burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Netfoto Kuş Uçmaz Kervan Geçmez Bir Site

Arkadaşlar merhaba

Netfoto sitesine fotoğraf makinesi tamirciliğinden emekli olduğumdan beri çok seyrek uğruyordum.
Bu gün şöyle bir bakayım dedim.
Forumlarda eski aktivitenin olmadığı ,sorulan soruların yanıtsız kaldığı veya çok geç yanıt bulduğu gibi izlenim edindim...
Netfotoğrafın kendini güncellemesi gerektiğini düşündüm bir an...
Ama nasıl?
Neler yapılmalı?
Forumda ele alınan başlıklardan mı başlamalı?


(umarım Deli Topiği gibi olmaz)

#burkay' tarafından 02.12.2014 17:38:31 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 2 Aralık 2014, 17:35 - İp: 95.***.**7.92
rockkesman
rockkesman (üye)
İstanbul / Amatör



#fuji34' tarafından 12.12.2014 13:49:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Aralık 2014, 20:30 - İp: 88.***.**2.120
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Merhaba Murat bey,

Uzun zaman oldu görüşmedik, umarım iyisinizdir.

Tesbitiniz kısmen doğru; maalesefki "Kuş uçuyor" ancak ne hikmetse "Kervan" eskiye oranla daha az uğruyor.

Aşağıda son 4 yıla ait kasım ayı ziyaretçi istatistiklerini paylaşıyorum;



İkinci bir veri olarakta alexa sitesi sitemiz ile ilgili kategori sayfasını linkini ekliyorum;

Fotoğrafçılık siteleri listesi için tıklayın

Alexa için öncelikle bir ekleme yapayım; sistem ziyaretçilerin browserında alexa yüklü ise puanlama yapıyor ve o puana göre sıralıyor. Dolayısıyla suistimale açık bir yapı. Benim bilgisayarımda Explorer, Firefox, Crome ve Yandex yüklü ve sadece bir tanesinde bu eklenti var. Tek bir bilgisayarla da bu sistem bu kadar süspanse edilemez.

Neyse gelelim verileri işlemeye... Öncelikle site istatistiklerine baktığımızda 2011 ve 2013 arası ciddi (%35 gibi) düşüş var. Ancak 2014 yılında ise yeniden bir toparlanma (2013'e göre aşağıdan yukarıya %30 gibi) var. Facebook gibi bir etkinin varlığı göz önüne alındığında sektörel bir site için bu veriler son derece olumlu. (Geçmişte milletin "geyik" ihtiyacını bizim gibi forum siteleri gideriyordu.)

Alexa'da da 252 sektörel site içinde ilk sırada olduğumuzu düşünürsek sorun tek taraflı olamaz...
(bizim üzerimizden geçen 'kuş'ların büyük bir kısmı, "ne zaman batacak bu site" diye sık sık dolanmıyorsa )

Kişisel fikrim olarak sonuca baktığımda durumun olası bir-kaç nedeni var.
- Öncelikle, Facebook gerçekten ciddi bir rakip.
Facebook'u incelediğimde ise bilgi paylaşımı için çokta doğru bir yapı olduğunu düşünmüyorum. Konular anlık işleniyor-akıp geçiyor. Ortada kalıcı bir veri olmadığından da yeni makine alacak birilerinin bilgi arayışını Facebook'ta yaptığını düşünmüyorum.
Fotoğraf paylaşımı kısmında ise... Evet, o tarafta bize etki edebilecek bir yapı var. Her kes istediği gibi bir grup oluşturabiliyor ve çevresindeki kişileri bu grubun içinde topalayabiliyor. (Hazır yeri gelmişken burayada bi ekleme yapmak istiyorum. Sitemizde iconu var diye bizi yerden yere vuranlar şimdi iconu almak için attığı taklaları görünce şaşırıyorum.)
Dolayısıyla belli bir seviyedeki kişiler için tamam da özellikle yeni başlayan birilerini Facebook nasıl etkiliyordur tam kestiremiyorum.

- Sitemizin açıldığı günden buyana bizim en büyük gücümüz fotoğrafa başlayan kitlenin büyük çoğunluğunun bir şekilde bizim sitemizde başlamasıydı. İşe Türkiye'de "hobi" sektörü diye baktığımda ise içinden çıkamadığım bazı durumlar ile karşılaşıyorum.
Her ne kadar burası ve market vaktimin büyük kısmını alsa da bende bir hobi ile uğraşmaya çalışıyorum. Bütün gün bilgisayar başındayım ve özellikle marketten dolayıda eskisi kadar hür olmadığım için kafa dağıtmak için bir akvaryum kurdum, uzun araştırmalar sonucu özel bir tür olarak düşündüğüm Discus türünün beslemeye başladım. Tabii ki takıldığım noktalar fazlasıyla oldu-oluyor ve ilk baktığım yer 1-2 forum sitesi. Ne hikmetse bu forumlardaki durumda bizim sitemizdekinden çok farklı değil. 2011-2012 yıllarına kadar konular dibine kadar tartışılmış, bölgesel toplantılar yapılmış, fuarlara katılınmış ancak sonrasında ne olduysa ortalık süt-liman.
Aynı durum eşimin hobisi olan süs bitkileri konusunda da var, her hangi bir konuda internet araştırıldığında aynı durum orada da var. Forum siteleri 2011-2012 yılına kadar konuları dibine kadar tartışmış, ancak sonrasında bir duraklama var.
Tüm bu tespitler çerçevesinde bi alan boşalıyorsa ve yerine de yeni bir şey gelmiyorsa Türkiye'de hobi sektöründe ciddi bir düşüş olduğunu söylebiliriz. Ekonomik ve siyasi yapının bir etkisi midir? Yoksa hobinin yerini akşama kadar kafamızı kaldırmadığımız akıllı telefonlar mı almıştır bilemiyorum.

- "hobi" kısmını içine alacak bir tespitim daha var. Son dönemde Teknomarket ziyaretlerimde dikkatimi çeken bir durum daha var. Yılbaşının da yaklaştığı şu günlerde her hangi bir tekno markete gidin. En boş standlar fotoğraf makinelerinin olduğu standlar. İnsanların büyük çoğunluğu Cep telefonu > Tablet > PC/Laptop > Az-biraz Led TV'lerin başında.

- Son olarak bir durgunluğun olduğu son derece aşikar ancak bu durgunluğun sorumlusu bizim de içinde bulunduğumuz fotoğraf siteleri değil. Bugün sektörümüzdeki firmalar satış kadrolarını tekrar gözden geçiriyorsa, satış kanallarında revizyona gidiyor, bazılarından çekilmek - bazılarını "geliştirmek" arayışına gidiyorsa bizden önce bu firmaların başındaki insanların şapkalarını önüne alıp düşünmesi lazım. Satın alma duygusu uyandırmak için eğer "tüy dökücü krem" satıyorsanız sosyal medya uygun bir kanal olabilir ancak "hobi" gibi özel bir heyecan isteyen uğraşlarda sosyal medya satış kanalını tetiklemediğide son derece ortada. (Bkz. Teknomarket rafları)

Araya bir-iki şey girdi, yazdıklarımı şimdilik göndereyim sonra devam ederim. Belki 1-2 ekleme olur...

 

Tarih: 3 Aralık 2014, 15:33 - İp: 212.***.**6.120
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Merhaba Fikret bey

Ziyaretçi listesini gördüğümde "yahu benim kastettiğim trafik değil ki " diyecektim ama yazının devamını okudukça aslında benim de altını çizmek ve farkındalık yaratmak istediğim açıklamalarını okuyunca ve "arkası yarın !" notunu görünce beklemeyi tercih ettim.
Sağlıcakla kal..

 

Tarih: 4 Aralık 2014, 16:51 - İp: 95.***.**7.92
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fotograf sitelerine ilgi azalmasi / forumlarin zayiflamasi ne NetFotograf'a, ne Turkiye'ye has bir durum.

Avrupa'dan, Amerika'dan, Japonya'dan - dunyanin her kosesinden katilimcisi olan " NikonRumors " sitesinde bile konu acip cevap yazanlar hep bilindik ayni kisiler... Eski yillardaki canlilik kaybolmus vaziyette. Dedigimiz gibi, dijital fotografciligin pek bilinmeyeni kalmadi - yazilip cizilecek ne varsa bir yerlerde konusuldu/tartisildi. Makina teknolojisi desek, yerinde sayar hale geldi - modeller arasinda pek fark kalmadi. Insanlar foruma soracagina, google'a aradigi problemle ilgili 3 kelime yazdiginda istemedigi kadar cevabi bulabiliyor.

NR sitesinin, yine de hala ilgi cekebilmesinin ana sebebi bir kac moderatorun devamli - biraz zorlama da olsa - konular acmasi. Biraz durgunlik oldugunda, alakali/alakasiz bir iki baslikla foruma hareket getirilmeye calisiliyor( Belki NF'de bu yonde bir calisma yapilabilir ). Katilimcilar arasinda epeyce profesyonel fotografci olmasi, ekipmanlarinin zenginligi de daha detayli teknik konulara girilmesine yardimci oluyor.

 

Tarih: 6 Aralık 2014, 07:50 - İp: 154.***.**9.172
coffie
coffie (Objektif)
Antalya / Meraklı

Facebook çıktı mertlik bozuldu

 

Tarih: 28 Aralık 2014, 02:28 - İp: 176.***.**1.146
tuncaycoskun
tuncaycoskun (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba Fikret Bey,
Ne kadar katılırsınız bilmem ama benim konuyla ilgili tespitlerim sizinkilerden biraz farklı. Günümüzde arama motorlarıyla internette ne ararsanız binlerce bilgiye erişebiliyorsunuz. Eskiden bu bilgilere erişebilmek için daha çok bu tarz forumlar takip edilmiş olsa da artık buna çok da fazla ihtiyaç duyulmuyor. Ben iki tuşa basarak bir bilgiye anında erişebilecekken niye foruma yazıp günlerce cevap bekleyeyim?
O vermiş olduğunuz istatistiklerdeki ziyaretçi sayılarının ne kadarı üyelerden ne kadarı arama motorlarından gelmiş gibi bir istatiğiniz mevcutsa bu bilgiyle çok daha doğru tespitlere ulaşılabilir düşüncesindeyim. Kanımca lens veya makine arayışında olanlar arama motorlarıyla sitenizdeki yazıların bir kısmını okuyor, sonra üye olmadan ayrılıyor. Bu da son yıldaki ziyaretçi artışının bir göstergesi olabilir.
Bu durumda istediğimiz bilgiye anında erişebiliyorken fotoğraf tutkunları, benim de bir süredir izlediğim kadarıyla, ağırlıklı olarak fotoğrafların tartışılıp görüntülendiği, mümkünse fotoğrafçıların hareketlerinin takip edildiği veya ulaşılmak istenen benzer fotoğrafların en kolay yoldan ulaşılabildiği siteler rağbet görmektedir. Flickr gibi bir siteye her gün ortalama 1,5 milyon fotoğrafın yüklenmesi ve bu sayının giderek artması çok güzel bir örnek olabilir (sadece örnek olarak verdim, başka siteler de var reklam algısı yaratılmasın lütfen). Sitenizde ise yeni bir üye olarak gözüme hemen çarpan konu, istisna olabilecek sayıda üye dışında, üyelerin fotoğraf bakmaktan çok kolay yoldan yorum alma ve bu aldığı yorum sayısına göre üst sıralara çıkma eğiliminin olması. Daha ilk fotoğrafımı yüklerken bile "... sebeplerle fotoğraf sayınızda azalma olabilir" gibi ifade gözüme çarptı. Bu da açıkça gösteriyor ki fotoğraflar sadece yorum alma amaçlı siteye yüklenmelidir. Eminim üye olup bu korkuyla daha ilk fotoğraftan sonra siteden ayrılan birçok arkadaşımız da vardır. Fotoğraf yüklenmesinden korkulan bir ortamda, hele ki daha önce anlatmaya çalıştığım forumlara rağbetin azalması gibi sebepler de ortadayken, siteyi daha güncel hale nasıl getirebiliriz gibi bir cevap aramak yerine sadece diğer forum sitelerindeki durumla ve facebook gibi bir örnekle cevaplamaya çalışmanıza şaşırdım doğrusu.
Türkiyedeki diğer siteler de bu durumu henüz tam olarak kavrayamadıkları için ciddi güncellemeler yapılana kadar durumumuza şükretmekten öteye gidemiyoruz. Oysa ki, ağırlıklı yerel düzeyde üyelerle kaliteli forumlara ve fotoğraflara erişilebilecek (yukarıda bahsetmeye çalıştığım güncellemelerin bir kısmını, tamamını, hatta daha iyisini yapmış) siteler mevcut. Bunların bir çoğunda NF gibi ortamlarda aradığını bulamayan ülkemiz vatandaşına da defalarca rastladım. Burada kıyaslama veya reklam diye daha fazla algılanmasın diye yazmıyorum ama dileyene özel mesaj yoluyla bir iki tanesini yazabilirim. Buradan üye kaçırmak gibi anlaşılmasın maksadım
Herkese bol ışıklı günler dileklerimle,

 

Tarih: 21 Ocak 2015, 10:13 - İp: 88.***.**6.202
rockkesman
rockkesman (üye)
İstanbul / Amatör




#fuji34' tarafından 21.01.2015 20:18:28 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Ocak 2015, 10:32 - İp: 78.***.**3.180
tuncaycoskun
tuncaycoskun (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın fuji34,
Ben yalnızca gördüğüm kadarıyla tespitlerimi yazdım. Aralarında yanlış bildiklerim de olabilir; ama forumlara genel olarak azalan rağbet ve fotoğraf meraklılarının biraz daha kendilerini fotoğraflarıyla gösterebilecekleri ortamlara yönelmelerinin başka nasıl bir sebebi olabilir?
Fikret Bey yazısında fotoğraf makinelerine olan rağbetin azalmasından bahsetmiş. Yeri gelmişken onunla ilgili görüşümü de aktarayım. Rağbetin azaldığını düşünmüyorum, tam tersine arttığını, o teknomarketin fotoğraf standlarında duran beyefendi ve hanımefendilerin konuya olan bilgisizliklerinin sonucunda biraz merak eden insanların büyük kısmı google gibi sitelerde makine karşılaştırmaları yapmakla meşgul. Sonrasında en ucuz bulduğu siteden bazen kıt kanaat para biriktirip uygun gördüğü makineleri satın alıyorlar. Televizyon ile ilgili son teknolojileri artık 5 yaşındaki çocuğa sorsanız tüm detaylarıyla açıklar size, o standların daha fazla yoğun olmasının sebebi de tamamen bu; mağazada yapılan araştırmanın internettekinden bazen daha kolay olması. Ayrıca cep telefonuyla veya kompakt makinelerle çekilen fotoğrafların niye bu kadar küçümsendiğini anlayabilmiş değilim. Hele büyük boyutların ihtiyaç duyulmadığı bilgisayar paylaşım ortamlarında tamamen gereksiz bir önyargı olarak nitelendiriyorum.
Fikret Bey, bu yazdıklarım görüşlerinize bir saygısızlık değildir. Varsa benim ya da sizin görüşünüzün tekrar gözden geçirilmesi için bir çağrıdır diyelim.
Saygı ve selamlarımla,

 

Tarih: 21 Ocak 2015, 11:50 - İp: 88.***.**6.202
kamikkazet
kamikkazet (üye)
İstanbul / Firma

Eskisi gibi olmaz. Herkez kendi kabuğuna çekildi. İş güç yüzünden girilmiyor. Kulübe gidersin 5.dk arkadaşa bakıp çıkacam Şekilde giriyoruz. Enteresan yazıyı gördüm mü? bakıyorum.

 

Tarih: 21 Ocak 2015, 13:15 - İp: 88.***.**2.226
mustafa_ozdag
mustafa_ozdag (üye)
Antalya / Meraklı

Diğer fotoğrafçılık forumları ne durumda bilmiyorum açıkcası ama bu forum bence de hiç de canlı değil.Sanırım insanlar fotoğrafçılığı artık cep telefonları ile yapıyorlar.Çekilen fotoğrafların çoğu da selfie dir herhalde.Yani artık insanlar fotoğraf makineleri ve fotoğrafçılık bilgisine ihtiyaç duymuyorlar.Ve bu tür forumlara da bu nedenle girme gereği de duymuyorlar diye düşünüyorum.

 

Tarih: 7 Şubat 2015, 17:55 - İp: 195.***.**9.43