop'un stüdyo fotoğrafçılığından götürdüğü kazandırdığından fazla oldu/olmaya başladı. Bu gün stüdyo fotoğrafçısı arkadaşların müşterilere sundukları işleri baz aldığımızda, yapılan neredeyse 100 tane işin maalesef ki 95 tanesi bilgisayara hakim 15 yaşındaki çocuklar tarafından da yapılabilir olması, yine stüdyo fotoğrafçısı arkadaşın müterisine poz verdirmek ve ışık kültürünü geliştirmekten çok yaptığı yapmacık işlere internetten fon adı altında bazı fotoğraflar aramaya zaman ayırması zaten çokta sağlam temellerde oturmayan stüdyo fotoğrafçılığını bitirme noktasına getirmiştir. (vesikalığada çok fazla bel bağlamayın derim)

Buradaki soru çözüm ne olabilir di, bu bağlamda benim Türkiyede örneğini az gördüğüm dış mekanda gelin düğün fotoğrafçılığı zamanla iş yapabilir, bu mekan kendinize özgü bir mekanda olabileceği gibi yörenin popüler bir yeride olabilir ancaaaaak çekilen fotoğraflarda 15 yaşındaki eli makina tutan çocukların hatta cep telefonlarıyla bile çekebilecekleri özellikte olmamalı. İzmirde bir tabir vardır "menemen bardağı gibi" burada söylemek istediğim sadece ve sadece yanyana durmaktan başka hiç bir ayrıntısı olmayan fotoğrafı benim 9 yaşındaki oğlum bile çeker arasından sıyrılabiliyorsan iş te yaparsın parada kazanırsın (tüm stüdyocu fotoğrafçısı arkadaşlara istinaden) Bu tabiiki sadece bir örnek geliştirilebilir farklı çalışmalar düşünülebilir.

Saygılarımla



#fdiker' tarafından 13.07.2005 17:11:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Temmuz 2005, 17:08 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

gercekten de dijital devrimle studyo fotografcilarina ihtiyac azaldi.. ben bir amator fotografci olarak; evimde baski da yapabiliyorum -ki cogu gibi-, bu da bence cok hos bir ugras.. hemde kendi yapitim olmus oluyor..
.. gecenlerde bir studyoya aile fotografimizi cektirmek icin gitmistik.. bir fotografdan 1450 pound'a kadar istiyorlardi.. 40x50 inch'lik bir fotograf icin.. inanir misiniz her yarim saatte bir musterileri geliyor.. ne kadar para kazandigini bir dusunun artik..
nedir derseniz bu adamlarin yapip da bu kadar kazandigi yol? basit.. reklam.. reklam cok ama cok onemli.. iyi bir fotografci olduktan sonra; kaliteli ekipmanin ve ortamin da destegiyle geriye bir tek sey kalir; o da reklamdir..
dukkanlarinin vitrinlerinde yaptiklari calismalar var.. cok sade ve karizma bir dukkan..
genelde beyaz fonda cekim yapiyorlar ve fotograflari olumsuz oluyor..
basari yakalanabilir; ama yeter ki siradanin disina cikilip kaliteli bir ortamla ve reklamlarla yakalansin..
eminim kimse onlarin cektikleri gibi cekemez evinde.. olumsuz bir fotograf icin studyoya ihtiyac var orasi kesin.. iste sizin yapmaniz gerekende -bana gore-, bunu, insanlara gosterebilmeniz..
sitelerinin adresini verecegim, oradan cektikleri fotograflarin neye benzedigini gorebilirsiniz.. bembeyaz bir fonda cekimle harikalar yaratabilirsiniz de..
..
bir sey daha.. genelde o dukkanda bir farkettigim sey de; bir kadinin fotografini -kadin cirkin bile olsa- oyle bir hale getiriyorlarki sanki dunyanin en guzel kadini yapiyorlar.. makyaj yapilan bir odalari var dukkanlarinda.. profesyonel biri tarafindan dikkatle yapiliyor makyaj..
..
benim amator bilgilerimle lutfen yanlis anlamayin; amacim bir sekilde gorusumu sunmakti..
saygilar..


sitenin adresi

 

Tarih: 13 Temmuz 2005, 19:14 - İp: yok
adopro
adopro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

en iyi reklamıyapan kazanır

 

Tarih: 13 Temmuz 2005, 20:37 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Fdiker'in açıklamasını okuyunca gerçekten işin ulaştığı boyutları bir kez daha anladım. Geçenlerde abimin nişan fotoğrafları elime geçtiğinde kapıldığım dehşet verici duyguları hatırladım.Gerçekten ertık hiç emek verilmeden bilgisayar ortamında yerleştirilen yapmacık fonlar, fotoğraftaki rötüşün yerini brush'un alması beni hep düşündürüyor.

Bilmiyorum bu site yerimi değil mi ama dijital teknolojinin fotoğrafçılığı götüreceği kötü boyutları görmek istemiyorum.

Bunu burda sölediğim zaman dijital düşmanı olarak adlandırılıyorumdur belkide ama Fdikerin anlattıklarına, özgeçmişine bi göz atmanız gerçekten yeter. Düşünsenize 15 yaşındaki çocuk oturup bilgisayarın başına ve kafasına göre oynamalar yapabiliyor. ortaya çıkan işin ne kadar kötü olduğunu halk tabiki anlayamıyor. Benim endişelerim bunlardı zaten..

saygılar sevgiler

 

Tarih: 13 Temmuz 2005, 21:50 - İp: yok
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

sevgili @dadanagast,

"işte budur" dedirtecek stüdyo çalışmaları adamlar fotoğraf çekmiş karikatür değil inşallah meslektaşlarımında ayakları yere basarda şu interneti sadece fon aramak için kullanmazlar.

 

Tarih: 14 Temmuz 2005, 17:09 - İp: yok