ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Galeriye Konulan Fotoğraflar

Benim galeriye konulan fotoğraflarla ilgili bi sıkıntım var.
galerilere fotoğraf kabul edilirken az da olsa estetik kaygısı güdülmeli. seçici davranılmalı. dikkat ediyorumda önüne gelen yollamış. kedisinin resmini, köpeğinin resmini, çiçek böcek fotoğrafları... anlıyorum herkes profesyonel değil burda ama insanları motive etmek ve daha iyi fotoğrafçekmesini sağlamak adına bence seçicilik şart.

Tarih: 2 Temmuz 2005, 17:39 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

Bence oldukça mantıklı bir yaklaşım.

 

Tarih: 2 Temmuz 2005, 21:35 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Galeriye her girdiğimde üzerinde düşünülmüş, iyi fotoğraflarla karşılaşsamda genelde vasatın altında resimler görüyorum. Bence Yorumları insanları kırmadan, biraz daha eleştirel bir gözle yaparsak daha iyi olur diye düşünüyorum. Unutmamak gerekirki fotoğrafçıyı makinenelerin teknik bilgileri geliştirmez. Fotoğrafçıyı çektiği fotoğraflar geliştirir. Siszin elinizde D2X olsun çok az fotoğraf çekin veya çektiklerinizi yorumlatmayın hiç bi işe yaramaz. Dijital bi çağda yaşıyoruz ve çok şanslıyız. Bu yüzden ne kadar fotoğraf okadar gelişim. Bırakın tekniği, makine özelliklerini çıkın fotoğraf çekin. Galeriye fotoğraf eklerkende laf olsun diye eklemeyin. Önce kendi fotoğrafınızı kendiniz eleştirin, sonra eleştiriye açın. Ben bundan sonra kendimce daha çok yorum yazmaya çalışacağım. İnsanlara az da olsa bi katkım olursa ne mutlu!

 

Tarih: 3 Temmuz 2005, 00:09 - İp: yok
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

sevgili çeko düşüncelerin için teşekkür ederim. sitemiz açılış aşamsından bu yana amatör ofesyonel birçok merkli veya meslek sahibine ev sahipliği etti.

bu süre zarfında bahsettiğin tarzlarda binlerce foğraf geldi ve birçoğunu onaylamadık. sitem kendi kendini düzenliyo yakın zamanda galeri bölümünde köklü değişiklikler olcak ozamn herhalde dündühün ve bizim istediklerimiz gerçekleşecek.

saygı vsevilemle eleştirlerini bekliyorum.

 

Tarih: 4 Temmuz 2005, 18:38 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ben sana katilmiyorum ceko.. cunku, iyi olacaksa kotu de olmali.. cogunlugumuz zaten amator insanlariz; bizlerden harikalar beklenemez.. sana gore iyi olan bir fotograf bir digerine cok anlamsiz gelebilir.. ayni sekilde bir baskasina harika gelen bir fotograf -ki kisiye gore farklidir simdiye kadarki karelerinden, bizler yeni basliyoruz fotograf cekmeye digital'in yayginlasmasinin cok buyuk bir etkisi var bunda; dolayisiyla, sadece ailelerimizin fotografini cekerken birden farkli denemeler yapmaya girisiyoruz bu da bizler icin onemsenecek birsey- sana anlamsiz gelebilir.. ama elestrilerde daha acik olunmali fikrine katiliyorum; cunku elestriler sayesinde ogrenecegiz.. eger ki herkes: "cok harika olmus" veya benzeri dilde yorum yaparsa zaten fotografi ceken hicbirsey ogrenemez.. ama yine de belirtmekte fayda var; sana gore guzel olan bana guzel gorunmeyebilir.. fotograf gorecelidir.. yani yapilan elestriler, sadece bir baska acidan bakmaktir eivwfinder'dan.. fotografi gonderenler bu yorumlar sayesinde: "aa, acaba oyle yapsaydim nasil olurdu?" diyerekten daha cabuk gelisme gosterirler..

 

Tarih: 4 Temmuz 2005, 23:49 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

tamam bir erde haklisin sevgili dada ama ceko da hakli. zira, her önüne gelen bir çiçek böcek resmi çekip yolluyor. gelen resimlerin %90'ı böyle. yapılan yorumlar da genellikle "çok güzel bir foto, ışığın bol olsun!" minvalinde... şimdi ne bu fotoğraftan hayir gelir ne de yapilan bu yorumlardan. dolayisiyla, seçici davranmak şart. tabii zaman zaman başarısız örneklere de yer verip, hatalarının gösterilmesi yararlı olabilir.

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 08:43 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

gecenlerde bir yazi okumustum; fotografi fotograf olsun diye mi yoksa deklansore basmak icin mi cekmeliyiz konusunda.. yazar, fotografi eger ki kendimiz begenmiyorsak iyi bir fotograf cekemedigimizi soylemis.. fotogrfa bakinca zevk almak gerekirmis..
isin asli centurion; ben o zevki fred miranda'nin sitesindeki fotograflardan aliyorum, ama bu forumdaki hic kimse bir fred miranda kadar basarili fotografci degil.. veya bu konuda uzman degil diyeyim..
haklisiniz tabii, sirf fotograf yukleyeyim diye konmamali galeriye; ama fotografi gonderen kimse o fotografdan gercekten zevk aliyor da olabilir.. yani o kisiye gore basarili bir fotograf olabilir..
bir de nasil eleme yapilacak ki? gonderene: "pardon ama sizin fotografiniz pek de iyi degil, galeriye koyamayiz" mi denecek? denmeyecegine gore yapilacak pek de birsey yok aslinda..
ama burada gorev yorum yapanlara dusuyor; acik ve durust elestriler sayesinde ancak bir yere varilir..
diger yandan; insanlar baskalarinin cektigi kareleri begenebilirler de.. genelde kimse kendi cektigi fotografi (profesyonel olmadikca) begenmiyor.. cunku ugrasiliyor ama kendilerinin o noktada gormediklerinden yapitlarini begenmiyorlar; fakat baskalari icin son derece guzel fotograflar da olabilirler.. ama simdi de diyeceksin ki; eger begenmiyorlarsa neden gonderiyorlar.. karmakarisik..
valla bir ornek vereyim; sen de duymussundur, popidol diye bir yarisma var ingilterede.. ayrica amerikada da yapildi.. halktan binlerce insan sohret olabilmek icin yarismaya katiliyor; kazanana kaset yapiliyor falan filan.. yarismada yuzlercesini gordugun ve dinledigin zaman diyorsun ki: "yahu boyle birisi neden katilir ki yarismaya? hic mi bir yakini soylemedi adama, senin sesin cok ama cok cirkin diye?".. o kadar berbat sesleri var ki.. ama yarismaya katiliyorlar..
simdi bu ornegi neden verdigimi gormussunuzdur; fotograf zaten goreceli bir sanat.. bazisi aptalca birseyin fotografini cekip galeriye koyabiliyor; sonra da zenginin biri gelip milyonlar odeyebiliyor.. olmayan birsey mi bu?
diger yandan insanlar cektikleri fotograflari gosterip insanlardan guzel seyler duymak istiyorlar.. ben de bir site sahibi olup birkac fotografimi koydum; sen gelip cok guzel soyledin hakkimda.. oyle gaza geldim ki anlatamam centurion.. yani insanlar guzel sozleri duymak istiyorlar.. herkes ayni..
bocek, cicek ve kedi konusu ise gayet basit bana gore.. sen de rastlamissindir; bazi fotografcilar sadece kedilerinin fotografini cekiyorlar.. harika fotograflar yaratanlar var.. kedi hemen yanimizda, neden kedileri model olarak kullanmayalim ki? veya cicekler.. cicekler, dunyanin en guzel ogeleri.. fotograflarda rengarenk duruyorlar.. fotograflamak da hos birsey.. ama kotu ama iyi bir kare olur.. denemek lazim..
bocekler, cok ilgincler.. ayrica ucretsiz modeller.. macro lensi denemek icin harika yaratiklar.. ki su da var; bir bocegin yakindan cekilmis net fotografi eminim bircogu icin essiz gibi gorunuyordur.. ben gercekten begeniyorum bu turde olan fotograflari..
..
herkes denemeli sonuna kadar.. iyi ama kotu.. ama elestrilerimizde daha mantikli davranip: "ne dusundun bu kareyi cekerken?" veya "guzel ama suradaki nesne sana gore olayi bozuyor mu" gibilerinden sorular yoneltmeliyiz.. ama tesekkur de etmeliyiz.. cunku insanlar yaptiklarini herkesle paylasiyorlar.. zaten buranin amaci da paylasmamiz degil mi?

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 15:39 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

sevgili dadanagast,
cok haklisin. ben olaya hem yollayan kisinin psikolojisini düsünmeden yaklastim hem de binlerce resim yollansa bunlarin hepsini galeriye koymak sorun olabilir ve insanlarin da zaten bu resimlerin hepsine bakma sansi olmaz mantigiyla baktim. fakat senin getirdigin psikolojik boyutunu acikcasi düsünmemistim. diger taraftan, cicek - bocek derken, o tür resimleri kücümsemek de istemedim. anlatmak istedigim cekilen resimlerin siradanligini vurgulamakti. ornegin senin sitene koydugun resimlerdeki isik, kompozisyon vb. hususlar bu tür resimlerde de olsun, tüm resimler cicek bocek resmi olsun raziyim! bu arada, senin fotograflarin bana unlu italyan surrealist ressam giorgio de chirico'nun resimlerini andiriyor. senin resimlerinde de bir sessizlik, yalnizlik ve huzur var. bir terkedilmislik hissi hakim. sen o kareleri resmederken neler hissettin, neler düsündün bilmiyorum ama bende yarattiklari cagrisim boyle.
selamlar...

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 16:46 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Öncelik le bu foruma katılanlara teşekkür etmek istiyorum. Benim değinmek istediğim konu gerçekten bu forum için çok önemli diye düşünüyorum. Evet söylediğiniz gibi bazı fotoğraflar insana çok güzel gelirken bazıları gelmeyebilir. Ama güzellik göreceli bir kavramdır. Benim söylemek istediğim genel fotoğraf kurallarına az da olsa uyan bir şeyler anlatabilen fotoğrafların yer almasıdır. Eleştrilerimizde de bunlara dikkat edersek daha faydalı olabiliriz birbirimize. İnsanların psikolojisini bir kenara bırakmalıyız diye de düşünüyorum. Çünkü ben fotoğraf çekemedim, çektiklerimi kimse beğenmedi diye psikolojisi bozulacak biri varsa zaten fotoğrafçılığı başlamadan bırakmalı.
Galeriyi açtığımızda o kadar fazla fotoğrafla karşılaşıyoruz ki gerçekten emek harcanmış fotoğraflar bunların arasında kayboluyor. Ayrıca bu kadar fazla resimin sistemi de yavaşlattığını düşünüyorum.

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 17:10 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Sizlere sormak isterim Galeriyi açınca o kalabalıktan rahatsız olmuyomusumuz. O kadar çok resim varki insanlar yorum yazmaya bile üşeniyorlar. Oysaki fotoğrafınıza alacağınız eleştiriler çok önemli.

ben kimse fotoğraf çekmesin demiyorum. Ama fotoğraf çekmeden önce bu işe gönül verdiyseniz veya hobi olarak seçtiyseniz ilk önce başkaları ne çekmiş, ustalar nasıl çekmiş, onlara bi bakardım.

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 17:34 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar,
sanırım bu sohbetin özü başka bir yerde saklı.Bir işe yarar mı bilemem ama fikrimi yazacağım.. Aslında profesyonel ve olmaya çalışanlarla , ya da nirengi noktalarının başlangıcı olarak bu siteyi seçerek bir yere varmaya çalışanlarla amatörce fotoğraf çekmeye ve de bunları diğerleri ile paylaşmaya çalışanların iç içe olmasından doğuyor tüm bu karışıklık. Ortada bir hata yok sadece karışıklık var.çarelerden birisi sanırım pro olmak isteyenlerle amatörleri ayırmak olacaktır ki bu da bu yolda ilerlemek isteyenlerin üretimleri değer bulsun.. Yoksa eşeği yürütelim derken çöktüreceğiz ..
Elinde fotoğraf makinası olup fotoğraf çeken insan her fotoğrafında kendi görü ve düşüncesini yeterliliğince anlatmaya çalışıyor fotoğrafı aracı ederek .. Daha iyi anlaşılması için zaten kendini zorlamaktadır.Bu amaçla para, zaman, ve bir çok da fedakarlık yaptığı kesindir. Şimdi bu adama senin fotoğrafın kötüdür demek çok mantıklı gelmiyor bana..Ben bunu '' felsefe yapma lem '' denen genelikle de cahilce taraf bulan cümleye benzetiyorum.. Adam tam düşünmeye bir şeyleri kafasında yoluna koymaya çalışırken ömründe düşünmemiş birilerinin baskısı ile beyni dumura uğruyor.. Şimdi aynı konu fotoğraf için de geçerli tam fotoğraf çekmeye başlamışken , hobi etmişken dikenli telleri önüne germenin ne anlamı olabilir diye merak etmekteyim..Üstelik de site müdavimlerinin artması beklenirken düşmesine de sebep olur. saygı ve sevgiler..

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 13:49 - İp: yok