custo
custo (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Fiyat Tesbiti, Yasalar Ve Etik

Merhaba ankadaşlar,

İSFO ya da benzer başka kuruluşların yayımladıkları listelerle ilgili konuda kimsenin farkında olmadığı veya araştırmadığı yasal mevzuat belirleyicidir.
(Yasanın ilgili bölümünü aşağıdaki linkte inceleyebilirsiniz.)
http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.5362&sourceXmlSearch=
9407 sayılı ESNAF VE SANATKARLAR MESLEK KURULUŞLARI KANUNU Madde 62:
" Bu Kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya yedi gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir."

Hatta bu konuyla ilgili rekabet kurulu kararları bile vardır.
http://www.rekabet.gov.tr/pdf/06-35-439-111.pdf

Bu konuyla ilgili olarak bilinmesi ve olması gereken gereken; işletme sahiplerinin fiyatlarını tayin ederlerken tamamen kendi işletme koşullarını gözönüne alarak yaptıklarıdır. Fiyat tesbiti yapılırken olması gereken; mevcut piyasa koşullarına göre işletmenin varlığını her anlamda sürdürebilmesi için en uygun fiyatların belirlenmesidir. Diğer fotografçıdan daha ucuz olmak ya da o an için müşteriyi cezbetmek değil uzun vadeli düşünülerek işletme için sürekliliği sağlayacak ve gerekli yatırımların yapılmasını sağlayacak en uygun kar/zarar/amortisman/işletme sürekliliği analizlerinin yapılarak fiyatlama gerekliliğidir.
Kuşkusuz ahlaki ve meslek etiği bu değerlendirme yapılırken gözönünde tutulması gereken en önemli konulardır. Sektörün sürekliliğini sağlamak, ve saygın bir noktada bulunmasını sağlamak en önemli hareket noktası olmalıdır. Sektörde faaliyet gösteren kişilerin ve firmaların yetkin kişiler olması ve sektörü temel olarak koruması da ayrı bir gerekliliktir.

Bütün bunlardan hareketle benim önerim; sektördeki tüm kişi ve işletmelerin fiyatlarını belirlerken fiyata duyarlı değil kaliteye duyarlı hareket etmeleri gerektiğidir.
Fiyatlarıı belirlerken asgari seviyenin genel piyasa fiyatlarının altına düşmeden; azami seviyenin de işletme kalitesine göre belirlenmesine dikkat edilmesidir.

Bilinmelidir ki ne kadar kaliteli iş üretirseniz o işi o kadar yüksek fiyata satabilirsiniz.

Para kazanmak için vasat iş üretip sürüme yönelmek yerine, kaliteli iş üretip aranan ve süzgeçten geçmiş şekilde çalışmak, daha uzun soluklu çalışmanıza ve yatırımlarınızı zorlanmadan yapmanıza imkan sağlayacaktır.

saygılar


#custo' tarafından 18.11.2006 16:03:10 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Kasım 2006, 13:56 - İp: 85.***.**0.182
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

kaliteye yönelik çalışan bir cok işyeri, piyasada sadece kalite rekabetinin yaşanmadığı damping koşularında kısa vadede zarar, uzun vadede sonucu belli olmayan bir yolda olacaktır
uzun vadede yönü belirleyen unsur rakip işyerlerinin tavırları olcaktır

 

Tarih: 21 Kasım 2006, 18:04 - İp: 88.***.**7.227
  • 1