Fotoğrafçılık Forumları
Lens Seçimi İçin Yardım
Çocuğumun doğumuyla birlikte fotoğrafçılığa merak saldım (Yani 6 aylık çiçeği burnunda bir fotoğrafçıyım . Onun her halini çekmek istiyorum. Fotoğrafçılık konusunda çok eksiğim olduğunu bildiğimden araştırmalar yaptım. Foruma da yeni üye oldum. Canon Eos450 makinem var ve kit lensi çok yeterli bulmuyorum. Ben çocuğumun her halini (yürürken, koşarken, uyurken) fotograflamak istiyorum. Araştırmalarım sonucunda aşağıda bir kaç tane lens buldum. Ama kararsızım. Bu konuda usta olan sizlerden yardım bekliyorum
CANON EF 24-105MM F/4 L IS USM
CANON EF 50MM F/1.4 USM
TAMRON 18-250 MM AF 3.5-6.3
TAMRON 17-50 mm SP AF 2.8
SIGMA 18-50 mm. F/2.8 EX DC
SIGMA 18-200/3.5-6.3 DC OS
Şimdiden teşekkürler, sevgiler
.
Kit lens dediğiniz 18-55 IS ise kötü bir lens değildir, çok iyi kareler yakalayabilirsiniz. Yeterli bulmadığınız nedir acaba veya yeni bir lensten beklentileriniz?
bebek resimleri çekerken flaş kullanmayın diye bir çok yerde okudum. o nedenle özellikle akşam çekimlerini yetersiz ışık ortamında yapıyorum. Dolayısıyla da fotograflar karanlık çıkıyor. Adam fırtına gibi sağa sola döndüğü için 1/60, 1/125, 1/250 enstantane değerleri kullandığımdan diyafram değerleri (yanlış kullanıyorsam terimi bağışlayın) yükseliyor. Gün ışığında hiç bir problemim yok. Manuel modda çekimde bile fotograflardaki netliği elde edemedim. ISO değerini artırdığımda da (800-1600 gibi) kumlanma oluyor. Bu nedenlerle acaba objektifi değiştirsem mi diye sizlerden fikir almak istedim.
O zaman çözüm 50mm f1.4 te
Daha kullanışlı bir aralık olsun isterseniz 17-50 f2.8 olsun ama diğer lens ile daha başaşrılı sonuçlar olur.
Hem 2.8 hem de üzerinde IS sistemi olan bir lens çok daha iyi olurd ama pahalılar. En iyisi diyafram açıklığı...
İçeride 1.4 veya bir durak daha kısık çekersiniz. Dışarıda da f4 çok şahane fotoğraflar elde edersiniz.
Bu arada belli bir yaştan sonra flaş o kadar zararlı değil ama doktorunuza sordurtmakta yarar var.
18-200 18-200 filan sizin lensiniz değil uzak durun.
50 mm f:1.4 yerıne f:1.8 oneriyorum..
fiyat performans olarak daha iyi bir lens 200 lira nerede 800 lira nerede..
isoyu 1 basamak arttırın yada bir fotograf işleme programında bir seviye yukarı cekin aydınlık degerini olsun bitsin..
govde kalitesi,bir stop acık dıyafram ve hatta usm vs. hikaye bana gore..
"amator bir kullanıcı için" gereksiz ayrıntılar..600 lira farka KESİNLİKLE degmez....
-----------
tamron 17-50de cok iyi keskin bir lens..
tavsiye ederim..
cocugunuzu direk flaş ısıgına donuk sekilde fotograflamadıgınız surece sorun yok ancak portre cekeyim diyerek flaşı yuzune patlatmanız hassas gozlerinde hasara neden olacaktır,aman diyim..
-----------
bir alternatifte, dıs aydınlatma, bir kac ayaklı abajur lamba ile odayı daha aydınlık hale getirebilir,hos bir atmosfer yaratabilirsiniz.
bir 50mm f:1.4 alana kadar bir f:1.8 ve tamron 17-50 alabilirsiniz.
bu IS yanlış bilmiyorsam titreşim önleme sistemi. Sigma lensi kimse önermediğine göre bu sistem
CANON EF 50MM F/1.4 USM
ve
TAMRON 17-50 mm SP AF 2.8
lenslerde var mı? ben araştırdım cevabını bir türlü bulamadım da
Sigma' da OS
Canon lenslerde IS
Tamronlarda VC olarak geçer titreşim önleme sistemleri.
Altını çiziyorum, eğer çektiğiniz konu yani bebeğiniz hareketli ise titreşim önleme sistemi net çekemez,elden kaynaklanan titreşimleri önler sadece. Bu yüzden titreşim önlemeyi şimdilik unutun.
Ucuz bir tripod ve görüşlerimizi belirttiğimiz lenslerden birini alın.
mutlaka görüşlerinizi göz önünde bulundurarak lens seçeceğim. Tripod almıştım zaten bebeğimin uyurken resimlerini daha net çekebilmek için. Ayrıca anladığım kadarıyla hem siz hem de sayın gaijin TAMRON 17-50 mm SP AF 2.8 konusunda hem fikirsiniz. f/1,4 ya da f/1,8 seçeneği ise bütçem hangisini el verirse gibi gözüküyor.
#freedolphin' tarafından 13.08.2009 22:23:59 tarihinde düzenlendi.
f:1.4 gercekten gereksiz,butcenizi ufaklıga oyuncak almaya yonlendirin..
geniş acılarda is cokda onemli bir ayrıntı degil,tripodunuzda varsa hiç gerekli degil..
cocugun hareketlerinden kaynaklı hiçbir titremeyi onlemez..
yardımlarınız için çok teşekkürler. Şimdilik CANON EF 50MM F/1.8 lensin işimi göreceği kesin gibi. İlerleyen dönemlerde ise yine görüş ve önerileriniz doğrlutsunda TAMRON 17-50 mm SP AF 2.8 Lens almayı düşünüyorum.
#freedolphin' tarafından 14.08.2009 13:43:30 tarihinde düzenlendi.
Diğer arkadaşlar size yardımcı olacak bilgiler vermişler , en iyi olasılıkları soylemişler .
Kusura bakmazsanız ben başka bir şey söyleyeceğim ....
Çekim hatalarını sadece bir lensin 2 stop yavaş olmasına baglamak dogru değil .
Eğer amacınız sadece bebeğinizi fotograflamak ise , herhangi bir ilave lens almanıza da gerek yok . Elinizdeki lensin de bir eksiği yok .
Kızımı bebekliğinden beri 3 yıldır toplam binlerce fotografını elimdeki DSLR'nin kit lensi ile çektim ( 18-135mm f 3.5-5.6 ). Hiç bir zaman bir eksiklik hissetmedim . Elbet flu , hareket sonucu bozuk fotolar da oldu ama nasıl olsa film kullanmıyoruz .Arka arkaya defalarca poz çeken DSLRler sayesinde tekrar çekersiniz olur , biter ...
Ortada kaçan bir geyik , uçan bir kuş yok ki o an çekemezseniz bir daha çekme imkanınız olmasın . Bebeğiniz nasıl olsa hep orada ; her pozu zaten diğerinden güzel değil mi ??
Çocuğunuz biraz büyür sporcu olur , balerin olur , tiyatrocu olur - salonlarda,kapalı mekanlarda devamlı fotograflamanız gerekir - o ayrı ....İşte o zaman alırsınız bir tane f1.4 , 1.8 lens .
Bence biraz sabır ve bol bol çekim sonucu tecrübenizi arttırın . Hem makinayı verimli kullanmaya alışın , hem de çocuğunuzun poz verme huylarına ...Zamanla hareket etmeden öncesini veya hareketi bitirdiği anda yakalamasını öğrenirsiniz ....
----------------------------
Öte yandan içimden bir ses , sanki bu bebek fotograflama problemini , lens almak için bahane ediyorsunuz gibime geliyor .. . Malum , fotografçılık insanı bir sarmaya başladı mı bir daha bırakmaz ..
Dediğim gibi önerim hiç lens almamanız ama illa çocuğunuz için bir lens alacaksanız , bari tele veya telezoom olan bir tane alın derim . Koşup oynamaya başladığında yanınızda durmayacak nasıl olsa . Uzaktan tele ile çekilen portrelerin çok daha güzel sonuç verdiğini göreceksiniz . ( dar alan derinliği sayesinde ) . Hem de çocuğunuzu o farkında olmadan , doğal halleriyle fotograflayabilirsiniz .
#paperman' tarafından 15.08.2009 20:15:12 tarihinde düzenlendi.
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
-
-
Usb'ye Müzik Kopyalama Araba İçin Flash Bellek Yapma
13 Eki. 2024, 15:47 prodersler
057413 Eki. 2024, 15:48
prodersler -
-
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi