ahmet1950
ahmet1950 (üye)
İstanbul / Amatör

Circular Ve Slim Circular Farkı

Piyasada satılan bazı filtreler circular polarize ve slim circular polarize olarak satılmaktadır.Slim de ne gibi farklılar vardir?

Tarih: 11 Eylül 2006, 11:47 - İp: 194.***.**6.129
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Slim olanların kasnakları incedir ama üzerine başka bir filtre takılamaz. Slim olmayanlar, kalın olmaları nedeniyle geniş açılı çekimlerde wignetting dediğimiz, köşelerde kararma yapabilirler.Polarize filtrelerin üzerine başka bir filtre takmaya da zaten gerek olmaz.

#ocaklilar' tarafyndan 11.09.2006 12:01:40 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Eylül 2006, 12:00 - İp: 85.***.**5.234
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın Ocaklılar,

Peki slim filtrelerde dişli olmaması üzerine koruyucu kapağı takmamızı engellemez mi?

 

Tarih: 11 Eylül 2006, 17:20 - İp: 85.***.**7.148
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Engeller tabi ki. Ama polarize filtre devamlı lens üzerinde bırakılacak bir filtre değildir. İşiniz bitince çıkarmanız gerekir. Çekim yaparken de zaten koruyucu kapak gerekmez. Eğer bu SLIM filtre UV olursa o da zaten lensi koruduğu için bir de onun üzerine koruyucu kapak takmak ne derece gereklidir buna siz karar verin. Ayrıca Sirkecide bir satıcı kendilerinde SLIM filtrelerin üzerine uygun kapaklar da olduğunu söyledi.

 

Tarih: 11 Eylül 2006, 17:29 - İp: 85.***.**5.234
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın Ocaklılar,
Biraz kişisel bir soru olabilir kusura bakmazsanız ama siz bu lensi koruma işini ve filtre işini nasıl hallediyorsanız diye sorsam kızmasınız umarım.
yanlış anlamayın lütfen yalnızca tecrübenizden yararlanmak istiyorum.
Ben UV filtreyi her zaman lensin üstünde bırakıyorum. makineyi kullanmadığımda da koruyucu kapağını takıyordum.
Polarize kullandığım zamanlar da polarizeyi de UV nin üstüne takıyordum, çok geniş açılara çıkmadıkça problem olmuyordu.

 

Tarih: 11 Eylül 2006, 18:20 - İp: 84.***.**7.168
ahmet1950
ahmet1950 (üye)
İstanbul / Amatör

Yanıtlar için teşekkür ederim.

 

Tarih: 11 Eylül 2006, 18:49 - İp: 194.***.**6.129
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Rica ederim burfak, neden kızayım veya yanlış anlayayım. Dilimin döndüğünce anlatmaya çalışayım:

Lensi alır almaz önüne bir UV takmak çok fazla kişinin yaptığı bir şeydir. Tamam anlıyoruz, o kadar para verip lens almışız, çok cüzi bir miktar ödeyerek bir UV filtre alırız ve önüne takarız. "Cana gelecek, mala gelsin" demeyiz ama "lense gelecek, filtreye gelsin" deriz. Bu bir görüş. Kimse de kimseye aksini yapması konusunda bir şey söyleyemez, söylememesi gerekir, çünkü lensin başına bir şey geldiğinde zarar görecek taraf takılmaması gerektiğini söyleyen taraf olmaz, lensin sahibi olur.

İkinci görüş ise, o kadar paralar verip çok kaliteli lensler alıyoruz. Önüne ne kadar kaliteli bir UV filtre takarsak takalım, o filtrenin camı, lensimizin camı kadar kaliteli olamaz, bu nedenle ne olursa olsun bir kalite kaybı olacaktır. Siz hiç lensinizi bir cama dayayıp fotoğraf çekmek istermisiniz? görüşü. Lensin önündeki ilave cam yansıma yapabilir, ışığı %100 geçirmeyebilir, renklerde sapma yapabilir v.s. Bu nedenle koruma amacıyla filtre yerine parasoley kullanalım hem ışığın gelişi açısından daha faydalı olur hem de lensi korur.

Gördüğün gibi ikisi de haklı tarafları olan görüşler. Ben her ne kadar ikinici görüşe mantık olarak daha yakın olsam bile, parasoleyin UV filtre kadar koruma yapamayacağını düşünüyorum. Bu düşüncem, sadece koruma konusu üzerine ama, diğer taraflarına hak veriyorum. Parasoleyi taktınız, açık havadasınız, bir deniz kenarındasınız diyelim, yerler de kumlu, bir rüzgar esti kumlar havalandı, burada parasoley bir şey yapamaz, uçuşan kumlar lensininizin ön camına çarpacaktır, ama ne kadar hasar verir bilinmez, rüzgarın etkisine, uçuşan taneciklerin yoğunluğuna bağlı. Uçuşan kum tanecikleri olmaz tuzlu su olur, başka bir şey olur.

Ben de çok uzun süreler UV filtreyi lensin üzerinde bırakırdım ve filtre lensi koruduğu için kapağı hiç kullanmazdım. Artık ufak ufak bu huyumu biraz yumuşatıyorum. Lens için tehlikesiz ortamlarda ve/veya iç çekimlerde filtreyi çıkarıyorum, ancak yukarıda bahsettiğim gibi tehlikeli ortamlarda takıyorum. Filtre olarak da UV filtrelerin en kalitelisi hangisi ise onu akıp kullanmaya çalışıyorum ki olumsuz yönde bir etkisi olacksa bari bu etki en az seviyede olsun.

 

Tarih: 11 Eylül 2006, 21:52 - İp: 85.***.**9.238
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

Makinenin önüne, filtre yoksa lensin camına doğrudan veya filtre varsa filtreye mutlaka toz geliyor, kum da gelir, veya başıma bir çok kez geldiği gibi hafif serpiştiren yağmurda yağmur damlası da.
işte bunları temizlerken UV filtreye istediğim gibi davranabiiyorum. belki zımparalamıyorum ama kaçırmak istemediğim bir an varsa karşımda hızlıca uzaklaştırabiliyorum az da olsa minicik çizik oluşma riskini göze alarak. lensime yapamam ki ben bunu.

genellikle lensin önünü güzelce tozdan arındırınca uv'yi takıyorum be çıkarmamaya çalışıyorum.
kalite herkes için önemli tabii ama çok "dandik" filtre kullanmadıkça kendini amatör olarak tanımlayanlar için o filtrenin oluşturabileceği azıcık kalite kaybı, ki eminim çok az kişi tarafından fark edilebilir, çok da önemli değil diye düşünüyorum.

 

Tarih: 11 Eylül 2006, 23:17 - İp: 84.***.**7.168
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Farkedilmesi için aynı konuyu bir filtresiz bir de filtreli çekip yanyana koyup bakmak lazım. Açıkçası, filtre kullandığım zamanlar bir de filtreyi çıkarıp, veya filtresiz çektiğim zamanlar aynı pozu bir de filtreli çekmedim hiç ama denemek lazım. (UV den bahsediyoruz tabi) Ama ilk fırsatta deneyeceğim. Çok fark olacağını ben de tahmin etmiyorum açıkçası.

 

Tarih: 11 Eylül 2006, 23:55 - İp: 85.***.**9.238
  • 1