edemirci1
edemirci1 (üye)
İstanbul / Amatör

Gece Çekimi

Merhaba,

Elimde Canon EOS 400D fotoğraf makinası var. Makina ile beraber kit lens verildi. Yılların tecrübeli uzman lens ve fotoğraf makinası üreticisi Canon bize 18-55 kit lensi uygun görmüş. Büyük bir olasılıkla daha kötü bir lens üretemezlerdi. Bunada pazarlama stratejisi olarak bakıyorum. Canon başka türlü bana Flash ve lens nasıl satabilir ?

1- Düşük enstantaneden dolayı elimin titremesinden kaynaklı fotoğrafta bulanıklık oluşuyor. Kısaca gece elde çekimler tam bir işkence oluyor.

2- İç mekan çekimlerinde arka planın tamamen bulanık olmasını istiyorum. Örneğin



Bana önereceğiniz lens marka ve modeli ne olabilir ?
Fazla para vermek istemiyorum. Şöyle ucuz yollu 200 YTL'ye kadar olur. Neden fazla para vermek istemediğimide açıklamak istiyorum.

Bu makina beni fotoğraftan soğuttuğu için görmek bile istemiyorum. Görmemek için bir arkadaşımdan diğer arkadaşıma veriyorum. Lense bir dünya para vermek yerine elimdekini satıp üstüne 5-10 koyduktan sonra istediğimi yapacak bir DSL-R alırım. Ama bu asla Canon DSL-R olmaz artık. Helede üstün özellikler koyuyorlar ki benim aldığım 400D de sensör temizleme özelliği var. Çok güzel çalıştığı için servise ccd temizliğine gitti çok şükür 30 iş günü dolmadan Erkayalar ccd'yi temizleyip geri verdiler. Yoksa ccd temizliğinden değişen ilk makina ünvanını alacaktı. Ayrıca 10 Mega Piksel böylece berbat lensi ile çektiğiniz fotoğrafları daha yüksek çözünürlükte görebiliyor hatta bastırabiliyorsunuz. 2 Mega Piksel eksik olsaydı, CCD temizlemeseydi ben temizleme kiti satın alırdım ama keşke adam gibi lensi olsaydı. Ama hakkını vermek lazım Canon Compact makinaları güzel ablama bir Canon IXUS 950 alacağım. Ayrıca bende Canon'un MVX 300 kamerasıda var. Oda kalitesinden dolayı arkadaşlarımda duruyor. Demek ki kameramanlar boşuna Sony kullanmıyorlarmış, millette boşuna sony almıyormuş. Tabi 10 modelden 1 tane iyi çıkartmayı başarıyorlar. İlerde 10 modelden 2 tane iyi çıkartacak kadar uzmanlaşacaklarını düşünüyorum.

Ben şu sonuca vardım. Canon DSL-R makina ve kameraları güzel değil. Compact makinaları güzel.

Eğer söylediğim fiyata önerebileceğiniz bir lens varsa elimdeki 18-55 kit lensi Canon firmasının merkezine postalayacağım. Samimi söylüyorum. Üstündede "benim işime yaramadı belki sizin yarar" notu olacak. Ben Japonların şerefleri için harakiri yaptıklarını sanıyordum. Sanırım Canon'da artık Japonlar çalışmıyor. Umarım bir lens öneriniz olur. Bende size hayır dua eder, Canon harika derim.

Saygılar

Not: Canon'cu arkadaşlar bana kızmasınlar lütfen. Mercedes firması S500'e tofaş motoru koysa sizde kızardınız. Ayrıca ben yarı profesyonel makina alıyorsam onun hakkını vermeli yoksa amatör OLYMPUS C 500'de işimi görür.

#edemirci1' tarafından 14.02.2008 06:04:16 tarihinde düzenlendi.


#edemirci1' tarafından 14.02.2008 06:06:36 tarihinde düzenlendi.


#edemirci1' tarafından 14.02.2008 06:49:49 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Şubat 2008, 05:57 - İp: 85.***.**7.246
ege zafer
ege zafer (üye)
Kayseri / Amatör

400D almayı planlıyordum ki; sizin bu tecrübelerinizden sonra, hayallerim yıkıldı..

Gerçi etrafımda canonculardan ve nikonculardan olusan bir cember var bir taraf canonda ısrar ederken diğer taraf nikon diye tutturmuştu ama canon almayı kafaya iyice koymuştum..

Birde A100 önerisi olan birisi var "+ 18-70 lens ve bataryasını sanırım 750 Ytl ye satıyor ve garantili ürün" diye mesaj çekmişler başka bir sitede.. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım..

Makinemi Amerikadan getirtmeyi planlıyordum ve 400D 599$a mal olacaktı.. Bu gidişle makine sahibi olamayabilirim..

Paylaştığınız o güzel tecrübe bilgisi için teşekkür ederiz..

400D yerine Nikon 40D veya A100 makineye döndüm gibi :D

 

Tarih: 14 Şubat 2008, 08:41 - İp: 88.***.**8.227
mkb1907
mkb1907 (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaslar oncelıkle merhabalar yenı uye oldum sıteye
400d dedıgınız makınanın sadece bodysi kotudur fotograf kalıtesı ve manuel kullanım ımkanı butun dslr lerle kafa kafaya gıder.sanırım sadece spot meterıng yok. tabıkı 18-55 ile kullandıgınız için sizin hoşunuza gıtemiş olabılır. nikon d300 alsanız bile bu 18-55 ile kullanırsanız bunun sucu d300 değildir.

eğer slr merakınız varsa kesenın agzını acmanız gerekecektır. ben body alayım iş biter diye bi dusuncenız varsa hiç girmeyın bu işe. 200 ytl leye alacagınız tek guzel lens 50mm 1.8 dir diğerleri sizi sadece fotografta sogumanıza yol acar

400d nizi canonun 70-200 L lensıyle deneme sansınız olursa bı gorun makınenız nasıl canlı konsantraslı keskın fotolar cektıgını.

dersenızkı 400d nın bodysı cok kucuk plastık magnezyum değil anlarım ama fotograf kalıtesı kabılıyetı tartısılmaz cok guzel bi makıne. sensoru beyın gıbı dusunun objektıfıde goz. gozun kotu gordunu beyın guzel algılayamaz gozunuz doğru gormelı yanı optıgı guzel lenslerle kullanılmalı yoksa sonuç 200 liralık compact makınenınkınden farksız olmaz

 

Tarih: 14 Şubat 2008, 09:58 - İp: 85.***.**3.123
edemirci1
edemirci1 (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba EGE ZAFER,

Siz beni yanlış anladınız ben 400D cihaz olarak kötü demedim.
"Yılların tecrübeli uzman lens ve fotoğraf makinası üreticisi Canon bize 18-55 kit lensi uygun görmüş. Büyük bir olasılıkla daha kötü bir lens üretemezlerdi." dedim. Ayrıca servisinin çok yavaş olduğunu söyledim. Şimdi aklıma geldi kameranın kafasının temizlenmesi içinde 30 iş gününe yakın beklemiştim. Aşağı yukaru bu 30 iş günü 1,5 aya yakın oluyor.

Bakın şöyle yaparsanız benim yaptığım hatayı yapmazsınız. Önce kafanızda nerede çekim yapmak istediğinizi kadrraja alarak netleyin. Sonra fotoğraf makinası satan dükkanların bol olduğu bir yere gidin. Benim önerim Sirkeci olur. Nerede fotoğraf çekmek isdiğinizi söyledikten sonra uygun lensler ile bahse konu modelleri test edin. Belki 400D ve lens size fazla masraflı gelecek ama işinizi sadece o çözecek. Belkide 400D ve lens almak yerine başka bir marka çekmek istediklerinizi daha ucuza yerine getirecek. Görerek test ettiğinize göre ABD'den sadece body ve sadece lens sparişi verebilirsiniz.

Saygılar

 

Tarih: 14 Şubat 2008, 13:18 - İp: 85.***.**7.246
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Ayrıca ben yarı profesyonel makina alıyorsam onun hakkını vermeli

Yarı profeayonel bir makinE alıyorsanız, siz de onun hakkını vermelisiniz.

Yanlış anlamayın lütfen, sözüm direk size değil ama genellikle bu tür makineleri alanlar ilk günden harika fotoğraflar çekebileceklerini (daha doğrusu, makinelerinin onlar için harika fotoğraflar çekeceğini) umuyorlar. Çekemediklerini gördüklerinde de, suç hemen, önce kit lense daha sonra makine gövdesine atılıyor.

Her hangi bir marka ve/veya model için konuşmuyorum, hiç bir makinenin kit lensi çok iyi lens değildir, nedeni ucuzdur, makine ilk alındığında kullanıcısının acemiliğini bu lens ile atması ve daha sonra kendi ihtiyaçları doğrultusunda lens yatırımı yapması içindir.

Ama, Canon 400D'nin ki de dahil, makinenin kit lensi ile çekilen çok sayıda harika fotoğraflar da gördüm. dSLR'ler compakt makineler gibi değildirler. Kompakt makinelerin amacı, makineden çıkar çıkmaz kullanıcını memnun eden fotoğraflar üretmektir. dSLR lerde durum biraz farklı, makine çekilen fotoğrafa çok fazla müdahale etmez, daha sonra bilgisayar müdahalesi gerekebilir.

Kit lensinizi değiştirdikten sonra,

"Ben bu fotoğrafı kit lens ile çekmiştim, sonuç berbattı, pahalı ve daha kaliteli bir lens aldım, aynı fotoğrafı aynı şartlarla bir de bu lens ile çektim, bakın sonuçlar arasında ne büyük farklar var, pahalı lens ile çektiğim kit lens ile çekebildiğimden çok çok daha güzel"

diyebileceğinize inanıyor musunuz?

Gece çekimi, arka planın flu olması gibi konular teknik konulardır her ikisinin de nasıl yapılacağını arzu ederseniz daha sonra konuşuruz.

Kolay gelsin.

 

Tarih: 14 Şubat 2008, 13:31 - İp: 212.***.**5.84
edemirci1
edemirci1 (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba mkb1907,

Sende yazımı EGE ZAFER gibi yanlış anladın. Ben 400D kötü demedim ki (hoş iyide demedim ) lensi kötü benim işimi görmüyor dedim. Kimin işini görebileceni biraz düşündükten sonra aklıma gözleri görmeyen(kör) bir fotoğrafçının fazlasıyla işini görüreceği geldi.

Sizin bana gece ve iç mekan için önerdiğiniz lens Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM daha çok doğa fotoğrafçıları için gibi. Ayrıca Türkiye satış fiyatı 2.000 YTL'nin üzerinde. 200 YTL'den bir sıfırı fazla olmasına ragmen hemen koşarak Canon bayisine giderim önündeki uzun sıraya girdikten sonra bitmeden yetişir alırım.
400D Body ve Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM Lens fiyatına araba alınır. Ben hobi olarak fotoğraf çekiyorum. Dolayısı ile 400D Body ve Lense o kadar para vermek yerine başka markalara geçerek daha akıllıca iş yapmış olurum. Ayrıca Fotoğraf sütüdyom olsa veya kameraman olsam gidipte 400D gibi giriş seviyesi makina almam. Gider profesyonel makina alırım. Bu makinanın hitap ettiği kesim belli. Kartal marka otomobili Mercedes' benzetmeye çalışmanın bir anlamı yok. Aklın yolu birdir.

Not: Ben makinayı aldığımda yeni çıkmış sayılırdır ve fiyatıda el yakan cinstendi. Bunu yazdım çünkü 1 Yılda makinayı 18-55 kit lensi ile test etmiş olabileceğimi düşünüyorum. Ayıca 1 Yılda cep telefonu gibi yarı yarıya fiyat düşmeside Canon firmasının kaça mal ettiğini kaça sattığını düşündürüyor. Kaliteli çok satan bir makina olsa fiyatı düşmezdi. Sırf bu yüzden bile uzak durulması gereken bir model gibi geliyor.

#edemirci1' tarafından 14.02.2008 14:21:49 tarihinde düzenlendi.


#edemirci1' tarafından 14.02.2008 14:51:28 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Şubat 2008, 14:04 - İp: 85.***.**7.246
mkb1907
mkb1907 (üye)
İstanbul / Amatör

:D aslında sız benı yanlış anlamıssınız en zaten 70-200 2.8 is alın felen demedım sadece kıt lensten onun gıbı performans beklemeyın dedım
ayrıca 70-200 f4 nın fıyatı maerıkada 500 $
vede o aralıkta fıyat performansı en ıyı objektıftır.

ben 200 lıraya işe yarayan sadece 50mm alabılırsınız dedım
zaten 70-200 pek doga için kullanılmaz telesı yetersız ve cok dar acılıdır.

uzun lafın kısası denıldıgı gıbı kıt lens sadece musterının acemılık atmasına makınayı tanıması ıcın verıler bişeydır. ne kullanırsanız kullanın en onemlısı vizoru arkasındakı gozdur.

 

Tarih: 14 Şubat 2008, 15:57 - İp: 85.***.**3.123
ege zafer
ege zafer (üye)
Kayseri / Amatör

İsterseniz başlığı düzeltelim.. Gece Çekimi ile alakalı bir şey konuştuğumuzu sanmıyorum..

Sevgili edemirci(E.Demirci) galiba bizim, kurduğunuz cümlelerden farklı bir şey algılamamızı istiyorsunuz..

400D ile gelen kit lensin yorumları için acemiliğini atsın kendi ihtiyacına göre ileride lens çeşitliliği yapsın diye verildiğini anladı(m)k..

Siz 400D nin çıkış günlerinde aldığınız için fiyatının tuzlu olduğu ve işe yarasaydı bu kısa zaman zarfında fiyatı bu kadar düşmezdi dediniz..

Bütün bunları 400D almak için gün saydığım için yazıyorum lütfen kimse alınmasın ve sataştığım sanılmasın..

Doğru kararı vermek istiyorum.. 400D memnnun edici değil gibi bir izleniminiz var ama benim bazı arkadaşlarımda bu makineden var ve kit lens ile oldukça başarılı kareler yakalıyorlar..

Ne yapacağımı bilemiyorum..

D40 Nikon.. Vs..

Karıştı herşey..

 

Tarih: 14 Şubat 2008, 17:13 - İp: 88.***.**8.227
kacar1
kacar1 (üye)
Kocaeli / Amatör

fotoğraf çekiminde öncelikli olan kompozisyon teknik kontras keskinlik gibi sıralayabiliriz kimi kompozisyonu ön planı çıkarır kimi kontras kimi teknik bu kişiden kişiye değişir.bu ve bunun gibi sitelerdeki fotoları incelersen kompozisyonu çok iyi ama tekniği kötü fotolar beğenilirken diğer taraftan keskinlik ve kontarsı kötü ama tekniği iyi fotolar beğenilmektedir.işte üretici firmalarda bunları göz önüne alarak her kesmin isteklerine cevap verecek çeşitli lensler imal ederler.farklı farklı lensler almak malesef slr makine sahiplerinin kaderidir.diğer taraftan makinenizdeki teknik sorunlar her elektronik eşyada olduğu gibi olabiliyor.son olarak şunu demek istiyorum makinenizi sevin bu arada ben canoncu değil nikoncuyum

 

Tarih: 14 Şubat 2008, 17:35 - İp: 88.***.**7.47
mkb1907
mkb1907 (üye)
İstanbul / Amatör

sn ege zafer
eger bı slr makıne almak ıstıyorsanız ve cok fazla butce ayıramıyorsanız ıso performansı cok iyi olsun dıyorsanız
cann 400d alabılırsınız ama bodyde sole oturaklı olsun dıyorsanız ozaman nıkon d80 veya 2. el canon 30d felen alırsanız kesınlıkle pişman olmazsınız. sonra yawas yawas dusundugunuz aralıkların en kalıtelı lenslerını toplamaya calısın 2 sene kullanın 30d nızı yok pahasına satın veya hatıra nıyetıne saklayıp o zamana kadar fullframe makıneler sanırım baya ucuzlayacaklardır onlardan almaya calısacaksınız bu işin sonu yok teknolojı ılerledıkce makınelerımız zamana yeılecek ama butun makınelerın calışma prensıplerı değişmeyecek. bu işin kurallarını ogrendıkten sonra her ekıpmanla harıka kareler yakalayacaksınız.

ama suna emın olun bız amatorler kolay kolay nıkon d40 ile d300 ün fotografın kalıte farkını piksel piksel ıncelemedıkce anlayamayız. içiniz rahat olsun yanlız soyle bır gercek var butun fırmalar ust modellerınde cmos sensore gecıyor. bu yuzden canonun cmos sensorlu makınelerını almak daha akla yatkın para varsa nıkon d300 veya k20d de olabılır ama yoksa en hesaplı cmos sensorlu makıneler canonda

 

Tarih: 14 Şubat 2008, 17:36 - İp: 85.***.**3.123
edemirci1
edemirci1 (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar,

Benim fikrim önce alet edavat sonra işi bilen gözden yana. Güzel kareler compact makinadada yakalanır önemli olan kafandaki şablonu fotoğrafa aktarmaktır. İşte bu noktada EOS 400D kit lens benim işimi görmüyor. Örneğin dünyanın en iyi spor fotoğrafçısına copmact bir makina verdikten sonra "hadi şu at yarşını çek" deseniz "bu onu yapmaz" diyecektir. Daha önce sorunumun elimdeki lensten kaynaklı olduğunu yazdım ve öneri istedim. Hatta bu iş lens ile çözülmez ise fikrimide yazdım. Bu konuda da alternatifler sunabilirseniz çok memnun olacağım.

Sayın ocaklilar bazı fikirlerinize katılmıyorum.


ocaklilar alıntı:
Yanlış anlamayın lütfen, sözüm direk size değil ama genellikle bu tür makineleri alanlar ilk günden harika fotoğraflar çekebileceklerini (daha doğrusu, makinelerinin onlar için harika fotoğraflar çekeceğini) umuyorlar. Çekemediklerini gördüklerinde de, suç hemen, önce kit lense daha sonra makine gövdesine atılıyor.


Hazır ayar menüsünden "Portre" seçildikten sonra çekim yapılır. Sonuç compack makinadan kötü. Suç hazır menüyü oraya koyan üreticide mi bende mi ?
İlk aldığımda denemiştim oradan biliyorum.

ocaklilar alıntı:
Ama, Canon 400D'nin ki de dahil, makinenin kit lensi ile çekilen çok sayıda harika fotoğraflar da gördüm. dSLR'ler compakt makineler gibi değildirler. Kompakt makinelerin amacı, makineden çıkar çıkmaz kullanıcını memnun eden fotoğraflar üretmektir. dSLR lerde durum biraz farklı, makine çekilen fotoğrafa çok fazla müdahale etmez, daha sonra bilgisayar müdahalesi gerekebilir.


Bende compact makinalarlada çekilen harika fotoğraflar gördüm. Akılma komik bir olasılık geldi.
Tüm köpekler hayvandır.
Tüm kediler hayvandır.
O zaman tüm köpekler kedidir.
Böyle bir olasılıkla yola çıkarsak,
Harika fotoğraf compact makinalar ile çekilir.
Harika fotoğraflar DSL-R makinalar ile çekilir.
O zaman tüm compact makinalar DSL-R dir.

Copmact makinaların çekimlerinin kullanıcıyı memnun ettiğini belirtmişsiniz. Bu tamamen kişinin fotoğrafa bakışı ile ilgilidir. Bakın dikkat ederseniz fotoğraf makinasına değil fotoğrafa diyorum. Çünkü bu gün arkadaşım bana Nokia N73 cep telefonun çok iyi fotoğraf çektiğini söyledi. Bende özellikle yaz aylarında cebimde fotoğraf makinası taşımak yerine ikisi bir arada daha iyi olur diye düşündüm. Cep telefonu satan bir firmaya girdik. Nokia N73 ile bir fotoğraf çektim. Sonucu beğenmedim.

Bilgisayar müdhalaesi konusunda tamamen haklısınız tüm fotoğraflara ugulanmalı. Tabi yapabileceklerinizinde sınırları var. EOS 400D 18-55 kit lens ile düşük ışık koşulları altında çekim yaparken elinizin titremesinden kaynaklı görüntü bozukluğunu hiç bir program ile düzeltemiyorsunuz.

ocaklilar alıntı:
Kit lensinizi değiştirdikten sonra,

"Ben bu fotoğrafı kit lens ile çekmiştim, sonuç berbattı, pahalı ve daha kaliteli bir lens aldım, aynı fotoğrafı aynı şartlarla bir de bu lens ile çektim, bakın sonuçlar arasında ne büyük farklar var, pahalı lens ile çektiğim kit lens ile çekebildiğimden çok çok daha güzel"

diyebileceğinize inanıyor musunuz?


KESİNLİKLE EVET. Aksi yönde bir düşünceniz var ise paylaşırsanız çok memnun olurum.

ocaklilar alıntı:
Gece çekimi, arka planın flu olması gibi konular teknik konulardır her ikisinin de nasıl yapılacağını arzu ederseniz daha sonra konuşuruz.


Şimdi konuşursak bende lens almaktan kurtulurum. Ayrıca bir çok arkadaşımızında işine yarayacaktır. 18-55 kit lens minimum diyafram açıklığı 3.5 dolayısı ile örnek olarak verdiğim fotoğraftaki gibi arka planın uçması teorik olarak mümkün görünmüyor. Analog Zenit 50mm f/2.8 diyafram açıklığı ile oluyor. Adamlar ne güzel yapmışlar objektifin üzerinden alan derinliği hesabını yapabiliyorsunuz. 400 ASA film takıyorsunuz gece flashsız çekim yapıyorsunuz. Eski iyidir demekte yanlış olur.

Bir siteden derleme olarak alıntı:
Kaliteli 100 asa bir filmin yaklaşık olarak eşdeğeri milimetrede 160 pikseldir. 35mm bir film karesi 36mm x 24mm,

 

Tarih: 14 Şubat 2008, 23:31 - İp: 85.***.**7.246