randomrandom
randomrandom (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Ilford Xp2 135-36 400 Asa

"Ilford XP2 135-36 400 Asa Renkli Banyoda Yıkanan S&B Negatif Film"

Bu filmi kullananınız var mı, sonuçları nasıl? Renkli banyoda yıkandığı için tereddütlerim var. Renkli negatifle çekip pc üzerinde siyah beyaza çevirilenden farkı ne? Greni, kontrastı, keskinliği nasıldır? Bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılarımla...


#cinascinas' tarafından 20.11.2008 22:06:02 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Kasım 2008, 21:14 - İp: 88.***.**3.20
omerk
omerk (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Merhaba,

Sorunuzu yeni gördüm ve bilgilendirmek istedim ;

İlford XP2 – 400 :
İlford firmasının çıkardığı ve C41 ile geliştirilen filmdir. Farklı markaların da C41 siyah-beyaz filmleri bulunmaktadır.

C41 :
Renkli negatif filmlerin geliştirilmesi için kullanılan metod. ( Geliştirme ; filmin kimyasal çözümlenmesi)


XP2 film, klasik renkli negatif filmler gibi yıkanabilen ve pratik olarak birçok yerde kolaylıkla banyo ettirilen film tipidir. Pratik olması sebebiyle özellikle kimyasallarla uğraşmayı sevmeyen amatörler için ideal olmakla beraber avantajları ve dejavantajları bulunmaktadır.
Avantajları :
1) Daha ince gren
2) Daha keskin
3) Daha stabil kontrast
4) Heryerde yıkanabilme
5) Daha az maliyet


Dejavantajları :
Madde olarak sıralamadan belirtmek isterim ki, C41 ile geliştirilmeyen klasik siyah-beyaz filmlerde ki başarımızın oranında çekim %50 ise geri kalan banyo süresi ise kalan %50 yi temsil etmektedir. Çekim esnasında film yüzeyinde oluşan karenin geliştirilmesinde ( yıkanma işlemi) uygulanan metodlar ( ki bunları ayrı bir konuda ele almak lazım) kontrastı, gölgeleri, netliği ve detayları değiştirilebilen bir film ortaya çıkarmamıza olanak sağlamaktadır.

Renkli negatif filmlerin PS ortamında siyah beyaza dönüşütürlmesi ile C41 siyah beyaz filmlerin dijital ortama atılması arasında gözle görülebilir bariz farklar yoktur özellikle siyah beyaza dönüşüm sağlayan PS filtreleri ve plug inleri başarılı bir şekilde bu dönüşümü gerçekleştirmektedir. Ama klasik siyah beyaz filmler için ( C41 ile yıkanmayan) bunu söylemek imkansızdır. Dijital oratamada atsanız kağıda da bassanız klasik siyah beyaz filmlerdeki görsel etki bariz şekilde gözlemlenmektedir.


Sonuç olarak C41 amatör ruhu değil pratikliği temsil etmekte , bunun yerine klasik siyah-beyaz filmler ise her yönüyle kendi emeğimizi simgelemektedir. Bu bağlamda tercih kişiye aittir.
Klasik siyah beyaz filmlerin evde hazırlayacağımız basit bir ortamda kendimizce yıkanması hem amatör ruhumuza hitap edecek hemde %100 kendimize ait bir fotoğraf elde etmemize olanak sağlayacaktır. Klasik siyah beyaz filmlerde geliştirici olarak birçok kimyasal markası bulunmakta olup fiyat açısından da abartılı bir maliyete sahip değildirler. Bu metod da kullanılan geliştiricilere iki örnek vermek isterim ;

İlfosol ve D76

İlfosol, ilfordun hazır sıvı geliştiricisi olup hemen kullanıma hazır hale getirilebilmektedir.

D76, Kodak firmasının toz halinde geliştiricisi olup sıvı hale getirlmesi ve bekleme süresine sahiptir.
Bu metod ile filmlerin yıkanması hakkında forumlarda gerekli bilgiler mevcut olup anlaşılmayan noktalarda sorularınız olursa vakit bulduğum ölçüde cavplandırırım.

Saygılarımla,

Ömer KILIÇ

 

Tarih: 21 Kasım 2008, 16:19 - İp: 88.***.**3.113
randomrandom
randomrandom (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Merhaba,
Ömer bey verdiğiniz bilgiler son derece aydınlatıcı, çok teşekkür ederim. Sadece sorularıma verdiğinbiz cevaplar için değil, siyah beyaz bölümüne yaptığınız katkınızdan dolayı da teşekkür ederim. Eminim halen bir yerlerde harıl harıl karanlık oda bilgileri araştıran her ayrıntıyı not eden birileri daha vardır benim dışımda. Başkalarına da fikir vereceğinden eminim.
Saygılarımla...

 

Tarih: 21 Kasım 2008, 19:05 - İp: 88.***.**6.80
  • 1